**Το ταξίδι του Αλφειού** προβλήθηκε από την ERT World ΣΉΜΕΡΑ Παρασκευή ώρα 1 το πρωί 9/12/22
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς «ταξιδεύει» σ’ όλο τον κόσμο
«Το ταξίδι του Αλφειού» προβλήθηκε από την ERT World
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα Ελλάδος 01.00
Μαγευτικές βραδινές λήψεις από το όμορφο Κατάκολο «ντυμένες» με το συμφωνικό έργο του Γιώργου Βούκανου «Το ταξίδι του Αλφειού», το οποίο αποτέλεσε την επίσημη έναρξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς που διοργάνωσε και θεσμοθέτησε ο Δήμος Πύργου ταξιδεύουν σ’ όλο τον ελληνισμό μέσω της συχνότητας της ERT World την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα Ελλάδος 01.00
*** Οι τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο από την ERT World αλλά και την πλατφόρμα ERTFLIX, θα απολαύσουν την συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2022 στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς στο Λιμάνι του Κατακόλου με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη Διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη καθώς και με μια πλειάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών. Το συμφωνικό έργο είναι βασισμένο σε κείμενα-στίχους της Έφης Παναγοπούλου βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της που διανέμεται ήδη δωρεάν από τον Δήμο Πύργου στα δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν η μαγευτική σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου και ο μοναδικός τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος. Ο αγαπημένος ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης αφηγήθηκε με αισθαντικό τρόπο το μύθο. Η μυθική προσωπικότητα του Αλφειού ζωντάνεψε από τον ταλαντούχο Βασίλη Μίχα, και η αέρινη Χρύσα Ρώμα έγινε η Αρέθουσα. Στη συναυλία συμμετείχε ο Λύραυλος με αρχαία ελληνικά όργανα (Παναγιώτης Στέφος, Μιχάλης Στέφος, Όλγα Στέφου) Την χορογραφική επιμέλεια έχει η Νατάσσα Ζουμή και την τηλεσκηνοθεσία έκανε ο Χρήστος Φασόης.
To 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου, τον ΔΟΠΠ, σε συνεργασία με την ΕΡΤ (χορηγός επικοινωνίας), την ΚοινΣΕπ «Ανιγριάδες Νύμφες», υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.
Στην έναρξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος είχε τονίσει στον χαιρετισμό του «Συμβολικά απόψε είμαστε στο Κατάκολο, το μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Πελοποννήσου. Αντίστοιχο μεγάλο λιμάνι υπήρχε από την άλλη πλευρά του βουνού, η Αρχαία Φειά. Το λιμάνι που ανέφερε ο Όμηρος στα έπη του, το λιμάνι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η πόλη βρίσκεται στο βυθό από το 600 μ.χ. Όμως, δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν η αξία της, οι συμβολισμοί της… Το λιμάνι των Ολυμπιακών Αγώνων φυλασσόταν από το κάστρο Μποβουάρ, και καταβάλουμε μια μεγάλη προσπάθεια με το Υπουργείο Πολιτισμού, όλη αυτή η ενότητα να πάρει τη θέση που της αξίζει. …Υπάρχει λοιπόν ο Πύργος με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό. Και οφείλουμε σ’ αυτές τις ρίζες να δώσουμε “οξυγόνο και νερό” για να δυναμώσουν… Πάνω απ’ όλα, ο άνθρωπος και το διάβα του στους τόπους, χαρακτηρίζεται από τον πολιτισμό που έχει δημιουργήσει. Όλα τα υπόλοιπα μπορεί και να εξαφανιστούν… Μόνο ο πολιτισμός μένει….
Απόψε ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στη διαχρονική αξία της Αρχαίας Φειάς”.