Το Ιράν προέβη σε αντίποινα για την παράνομη από την Ελλάδα παρακράτηση Ιρανικού τάνκερ…

Ημερομηνία: 27-05-2022

Διαβάστε με προσοχή την ειδησεογραφία και θα διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει γίνει δυστυχώς αποικία της Αμερικής

8888888888888888888888888888888888888888888888

Επιδρομή και κατάληψη από τους Ιρανούς σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ

Ο στρατός του Ιράν κατέλαβε δύο ελληνόκτητα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο. Συνοδεία πολεμικών πλοίων οδηγήθηκαν κοντά στις ακτές.
Επιδρομή και κατάληψη από τους Ιρανούς σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ

EPA/ALI HAIDER

 ΠΗΓΗ :  iEidiseis   

Σπύρος Σιδέρης

18:55 – 27/05/2022
Τελευταία ενημέρωση: 19:41 – 27/05/2022

Σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ έγιναν επιθέσεις και κατάληψή τους από τον στρατό του Ιράν. Η κατάληψη στα πλοία έγιναν από ένοπλους που κατέβηκαν στα πλοία από ελικόπτερα.

Το υπουργείο Εξωτερικών με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε το Lloyd’s, που μετέδωσε ότι σε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα έγινε επέμβαση σε διεθνή ύδατα από τον στρατό του Ιράν κατά τη διάρκεια του πλου στον Περσικό Κόλπο.

Ναυτιλιακές πηγές επιβεβαίωσαν ότι έγιναν δύο παρόμοιες επιχειρήσεις στα πλοία Suezmaxes Delta Poseidon και Prudent Warrior. Kαι τα δύο πλοία είναι υπό ελληνική σημαία και προσεγγίστηκαν από ιρανικά ελικόπτερα το απόγευμα της Παρασκευής (27/5).

Και στα δύο δεξαμενόπλοια, τα κατέλαβε ο Ιρανικός στρατός και στη συνέχεια, συνοδεία πλοίων του πολεμικού ναυτικού του Ιράν, οδηγήθηκαν στα ιρανικά ύδατα, λίγα μίλια από την ακτή.

Τι ανακοίνωσε το Ιράν

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή ότι κατέσχεσε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια και ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh. Όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν και μετά τα κατάσχεσαν.

ΥΠΕΞ: Είναι πράξεις πειρατείας – Να αποφεύγουν οι πολίτες το Ιράν

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Πώς έγινε η κατάληψη στα ελληνικά δεξαμενόπλοια

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από την Lloyd’s List Intelligence δείχνουν ότι τα τελευταία σήματα AIS που καταγράφηκαν από το Delta Poseidon, στο οποίο επιβιβάστηκαν Ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις την Παρασκευή, και το Prudent Warrior, το οποίο φέρεται να κατασχέθηκε επίσης από ιρανικές δυνάμεις την Παρασκευή (27 Μαΐου).

Τα περιστατικά έρχονται εν μέσω διαφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Αθήνας για την κατάσχεση από τις ΗΠΑ ιρανικού φορτίου πετρελαίου από ρωσικό δεξαμενόπλοιο που κρατείται σε ελληνικό λιμάνι με την Τεχεράνη να καταγγέλλει την κίνηση αυτή ως «διεθνή ληστεία».

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, το Delta Poseidon (IMO: 9468671), το οποίο πλέει υπό ελληνική σημαία, προσεγγίστηκε από ιρανικό ελικόπτερο στις 27 Μαΐου.

delta poseidon, tanker, κατάληψη, Ιράν

Το δεξαμενόπλοιο κατασκευής 2011 καταλήφθηκε και λίγο αργότερα λέγεται ότι κατευθύνθηκε προς τις ιρανικές ακτές συνοδευόμενο από ιρανικό πολεμικό πλοίο.

Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει φορτίο στη Μπασρά του Ιράκ.

Σύμφωνα με την Lloyd’s List Intelligence, ο προορισμός του δεξαμενόπλοιου ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι, κοντά στην Κόρινθο, και το φορτίο θεωρείται ότι προοριζόταν για το διυλιστήριο της Motor Oil που βρίσκεται εκεί.

Το Delta Poseidon είναι μέρος του στόλου της Delta Tankers με έδρα την Ελλάδα.

Η Lloyd’s List πληροφορήθηκε ότι το πέντε ετών suezmax της Polembros Shipping Prudent Warrior (IMO: 9753545) καταλήφθηκε από ιρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για την κίνηση, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη πράξη πειρατείας».

Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε επίσης στον απεσταλμένο της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ εκεί, για την κατάσχεση στην Ελλάδα του φορτίου από το aframax Lana (IMO: 9256860), που παλαιότερα ονομαζόταν Pegas.

«Οι επεμβάσεις έγιναν για αντίποινα»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέμβαση των Ιρανών στα ελληνόκτητα πλοία έγινε ως αντίποινα για το φορτίου πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Pegas και το οποίο είχε δεσμευτεί στην Κάρυστο.

χάρτης, ελληνικά τάνκερ, κατάληψη, Ιράν, Περσικός Κόλπος

Αρχικά, το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank. Πρόκειται για μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας έχουν τεθεί σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, βρέθηκε ότι το πλοίο είχε μεταβιβαστεί στην Transmorflot, που έχει ως έδρα τη Ρωσία, αλλά δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις.

Η Αρχή ήρε την απόφαση δέσμευσης, ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ. Το «Pegas» ή «Lana» βρισκόταν ήδη από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου.

Φόρτωσε 108.000 τόνους πετρελαίου από νησί του Ιράν πέρυσι τον Αύγουστο και έκτοτε φέρεται ότι αναζητούσε αγοραστή.

Στις 20 Απριλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επικαλούμενο διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα από την πώλησή του θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και, όπως προκύπτει από διαβαθμισμένο έγγραφo με ημερομηνία 20 Μαΐου, το πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του «Lana» σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια.

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

Η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δύο τάνκερ

Η ανακοίνωση του Ιράν για τα δυο τανκερ που κατέλαβε στον Περσικό κόλπο.
20:02 – 27/05/2022
Τελευταία ενημέρωση: 20:08 – 27/05/2022

ΠΗΓΗ :  iEidiseis

Με μια λιτή ανακοίνωση το Ιράν κάνει γνωστό το ρεσάλτο και την κατάληψη των δυο τάνκερ στον Περσικό κόλπο.

Ειδικότερα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι:

«Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Σημειώνεται ότι η κατάληψη στα πλοία έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (27/5) από ένοπλους που κατέβηκαν στα πλοία με ελικόπτερα.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε το Lloyd’s, που μετέδωσε ότι σε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα έγινε επέμβαση σε διεθνή ύδατα από τον στρατό του Ιράν κατά τη διάρκεια του πλου στον Περσικό Κόλπο.

Ναυτιλιακές πηγές επιβεβαίωσαν ότι έγιναν δύο παρόμοιες επιχειρήσεις στα πλοία Suezmaxes Delta Poseidon και Prudent Warrior. Kαι τα δύο πλοία είναι υπό ελληνική σημαία και προσεγγίστηκαν από ιρανικά ελικόπτερα το απόγευμα της Παρασκευής (27/5).

Και στα δύο δεξαμενόπλοια, τα κατέλαβε ο Ιρανικός στρατός και στη συνέχεια, συνοδεία πλοίων του πολεμικού ναυτικού του Ιράν, οδηγήθηκαν στα ιρανικά ύδατα, λίγα μίλια από την ακτή.

πορεία τανκερ κατάληψη Ιράν

 


Ροή