Σοβαρή επσήμανση του Δημάρχου Πύργου για την αύξηση κρουσμάτων στα Σχολεία

Ημερομηνία: 08-12-2021

ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ

***  Παναγιώτης Αντωνακόπουλος :  <<Η εμμονή στη γραφειοκρατία μπορεί να στείλει κάποιους στο σκαμνί της δικαιοσύνης και κάποιους άλλους στο νοσοκομείο>>!

 

Συνάντηση με αντιπροσωπεία γονέων του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Πύργου είχε το πρωί της Τετάρτης (8/11) ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στο γραφείο του. Άκουσε πολύ προσεκτικά τις απόψεις των γονέων που έχουν αναστατωθεί με τη γεωμετρική πρόοδο των κρουσμάτων κι ενημέρωσε για τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς του, όπως και τις επόμενες που ακολουθούν άμεσα.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος,  καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Παπαδημητρίου,  με την ιδιότητα του γονέα.  Όπως τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος, μετά και την πρόσφατη επιστολή που έστειλε προς την Υπουργό Παιδείας, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού, είχε επικοινωνία με την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή για το φλέγον ζήτημα.

Σειρά επαφών

«Σε επικοινωνία μου με την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή κατέθεσα την άποψή μου,  ότι το 50%+1 που έχουν θέσει ως όριο για να κλείσει ένα τμήμα ή μια σχολική μονάδα δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθεί ταυτόχρονα τέτοιο ποσοστό. Έπρεπε να είχαν θέσει άλλο όριο» δήλωσε.

«Επικοινωνούμε άμεσα με τον Ιατρικό σύλλογο Ηλείας. Οι γονείς πρότειναν να αυξηθεί η συχνότητα των self tests, και θα συμβάλλουμε ώστε να γίνει πράξη. Επιπλέον επικοινωνήσαμε με την διοίκηση της ΕΛΜΕ Ηλείας, ακολουθεί ενημέρωση στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, και θα «ξαναενοχλήσουμε» φυσικά το Υπουργείο. Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του! Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οι ανησυχίες όπως και οι ενστάσεις μας θα φτάσουν μέχρι τον εισαγγελέα.

Νομίζω ότι οι εμμονές στη γραφειοκρατία, στη διαχείριση τέτοιων κρίσεων που απειλούν τη ζωή των ανθρώπων, μπορεί να στείλουν και κάποιους στο σκαμνί της δικαιοσύνης με βαριές ευθύνες και κάποιους στο νοσοκομείο. Ας προσέξουν εκείνοι στις διοικητικές καρέκλες, που …κουνάνε το δάχτυλο εμμένοντας πολλές φορές σε ανεφάρμοστες εγκυκλίους, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΎ 50%!

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ :  <<Υπέρ της πρόληψης,  όχι στη νόσηση>>!

Για έκρηξη της πανδημίας στην πόλη αναφέρθηκε στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με την αντιπροσωπεία γονέων ο κ. Αντωνακόπουλος, καθώς καθημερινά σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφονται περί τα 25 κρούσματα σε μαθητές του Πύργου.

Και ο ίδιος ο Δήμαρχος, όπως παλαιότερα είχαμε επισημάνει μέσω της Εφημερίδας μας, θεωρεί ανέφικτο και επικίνδυνο το ποσοστό του ποσοστού 50%, προκειμένου να κλείσει μια σχολική μονάδα! Καλά η Κεραμέως δεν αντιλαμνάνεται ότι αν νοσήσει το 50% των μαθητών, τότε ραγδαίως θα νοσήσει και το άλλο 50%?  Ο κ. Αντωνακόπουλος προέβη στην πιο κάτω σοβαρή επισήμανση :

***  <<Αυτό δείχνει ότι σε λίγες ημέρες θα έχουμε έκρηξη της πανδημίας γιατί υπάρχει κινητικότητα εντός και εκτός σχολείου. Είμαστε υπέρ της πρόληψης και όχι της νόσησης. Η ιατρική επιστήμη έτσι σκέφτεται. Άρχισαν ήδη να νοσούν εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό αλλά και συγγενικά μέλη των μαθητών. Επιπλέον ούτε η οικονομία υπηρετείται με το 50%+1. Σε λίγες ημέρες θα νεκρώσει και η αγορά.

>>Τι θα υπηρετήσουμε λοιπόν αν μείνουμε αγκυλωμένοι σε μια γραφειοκρατική πρόβλεψη, χωρίς αυτή ποτέ να καταστεί στην πράξη χρήσιμη; Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή. Πάντως η κοινωνία φαίνεται πως θα πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Ήδη οι γονείς έχουν ξεσηκωθεί και τα παιδιά, από μόνα τους, δίνουν τη λύση των καταλήψεων. Μια λύση που δεν πρέπει να βολεύει κανέναν. Μην κρύβονται λοιπόν πίσω από τους μαθητές κάποιοι εκπαιδευτικοί, γονεϊκοί και διοικητικοί  παράμετροι, γιατί αυτή δεν είναι η απάντηση στη σωστή εκπαιδευτική διαδικασία. Πρέπει να αναλάβουν  τις ευθύνες τους όλοι>>.

 


