Η Ήρα Αλ. Κάζ. στο υπέροχο (διαχρονικό) Χρονογράφημά της, για τον *Χάρτη ενός κόσμου*…
Το Χρονογράφημα στην *Α* της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Χάρτης ενός κόσμου
Γράφτηκε, πρόσφατα, η είδηση για μια πρωτοποριακή συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος” με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με την οποία έλληνες και ξένοι ερευνητές προσπαθούν να επαναφέρουν τη ζωή στις ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου.
Κατέγραψαν μέχρι στιγμής εβδομήντα περίπου βραχονησίδες και επέλεξαν δύο, τις οποίες με καλλιέργειες, ελεγχόμενη κτηνοτροφία και κατασκευές κτιρίων με παραδοσιακές τεχνικές, ενσωματωμένες στο φυσικό περιβάλλον, σχεδιάζουν να τις αναβιώσουν, να τις κάνουν μοντέλο για τις υπόλοιπες ακατοίκητες νησίδες και πόλο έλξης νέων κατοίκων.
Στις νησίδες αυτές, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατοικούσαν άνθρωποι επί χιλιάδες χρόνια από επιλογή τους, είχαν μόνιμους κατοίκους, ορισμένες μέχρι τη δεκαετία του πενήντα, μικρές κοινωνίες που επιβίωσαν με υποδειγματική αυτάρκεια, όπως λένε.
Ο στόχος της συνεργασίας αυτής, λοιπόν, είναι η επιστροφή της ξεχασμένης ζωής εκεί, σ’ αυτά τα μικρά διαμάντια μας, με ένα μοντέλο που θα μπορούσε να υιοθετήσει είτε το κράτος είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προστατεύοντάς τα με αυτό τον τρόπο και από εξωτερικές απειλές αλλά και από την εκμετάλλευση δήθεν επενδυτών.
Ωραίο σχέδιο, πραγματικά, για να επιστρέψει η ζωή σ’ αυτή την ξερή γη, που φέρει όμως τη μνήμη όσων πέρασαν, αθέατοι σε μας αλλά μέρος ζωντανό του σώματος της πατρίδας μας.
Ενός κόσμου αληθινού στο φως της ημέρας, θρυμματισμένου από το χρόνο που πέρασε και τον έκανε σημάδι στο χάρτη και όργανο γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων.
Να γυρίσουν οι άνθρωποι στις θάλασσες του κόσμου τούτου, να μεγαλώσουν οικογένειες, να εργαστούν, να νικήσουν τις πέτρες, όπως παλιά, όπως πάντα. Να μην τις αφήνουν άφωνες. Να ζωντανέψει ξανά στη γεωγραφία του χάρτη ο όμορφος τόπος με τους ανθρώπους μας και τον πολιτισμό τους.
Η.Κ.