Μια όμορφη και συνάμα συγκινητική εκδήλωση με το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Ημερομηνία: 30-11-2021

ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ  <<ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ>>

Ο ποιητής Βασίλης Κουμής μίλησε για την συγγραφέα και ο Κώστας Πρέκας συγκλόνισε εκ θεμελίων την ανθρώπινη ψυχή

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΜΙΚΗ θΕΟΔΩΡΑΚΗ

                                                              (ΜΕΡΟΣ  2ο)

Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη <<Οι αναμνήσεις ενός κοριτσιού>> έλαβε χώρα την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, στις 8 μ.μ.  περίπου, την αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου, με την παρουσία της συγγραφέα κας Μαργαρίτας Θεοδωράκη. Την παρουσίαση έκαναν δύο σημαντικοί άνθρωποι της Τέχνης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης  κ. Κώστας Πρέκας και ο ποιητής Βασίλης Κουμής.

Ο κ. Κουμής σκιαγράφησε με δικά του λόγια την προσωπικότητα της συγγραφέα και διάβασε επίσης ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο της, ενώ ο κ. Πρέκας διάβασε μεγάλα αποσπάσματα από το βιβλίο, με τον συγκλονιστικό εκείνο τρόπο που προαναφέραμε στο Αρθρορεπορτάζ που δημοσιεύσαμε. Και οι δύο ομιλητές εξιστόρησαν τα τραγικά εκείνα γεγονότα της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής περιόδου μέχρι και τα χρόνια της δικτατορίας. Μέσα από το βιβλίο γίνεται αναφορά στους τόπους εξορίας διαχρονικά, από τη Μακρόνησο, εκείνον τον φρικτό τόπο εξορίας των βασανιστηρίων και του θανάτου, έως και την εξορία από την χούντα στη Ζάτουνα της Αρκαδίας. Εξιστορούνται τα παιδικά χρόνια της Μαργαρίτας στη Ζάτουνα, μαζί με τον μικρό της αδελφό Γιώργο, όπου τραγουδούσαν την <<Ντιλάια>> του Τομ Τζόουνς και χόρευαν τα δύο τους σ΄εκείνη τη φυλακή των γονιών τους.

Μετά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου μίλησε ο Γιάννης Τζουανόπουλος, που τοιν κάλεσε στο βήμα η Μαργαρίτα, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακρόχρονη γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα με την Μαργαρίτα. Ο Μίκης εκτιμούσε την προσφορά του Γιάννη Τζουανόπουλου στον καλλιτεχνικό τομέα, την στιχουργική του ικανότητα και τον πολύχρονο αγώνα του, για το ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Άη Γιάννη των Μακρισίων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συμπολίτης καθηγητής, εξαιρετικός στιχουργός, συγγραφέας και συνθέτης Δημήτρης Κορίζης, που συνδέται συγγενικά με τους ιδιοκτήτες της οικίας, όπου πριν από τον πόλεμο και συγκεκριμένα την διετία 1938 – 1939, έζησε εκεί η οικογένεια του Μίκη, ο οποίος τότε πήγαινε στο πάλαι ποτέ Γυμνάσιο Αρρένων Πύργου. Ο κ. Κορίζης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και την γνωριμία του με την Μαργαρτίτα και κατέληξε λέγοντας την εξής χαρακτηριστική φράση :  <<Η πόλη του Πύργου κι εγώ προσωπικά προσφέρουμε την αγάπη μας στο κορίτσι που θυμάται>>!

Τέλος το λόγο πήρε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία με λίγα λόγια μεστά και έμφορτα συγκίνησης, κάθε φορά που βρίσκεται στον τόπο μας. Ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Πύργου, που οργάνωσε την εκδήλωση και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και τόνισε με έμφαση κλείνοντας τον χαιρετισμό της, ότι όλη η οικογένειά της με τα παιδιά της αγάπησαν την Ηλεία.  Έρχομαι στον Πύργο, είπε με βαθιά συγκίνηση, με μεγάλη αγάπη και υπάρχει ένας ακατάλυτος δεσμός.

Στο περιθώριο της εν λόγω εκδήλωσης συνομιλώντας με τον κ. Κώστα Πρέκα, του είπα ότι διακρίνω στις εξαιρετικές απαγγελίες, τρεις κορυφαίους ανάμεσα σε κορυφαίους:  Τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Μάνο Κατράκη και τον Κώστα Πρέκα!

Στην εκδήλωση εκτός από τους πολίτες παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιάννης Αργυρόπουλος και κ. Γιάννης Πλεμμένος, ο Γ.Γ. του Δήμου Πύργου κ. Γιάννης Βαρελάς, ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π. κ. Χάρης Β. Μικελόπουλος, η υπεύθυνη επί θεμάτων επικοινωνίας κα Μαίρη Βιντιάδου κ.ά.

                                                  Τα διπλά γενέθλια και η όμορφη βραδιά

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του Γιάννη Τζουανόπουλου και της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, ακολούθησε μια ευχάριστη βραδιά, στο γνωστό μεζεδοπωλείο <<Τα τεντζερέδια του Ζαχαρία>>, πολλές ευχές, και δύο τούρτες με κεράκια, που έσβησαν αλληλοδιάδοχα η Μαργαρίτα και ο Γιάννης, αλλά το σκηνικό επαναλήφθηκε, με το να σβήνουν και οι δύο τα κεράκια της τούρτας, με το τραγουδάκι των γενεθλίων σε τρεις γλώσσες, την ελληνική, την αγγλική και την γαλλική!

Ακούστηκαν πολλά τραγούδια από το ανερχόμενο αστέρι, τον Γιώργο Αδαμόπουλο, ταλέντο που ανέδειξε στο κοινό ο Γιάννης Τζουανόπουλος.  Ο εκλεκτός τραγουδιστής που έπαιζε και κιθάρα, είπε πολλά τραγούδια, του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων συνθετών λαϊκών τραγουδιών. Συνόδευσαν μουσικά ο εξαιρετικός Διονύσιος Χασαλεύρης με το ακορντεόν του και ο βιρτουόζος του μπουζουκιού Θοδωρής Παπαμιχαλόπουλος.

Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος κ. Παν. Αντωνακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο κ. Πρέκας και ο κ. Κουμής,  η κα Μαίρη Βιντιάδου, η Αλεξάνδρ Ανδρικοπούλου και το δυναμικό ταλέντο στο τραγούδι Γιάννης Κορίζης, ο κ. Γιάννης Τσώρης, ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, ο κ. Στάθης Χαραλαμπόπουλος, η συνάδελφος δημοσιογράφος κα Ελένη Παπαδοπούλου και ο ΑΝΚ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ  Αντρέα  ΑΥΓ.  Καπογιάννη – ΑΝΚ


Ροή