Ροή
27 Μαΐου, 2024ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΕΙΑΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ  ΜΙΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ  ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ – ΜΙΑ ΑΚΌΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΕΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ Η μουσική ενώνει πολιτισμούς και πατρίδες     Το τραγούδι της «Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ»  που ακούστηκε από τα στόματα των μελών της γερμανικής νεανικής χορωδίας  της Christophorus-Kantorei Altensteig, ήταν η κορυφαία στιγμή της ιδιαίτερα ποιοτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος  Πύργου  σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ηλείας στον Άγιο Σπυρίδωνα την Κυριακή το απόγευμα και απόλαυσε πλήθος κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας του Νομού. Μία ακόμα ξεχωριστή πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς όπου παρουσιάστηκε εκκλησιαστική, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Γερμανία. Ο Μητροπολίτης Ηλείας & Ωλένης κ. Αθανάσιος κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του μίλησε για τη συμβολή τέτοιων  εκδηλώσεων στην πνευματική καλλιέργεια των πολιτών  και την πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής. Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής,  αφού καλωσόρισε την νεανική γερμανική ορχήστρα μίλησε για τους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής με την διοργάνωση τέτοιων ποιοτικών εκδηλώσεων.     Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πέρα από τα διεθνή και τα γερμανικά τραγούδια ακούστηκαν επίσης «τα τρένα που φύγαν»,  «άπονη ζωή» και ο «συρτός της Ρόδου»,  ενώ ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η σολίστ της χορωδίας Jeannette Bühler με την ερμηνεία δύο δημιουργιών  του Σούμπερτ. Στην εκδήλωση εκτός των προαναφερομένων ήταν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών κ. Νίκος Θεοδώρου, Πολιτισμού κ. Γεώργιος Κάρδαρης, Παιδείας κ Θεόδωρος Κόρδας, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ Θανάσης Τσαμπρινός, οι πρόεδροι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ Κώστας Νικολούτσος , της Δ.Ε.Π. Α.Ε. Ο.Τ.Α. κ. Έλενα Μπαγιώργου, της ΔΕΥΑΠ κ. Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου και της Δημοτικής Ενότητας Πύργου κ. Αθηνά Κρεστενίτη. Επίσης οι πρόεδροι της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ Γιάννης Νικολόπουλος, του Παραρτήματος Ηλείας της Ε.Α.Α.Ν κ. Ζώης Υφαντής, των Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηλείας  κ. Αθανάσιος Τσιγκρέλης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. [...]
27 Μαΐου, 2024ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / Δημόσια Κεντρική ΒιβλιοθήκηΠύργου / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία<<Το μαγικό πιάνο>>  σε πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ευγενίας Χριστοπούλου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου     Το βιβλίο παρουσιάζουν εκλεκτοί ομιλητές και θα μιλήσει και η συγγραφέας Ευγενία Χριστοπούλου. Τον συντονισμό θα έχει η Διευθύντρια της Δ.Κ.Β.Π.  Νίκη Κατσιάπη. [...]
27 Μαΐου, 2024ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠΟΙΗΣΗ / ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ<< Όταν οι στίχοι συναντούν το πεντάγραμμο>>… Το αξιόμαχο 2ο Γυμνάσιο Πύργου είναι εδώ – μουσικοποιημένο πολιτισμικά και δυνατό!   Όλοι οι δρόμοι την Τετάρτη 29/5 οδηγούν στο θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου –  Μη χάσετε αυτή την όμορφη εκδήλωση! Την Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Πύργου συνοδεύει ο περίφημος Γιώργος Γκιντζίρης. Την εικαστική επιμέλεια και φιλοτέχνηση της αφίσας είχε η γραφίστρια Μαρίσια Κυρίτση. [...]
26 Μαΐου, 2024ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ / ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία  Για 3η χρονιά ο Δήμος Πύργος διοργάνωσε μαζί με αθλητικά σωματεία και την ΠΔΕ το 3ο RUN, το οποίο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία Πάνω από 1000 μικροί και μεγάλοι έτρεξαν για την ίδια τη ζωή…     Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 3ο RUN Πύργου αφού οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον αγώνα για την ίδια τη ζωή ξεπέρασαν τους 1000, τρέχοντας στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι». Μία γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου μαζί με το Pirgos Athletic Events, τους Αθλητικούς Συλλόγους Αίολο Πύργου και Ατρόμητο Λαστεΐκων καθώς επίσης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος στον χαιρετισμό που απηύθυνε μίλησε για την σημασία του αθλητισμού στην ζωή του ανθρώπου και κυρίως των νέων καθώς και για το γεγονός ότι απομακρύνει τη νεολαία από άλλα «σκοτεινά μονοπάτια» Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης  Καννής κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, λίγο πριν δώσει την εκκίνηση για τους δρομείς των 5 χιλιομέτρων, επεσήμανε πως ο Δήμος έχει ως προτεραιότητα τη νεολαία και πώς όλα γίνονται για το αύριο αυτού του τόπου. Επίσης ότι σημασία στον αγώνα αυτό έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών κ. Νίκος Θεοδώρου, Διοικητικών Υπηρεσιών κ Νώντας Κυριαζής, Παιδείας κ. Θεόδωρος Κόρδας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Κάρδαρης. Οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι  κ. Θανάσης Τσαμπρινός και κ. Αλέκος Γαλανόπουλος,  καθώς επίσης και ο Πρόεδροι του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου κ. Βασίλης Λιακόπουλος και της Δ.Ε. Πύργου κ. Αθηνά Κρεστενίτη, ενώ τους αγώνες παρακολούθησε και η πρόεδρος της Δ.Ε.Π. Α.Ε. Ο.Τ.Α κ. Έλενα Μπαγιώργου. Κατά την διάρκεια των αγώνων οι σχολές χορού της Δήμητρας  Μπέρτσου και Πόπης Παναγοπούλου παρουσίασαν σύγχρονες χορογραφίες αποσπώντας το χειροκρότημα των θεατών. Αξίζει να σημειωθεί η δράση που ανέπτυξε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος  Ηλείας με πρωτοβουλία του Προέδρου του κ. Αλέκου Γαλανόπουλου προτρέποντας αθλητές και θεατές να φροντίζουν την στοματική τους υγιεινή και να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους. Για το σκοπό αυτό προσέφεραν οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες και στοματικό διάλυμα. Είχαν γράψει και το δικό τους ευρηματικό σύνθημα : <<Τρέξτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας>>.     ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ   Στα πέντε χιλιόμετρα αντρών την πρώτη θέση κατέλαβε ο Χρήστος Αδαμόπουλος, δεύτερος ο Μαρίνης Τσούκας και τρίτος ο  Παναγιώτης Κυριακόπουλος. Στην ίδια απόσταση στις γυναίκες πρώτη βγήκε η Κωνσταντίνα Τσουκαλά, δεύτερη η Κατερίνα Κωλέτη και τρίτη η Ειρήνη Δόξα {κόρη των πρωτοξαδέρφων μας Ρούλας και Αντρέα Δόξα}!   Είμαστε περήφανοι για την ανιψιά μας Ειρήνη Αντρέα Δόξα, που κατέκτησε την 3η  θέση στα 5 χλμ  γυναικών!   Στα δύο  χιλιόμετρα αγοριών πρώτος ο Δημήτρης Καραλής, δεύτερος ο Νίκος Μπαλτζώης και τρίτος ο Νίκος Παπουτσογιαννόπουλος. Στην ίδια απόσταση στα κορίτσια πρώτη η Δήμητρα Ρήγα, δεύτερη η Θεοδώρα Τσουραπά και Τρίτη η Δήμητρα Παπανδρέου Στα χίλια μέτρα αγοριών που πηγαίνουν στην Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού πρώτος ο Θεοφάνης Λαμπούσης, δεύτερος ο Ηλίας Κασκούτης και τρίτος ο Ματέο Σίμα. Στην ίδια ηλικία και στην ίδια απόσταση στα κορίτσια πρώτη βγήκε η Αθηνά Παπουτσογιαννοπούλου, δεύτερη η Μαρία-Δανάη Χριστοπούλου και τρίτη η Εβελίνα Κολόκα.     Στα ένα χιλιόμετρο για αγόρια που πηγαίνουν στην Α΄, Β΄και Γ΄Δημοτικού την πρώτη θέση κατέλαβαν οι Ετεοκλής Θεοδωρόπουλος και Ανδρέας Πολυχρονίδης, τη δεύτερη ο Διονύσης Μόσχοβος και την τρίτη ο Χρήστος Σάσσαλος. Στην ίδια ηλικία κοριτσιών που έτρεξαν ένα χιλιόμετρο πρώτη βγήκε η Μαριλένα Ζαπάντη , δεύτερη η Ιωάννα Γκούσκου και τρίτη η Μπέτη Ασημακοπούλου. Συγκινητική ήταν η συμμετοχή στον αγώνα των 500 μέτρων παιδιών ΑΜΕΑ καθώς και όσων πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο που έτρεξαν βέβαια με τους συνοδούς τους.   [...]
26 Μαΐου, 2024ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ / ΦεστιβάλΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ…     Την Κυριακή 26 του ανατρεπτικού και αποπνέοντος Μάη 2024, στις 8.30 το απογευματόβραδο, οι δρόμοι του Πύργου οδηγούν μονοδρομικά στον αύλειο χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί που η μαγεία της Γερμανικής νεανικής χορωδίας, μες στη σιγαλιά και την σιωπή των αηδονιών, μέσα από ένα πονεμένο ηλιοβασίλεμα,  της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει…  ΜΗΝ χάσετε αυτή τη μοναδική Συναυλία που γίνεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ  Αρχαίας Φειάς του Δήμου Πύργου! ΑΝΚ [...]
25 Μαΐου, 2024ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Μουσική / ΣΥΝΑΥΛΙΕΣΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΜΑΗ 2024 ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΡΟΝ ΠΥΡΓΟ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ <<ΑΠΟΛΛΩΝ>>  ΣΤΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΤΣΑΜΠΑ  Piano  Solo   [...]
25 Μαΐου, 2024Αθλητισμός / ΑμΕΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ <<SPECIAL OLYMPICS – ΛΟΥΤΡΑΚΙ 2024>>     Τα Special Olympics Hellas διοργανώνουν για ακόμη μια χρονιά τους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024” και το προπονητικό πρόγραμμα Special Olympics του Πύργου Ηλείας δεν θα μπορούσε να λείπει! Οι Πανελλήνιοι Αγώνες θα λάβουν χώρα στο Λουτράκι από την Παρασκευή 24/05/2024 έως την Τετάρτη 29/05/2024 και πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Οι αθλητές της ομάδας των Special Olympics Hellas εδώ και καιρό προπονούνται εντατικά για την συμμετοχή τους στους αγώνες. Οι Special Olympics Hellas αποτελούν μια κορυφαία διοργάνωση για αθλητές με αναπηρία, προάγοντας την ένταξη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η συμμετοχή της ομάδας των Special Olympics Πύργου σε αυτή την εκδήλωση είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση αυτών των αξιών και την ενδυνάμωση των αθλητών μας. Οι αθλητές προπονούνται στα αθλήματα του στίβου (ρίψη σφαίρας, τρέξιμο 100μ.) υπό την καθοδήγηση του γυμναστή Τσακούμη Γεώργιου και της συντονίστριας των Special Olympics Πύργου κ. Αγγελικής Πετρόγιαννη, Διευθύντριας του ΕΕΕΕΚ Πύργου και έχουν προετοιμαστεί με αφοσίωση, έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό! ***  Η ομάδα ήδη αναχώρησε χθες Παρασκευή 24/05/2024 από τον Πύργο με την συνοδεία του γυμναστή κ. Τσακούμη Γεώργιου και της κ. Ηλιάδου Χριστίνας, αρχηγού της αποστολής. Η μετακίνηση της ομάδας στο Λουτράκι είναι χορηγία του κ. Δημήτριου Μιαούλη, προέδρου του Συνεταιρισμού Ταξί Πύργου «Ολυμπιακή Ένωση», τον οποίο και ευχαριστεί θερμά η Διεύθυνση του ΕΕΕΕΚ Πύργου, <<που στέκεται αρωγός σε κάθε μας συμμετοχή σε εκδηλώσεις και ανάλογες δράσεις>>. [...]
