Στην Ηλεία ο Ήλιος είναι πιο λαμπερός – Μαζί με τα Μνημεία το πνεύμα των Ηλείων είναι άφθαστο!

Ημερομηνία: 09-06-2022

Στην Ηλεία ο Ήλιος είναι πιο λαμπερός, όχι γιατί έτσι μας αρέσει, αλλά γιατί υπερέχουμε πνευματικά και δημιουργικά!

Όλος ο Νομός είναι ένα ανοιχτό Θέατρο!

Του   ΑΝΚ

 

 

Με μία μέρα διαφορά άλλα δύο θεατρικά σχήματα στην Ηλεία θα δώσουν παραστάσεις, σε μια εποχή που τόσο πολύ ανάγκη το έχει ο κόσμος. Είχαν προηγηθεί άλλες θεατρικές παραστάσεις και προ μηνός περίπου είχε λάβει χώρα στην Αμαλιάδα το 1ο Πανηλειακό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου,  Επομένως δεν είναι υπερβολή η φράση που προανέφερα κει επέχει θέση μότο ότι <<όλος ο Νομός είναι ένα ανοιχτό Θέατρο>>!  Και για να δώσω έμφαση, τον έκανα κεντρικό τίτλο.

Πριν λίγα χρόνια είχε έρθει στον Πύργο το γνωστό στέλεχος της Αριστεράς και πολυγραφότατος συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης, για την παρουσίαση κάποιου βιβλίου του. Σε κάποια φάση εκεί που του κάναμε οι δημοσιογράφοι του Πύργου διάφορες ερωτήσεις,  έπλεξε το εγκώμιο των Ηλείων επισημαίνοντας ότι οι πολίτες της Ηλείας έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και είναι ένας ευφυής λαός!

Δίκαια επομένως μπορεί να στοιχειοθετηθεί λόγος εγκωμιαστικός επενδεδυμένος με λογοτεχνική υφή και μπορεί ως εκ τούτου να ειπωθεί και ελεύθερα να διαχυθεί στους τέσσερις ορίζοντες : <<Στην Ηλεία ο Ήλιος είναι πιο λαμπερός, όχι γιατί έτσι μας αρέσει, αλλά γιατί υπερέχουμε πνευματικά και δημιμιουργικά>>!  Λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, ποιητές μεγάλου βελημεκούς και όλων των κατηγοριών σε μεγάλο τον αριθμό, δημοσιογραφικές σχολές υψηλού επιπέδου, συγγραφείς φιλοσοφικών κειμένων, όπως ο Κονδύλης από την Αρχαία Ολυμπία, φιλόλογοι διακεκριμένοι, καθηγητές πανεπιστημίου κ.ο.κ.  Αυτός είναι ο πνευματικός θησαυρός της Ηλείας, όπου επίσης τα τελευταία 20 με 25 χρόνια ανθίζει σε όλες τις πόλεις της Ηλείας, ως ένας απέραντος και καρπερός κάμπος, το θεατρικό είδος με πληθώρα ερασιτεχνών αρίστων ηθοποιών με καταπληκτικό ταλέντο!  Και ξεφυτρώνουν κάτω από τον ζωογόνο τούτο ήλιο, λες και μας έχει προικίσει με την απλοχεριά του φωτός του και αναδεικνύονται ταλέντα πολυτάλαντα στου νου το πλάτεμα και στης γνώσης το πρόταγμα, πάνω στο σανίδι της σκηνής,  με την αυθεντικότητα της σκηνοθετικής τους εργασίας!

Έτσι λοιπόν εμείς οι Ηλείοι  <<χρώμεθα γαρ πολιτεία ου ζηλούση…>>   Διότι αιώνες τώρα λάμπει του Περικλέιους η Θουκιδίδειος φράση <<Δημοκρατία κέκληται>>! Επειδή την εξουσία δεν την ασκούν οι λίγοι και εκλεκτοί μιας τάξης, αλλά όλος ο λαός!  Κι εμείς μετά από τόσους αιώνες χαιρόμαστε που είμαστε αναφανδόν υπέρ του δημοκρατικού πολιτεύματος, διότι μόνο μέσα από την ολόπλευρη και αταξική (θα τονίσω) δημοκρατία, ο νους μεγενθύνεται, όπως ο άνεμος της ελευθερίας φουσκώνει και τεντώνει το καραβόπανο ενός καϊκιού!

Είματσε περήφανοι που γεννηθήκαμε στην Ηλεία, σε μια περιοχή, που τόσο αφειδώλευτα ο Ήλιος έστειλε δυναμικά τις ακτίνες του πάνω από την Ολυμπία, την Ήλιδα και τον Επικούριο Απόλλωνα!

Ας υποδεχτούμε με ευφρόσυνη χαρά τις νέες θεατρικές παραστάσεις, σήμερα Πέμπτη στο Βαρθολομιό και αύριο Παρασκευή στο Καλλίκωμο. Φυσικά και θα πάω να τις καλύψω!

Αρθρορεπορτάζ  του  Δημοσιογράφου της <<ΑΥΓΗΣ>>  Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ

 


Ροή