Το τοπικό στέλεχος της ΝΔ κ. Λευτέρης Βαρουξής για άμεση καταγραφή ζημιών από ΕΛΓΑ

Ημερομηνία: 27-07-2022

 

Λευτέρης Βαρουξής, Υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας & Αυτοδιοίκησης ΝΔ

 

 

«Άμεση ανάγκη η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ»

 

H μεγάλη πυρκαγιά του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων επέφερε ανυπολόγιστες ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του τόπου, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές οι οποίοι είδαν μέσα σε μια στιγμή κόπους ετών να χάνονται.

Σε αυτήν τους την προσπάθεια, η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός και να κάνει ό,τι μπορεί για να επουλώσει τις πληγές που άφησε η πύρινη λαίλαπα. Γι’ αυτό και καθίσταται αναγκαία, η  άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, προκειμένου οι πληγέντες να αποζημιωθούν στο ακέραιο και να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Είναι προς τη θετική κατεύθυνση η χθεσινή συνάντηση του Δημάρχου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Πάτρας Γιώργο Τσιλιγιάννη για την έναρξη της καταγραφής των ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το ζωικό κεφάλαιο, όσοι έχασαν ζώα από τις πυρκαγιές να σπεύσουν να τις δηλώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο. Η προθεσμία για τους καλλιεργητές που επλήγησαν  λήγει την ερχόμενη Δευτέρα. Οι δηλώσεις γίνονται είτε στην ειδική πλατφόρμα του ΕΛΓΑ, είτε στον  Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων είτε στους κατά τόπους ανταποκριτές.

Αμέσως μετά οι εκτιμητές του Οργανισμού θα επισκεφθούν τις περιοχές προκειμένου να κάνουν τον  έλεγχο και να βγάλουν τα πορίσματα, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία της αποζημίωσης που θα ανακουφίσει τους πληγέντες, ανθρώπους που είδαν μέσα σε λίγες ώρες να γίνεται στάχτη η περιουσία και οι ελπίδες τους για καλύτερη διαβίωση.

*Η φωτογραφία είναι από τη προσωπική συλλογή του Ιατρού Βαγγέλη Δημητρόπουλου, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρησή της.


Ροή