25 Μαΐου, 2024Αθλητισμός / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΜΠΑΣΚΕΤ / ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ    Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο εγχείρημα       Σε καλό δρόμο βαδίζει το νέο εγχείρημα της Γ.Ε.Π. Ηρακλής, του ιστορικότερου σωματείου μπάσκετ του Πύργου. Στόχος τα επόμενα χρόνια να καθιερωθεί στη μεγάλη κατηγορία της ΕΣΚΑΗ και σταθερά και οργανωμένα να επιχειρήσει και το βήμα παραπάνω. Κατά την διάρκεια των γιορτών του Πάσχα συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με ανθρώπους (επιχειρηματίες, χορηγούς, ανθρώπους του μπάσκετ, προπονητές και καλαθοσφαιριστές) που θέλουν να στηρίξουν το σύλλογο στη νέα μεγάλη και φιλόδοξη προσπάθειά του.   Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας είναι μεγάλη και αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για την επιτυχή υλοποίηση του πλάνου καθώς όλοι επιθυμούν να γίνει κάτι ξεχωριστό και δυνατό, που θα δώσει μεγαλύτερη πνοή στο πυργιώτικο μπάσκετ. Το ενδιαφέρον επιχειρηματιών του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλο και η νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει έχει αγκαλιαστεί από όλους. Ως εκ τούτου, διάχυτη είναι η αισιοδοξία πως η Γ.Ε.Π. Ηρακλής θα γυρίσει σελίδα και θα πορευτεί με το βλέμμα και τον πήχη ψηλά. Στόχος της διοίκησης είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους παίκτες που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ομάδας (Σακελλαρίου, Γεωργόπουλος, Μυλωνόπουλος, Δημόπουλος, Κατοχιανός, Κωσταρέλλος και ο ρόλος που θα επιλέξει να έχει από φέτος στην ομάδα ο Τροχανάς) και εν συνεχεία και με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον προπονητή, να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές των παικτών. Γαι το λόγο αυτό η Διοίκηση έχει προσωρήσει σε επαφές με αξιόλογους παίκτες άλλων ομάδων που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Σκοπός είναι η ομάδα να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός και να ληφθούν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες αποφάσεις ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν. [...]
24 Μαΐου, 2024ΕΠΤΑΝΗΣΑ / ΗΛΕΙΑ / Ιστορικά Θέματα / Κοινωνία / ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ! Η συμβολή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου στον εντοπισμό ενός μεγάλου για τον τόπο μας ιστορικού εθνικού γεγονότος     ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΤΟ 1864 ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΗΣ <<ΙΟΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ>> ΕΞΗΓΕΙ Ο ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ     Η σημαντική εκδήλωση για τα <<ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ>> που έλαβε χώρα την Τετάρτη  22/5/2024 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου   Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιουήκη Πύργου δια του προέδρου της δημοσιογράφου και λογοτέχνη Γιάννη Νικολόπουλου και με τη συνδρομή των καλών συνεργατών του ανέδειξαν δια της έρευνας και της μελέτης ένα σημαντικό ιστορικόγεγονός ύψιστης εθνικής σημασίας, που διαδραματίστηκε στο επίνειο του Πύργου, σπουδαίου και τότε, σπουδαίου και σήμερα, το Λιμάνι Κατακόλου! Εντόπισαν μέσα από καταγραφές και αναφορές σε βιβλία ότι το ιστορικό γεγονός της ένωσης των υπό Αγγλική κατοχή Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα, με την τελετή παράδοσης της Σημαίας της <<Ιονίου Πολιτείας>>, που έλαβε χώρα στο Λιμάνι Κατακόλου, τον Μάιο του 1864. Για να τιμηθεί αυτή η σημαντική επέτειος, για όλη την Ελλάδα, που η μοίρα της Ιστορίας επέλεξε τον δικό μας τόπο και με το όραμα και την έφεση – τι χάρη έχουν τα μάτια όταν αντικρίζουν την Ιστορική Μνήμη-  η 1η εκδήλωση έγινε στον Πύργο, στην προοπτική και με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμαρχου Πύργου και τψν συναφών φορέων της διοργάνωσης, του χρόνου και κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις μνήμης να γίνονται στο Κατάκολο, στον τόπο δηλαδή του ιστορικού αυτού μεγάλου γεγονότος! Την Τετάρτη 22 Μαϊου 2024, στις 7.30 το απογευματόδρομο, έλαβε χώρα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, η εκδήλωση για τα <<Ελευθέρια  Επτανήσων>>, που συνδιοργάνωσαν τέσσερις φορείς,  η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, η Περιφέρια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πύργου και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ν. Ηλείας. Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του Ε.Σ. της εν λόγω Βιβλιοθήκης κ. Ευγενία Χριστοπούλου, που είχε και τον συντονισμό. Αμέσως μετά μίλησε με λόγια θερμά για το ιστορικό αυτό γεγονός ο Ιεράρχης της Ηλείας Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος και στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο πρωτεργάτης του ιστορικού αυτού θέματος κ. Γιάννης Νικολόπουλος, ο οποίος είπε το λόγο, που ονόμασαν την επέτειο αυτή, μετά από 160 χρόνια,  <<ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ>>,  για να συνδέσουμε, είπε, την ιστορική συνέχεια αυτού του γεγονότος με την διαδρομή της αιώνιας γαλάζιας Ελλάδας! Ο κ. Νικολόπουλος έδωσε επίσης το στίγμα της ενσωμάτωσης τον Μάιο του 1864, των Επτανήσων στον εθνικό κορμό της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι στο πλήρες ιστορικό θα αναφερθεί στην ομιλία του ο κ. Ειρηναίος Σταματόπουλος. Ο κ. Ζώης Υφαντής είναι πλοίαρχος ε.α. του Π.Ν. και ένας δραστήριος πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ηλείας, που είναι επίσης μέλος του Ε.Σ. της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου, βασικός συνεργάτης του κ. Νικολόπουλου, με αποτέλεσμα την έρευνα που έκανε ο κ. Νικολόπουλος, που φέρνει τώρα στη δημοσιότητα το ιστορικό αυτό γεγονός. Και ο ίδιος έκανε αναφορά στο γεγονός, που ανέδειξε το Κατάκολο, εκτός της  σπουδαιότητας ενός μεγάλου λιμανιού και την αίγλη που αποκτά από την τελετή ως τόπου της παράδοσης των Επτανήσων στη Μητέρα Ελλάδα! Ο κ. Υφαντής κάλεσε για ένα χαιρετισμό στο βήμα, τον εκπρόσωπο της κεντρικής ΕΑΑΝ Αντιναύαρχο ε.α. κ. Στέλιο Μάρκου, ο οποίος ξέφρασε τις ευχαριστίες του και τη χαρά του προς την τοπική Ένωση και τη συμβολή της στα τοπικά δρώμενα. Τέλος ανήλθε στο βήμα χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο οποίος επεσήμανε το ιστορικό δεδομένο ότι αυτό που συνέβη με την ένωση των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα είναι η πρώτη προφανώς αποαποικιοποίση από την Αγγλική κηδεμονία και κατοχή. Ο τόπος μας, είπε, συνδέεται με δύο από τα επτάνησα, με την Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Και τόνισε με έμφαση ο κ. Καννής ότι στην ευρύτερη πειοχή δημειουργείται ένας άξονας της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Αχαϊας και της Ηλείας. Η ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ Πόσο χαίρομαι να διαβάζω ή να ακούω ομιλίες σε θέματα Ιστορίας, όπου είτε από γνώση είτε από ένστικτο διαισθάνεσαι την αντικειμενική ευρύτητα ως πλειοψηφούσα δύναμη έναντι άλλων δοξασιών. Και αυτό συνέβη με τον καταγόμενο από τη Γαστούνη Ηλείας κύριο ομιλητή της εκδήλωσης εκλεκτό Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ειρηναίο Σταματόπουλο, στην έδρα της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας. Με ιστορικά ντοκουμέντα από επίσημα καταγεγρασμμένα στοιχεία ο κ. Σταματόπουλος έκανε μία συνοπτική μεν, ουσιαστική δε ιστορική αναφορά των γεγονότων που ακολούθησαν την έξωση του Όθωνα το 1862.  Αναφέρθηκε στον πρώτο μετά τον Όθωνα Βασιλέα της Ελλάδας, τον Γεώργιο Α΄,  ο οποίος έμεινε στο θρόνο από το 1863 έως και το 1913. Ο εκλεκτός ομιλητής εστίασε την ομιλία του στο κεντρικό γεγονός της ένωσης των Επτανήσβν στον εθνικό κορμό της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι όλα ξεκίνησαν στις 16 Μαϊου 1864, όταν ήρθη η <<προστασία>>, όπως την αποκαλούσαν οι Άγγλοι, της Ιονίου Πολιτείας, δηλαδή της κατοχής από τους Άγγλους των Επτανήσων, όπως είναι η πραγματικότητα. Αναφέρθηκε στο πλοίο <<Δουξ του Μάλμπορο>>, το οποίο μαζί με άλλα πλοία κατευθύνθηκε στο Λιμάνι του Κατακόλου μεταφέροντας τον Ύπατο Αρμοστή.  Εκεί ΄ρθε με τη Φρεγάτα <<ΕΛΛΑΣ>> και ο νεαρός βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Στις 23 Μαϊου 1864 όλα ήταν έτοιμα στο Λιμάνι του Κατακόλου, για την συμβολική τελετή παράδοσης της Σημαίας της Ιονίου Πολιτείας, που έλαβε χώρα πάνω στη Φρεγάτα <<ΕΛΛΑΣ>>. Την τελετή παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες από τον Πύργο και την Ηλεία και ήταν όντως ένα εντυπωσιακό γεγονός. Ο κ. Σταματόπουλος επεσήμανε και τις λεπτομέρειες, για το λόγο που επιλέχθηκε για τηνντελετή το λιμάνι Κατακόλου και όχι των Πατρών ή της Κυλλήνης. Διότι, όπως είπε, η θέητου λιμανιού μακριά απόαστικό κέντρο, διασφάλιζε ότι θα ήταν δύσκολη η δράση αντιμοναρχικών και άλλων στοιχείων και κρίοηκε το Κατάκολο ως ασφαλέστερη περιοχή. Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ Το πρόγραμμα της εκδήλωσης διανθίστηκε με νότες από τη χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, που απέδωσε εξαιρετικά τέσσερα τραγούδια υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κ. Κωνσταντίνας Σακκά – Κυρίτση, με τη συνοδεία κιθάρας από τον βιρτουόζο κ. Παναγιώτη Καλαμπρέζο. Το πρώτο τραγούδι που αποδόθηκε εξαιρετικά ήταν ο <<Ύμνος Ριζοσπαστών>> και το τελευταίο <<Μενεξέδες και ζουμπούλια>>  σε ρυθμό επτανησιακό. Αυτό το τραγούδι και το <<Δύο γλυκά ματάκια>> (διασκευή από τον μουσικό της ροκ  Λεωνίδα Μπαλάφα), μπορείτε να τα ακούσετε στο βίντεο που έχουμε ήδη αναρτήσει. Παρέστησαν εκτός από τους προαναφερθέντες ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πύργου κ. Δημ. Μεσσαλάς, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου κ. Γιώργος Κάρδαρης και Θεόδ. Κόρδας, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Νίκη Κατσιάπη, η εκπρόσωπος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Ηρώων του 1821 κ. Βέλια Μπερτσάτου, το στέλεχος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηλείας κ. Κ.ώστας Πέππας. Επίσης παρέστησαν ο Σημαιοφόρος ΛΣ Νικόλαος Χρέπας (εκπρόσωπος Λμενάρχη Κατακόλου), το μέλος του Δ.Σ. Κεντρικής ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α.  κ. Στέλιος Μάρκου Π.Ν.  ο πρόεδρος ΕΑΑΣ παραρτήματος Ηλείας Λοχαγός ε.α.  κ. Αθανάσιος Τσιγκρέλης και τα μέλη του Δ.Σ. Λοχαγοί ε.α.  κ. Θεόδωρος Κυριαζόπουλος &  κ. Ιωάννης Μαρκόβας,  ο πρόεδρος ΕΑΑΑ  παραρτήματος Ηλείας Υποπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήριος Γαρατζιώτης, ο Γραμματέας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Παπαγιάννης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Πύργου <<Ηλείων Παράδοσις>> κ. Κώστας Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής <<Απόλλων>> Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος κ.ά. ΡΕΠΟΡΤΑΖ, φωτογραφίες και Βιντεοκάλυψη από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr  Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
24 Μαΐου, 2024ΓΑΖΑ Η ΝΕΑ ΓΚΕΡΝΙΚΑ / ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ / ΕΛΛΑΔΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΔΕΡΦΙΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία  Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα Το δικαστήριο δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα «επιδεινώθηκε περαιτέρω» από την προηγούμενη δικαστική απόφαση Ράφα/ AP Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα της Γάζας. {Πηγή : Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ} [...]
24 Μαΐου, 2024ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΛΗΣΤΕΙΕΣ  Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε με πλήρωμα του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών άνδρα που κατηγορείται για ληστεία Ο κατηγορούμενος με την απειλή μαχαιριού αποπειράθηκε να  αφαιρέσει από ιδιοκτήτρια περιπτέρου τις εισπράξεις       Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικό του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών που βρίσκονταν εκτός Υπηρεσίας και από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα ληστείας. Για την ίδια υπόθεση, αναζητείται για να συλληφθεί και μια ημεδαπή γυναίκα, συνεργός του συλληφθέντα, τα πλήρη στοιχεία της οποίας έχουν ταυτοποιηθεί και σε βάρος της  έχει σχηματισθεί δικογραφία για απόπειρα ληστείας. Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος μετέβη χθες το βράδυ, σε περίπτερο στην Πάτρα και με την χρήση μαχαιριού, απαίτησε από την ιδιοκτήτρια να του παραδώσει τις εισπράξεις, ωστόσο η παθούσα αντέδρασε, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να μην ολοκληρώσει την πράξη του και να διαφύγει με όχημα, στο οποίο τον ανεμενε η συνεργός του. Αστυνομικός του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας, ενημερώθηκε από την παθούσα για το συμβάν και στο πλαίσιο αναζητήσεων εντόπισε τον κατηγορούμενο και αφού ενημέρωσε τους αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, που περιπολούσαν στην περιοχή τον συνέλαβαν. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ από τους αστυνομικούς εντοπίστηκε το μαχαίρι και κατασχέθηκε ως πειστήριο της τέλεσης της αξιόποινης πράξης. ***  Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών. [...]
24 Μαΐου, 2024ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ / ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ / ΗΛΕΙΑ / ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / Κοινωνία  ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ…  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΛΗΝ ΚΚΕ!       Με αφορμή την αναγγελία της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Νορβηγία η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Η ΧΔ χαιρετίζει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από τις Κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας. Έστω και καθυστερημένα, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των 140 κρατών-μελών του ΟΗΕ που έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος στα προ του 1967 σύνορα, στις περιοχές της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά   του ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου, υπουργού του και τριών στελεχών της Χαμάς προχτές Δευτέρα, είναι το δεύτερο απανωτό πλήγμα που δέχεται η γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των Πρωθυπουργών των κρατών που προχώρησαν σε αναγνώριση της Παλαιστίνης, η απόφασή τους επισπεύστηκε προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της ειρήνευσης της περιοχής, με άσκηση πίεσης στον Νετανιάχου, στον οποίο καταλογίζεται ότι δεν έχει σχέδιο για ειρήνευση. Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων. Το οποίο για να έχει αποτελέσματα, πρέπει να συνοδευτεί με κυρώσεις κατά της πολιτικής κατοχής και εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και των οικονομικών δραστηριοτήτων των εποίκων. Όπως ζητάμε τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής την αποχώρηση των εποίκων από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ίδιο ζητάμε για τα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ. Τον άμεσο και οριστικό τερματισμό των επιδρομών στη Γάζα, και ολοκληρωμένη φροντίδα χωρίς εμπόδια για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του άμαχου πληθυσμού. Τον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και την αποχώρηση των εποίκων. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η Μέση Ανατολή να ειρηνεύσει και όλοι οι λαοί εξίσου να απολαύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των νέων σε όλο τον κόσμο για να σταματήσουν οι επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα. Καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει κι εκείνη σε άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Αθήνα 23 Μαΐου 2024  Από το Γραφείο Τύπου [...]
23 Μαΐου, 2024ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ / ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠεριβάλλονΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΑΔΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ     Ένας σύγχρονος  κάδος για την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων τοποθέτησε ο Δήμος Πύργου, στη δυτική πλευρά της πόλης, με τη συνεχιζόμενη δυναμική δράση της αρμόδιας υπηρεσίας υπό τον ρέκτη Αντιδήμαρχο Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Βασίλη Φάμελο. Ο εν  λόγω κάδος τοποθετήθηκε μπροστά από τη μικρή πλατεία έναντι του πρώην Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου Πύργου, που έχει πάρει και το όνομα του εργάτη Καλάκου, που έχασε παλαιά εκεί τη ζωή του, σε εργατικό δυστύχημα. Δημοσιογράφος  ΑΝΚ [...]
23 Μαΐου, 2024ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ / ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΑΞΙΟΜΑΧΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ 13ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ!     Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα   Οι μαθητές του 13ου Νηπιαγωγείου Πύργου στα πλαίσια υλοποίησης σχεδίου δράσεως που υλοποιούν  φέτος με τίτλο: ‘‘Με μια βαλίτσα ταξιδεύω στη χώρα των παραμυθιών…!’’ και συνεχίζοντας τη συνεργασία τους με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, σειρά είχε μια υπέροχη ηχοϊστορία με τίτλο «Η Νεφέλη και τα σύννεφα» η οποία ζωντάνεψε στο Νηπιαγωγείο τους από τη μουσικό του 2ου  Δημοτικού Σχολείου κ. Ζέτα Αδαμοπούλου. «Οπλισμένη» με κρουστά μουσικά όργανα (κλάβες, γκουίρο, νταϊρές, μαράκες από αποξηραμένους καρπούς, μεταλλόφωνο) αφηγήθηκε το παραμύθι που έχει γράψει μαζί με την κ. Μαρία Μπίρμπα και παρέσυρε τους μικρούς μας μαθητές στην παραμυθοχώρα της φαντασίας και της φιλίας. Αμέσως μετά, τα παιδιά πειραματίστηκαν με τα μουσικά όργανα αυτοσχεδιάζοντας μικρές μελωδίες. Και αφού πλημμύρισε ο χώρος με ήχους, στη συνέχεια ζωγράφισαν εικόνες από το παραμύθι… Η δράση έκλεισε με την αναπαράσταση του χαρούμενου χορού της Νεφέλης με τον ξεχωριστό της φίλο, το σκανταλιάρικο συννεφάκι. Το αποτέλεσμα… μοναδικό! Μία δράση που σίγουρα θα επαναλάβουμε! Ευχαριστούμε τον διευθυντή του 2ου Δημοτικού σχολείου Πύργου κ. Γιώργο Φωτόπουλο που «αγκάλιασε» τη συνεργασία των δύο σχολείων και συνέβαλε σε αυτή την όμορφη εμπειρία…! [...]
22 Μαΐου, 2024ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ / ΕΙΡΗΝΗ / Εκδηλώσεις / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΕκδηλώσεις από την ΕΕΔΥΕ σήμερα Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα 61 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη   Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με αφορμή τη συμπλήρωση 61 χρόνων από τη δολοφονία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, βαλκανιονίκη, γιατρού, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 22 Μάη 1963 θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 22 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, τις εξής εκδηλώσεις: Στην Αττική συμβολική εκδήλωση στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έχει αναγείρει η ΕΕΔΥΕ προς τιμήν του στον Μαραθώνα. Στη Θεσσαλονίκη συμβολική εκδήλωση στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. «Τιμάμε στην πράξη τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος δυναμώνοντας την πάλη μας ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς τους. Για να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές που μετατρέπουν τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και τον λαό σε στόχο αντιποίνων», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ και προσθέτει: «Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και να αναγνωριστεί ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να επιστρέψουν τώρα η φρεγάτα “Ύδρα” από την Ερυθρά Θάλασσα, η συστοιχία “Πάτριοτ” από τη Σαουδική Αραβία, όλες οι ελληνικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να μη σταλεί η φρεγάτα “Ψαρά” στην Ερυθρά Θάλασσα».  {Πηγή : 902.gr} [...]
