Το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου είναι εδώ ενωμένο δυνατό!

Ημερομηνία: 03-12-2021

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Την Τετάρτη, 1/12/2021, το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Τμήματος  Μουσειολογίας Πύργου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Ηλεία στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Συλλογική μνήμη και τοπική ιστορία. Η συμβολή του τμήματος Μουσειολογίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821 – 2021)».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας και Αν. Καθηγητής κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και  κηρύσσοντας  την έναρξη της ημερίδας δήλωσε:

«Η επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε είναι ενταγμένη σε ένα σύνολο επιστημονικών δραστηριοτήτων που θα υλοποιηθούν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και έχουν ως στόχο την υποστήριξη του μαθησιακού περιβάλλοντος των φοιτητών. Το τμήμα έχει ευθύνη και υποχρέωση να σχεδιάζει και να υλοποιεί, πέραν του διδακτικού έργου του προγράμματος, δράσεις οι οποίες εντάσσονται και στο επιστημονικό πεδίο που παρέχεται από το Τμήμα, αλλά και γενικότερα ζητήματα επιστημονικού χαρακτήρα επίκαιρα ή μη, αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς του τόπου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την επόμενη επιστημονική δράση ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορά στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα, για την παρουσία του στην εκδήλωση που αποτέλεσε μια ιδιαίτερου συμβολισμού ευχάριστη έκπληξη και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους  κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο, για την ευγενική τεχνική υποστήριξη – μικροφωνική εγκατάσταση.»

**  Κεντρικοί ομιλητές  ήταν η Διδάκτωρ Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών – Διδάσκουσα του Τμήματος Μουσειολογίας, κα. Αλεξία Σταμούλη, οι Υπ. Διδάκτορες Πανεπιστημίου Πατρών, κ Κατσίμπελης Αθανάσιος  και κ. Ζωγόπουλος Κων/νος, ο Ιστορικός – Ερευνητής, κ. Λάμπρος Θεόδωρος και ο Εκπαιδευτικός, Ιστορικός, κ. Κουρκούτας Γεώργιος.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κων/νος Νικολούτσος, ο Δ/ντης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Νίκος Κλάδης, οι οποίοι απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Χαιρετισμό απέστειλαν οι Βουλευτές Ν. Ηλείας κ. Διονύσιος Καλαματιανός και  κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν ο Γενικός Δ/ντης των υπηρεσιών Πανεπιστημίου Πατρών,  κ. Χαράλαμπος Ροδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Πύργου κ. Γιάννης Πλεμμένος,  ο  Πρόεδρος της  Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού Ηλείας, κ. Ζώης Υφαντής, διδάσκοντες του Τμήματος Μουσειολογίας και πλήθος φοιτητών.

Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στον αγώνα για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας μας.  Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην Πολιορκία και την Άλωση του Λάλα, στον ρόλο της εκπαίδευσης για την τοπική μας ιστορία, στις αρχαιότητες κατά την επανάσταση, ενώ έγινε παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου-λευκώματος για την Επανάσταση του 1821 στην περιοχή του Πύργου και στην Ηλεία γενικότερα.

**  Η συμμετοχή στην ημερίδα τελούσε υπό την εφαρμογή του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία από τον covid-19, με έλεγχο κατά την είσοδο όλων των παρευρισκομένων.

 


Ροή