Το μοναδικό Χρονογράφημα στην *ΑΥΓΗ* Πύργου της Δευτέρας με την εξαιρετική Ήρα Αλ. Κάζογλη

Ημερομηνία: 23-05-2022

Το Χρονογράφημα της Δευτέρας

                                     με την Ήρα Κάζογλη

                                            888888888888888888

 

 

                                            888888888888888888

                                         Της σκιάς και του φωτός

 

Μια πολύ ωραία φωτογραφία στις εφημερίδες μου τράβηξε το βλέμμα τις προάλλες. Ήταν το Βόρειο Σέλας πάνω από την Αλάσκα. Ονειρώδη χρώματα και σχήματα, που οι επιστήμονες εξηγούν ως αποτέλεσμα σύγκρουσης ηλιακών σωματιδίων με αέρια της ατμόσφαιρας της Γης.

Πριν απ’ αυτούς, οι Ινδιάνοι και οι Εσκιμώοι, πιο ρομαντικοί, πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας ήταν ψυχές ζώων που χορεύουν στον ουρανό ή ψυχές πεσόντων εχθρών που προσπαθούν να σηκωθούν ξανά.

Παιχνίδια της σκιάς και του φωτός, λοιπόν. Για μας τους Έλληνες το φως είναι κάτι αυτονόητο, δεδομένο, γεννιέται στη χώρα μας και ταξιδεύει στον κόσμο. Το φως με τα ορατά και αόρατα μυστικά του, η αφετηρία της ζωής, η συμπαντική ολότητα, η ίδια η ζωή τελικά.

Πόσο σκοτεινό, αλήθεια, είναι το πνεύμα της νύχτας καθώς διαβαίνει τον κόσμο μας όταν το φως αποσύρεται. Αφήνοντας ίχνη ανεξήγητα εκεί που συναντιούνται οι σκιές και δίνουν χώρο στη φαντασία. Γεμίζουν τους δρόμους. Κι η σκιά αλλάζει ιδιότητες ανάλογα με την ένταση του φωτός.

Κι έπειτα, πώς αλλάζουν όλα σαν έρχεται το φως, να μας κάνει να δούμε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν καθώς η πόλη ξυπνάει σιγά σιγά κι αστράφτει κάτω από τις πρώτες αχτίνες του ήλιου.

Φως που στεγνώνει τα πάντα, φόβους, ενοχές, εφιάλτες. Όταν το βρω, διαλέγω το πιο φωτεινό κομμάτι του και το κρύβω βιαστικά στην τσέπη μου. Θα μου χρειαστεί για να μου φωτίζει το δρόμο, να μη χαθώ.

Να μη χωρέσει καμμία σκιά απέναντί μου, να κλείσει την τρύπα που μπαινοβγαίνουν οι σκιές και τα φαντάσματα. Άλλωστε, φταίει το φως που όλοι μας συνεχίζουμε να προχωρούμε άλλη μια μέρα, άλλο ένα ξημέρωμα, μαζεύοντας όλους τους ήλιους που μπορούμε για να φτιάξουμε το δικό μας, αποκλειστικό φως.

                                                                                   Η.Κ.

 

 


Ροή