22 Μαΐου, 2024ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/5/2024 ΚΑΙ ΩΡΑ 7.30 μ.μ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΟΔΗΓΟΥΝ  ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  <<ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ>> ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΟΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ  ΛΕΩΝΙΔΑ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ     [...]
22 Μαΐου, 2024ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / Ελευθερία-Ισότητα-Δημοκρατία / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  23/5/2024 ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΠΥΡΓΙΑΣ  ΑΝΝΑΣ  ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ     [...]
22 Μαΐου, 2024ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ <<Ελευθέρια Επτανήσων>> – Όλοι οι δρόμοι σήμερα Τετάρτη οδηγούν στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου της Πλατείας Σάκη Καράγιωργα   [...]
20 Μαΐου, 2024Ελλάδα / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ / ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ - ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤο Χρονογράφημα της Δευτέρας                                              με την Ήρα Αλ. Κάζογλη     Μπράβο μας!   Δε μας θέλουν, τελικά, οι διαγωνισμοί, είτε ευρωπαϊκοί είτε παγκόσμιοι, πλην ελαχίστων και μεμονωμένων λαμπρών εξαιρέσεων. Όπως λέγανε οι παλιοί, μας ζηλεύουν, φαίνεται, γιατί είμαστε οι καλύτεροι, οι εξυπνότεροι κι οι αρχαιότεροι. Δείτε τι γίνεται, δηλαδή. Πρώτο κρούσμα, πριν λίγες μέρες στον περιβόητο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Καταφέραμε να πάμε, να κάνουμε αίσθηση με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, κι όμως δεν μπήκαμε ούτε στη δεκάδα, που προσδοκούσαμε. Μας φάγανε τα κυκλώματα, οι στρατηγικές συμφωνίες κι οι ίντριγκες, είπαν. Τελικά, μάλλον μπερδέψαμε την ψυχοδυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την πραγματικότητα κι έτσι προέκυψαν γεωπολιτικά και άλλα δράματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που χρήζει μάλλον εξήγησης από τους ειδικούς. Το άλλο κρούσμα, το διεθνές, είναι βαρύ. Εμείς, η χώρα που η ελιά είναι σύμβολο αρχαίο και αδιαπραγμάτευτο, σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου που έγινε πρόσφατα στη Σπάρτη, δεν μπήκαμε ούτε καν στην τριάδα των ποιοτικότερων ελαιολάδων παγκοσμίως. Ενώ το πρώτο βραβείο κέρδισε η Καλιφόρνια και το δεύτερο η Βραζιλία, μια χώρα που πριν δεκαπέντε χρόνια δεν είχε ούτε μια ρίζα ελαιόδεντρου για καλλιέργεια. Λένε πως φταίει το ξηρό και ζεστό καλοκαίρι στη Μεσόγειο, αλλά η Ισπανία μια χαρά κατόρθωσε να πάρει την τρίτη θέση στο διαγωνισμό που λέγαμε. Μάλλον άνυδρο είναι το ηθικό των αγέρωχων ηγετών μας που προχωρούν ακάθεκτα προς τον ιερό σκοπό τους.  Να μας μετατρέψουν σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό με γραφικότητες και ολίγον από αρχαίο ρίγος. Όσο για μας, τους περήφανους ιθαγενείς της ομορφότερης χώρας στον κόσμο, ποντάρουν πως θα επιβιώσουμε και θα προσαρμοστούμε, όπως κάνουμε τόσους αιώνες τώρα στη σεμνή ελληνική γη μας. Τι σημασία έχουν οι διαγωνισμοί; Όλη η υφήλιος ονειρεύεται να μας επισκεφτεί. Και μπράβο μας!                                                                                                                                                                   Η.Κ. [...]
20 Μαΐου, 2024ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ / ΑΟΛΑΠ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΡΑΛΙ  ΤΟ 44ο ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΡΑΛΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΟΛΑΠ ΠΕΡΝΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Όλα τα αποτελέσματα  με τα ονόματα, τύπους και κατηγορίες και χρόνους ακριβείας   Συγκλονιστική ήταν η εξέλιξη του 44ου Ολυμπιακού Ράλι με την κορυφή να αλλάζει πολλές φορές χέρια και τους Κύπριους Πέτρο Παντελή-Πάμπο Λαό με Renault Clio Rally3 να φεύγουν τελικά νικητές από τον Πύργο. Χαρακτηριστικό του αγώνα, που φέτος συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής, ήταν ο έντονος συναγωνισμός που κράτησε το ενδιαφέρον των πολυάριθμων θεατών ζωντανό έως το τέλος του καθώς και η σκληρότητά του που οδήγησε αρκετά πληρώματα στην εγκατάλειψη. Το πλήρωμα από τη Μεγαλόνησο των Παντελή-Λαού δεν πίεσε από την αρχή του αγώνα, οδήγησε με κατάλληλη στρατηγική και όταν είδε δύο από τους διεκδικητές της νίκης να τίθενται εκτός συνέχειας, εξαπέλυσε επίθεση, ανέβασε ρυθμό και κατάφερε να «κλέψει» τη νίκη μόλις στην τελευταία ειδική διαδρομή του 44ου Ολυμπιακού Ράλλυ, οδηγώντας στο όριο. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Πρωταθλητή Κύπρου του 2019 σε αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλι Χώματος.     Μάλιστα, το δίδυμο έκοψε ρυθμό σε σημείο που είχε έξοδο ένα προπορευόμενο όχημα στην τελευταία ειδική, ωστόσο οι αγωνοδίκες έκριναν πως η καθυστέρηση ήταν μικρή, γεγονός που δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Θέμης Χαλκιάς-Νίκος Κομνός που συνδύασαν ταχύτητα με θέαμα. Έχοντας ένα Renault Clio Rally3 στα χέρια τους, καρδιοχτύπησαν στην Ειδική Διαδρομή Αλφειούσα, καθώς σε μια φουρκέτα τούμπαραν το αγωνιστικό, τραυματίζοντάς το ελαφρά. Κατάφεραν, όμως, να φτάσουν στο σέρβις, επισκεύασαν το γαλλικό όπλο και έφυγαν χαμογελαστοί από τον Πύργο. Δύο εκ των φαβορί για τη νίκη εγκατέλειψαν νωρίς την προσπάθειά τους σε έναν αγώνα που αποδείχθηκε «σιδεροφάγος». Ο 4 φορές νικητής του αγώνα, Ιωάννης Παπαδημητρίου με τον Χρήστο Κουζιώνη στο δεξί μπάκετ, κέρδισε τις δύο πρώτες ειδικές διαδρομές και βρέθηκε από νωρίς στην κορυφή του αγώνα. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς στην Αλφειούσα έσπασε το ψαλίδι του SkodaFabiaRSRally2, εγκαταλείποντας την προσπάθειά τους για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Πύργο. Έξοδο είχαν οι Σωκράτης Τσολακίδης-Γιώργος Πολυζώης (Skoda Fabia Rally2 Evo) και αυτοί στην Αλφειούσα, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσουν τον αγώνα τους, στην επιστροφή του οδηγού σε Ολυμπιακό Ράλι, έπειτα από 16 χρόνια.     Το επετειακό 44ο Ολυμπιακό Ράλι αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα αρκετά πληρώματα να μην καταφέρουν να ανεβούν στη ράμπα του τερματισμού στην Κεντρική Πλατεία Πύργου. Εκτός των προαναφερθέντων, δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους οι Γιώργος Φιλιππίδης-Craig Drew εγκαταλείποντας στην τελευταία ειδική διαδρομή από κρεμαγιέρα. Το πλήρωμα του Skoda Fabia Rally2 Evo, βέβαια, είχε χάσει από νωρίς τις όποιες ελπίδες είχε για νίκη στον Πύργο, καθώς δέχτηκε 5λεπτη ποινή για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά τη διάρκεια των αναγνωρίσεων. Έξοδο στην τελευταία διαδρομή είχαν οι Πασχάλης Χατζημάρκος-Μάριος Τσαούσογλου (Renault Clio Rally3), οι οποίοι είχαν ωραία μάχη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally3.     Διοργανωτής του αγώνα ήταν το Αθλητικό Σωματείο Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου (ΑΟΛΑΠ). Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), η Π.Ε.Δ.Δ.Ε (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος), ο Δήμος Πύργου και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. Στο πλευρό των διοργανωτών βρέθηκαν ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων και ο Δήμος Ζαχάρως. Θεσμικοί υποστηρικτές ήταν το Επιμελητήριο Ηλείας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Ερμής και η Δημοτική Επιχείρηση Πύργου Α.Ε. ΟΤΑ. H Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου (ΑΟΛΑΠ) θέλει να ευχαριστήσει όλους τους αγωνιζόμενους που έλαβαν μέρος στο επετειακό 44ο Ολυμπιακό Ράλλυ και να ανανεώσει το ραντεβού της για την επόμενη χρονιά. Νικητές Κατηγοριών Rally3: Πέτρος Παντελή /Πάμπος Λαός – Renault Clio Rally3 F2: Αντώνης Αγγελόπουλος /Χρήστος Δίπλας – Peugeot 208 R2 F2 E: Αντώνης Δημόπουλος /Ευθύμιος Σκαλτσάς – Toyota Starlet N: Αργύρης Τσούλος /Πάνος Σπυρογιάννης – Mitsubishi Lancer Evo IX C1: Max Rendina /Emanuele Inglesi – Skoda Fabia R5 C2: Πέτρος Παντελή /Πάμπος Λαός – Renault Clio Rally3 C3: Γιώργος Χατζηγάκης /Ιωάννης Τόλιας – Ford Escort MKII C4: Αντώνης Δημόπουλος /Ευθύμιος Σκαλτσάς – Toyota Starlet C5: Αντώνης Αγγελόπουλος /Χρήστος Δίπλας – Peugeot 208 R2 C6: Στέφανος Γιόκαρης /Γιώργος Μουρτζούκος – Toyota Starlet EP91 {ΠΗΓΗ  <<4 Τροχοί>> & Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ΑΟΛΑΠ} 8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ και να διαβάσετε μαζί με όλα τα ονόματα των νικητών, τις ειδικές κατηγορίες και διαδρομές, τους χρόνους και κάθε λεπτομέρεια, ένας χαμός στο ίσωμα και μπράβο στη συντακτική ομάδα, που εξέδωσε τα αποτελέσματα και μπράβο, πολλά μπράβο στην ΑΟΛΑΠ για την άρτια οργάνωση του επευειακού 44ου Ολυμπιακού Ράλλι. Δημοσιογράφος  ΑΝΚ Τελικά Αποτελέσματα Final_Results [...]
