Το 24ο Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας (Συνέντευξη) *Τα ντοκιμαντέρ διευρύνουν τον κόσμο*

Ημερομηνία: 03-12-2021

 

Νέα δημοσίευση στο Aνταποκρίσεις για το Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και την Camera Zizanio

 

 

Marije Veenstra: «Τα ντοκιμαντέρ διευρύνουν τον κόσμο»

από zizanionews

Συνέντευξη στις: Φέβρω Θεοφιλοπούλου, 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας,  Αναστασία Σεϊντή & Βάλια Σταμέλλου, 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας   

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 6ου Kids and docs που διεξάγεται στην Αμαλιάδα, Marije Veenstra,  εδώ και μία δεκαετία συντονίζει το νεανικό διαγωνιστικό τμήμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA). Μας μίλησε για τη σημασία που έχει η απόδοση της καθημερινότητας στο ντοκιμαντέρ και για το πως μπορεί να σου δώσει δύναμη  να ξεπεράσεις καταστάσεις που βιώνεις.  Όπως άλλωστε μας λέει η ίδια, το να δουλεύεις με τα ντοκιμαντέρ μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις κάτι για τον εαυτό σου, για τον κόσμο, την οικογένεια, τους φίλους σου, τη φύση.

-Τι σας παρακίνησε να κάνετε ντοκιμαντέρ για παιδιά  και νέους;

-Λοιπόν, όταν ήμουν μικρή, έβλεπα πολλές ταινίες, αλλά όχι ντοκιμαντέρ. Και, όταν μεγάλωσα και πήγα στο πανεπιστήμιο, ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που είδα ταινίες ντοκιμαντέρ. Όσο τις έβλεπα, παρατήρησα ότι πραγματικά μου άνοιξαν τον κόσμο μου, και μου έδωσαν μια άλλη προοπτική σε διάφορα θέματα. Έτσι, αποφάσισα ότι αυτό ήταν πραγματικά κάτι που ήθελα ν’ ασχοληθώ, να μάθω περισσότερα γι’ αυτό.

– Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η συνεργασία σας με το Φεστιβάλ του Άμστερνταμ. Μπορείτε να μας περιγράψετε την εμπειρία σας;

-Η δική μου εμπειρία ε; Πολύ καλή ερώτηση, για να σκεφτώ… αυτό που είδα είναι πως, όταν ξεκίνησα, υπήρχαν πολλά ολλανδικά φιλμ, ντοκιμαντέρ για τους νέους στο φεστιβάλ. Περνώντας όμως τα χρόνια υπήρχαν όλο και περισσότερες ταινίες κι από άλλες χώρες, οπότε, φαίνεται ότι η ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ για νέους είναι μάλλον μία παγκόσμια διαδικασία. Βλέπω ότι, κάθε χρόνο, όλο και καλύτερες ταινίες έρχονται στο φεστιβάλ του Άμστερνταμ από όλες τις χώρες του κόσμου, οπότε γίνεται περισσότερο παγκόσμιο από ήταν πριν.

-Τι θα θέλατε να πείτε στα παιδιά εδώ στην Ελλάδα για το ντοκιμαντέρ;

-Νομίζω ότι τα ντοκιμαντέρ πραγματικά διευρύνουν τον κόσμο και θα δώσουν στα παιδιά πολλές νέες προοπτικές, όπως έκαναν σε εμένα όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Είναι γεγονός ότι σου δείχνουν μια άλλη οπτική για όλων των ειδών τα θέματα και, εκτός των άλλων, μπορούν να σε βοηθήσουν αν έχεις κάποιο πρόβλημα με κάτι ή με κάποιον, στο σχολείο για παράδειγμα ή με τους φίλους σου ή με τον κόσμο γύρω σου. Το να δουλεύεις με τα ντοκιμαντέρ μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις κάτι για τον εαυτό σου, για τον κόσμο, την οικογένεια, τους φίλους σου, τη Φύση. Έτσι, αν μερικές φορές νιώθεις πεσμένος ή όχι χαρούμενος, τότε το να δεις ένα ντοκιμαντέρ για το ίδιο θέμα που απασχολεί εσένα ή για το οποίο έχεις αγωνία, μπορεί να σε βοηθήσει ή να σε παρηγορήσει ή ακόμα και να σου δώσει κάποια συμβουλή.

Ευχαριστούμε πολύ!

 


Ροή