Η παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ημερομηνία: 22-11-2021

Γιορτάστηκε στον Πύργο η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού με την παρουσία του επικεφαλής της UNICEF στην Ελλάδα

Τα μηνύματα για την προστασία και την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των παιδιών και η πρόταση για συνεργασία με τον Δήμαρχο Πύργου, ώστε ο Πύργος να γίνει πόλη-πρότυπο φιλική για όλα τα παιδιά.

Τον εκπρόσωπο του γραφείου της Unicef  στην Ελλάδα Luciano Calestini, υποδέχτηκε το απόβραδο του Σαββάτου ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σε μια όμορφη και  γεμάτη μηνύματα γιορτή που έλαβε χώρα μπροστά από το Λάστειο Δημοτικό Μέγαρο, το οποίο φωταγωγήθηκε με μπλε χρώμα, όπως και το δημοτικό κτίριο του θεάτρου “Απόλλων”.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου και το τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου, η  σύμβουλος του Δήμου Πύργου Φλώρα Παπαγιαννάκη, συνεργάτες του Δήμου Πύργου αλλά και εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται άμεσα με τα παιδιά, όπως η διευθύντρια του ΚΔΑΠμεΑ “Ηλίανθος”  Ερμίνα Ζανταρίδου συνοδευόμενη από τα  παιδιά του ΚΔΑΠ και συνεργάτες της δομής, ο υπεύθυνος του “Χαμόγελου του Παιδιού” στην Ηλεία  Γιάννης Λαμπρόπουλος αλλά και αρκετοί γονείς με τα παιδιά τους.

**  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Luciano Calestini, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, επέλεξε αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, να επισκεφτεί τον Πύργο, μία πόλη που επιλέχτηκε σε σύνολο 25 πόλεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Αυγερινοπούλου. Ο κ. Λουτσιάνο Καλεστίνι έδειξε ενθουσιασμένος για την φωταγώγηση, που προσέδιδε μια ιδιαίετερη χάρη στο κτήριο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου.  Τα φωταγωγημένα κτίρια με  μπλε χρώμα είναι  χρώμα  συμβολικό από τη Unicef , για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε εποσκεφτεί πιο μπροστά την Αρχαία Ολυμπία και στη συνέχεια τη γενέτειρα της κας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, πριν έρθει κατά τις 7.30 το απόβραδο στον Πύργο.

Ο Δήμαρχος  κ.  Παναγιώτης Αντωνακόπουλος

<<Έχουμε την υποχρέωση και ως Δήμος αλλά και ως πολίτες να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα του παιδιού στην ελευθερία, τη γνώση, την εκπαίδευση, το παιχνίδι, την υγεία. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες μιας υγιούς και φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού, γιατί σε αυτή την ηλικία διαμορφώνονται οι προσωπικότητες” τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο κ. Αντωνακόπουλος καλωσορίζοντας τον κ.  Calestini και  ευχαρίστησε θερμά την κ. Αυγερινοπούλου για την πρωτοβουλία της να προσκαλέσει στην πόλη του Πύργου τον υπεύθυνο της Unicef στην Ελλάδα. “Η  Unicef  έχει προσφέρει ένα τεράστιο έργο στα παιδιά όλου του κόσμου, γιατί όλος ο  κόσμος ανήκει στα παιδιά και τα παιδιά ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Κάθε παιδί είναι “δικό” μας παιδί. Και για να αλλάξει αυτός ο κόσμος προς το καλύτερο πρέπει να προσέξουμε τα παιδιά>>,

Να σημειωθεί ότι μετά από τις ευγενικές φιλοφρονήσεις  ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος  πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον κ.  Calestini

Η Βουλευτής κα Αυγερινοπούλου

Η κ. Αυγερινοπούλου με τη σειρά της ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύργου για την φιλοξενία και δήλωσε: <<Πριν ακριβώς από έναν χρόνο η Unicef μαζί με την Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισαν να ανοίξουν γραφείο και στην Ελλάδα. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή μας, προσκάλεσα τον κ.  Calestini να έρθει εδώ,  ώστε  να μας βοηθήσει για να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά. Υπάρχει ήδη  ένα Δίκτυο Πόλεων φιλικές προς το παιδί, και απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση στο Δήμαρχο να μπει και ο Πύργος σε αυτό το Δίκτυο Με τη βοήθεια ειδικών της Unicef να κάνουμε μία πόλη ακόμη πιο φιλική για τα παιδιά. Είναι μεγάλη μας τιμή που ο κ.  Calestini επέλεξε την περιοχή μας για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία και την αξιοπρέπεια των παιδιών σε όλη την Ελλάδα>>.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κ. Calestini

Εμφανώς ενθουσιασμένος με την υποδοχή και τη φιλοξενία,  ο επικεφαλής του παγκόσμιου αυτού οργανισμού στην Ελλάδα κ.  Calestini ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κ. Αντωνακόπουλο και την κ. Αυγερινοπούλου, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: <<Χαίρομαι που σήμερα βρίσκομαι στην πόλη σας, καθώς η σημερινή ημέρα (σ.σ. 20 Νοεμβρίου) γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η 32η  επέτειος από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ. Υπάρχουν δύο εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα και μεταπολεμικά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα του παιδιού. Υπάρχουν όμως πολλά θέματα που έχουν μείνει πίσω και πρέπει να εστιάσουμε σ’ αυτά. Είναι η πρώτη μου φορά που βρίσκομαι στον Πύργο, και ελπίζω να συνεργαστούμε με τη δημοτική αρχή,  ώστε να καταφέρουμε να μετατρέψουμε τον Πύργο σε μία από τις πρώτες πόλεις φιλικές προς τα παιδιά>>.

Ρεπορτάζ  Αντρέα  ΑΥΓ.  Καπογιάννη – ΑΝΚ


Ροή