20 Μαΐου, 2024ΓΥΜΝΑΣΙΑ / ΗΛΕΙΑ / ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΟΔΩΝ / ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΛΙΩΝ / Κοινωνία / ΣΧΟΛΕΙΑ  Από το Αξιόμαχο 2ο Γυμνάσιο Πύργου μία διδακτική επίσκεψη μαθητών και μαθητριών της Β’ τάξης στο Κατάκολο κι επίσης συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας            Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών και μαθητριών της Β’ τάξης στο Κατάκολο στο πλαίσιο των μαθημάτων της Βιολογίας και Τεχνολογίας. Στο Κατάκολο οι μαθητές συμμετείχαν σε δράση καθαρισμού της παραλίας. Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Πύργου, κ. Βασίλης Φάμελος συνάντησε τους μαθητές και μοίρασε γάντια και σακούλες σκουπιδιών για τη συγκέντρωση σκουπιδιών από την παραλία. Οι μαθητές και μαθήτριες με πολύ καλή διάθεση περισυνέλεξαν μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών, στα οποία έγινε διαλογή, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε διάφορες κατασκευές από τους μαθητές στο σχολείο. Επίσης, οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν από τον εκπαιδευτικό κ. Ευθύμιο Σπίνο, βιολόγο για την παράκτια Προστατευόμενη Περιοχή, η οποία αρχίζει από το λιμάνι Κατακόλου και καταλήγει στην Κυπαρισσία, περιοχή η οποία προστατεύεται κυρίως, γιατί είναι πολύ σημαντική παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Έπειτα ακολούθησε ενημέρωση των μαθητών από στελέχη του Λιμεναρχείου Κατακόλου για θέματα που σχετίζονται με τη θαλάσσια ρύπανση, την προστασία της θαλάσσιας ζωής, τη θαλάσσια έρευνα και διάσωση και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στη θάλασσα (π.χ. ναυάγιο πλοίου). Οι μαθητές με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ενημέρωση και έθεταν ερωτήσεις. Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των μαθητών και μαθητριών στο Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας-Κώστα Κοτσανά. Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τεχνολογικά επιτεύγματα που είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, διευκολύνοντας την εργασία τους ή απλά βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους, σε μια περίοδο της ανθρωπότητας χωρίς τις τεχνολογικές ευκολίες της σύγχρονης εποχής. Μέσω των εκθεμάτων δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές/τριες, να αντιληφθούν την εξέλιξη της τεχνολογίας στο πέρασμα των αιώνων και να συνειδητοποιήσουν τη συνεισφορά της στο επίπεδο διαβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Δήμητρα Διονυσίου, Φιλόλογος, κ. Ευθύμιος Σπίνος, Βιολόγος, κ. Ηλίας Στρεπέλιας, Πολιτικών Μηχανικών και η κ. Ελισσάβετ Πλιατσικούρη, Φυσικής Αγωγής. [...]
20 Μαΐου, 2024ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ  BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Χ.ΜΠΑΣΕΤΑ: «ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ»  (Συμβολή σε μια επανάγνωση της Ηλειακής τοπικής ιστορίας) Εκδόσεις: ΛΕΙΜΩΝ Αθήνα  2023     Σημείωμα Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη, Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνων Νοτ. Δυτ.  Ελλάδος   Προ ημερών έλαβα με μια ιδιαίτερα τιμητική αφιέρωση το βιβλίο του συμπατριώτη ( Χελιδόνι Ηλείας) Κωνσταντίνου Μπασέτα με τον τίτλο: «Χωριά της Ηλείας στα ύστερα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά-Οθωμανικά χρόνια» και φυσικά τον ευχαριστώ δημόσια ιδιαιτέρως. Μάλιστα με ικανοποίηση έλαβα πρότασή του, να είμαι ένας από όσους θα  παρουσιάσουν του βιβλίου του στο Kουρβισιάνειο  Πολιτιστικό Κέντρο της Γαστούνης. Και φυσικά δεν είχα κανένα λόγο να  αρνηθώ μια και με την εργασία του αυτή μας φέρνει  πλείστες όσες  πληροφορίες που είναι απόλυτα χρήσιμες σε  όσους συνεχίζουμε  να  ασχολούμαστε  με την καταγραφή τοπικών ιστοριών.. Βέβαια αρχικά θέλω να κάνω μια παρατήρηση  πάνω στον τίτλο του έργου. Ο  όρος και ο χαρακτηρισμός της περιόδου κατάκτησης των περιοχών της Ηλείας χαρακτηρίζεται ως Βυζαντινός και μεταβυζαντινός. Η κατάκτηση της Ελλάδος ,των Ελληνικών πόλεων (Αχαϊκής Συμπολιτείας) από τους Ρωμαίους σήμανε το τέλος της Ελληνικής κυριαρχίας, οπότε έχουμε πλέον   και μιλάμε  για  Ρωμαϊκή περίοδο. Μετά την διάσπαση  της Ρωμαϊκής  Αυτοκρατορίας σε Ανατολική (Κωνσταντινούπολη) και Δυτική (Ρώμη) η περιοχή μας υπήρξε Θέμα,  της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας άσχετα εάν κάποιοι-ελάχιστοι ιστορικοί της τελευταίας περιόδου ομιλούν για  Βυζαντινή  περίοδο.  Η καθιέρωση  χρήσης της Ελληνικής γλώσσας ,ήταν  ενέργεια με  πολιτική σημασία, μια και οι περιοχές που δέσποζε η Ανατολική Αυτοκρατορία μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα. Ίσως θα ήταν σκόπιμη ο χαρακτηρισμός  της περιόδου ως Ενετοκρατία η Φραγκοκρατία μια και οι περιοχές μας μετά την Ρωμαϊκή,Βυζαντινή κατά το συγγραφέα περίοδο, έχουμε την πρώτη  αλλά και την δεύτερη  Οθωμανική κατάκτηση, περιόδους για τις οποίες γίνεται αναλυτικά   λόγος στο έργο του κ. Κωνσταντίνου Χ. Μπασέτα. Αυτές οι    εισαγωγικές παρατηρήσεις  δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από την αντιμετώπιση της ιστορικής πραγματικότητας και  δεν μειώνουν επ’ ουδενί το έργο του συγγραφέα. Απλά είμαι από εκείνους που δεν δέχονται τον χαρακτηρισμό της περιόδου ως Βυζαντινής.  Θα  σημειώσω  αρχικά, δύο λόγια για το συγγραφέα:. Ο  φίλος Κωνσταντίνος Μπασέτας γεννήθηκε στο Χελιδόνι Ηλείας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως,, και  ακολούθως, σπούδασε  στο Πανεπιστήμιο του Freiburg της Γερμανίας, από το οποίο πήρε τον τίτλο Magister Artium στα Παιδαγωγικά, την Ψυχολογία και Φιλοσοφία. Το έτος 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί σειράν ετών σε δημοτικά σχολεία, και  ως Καθηγητής των Παιδαγωγικών στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στις σχολές Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, καθώς και σε μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών.           Διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος   Δημοτικής Εκπαίδευσης.           Καθηγητής της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο δίδαξε, επί είκοσι  έτη και μέχρι τη συνταξιοδότηση του.           Συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και μελετών, κυρίως ψυχοπαιδαγωγικού περιεχομένου.  Από τις εκδόσεις «Διάδραση» κυκλοφόρησαν τα βιβλία του: Ψυχολογία της μάθησης, Παιδαγωγική αλληλεπίδραση στο σχολείο και Γνωστικές – πραξιακές θεωρίες μάθησης και σχολική πρακτική, Έγραψε την  ιστορία του χωριού Χελιδόνι  από της πρώτης γραπτής μαρτυρίας για την ύπαρξή του, το έτος 1364, μέχρι  σήμερα.  Υπάρχουν όμως αναφορές και στην ιστορία άλλων χωριών της περιοχής και κυρίως των λεγόμενων ωλενιακών χωριών, όπως του Γουμέρου και της Ωλένης στα χρόνια της Α’ Τουρκοκρατίας. Ο συγγραφέας κ. Μπασέτας  δεν διαθετε κάποια ειδική επιστημονική η άλλη εξειδίκευση  περί την ιστορία, τη δημογραφία και την οικονομία.  Παρ’ όλα αυτά καταπιάνεται επιτυχώς  και μας παρουσιάζει μια σπουδαία εργασία-μελέτη  και εδώ, έγκειται και το σημαντικό του εγχειρήματος. Στο  προλογικό σημείωμά του ο καθηγητής νεώτερης Ελληνικής ιστορίας Γεώργιος Νικολάου, χαρακτηρίζει τη μελέτη του,  «συμβολή στην επανάγνωση της Ηλειακής τοπικής ιστορίας, την οποία και εντάσσει στο έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες». Ο φίλος συμπατριώτης κ.Μπασέτας με  το υπό παρουσίαση βιβλίο του, μας προσφέρει ένα έργο ζωής Αυτό το έργο, του πήρε ένα σημαντικό χρόνο από τη ζωή του. Δικαιολογημένα το χαρακτηρίζω  προσωπικά  ως έργο ζωής. Βέβαια αποτελεί απόδειξη της  αγάπης του στον τόπο που γεννήθηκε την Ηλεία. Σήμερα δίνεται σε μας  η ευκαιρία να μάθουμε για κάθε χωριό της χρονικής περιόδου που καταλαμβάνει η μελέτη του, τον αριθμό των κατοίκων, τα ονόματα-επώνυμα που εκείνη την περίοδο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι, την οικογενειακή κατάσταση, άγαμοι, έγγαμοι,  χήρες, τα προϊόντα που παρήγαγε κάθε χωριό και τον φόρο που κάθε χωριό  εκαλείτο να καταβάλει στον κυρίαρχο είτε αυτός ήταν Φράγκος, ή Ενετός είτε Μωαμεθανός.  Εκείνο ακόμη που μας πληροφορεί και έχει μεγάλη σημασία είναι η εθνολογική  σύνθεση κάθε χωριού. Ο έλεγχος των κατάστιχων ήταν μια κοπιώδης εργασία και η αποτύπωση-μετάφραση σημαντικό έργο το οποίο ο συγγραφέας  επιφορτίσθηκε. Εντοπίζει και   εξετάζει όπως σημειώσαμε 94 χωριά από τα οποία ξεχωρίζει 32 συνολικά  τα οποία κατατάσσει εθνολογικά σε  ελληνικά  και 62 σπο τα υπόλοιπα, τα οποία χαρακτηρίζει-ονομάζει  Αρβανιτοχώρια,. Σ’ αυτό το σημείο να κάνω μια αναφορά στην ύπαρξη τόσο πολλών χωριών αρβανιτών στην περιοχή που πραγματεύεται ο φίλος μας  στο έργο του. Είναι γεγονός ότι καμιά φυλή στην πολυτάραχη ιστορία της ανθρωπότητας, δεν μπόρεσε να αποφύγει την επιμιξία. Όσοι σήμερα ισχυρίζονται ότι είναι φυλετικώς απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων ή των Λατίνων ίσως αγνοούν την ιστορική αλήθεια: ότι  τόσο το  αρχαίο Ελληνικό Έθνος, όσο και η  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν υπήρξαν ποτέ ομοιογενείς, αλλά αποτελούσαν ένα μείγμα,  φυλών και εθνοτήτων .          Ο  ισχυρισμός ότι  το έθνος των Ελλήνων αν  και πέρασαν τόσοι αιώνες έκτοτε δεν υπέστη καμία επιμιξία σίγουρα αποτελεί ιστορική ανακρίβεια και επιστημονική καπηλεία. Και βέβαια ο κ. Μπασέτας με το έργο που παρουσιάζουμε σήμερα εντοπίζει πολλές  φορές παρόμοιες επιμιξίες.          Η φυλή γεννιέται από βιολογικούς και μόνο παράγοντες, ενώ το Έθνος  είναι δημιούργημα πολλών  άλλων παραγόντων,  γεωγραφικών, ιστορικών, πολιτισμικών, οικονομικών  και εκδηλώνεται με τη  σφυρηλάτηση  της Εθνικής Συνείδησης στα διαφορετικής φυλετικής καταγωγής άτομα.   Θα επιχειρήσουμε μια αναφορά  στην περιοχή μας  όπου εγκαταστάθηκαν ανά τους αιώνες,  χιλιάδες Αλβανοί  και θα κάνουμε λόγο μόνο γι’ αυτή  την εθνότητα, μια και η μελέτη-εργασία του κ. Μπασέτα εντοπίζει μεγάλη μερίδα χωριών στα οποίοα είτε είναι αποκλειστικά αρβανιτοχώρια η  σε άλλη περίπτωση πλειοψηφούν στο σύνολο του πληθυσμού του χωριού.  Σύμφωνα με την «Ιστορία του νέου Ελληνισμού» του  Απόστολου Βακαλόπουλου η πρώτη παρουσία Αλβανών τοποθετείται χρονικά στα έτη 1348 και 1380,  όταν Δεσπότης της Πελοποννήσου ήταν ο Μανουήλ Κατακουζηνός. Ο πραγματικός όμως εποικισμός  Αλβανών συντελείται το 1383-1407 επί Θεόδωρου Α΄ Παλαιολόγου.        