Το άξιο τέκνο του Πύργου ο θρυλικός κυβερνήτης του υποβρυχίου *Παπανικολής* Μίλτων Ιατρίδης

Ημερομηνία: 10-04-2022

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΜΙΛΤΩΝΑ ΙΑΤΡΙΔΗ ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ <<ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ>> ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Η επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του στην ομώνυμη πλατεία του Πύργου και η παρουσίαση του βιογραφικού του βιβλίου από τον ανιψιό του κ. Βασίλη Ιατρίδη

 

 

Ημέρα μνήμης λαμπερής η σημερινή κάτω από τον ήλιο της άμετρης δικαιοσύνης και ημέρα τιμής και δόξας για τον λεβέντη που γέννησε η πόλη του Πύργου, τον ήρωα του Β΄παγκοσμίου πολέμου Μίλτωνα Ιατρίδη, που ως Κυβερνήτης του θρυλικού υποβρυχίου <<Παπανικολής>> είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τα πλοία στην Αδριατική του φασιστικού άξονα.  Και για εμάς και για όλους τους επιγενόμενους η χαρά για την καταγωγή του ήρωα είναι ακόμα πιο μεγάλη, διότι εκτός από φλογερός πατριώτης ήταν άνθρωπος δημοκρατικών αντιλήψεων, πολύ σημαντικό για εκείνη την εποχή στις τάξεις συνολικά του Στρατού!

Κυριακή 10 του Εαρινού Απρίλη 2022 και με την ευκαιρία της 1ης παρουσίασης  της δεύτερης έκδοσης του βιογραφικού βιβλίου που εξέδωσε ο ανιψιός του ήρωα κ. Βασίλης Ιατρίδης, με τον ευρηματικό τίτλο <<Από τον Βυθό στον Ουρανό>>,  έλαβε χώρα τελετή στον Ανδριάντα του Πύργιου Κυβερνήτη του <<Παπανικολή>>, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στον Πύργο της Ηλείας! Την διοργάνωση είχαν αναλάβει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ηλείας του Πολεμικού μας Ναυτικού και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή, που τέλεσαν ιερείς της πόλης ενώπιον πολιτικών και σταριωτικών αρχών, όπου μετά τοτα ΄λεγινε κατάθεση στεφάνων στο πρανές του ανδριάντα του.  (Το φωτογραφικό υλικό από την επιμνημόσυνη δέηση και με τα ονόματα εκείνων που απότισαν φόρο τιμής καυαθέτοντας σττεφάνια, θα δημοσιευθούν στην άλλη Σελίδα της Εφημερίδας νας, στην ΑΥΓΗ Πϋργου Ηλείας.

Η όλη τελετή έληξε με την κραυγή <<Αθάνατος>> και με τον Εθνικό μας Ύμνο, που έψαλαν οι ιερείς.

 

 

Στη συνέχεια έγινε μετάβαση στο χώρο όπου στεγάζεταιη Φιλαρμονική <<Απόλλων>> Πύργου, με την φροαντίδα του προέδρου της κ. Αθανασίου Δασκόπουλου, όπου εκλεκτοί ομιλητές παρουσίασαν το εξαιρετικό βιβλίο του κ. Βασίλη Ιατρίδη <<Από τον Βυθό στον Ουρανό>>, μία βιογραφική εξιστόρηση με τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη ζωή και στην πολεμική δράση του Μίλτωνα Ιατρίδη.

Στο πάνελ ήταν ο συγγραφέας κ. Βασίλης Ιατρίδης, οι Αντιναύαρχοι ε.α. κ. Παναγιώτης Ραδίτσας και κ. Θεόδωρος Γερούκης και ο πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου δημοσιογράφος – λογοτέχνης  κ. Γιάννης Νικολόπουλος.  Τον συντονισμό είχε η αντιπρόεδρος της εν λόγω Βιβλιοθήκης κα Ευγενία Χριστοπούλου.

Ο συγγραφέας κ. Βασίλης Ιατρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διοργανωτές και τους ομιλητές του πάνελ. Το βιβλίο με τα ντοκουμέντα στηρίζεται στις σημειώσεις του ήρωα, για τον οποίο ανακόπηκε πρόωρα η ζωή του, σε ηίκία μόλις 54 ετών, εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος.

Ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην εν γένει προσωπικότητα του Μίλτωνα Ιατρίδη, καθώς και στηνέκδοση του εξόχως ενδιαφέροντος αυτο΄λυ βιβλίου, όπου αναφέρονται τα γεγονότα και οι πιο σημαντικοί σταθμοί της ζωής και δράσης του Πύργιου ήρωα!

Οι δύο Αντιναύαρχοι ε.α. κ. Θεόδωρος Γερούκης και κ. Παναγιώτης Ραδίτσας εστίασαν τις ομιλίες τους κυρίως στη στρατιωτική ζωή του τιμώμενου Κυβερνήτη <<Παπανικολή>>, τόσο στην ηρωική του δράση, όσο και σε φαινόμενα αντιζηλίας από συναδέλφους του, αλλά και διακρίσεων σε βάρος του που αντιμετώπισε από τους ανωτέρους του.

Η εκδήλωση της προυσίασης του βιβλίου ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς  κατά σειρά ως εξής :  Ιερέας πρωτοπρεσβύτερος π. Κων. Παπαδημητρίου,  πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, Βουλευτές Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, Αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος.  Η κα Αυγερινοπούλου διατύπωσε την πρόταση να παρουσιαστεί το βιβλίο στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο ή οπουδήποτε αλλού, με τον κ. Ιατρίδη να επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο το ειχαν από καιρό προγραμματίσει, αλλά λόγω κορωνοϊού δεν μπόρεσε ναγίνει.

Χαιρετισμός επίσης έγινε και από την κα Ελένη Πιπίνη,εκ μέρους του Συλλόγου Σολυγείας Σοφικού της Κορινθίας, που είπε ότι η καταγωγή του παππού του Μίλτωνα Ιατρίδη ήταν από εκείνη την περιοχή.

Τον λόγο πήρε επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Νώντας Κυριαζής, που είπε θα προτείνει να αγοραστεί από τον Δήμο Πύργου ένας αριθμός βιβλίων και να μοιραστούν στους μαθητές των σχολείων, προκειμένου να μάθουν για τον ήρωα της πόλης μας.

Η εκδήλωση έληξε με ανταλλάγές δώρων και θυρεών. Ο κ. Ζώης Υφαντής επέδωσε τον θυρεό της ΕΑΑΝ Ηλείας στον κ. Βασίλη Ιατρίδη, καθώς και στην κα Ελένη Πιπίνη. Επίσης ο κ. Υφαντής έδωσε συμβολικ΄στον υποπλοίαρχο ε.α. κ. Παύλο Σοφικίτη δύο επεξεργασμένους κάλυκες πυροβολικού.

Χειροποίητες δημιουργίες και ένα βιβλίο για την ιστορία της περιοχής στο Σοφικό της Κορινθίας προσέφερε η κα Ελένη Πιπίνη στον κ. Ιατρίδη και στον κ. Υφαντή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ  Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ

 


Ροή