Το εξαιρετικό με όλη τη σημασία της λέξης Χρονογράφημα της Ήρας Αλ. Κάζογλη στην *Αυγή* Πύργου

Ημερομηνία: 20-04-2022

Το επίκαιρο Χρονογράφημα στην  *Αυγή*  Πύργου

με την Ήρα Αλ. Κάζογλη

 

 

                                               Το θαύμα των ημερών 

 

Η επικαιρότητα των ημερών, είναι η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινά και κορυφώνεται με την Ανάσταση και το Πάσχα. Σε μια δύσκολη εποχή γεμάτη ρωγμές, περιπέτειες και απογοητεύσεις, η Εβδομάδα των Παθών φέρνει μαζί της την επιθυμία και τη νοσταλγία.

Την επιθυμία να κοιτάξουμε, να αισθανθούμε, να αναστοχαστούμε, να συμμετέχουμε, να ξεφύγουμε από τις έγνοιες, τα βάσανα και τα δικά μας πάθη. Και τη νοσταλγία να βρούμε ξανά όσα ξέραμε και ζήσαμε, το ελληνικό Πάσχα,  αξεδιάλυτο με την άνοιξη και την υπέρβαση, το βαθύτατα παρηγορητικό του τρόμου της φύσης μας μπροστά στην απειλή της ανυπαρξίας.

Το μονοπάτι μας στο Μεγαλοβδόμαδο, η ζωή, ο θάνατος, ο αποχαιρετισμός, σφραγισμένο με τον υπέροχο λυρισμό των ύμνων του Επιταφίου, μας οδηγεί  στο Λόγο της Ανάστασης  που σφραγίζεται με την μετάβαση στη ζωή.

Το νήμα της κατάνυξης και της περισυλλογής μας ελευθερώνει από το χρόνο και την ύπαρξη. Ο δρόμος φανερός για όσους ξέρουν. Για τους άλλους, αυτή η πνοή της αέναης πίστης μας βγάζει από τη μυστική κρυψώνα μας, πιάνει το χέρι της ψυχής και την οδηγεί στο ιερό, στο πέρασμα από τη θνητότητα στην ανάσταση.

Όλες οι παραδόσεις βαθύτατα παρηγορητικές, οι εικόνες των δικών μας που λείπουν ζητούν κι αυτές τη θέση τους, οι ευχές από καρδιάς ένα αντίδοτο στα αγκάθια, λίγη δυσεύρετη αισιοδοξία, το τραπέζι της ανάστασης θα’χει μαγειρίτσα, θα τσουγκρίσουμε αυγά, θα ευχηθούμε, θα πάρουμε απ’ το χέρι τα παιδιά μας να τους δείξουμε, να μάθουν να πιστεύουν στα θαύματα που ακόμα γίνονται.

Η Ανάσταση του Χριστού γιορτάζεται ως  θρίαμβος λαμπρός και παράφορος του θαύματος της ζωής. Της ζωής ως τρόπου ελευθερίας  να βρίσκουμε μέσα από αδιάκοπες δοκιμασίες τη χαρά που ανθίζει κάθε μέρα δίπλα μας.

                                                                                                                                                           Η.Κ.

 


Ροή