Έχει καταγραφεί ιστορικά ότι μόνο το 1394 περίπου 10.000 Αλβανοί με τις γυναίκες τους, τα παιδιά και τα ζώα τους πιεζόμενοι από την προώθηση των Τούρκων πήραν άδεια και εγκαταστάθηκαν ειρηνικά στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και  Αρκαδίας.         Η δεύτερη εποίκηση Αλβανών στην Αχαΐα  έγινε  το 1418 μετά την κατάλυση, από τον Κάρολο Α΄  Τόκκο, της κυριαρχίας των Αλβανών στην Αιτωλία και Ακαρνανία.            Στις  επαρχίες Πατρών και Καλαβρύτων υπάρχουν χωριά με αμιγώς Αλβανικό πληθυσμό που μιλούν  την Αλβανική γλώσσα.   Ο νομός το έτος 1902   είχε  συνολικό πληθυσμό 144.826 κατοίκους  και από αυτούς 6.564 ήταν  Αλβανοί.  Ειδικότερα  η μεγαλύτερη αναλογία Αλβανών υπήρχε  στην περιοχή του  Δήμου Δύμης.  Σε συνολικό πληθυσμό  10.201 κατοίκων   υπήρχαν 2.613 Αλβανοί, δηλαδή περίπου 25% του πληθυσμού του.         Το ερώτημα που εύλογα μπορεί να διατυπωθεί   μετά απ’ αυτά  τα στοιχεία  είναι: τι απέγιναν   από τότε  αυτοί οι Αλβανοί;          Την απάντηση στο ερώτημα , δίνουν  οι ίδιοι με την εν γένει συμπεριφορά  τους.         Αφομοιώθηκαν φυλετικώς και εθνολογικώς με τους  Έλληνες και απέκτησαν  Ελληνική εθνική συνείδηση.          Έπαψαν με τον καιρό να λέγονται  Αλβανοί και μετά τον εκχριστιανισμό τους   ονομάσθηκαν   Αρβανίτες. Σήμερα πλέον δεν μιλάει κανείς για Αρβανίτες. Οι  φυλετικές προσμίξεις ετών, επιτάχυναν την αφομοίωση τους. Σήμερα η λέξη Αρβανίτης μόνο ως  επώνυμο απαντάται .          Οι Έλληνες  στο διάβα των αιώνων   σε πείσμα των καιρών,  και των δυσοίωνων προβλέψεων,   επέδειξαν συνοχή και  αντοχή σαν Έθνος αλλά και  ικανότητα  στην αφομοίωση διαφόρων φυλών και εθνοτήτων.         Οι δάσκαλοί μας στους οποίους στηρίζουμε το μέλλον μας ως λαός και ως Έθνος,   είναι υποχρεωμένοι  να διδάξουν  στα παιδιά μας, πως ο Ελληνικός πολιτισμός  αλλά και ο Χριστιανισμός που κάποιοι οψίμως τον επικαλούνται,  διακρίνονται για  την Οικουμενικότητά τους και τον ανθρωπισμό τους. Αυτή είναι η μεγαλοσύνη  των Ελλήνων. Κι αυτό το δρόμο θα πρέπει να συνεχίσουμε μέσα στην Ευρώπη των Λαών, των φυλών και των εθνοτήτων με τη διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων μας, των ηθών και των παραδόσεών μας. ***  Η εργασία του φίλου μας κ. Μπασέτα όπως μας παραδόθηκε μετά από μακροχρόνια κυοφορία, μας βοηθά πολύ περισσότερο σήμερα που οι επαπειλούμενοι κίνδυνοι είναι εμφανείς και ίσως επιβάλλεται να τους αντιμετωπίσουμε με θάρρος αποφασιστικότητα και χωρίς ξενοφοβία και ασύνετους εθνικισμούς. Και μη ξεχνάμε πως μόνοι μας και με ισχυρό πιστεύω  στην ευρωπαϊκή οικογένεια μπήκαμε σε ένα καμίνι εθνοτήτων και έχουμε υποχρέωση να φανούμε ανθεκτικοί στις έξωθεν πιέσεις και συνεκτικοί στα δικά μας πιστεύω και τις δικές μας παραδόσεις. Αγαπητέ μας κ.Μπασέτα σε ευχαριστούμε για την εργασία σας  που μας διδάσκει να μάθουμε ποιο ήταν το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας ποιες ήταν οι συνθήκες που διαμόρφωσαν τις τότε κοινωνίες και φυσικά τα παραγόμενα τότε προϊόντα, τη  σύνθεση των πληθυσμών των χωριών μας και τους φόρους που κάθε φορά πλήρωναν για τα προϊόντα που παρήγαγαν. [...]
20 Μαΐου, 2024ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ / ΑΟΛΑΠ / ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΡΑΛΙΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ 44ου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΡΑΛΙ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18/5/2024   Posted by Apostolos Palatos on 18 Μαΐου 2024 Κατάμεστη ήταν η Κεντρική Πλατεία Πύργου, η οποία το βράδυ του Σαββάτου 18/5/2024, φιλοξένησε την Πανηγυρική Εκκίνηση του 44ου Ολυμπιακού Ράλι. Το κοινό γνώρισε από κοντά τα 50 πληρώματα που την Κυριακή θα ριχτούν στη μάχη με το χρόνο, φωτογραφήθηκε μαζί τους και χειροκρότησε όλους τους αγωνιζόμενους που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ Χώματος. Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση πλήθος τοπικών αρχόντων του τόπου, οι οποίοι με τη σειρά τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα πληρώματα. Διοργανωτής του αγώνα είναι το Αθλητικό Σωματείο Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου (ΑΟΛΑΠ). Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας), η Π.Ε.Δ.Δ.Ε (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος), ο Δήμος Πύργου και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. Στο πλευρό των διοργανωτών βρίσκονται ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων και ο Δήμος Ζαχάρως. Θεσμικοί υποστηρικτές είναι το Επιμελητήριο Ηλείας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Ερμής και η Δημοτική Επιχείρηση Πύργου Α.Ε. ΟΤΑ. Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στις 08.00 στην έξοδο του Service Park που φιλοξενείται στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή και ο τερματισμός  στην Κεντρική Πλατεία Πύργου, Σάκη Καράγιωργα,  στις 17:12 την ίδια ημέρα. Ο αγώνας αποτελείται από 6 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 79,48 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Τα αγωνιστικά το πρωί της Κυριακής θα κατευθυνθούν στην ειδική διαδρομή «Φολόη» (μήκος 12,50 χλμ), η οποία θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, ενώ δύο φορές θα διέλθουν και από την ειδική διαδρομή «Γραίκα» (μήκος 13,01 χλμ), η οποία χρησιμοποιήθηκε στο τελευταίο Ράλλυ Σπριντ που διοργάνωσε η ΑΟΛΑΠ τον περασμένο Νοέμβριο. Τελευταία ειδική του πρώτου loop και του αγώνα θα είναι η  «Αλφειούσα» (μήκος 14,24 χλμ.), με διαφορετική χάραξη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα συνολικά χιλιόμετρα του αγώνα ανέρχονται σε 368,63 χλμ, με 289,15 χλμ απλών διαδρομών. Η Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Αυτοκινήτου Πύργου (ΑΟΛΑΠ) εύχεται Καλή Επιτυχία και καλό τερματισμό σε όλα τα πληρώματα! *** {Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του αγώνα, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΑΟΛΑΠ (www.aolap.gr) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σωματείου (www.facebook.com/aolapyrgou)}. [...]
19 Μαΐου, 2024ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ / Επιμελητήριο Ηλείας / ΗΛΕΙΑ / Κεντρική ¨Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας / Κοινωνία  ΚΕΕΕ: Στην Κεφαλλονιά ο επιμελητηριακός κόσμος για τη Γενική Συνέλευση      Στην Κεφαλλονιά βρίσκεται η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΕΕ καθώς και εκπρόσωποι από Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και κοινωνικών εταίρων, για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας των Ιονίων νήσων αλλά και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και εν γένει οι επιχειρήσεις της χώρας, θα τεθούν σε διάλογο, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο τέως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος. Ακόμα, από την αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθούν στο νησί, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων έχουν προσκληθεί, ως είθισται, και αναμένεται η συμμετοχή πολλών από αυτούς.   {Οι εργασίες θα έχουν διάρκεια δύο ημέρες- στις 17 Μαΐου, ώρες 18.00-21.00,  και στις 18 Μαΐου, ώρες 10.00-14.30, και θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Κέφαλος του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Σταύρου Σπαθή, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του πρόεδρου ΚΕΕΕ, Ιώαννη Μασούτη, με τίτλο: «Η επιχειρηματικότητα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και η συνεισφορά των επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία – οι επιχειρήσεις του Ιουνίου και η διασύνδεσή τους  με τις αγορές της Ευρώπης». Επίσημο δείπνο θα παρατεθεί το βράδυ της Παρασκευής καθώς και το βράδυ του Σαββάτου}. [...]
19 Μαΐου, 2024ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΛΗΣΤΕΙΕΣ  Συνελήφθη άμεσα ανήλικος για ληστεία στο Μεσολόγγι  Αφαίρεσε με την απειλή μαχαιριού από 13χρονο το κινητό τηλέφωνό του     Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος  Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας 15χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για ληστεία. Για την ίδια υπόθεση, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των παππούδων του 15χρονου, οι οποίοι ασκούν την γονική μέριμνα του για παραμέληση της εποπτείας του. Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, στο Μεσολόγγι, ο 15χρονος προσέγγισε 13χρονο ανήλικο, που κινούταν πεζός και με την απειλή μαχαιριού, του αφαίρεσε το κινητό του τηλέφωνο. Για τη διερεύνηση του περιστατικού, διενεργήθηκαν άμεσες αναζητήσεις από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, οι οποίοι εντόπισαν τον 15χρονο σε περιοχή του Μεσολογγίου και τον συνέλαβαν, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο, το οποίο αποδόθηκε στον ανήλικο παθόντα.   *** Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου. [...]
18 Μαΐου, 2024ΓΥΜΝΑΣΙΑ / ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ  Ο Δήμος Ήλιδας βράβευσε τους 17 μαθητές του αξιόμαχου και ελπιδοφόρου 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας που η ταινία μικρού μήκους τους διακρίθηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέων στην Ισπανία     Τους 17 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας που η ταινία τους διακρίθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέων στην Πλασένθια της Ισπανίας, βράβευσε ο Δήμος Ήλιδας σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου. Στην όμορφη εκδήλωση παρουσία του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, τιμήθηκαν τα παιδιά τα οποία με πολύ μεράκι δημιούργησαν το δικό τους ξεχωριστό φιλμ, το οποίο αρχικά διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και αμέσως μετά έλαβε το βραβείο του πιο καινοτόμου έργου στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέων στην Πλασένθια της Ισπανίας. Η ταινία μικρού μήκους γυρίστηκε στο πλαίσιο των εργαστηρίων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας, ενώ ο Δήμος Ήλιδας αγκάλιασε τη συμμετοχή τους και στο διεθνές Ισπανικό Φεστιβάλ, συμβάλλοντας οικονομικά προκειμένου να ταξιδέψει η αποστολή παιδιών και συνοδών – καθηγητών στην απονομή του βραβείου τον περασμένο Απρίλιο. Η ταινία του 3ου Γυμνασίου επιλέχθηκε ανάμεσα σε 350 συμμετοχές από 35 χώρες να διαγωνιστεί στην τελική φάση, κατορθώνοντας να αποσπάσει ένα από τα βραβεία. Στην λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ήλιδας και το 3ο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο ημερίδας του σχολείου για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι στους 17 μαθητές που δημιούργησαν την ταινία, οδηγώντας της στην σημαντική διάκριση. Τους επαίνους απένειμαν ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και μέλη της Δημοτικής Αρχής που βρέθηκαν σύσσωμοι στο χώρο.   [...]
