Το ΚΚΕ επιμένει να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Ημερομηνία: 19-04-2022

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ  ΟΜΑΔΑ

<<Για την καθυστέρηση στην καταβολή αποζημίωσης στους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ηλείας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού>>

 

Οχτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί ακόμα περιμένουν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους για τα κατεστραμμένα ελαιόδεντρα και τη χαμένη παραγωγή.

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα αναφερθεί στις παραπάνω ζημιές με ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, ενδεικτικά να αναφέρουμε:

  • Στην περιοχή της Βαρβάσαινας του Δήμου Πύργου Ηλείας, καταστράφηκαν από τις φωτιές 800 στρέμματα ελαιώνα με πάνω από 12.000 δέντρα. Στην περιοχή του Λάλα και Δούκα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καταστράφηκαν περίπου 800 στρέμματα ελιές με 20.000 δέντρα. Στη Νεμούντα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κάηκαν περίπου 20.000 ελαιόδεντρα. Στην περιοχή Χελιδόνι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καταστράφηκαν περίπου 40.000 ελαιόδεντρα. Στην Καυκωνία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κάηκαν 35.000 ελαιόδεντρα! Στη Βαρβάσαινα του Δήμου Πύργου οι φωτιές κατέστρεψαν πάνω από 800 στρέμματα ελαιώνων και τουλάχιστον 12.000 δέντρα. Στο Λαμπέτι του Δήμου Πύργου και αλλού υπάρχουν πολλά δέντρα κατεστραμμένα.

Οι παραγωγοί της περιοχής έχουν κάνει γνωστό το πρόβλημα το οποίο γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, η περιφέρεια και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του κράτους. Οι υποσχέσεις για γρήγορες διαδικασίες, που συνοδεύτηκε με τα απαραίτητα “κροκοδείλια δάκρυα” μπροστά στις κάμερες τις μέρες της καταστροφής, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά άνευ περιεχομένου. Οι ελαιοπαραγωγοί του νομού  μέχρι στιγμής δεν έχουν δει δεκάρα στους λογαριασμούς τους παρότι ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει τις (περισσότερες) καταστροφές.

Τα μόνα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι αυτά του πρώτου βοηθήματος λίγες ημέρες μετά τις φωτιές σε όσους πληγέντες πρόλαβαν και έκαναν αίτηση μέσω λογιστικών γραφείων και αφορούσαν το βοήθημα των 2.000 ευρώ ή των 3.000 ευρώ για την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών. Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση δεν πήραν ούτε αυτά τα ελάχιστα, τα οποία μετά από 20 ήμερες περίπου σταμάτησαν να δίνονται!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να:

**   Ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στα ελαιόδενδρα.

**  Εξασφαλιστεί 100% αποζημίωση για το χαμένο φυτικό κεφάλαιο και την παραγωγή καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την αποκατάσταση της παραγωγικότητας των καμένων ελαιοδένδρων.

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

 


Ροή