18 Μαΐου, 2024ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΗΣ / ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία  Συνεργασία Δήμου και ΕΡΤ για την προβολή και ανάδειξη του Δήμου Πύργου     Θέματα που αφορούν την προβολή και την ανάδειξη του Δήμου Πύργου συζήτησαν ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Κωνσταντίνο Ζούλα κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Αθήνα. Στη συζήτηση που έγινε στο ραδιομέγαρο  της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης παρουσία της Διευθύντριας Περιφερειακών Σταθμών κας Δήμητρας Τσαγκαρούλια, τέθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν με την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου,  με κύριο στόχο την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής,  μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Αναμένεται στο προσεχές διάστημα να καθοριστούν οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί η συνεργασία αυτή,  με απώτερο σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Δήμο Πύργου. [...]
17 Μαΐου, 2024ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ  ΑΥΤΗ Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ     Πρόθεση του Δημάρχου Πύργου η άμεση τοποθέτηση εκεί όπου βρίσκεται και η προτομή του Ποιητή του Φωτός Τάκη Δόξα – Η Εφημερίδα μας που έκανε αγώνα και γι΄αυτό το θέμα προτείνει να απαλειφθεί η αναγεγραμμένη λέξη (Δικαστηρίων) διότι πλέον μία είναι η ονομασία της εν λόγω πλατείας με το αναγραφόμενο ονοματεπώνυμο   Συναντήσαμε σήμερα Πέμπτη 16 /5/2024, στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου για τα 50 χρόνια της ΑΟΛΑΠ, τον Δήμαρχο Πύργου κ. Στάθη Καννή, τον οποίο ενημερώσαμε  -στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού αγώνα της Εφημερίδας μας-   για την από αρκετό καιρό εκκρεμότητα της μη τοποθέτησης της πινακίδας, που αφορά την ονοματοδοσία της πλατείας, όπου και η προτομή του Ποιητή του Φωτός Τάκη Δόξα, σύμφωνα πάντα με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, που είχε παρθεί το μακρινό 1997!!. Ο  Δήμαρχος κ. Καννής, από τη στιγμή που τον διαβεβαιώσαμε ότι το θέμα της πινακίδας για τον Τάκη Δόξα, καθώς και για άλλα επιφανή τέκνα του τόπου μας, το είχε αναλάβει ο φιλοπρόοδος συμπολίτης μας, με γνώσεις επί του αντικειμένου, κ. Χάρης Βάσου Μικελόπουλος, εξεδήλωσε την πρόθεσή του, αφού ήδη υπάρχει η πινακίδα, να τοποθετηθεί εντός των ολίγων προσεχών ημερών. Εμείς ως ΑΥΓΗ Πύργου Ηλείας, διατυπώνουμε προς την Δημοτική Αρχή, μία συμβουλευτική πρόταση, να απαλειφθεί η αναγεγραμμένη στην πινακίδα λέξη (Δικαστηρίων), που είναι με μικρότερα γράμματα, καθότι πλέον δεν υφίσταται λόγος ετεροπροσδιορισμού, αφού η προτομή του Τάκη Δόξα βρίσκεται για δεκάδες χρόνια εκεί έναντι των Δικαστηρίων της πόλης. Και πρέπει τιμής ένεκεν να επικρατήσει το κανονικό όνομα για την πλατεία και όχι η μέχρι πρότινος χρήση ονομασίας τοπογραφικού προσδιορισμού, είτε στον προφορικό είτε στον γραπτό λόγο.   Για την ΑΥΓΗ Πύργου Δημοσιογράφος  ΑΝΚ [...]
16 Μαΐου, 2024ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΚΡΙΤΙΚΗ    <<Αποσύνδεση>> του Νίκου Ιατρού νουβέλα, Ιωλκός, 2023, σελίδες 176                                    Κριτικό σημείωμα του Νίκου Τσούλια     Μια όμορφη ερωτική ιστορία αφορά το καινούργιο βιβλίο του Νίκου Ιατρού. Μια ιστορία που εξελίσσεται παράλληλα στην κοινωνική πραγματικότητα και στον ψηφιακό κόσμο, στο Facebook. Και είναι τόσο έντονη και επιδραστική η αμεσότητα του λόγου, η ορμητική ροή της αφήγησης που δεν μπορείς να πεις «θα συνεχίσω μετά». Δεν παίρνεις ανάσα, λες να συνεχίσω στο επόμενο κεφάλαιο, να τελειώσω το βιβλίο μία και έξω, μη χάσω τη γλυκιά και γοητευτική εικόνα της πρόσληψής του. Το διάβασμα στο μεγαλείο του… Είναι μια ιστορία γεμάτη γεγονότα και πράξεις, ακόμα και οι σκέψεις είναι πράξεις. Μικρές προτάσεις, λογοτεχνικό ύφος με σχήματα και εικόνες που ξεπροβάλλουν τόσο εύκολα μαζί με τις συστάδες των λέξεων και γοργή εναλλαγή μεταξύ των κόσμων των δύο βασικών ηρώων, του Ανδρέα και της Μυρτώς, διαμορφώνουν τον καμβά της τέχνης του συγγραφέα. Άραγε η επικοινωνία τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης περιλαμβάνουν ό,τι δεν προλαβαίνουν οι ήρωες να πουν στις μεταξύ τους συναντήσεις, ό,τι δεν μπορούν ή ό,τι οι κρυφοί πόθοι δεν εκδηλώνουν και ό,τι δεν μπορεί να ειπωθεί άμεσα; Τα μηνύματα μέσα από το Messenger, που συχνά αντικαθιστούν έναν ιδιότυπο ημι-ζωντανό διάλογο, προδικάζουν αυτό που θα συμβεί. Και ενώ είσαι απορροφημένος στην υπόθεση, παράλληλα αναρωτιέσαι «άραγε το Facebook διευκολύνει τις συναντήσεις, τις προετοιμάζει, τις ενισχύει ή υπονομεύει και χαλάει τις πάντα ευαίσθητες συναισθηματικές και ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων»; Ο Νίκος Ιατρού καταγράφει με απλό τρόπο αυτές τις παράλληλες εξελίξεις. «Το πρώτο καιρό που είχε μετακομίσει εδώ, του άρεσε τα βράδια να παρατηρεί τα γειτονικά διαμερίσματα και να φτιάχνει με τη φαντασία του ιστορίες με πρωταγωνιστές τις κρυμμένες, πίσω από τις κλειστές κουρτίνες και τα παντζούρια των διαμερισμάτων, σκιές. Τώρα δεν χρειάζεται να παρακολουθείς σκιές. Μπαίνει στο προφίλ τον άγνωστων φίλων στο Facebook. Εκεί δεν υπάρχουν κλειστές κουρτίνες σκοτεινές και παντζούρια»… Και αλλού. «Όσο περνάει η ώρα, νιώθει ότι η φράση του έχει εγκαταλείψει την οθόνη του υπολογιστή και έχει μπει μέσα στο σώμα της. Όχι όλη η φράση, αλλά κάθε λέξη ξεχωριστά.. Οι μόνες σκέψεις που μπορεί να διαβάσει είναι αυτές που ποστάρουν οι διαδικτυακοί φίλοι του στο Facebook… Η Μυρτώ χαζεύει το προφίλ του Ανδρέα στο Facebook. Αισθάνεται σαν να ψάχνει κρυφά τα συρτάρια του γραφείου του». Η γραφή ξεκινά από τους παιδικούς κόσμους, εκδιπλώνεται στα χρόνια της νιότης και του έρωτα και μετά πάλι αναφορά στην αρχή, ενώ το όλο σκηνικό περιδιαβαίνει τόσο τους χώρους εργασίας των (σχολείο για τη Μυρτώ, επιχείρηση για τον Ανδρέα) όσο και στα δύσκολα οικογενειακά σκηνικά τους. Άλλοτε κυριαρχούν η επιθυμία, οι πόθοι, οι φαντασιώσεις και άλλοτε οι φοβίες, οι ανασφάλειες, οι αβεβαιότητες. Ο Ανδρέας και η Μυρτώ ξεκινούν μια σχέση με αμυδρό φως, που «φανερώνει» στην πορεία όλο και περισσότερο τα πράγματα, αλλά δεν παύουν οι σκιές με άλλα παράλληλα πρόσωπα να μπαίνουν στη ζωή τους και να δοκιμάζουν την εξέλιξη στη δική τους σχέση. Σε κάθε στιγμή του διαβάσματός σου: αναρωτιέσαι είναι μια εύθραυστη σχέση ή θα δυναμώσει και θα ωριμάσει μέσα από τις δοκιμασίες; Νιώθεις ότι μια λεπτή, τεντωμένη κλωστή, φορτωμένη με ελπίδες και προβλήματα, με βαριές δεσμεύσεις του παρελθόντος και ανοιχτούς ορίζοντες του μέλλοντος είναι όλη η αφήγηση… [...]
16 Μαΐου, 2024Άρθρα / ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ / Ηλεία / Κοινωνία  Γεωργίου Θ. Ντοά Δικηγόρου     Διαφωτισμός : Τότε και τώρα   Ο Διαφωτισμός οικοδομήθηκε στη Γαλλία στις αρχές του 17ου αιώνα, με τον αιθέρα της λογικής και της ηθικής, αποκαλύπτοντας έναν άλλο δίκαιο κόσμο, άμεσα παρόντα στο γίγνεσθαι. Εξέφρασε το ιδεολογικό, κοινωνικό και πολιτικό όραμά του για μια δίκαιη κοινωνία, φωτίζοντας την πίστη των ανθρώπων στα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αδελφότητας. Πρόβαλε την ανθρωπιστική παιδεία, ως το καθοριστικό στοιχείο για τη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, δίνοντας ίση αξία στο εγώ και στο εμείς. Έθεσε ως πυξίδα του πολίτη τις, κατ΄ επίγνωση, ρεαλιστικές πραγματώσεις του, σύμφωνα με το δίκαιο της αξιοπρέπειας και τον άτεγκτο κανόνα της μη βλάβης του άλλου. Ο Διαφωτισμός υπήρξε η κυρίαρχη πνευματική δύναμη, για την κίνηση της ιστορίας προς τη θετική, δημοκρατική κατεύθυνση. Αποκαλύφτηκε ως η ιερή βίβλος για την υπέρβαση των πραγμάτων και ένα ελπιδοφόρο παρόν και μέλλον, εκείθεν του φεουδαρχικού, σκοταδιστικού ενθάδε. Λαμπάδιασε με υπερηφάνεια την ψυχή των Γάλλων επαναστατών, οδηγώντας τους στην πανίσχυση του αγώνα τους και στην ταπεινωτική ήττα του Λουδοβίκειου, φεουδαρχικού μεσαιωνισμού (1789). Η χώρα μας μαστίζεται, από κάθε μορφής και τρόπου, πολυεπίπεδη, πολυοργανική, πολιτιστική, κοινωνική, θεσμική, οικονομική κρίση, έως των ορίων της παράκρουσης. Για την έξοδό της από την αλλοτρίωση, χρειάζεται η πίστη μας για την ανάγκη της διαφυγής και η πράξη της απελευθέρωσης από τα καταδυναστευτικά δεσμά. Για την έξοδό της  από τον ερεβώδη, άρα επικίνδυνο κύκλο των καιρών, χρειάζεται η επιστροφή στην πραγματικότητα, των ιδεωδών, των αξιών και των αρχών του ανθρωπισμού. Χρειάζεται όμως πάνω από όλα να δώσουμε, όπως έπραξαν οι Διαφωτιστές, την αυτογνωστική, αλλά και τη συλλογική  απάντησή μας στο αμείλικτο ερώτημα: τι θέλουμε, φως ή σκοτάδι; Αν θέλουμε το σκοτάδι είναι αυτονόητο ότι όλα στη χώρα και στην κοινωνία θα μένουν στα σκοτάδια τους. Αν θέλουμε το σκοτάδι, είναι αυτονόητο ότι ελλοχεύει ο μέγας κίνδυνος να γίνουν αξημέρωτες οι νύχτες του λαού και τότε «όπου βγει». Αν θέλουμε το φως είναι αυτονόητο ότι μπορούμε πρώτα να το αναζητήσουμε στη λογική μας και στην ψυχή μας. Αν θέλουμε το φως μπορούμε να το βρούμε μέσα στη συνείδησή μας και να το μεταλαμπαδεύσουμε με θεωρία και λόγο, με αγώνα και πράξη στο δημόσιο – κοινωνικό χώρο. Αν θέλουμε το φως μπορούμε να το αγγίξουμε, έως να το αγκαλιάσουμε στην πορεία για τη ριζοσπαστική αλλαγή των πραγμάτων. Οι Διαφωτιστές της Γαλλίας δείχνουν το όραμα και τον δρόμο. [...]