Τι είναι το κλιματικό άγχος?

Ημερομηνία: 26-09-2021
 

Τι είναι το κλιματικό άγχος?

Μέλη του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο μόλις χρηματοδότησαν τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε ποτέ για το κλιματικό άγχος σε παιδιά και νέους ανθρώπους — με συμμετοχή 10.000 ατόμων από 10 χώρες. Η έρευνά μας δείχνει πως σε κάθε χώρα το άγχος για την πλανητική κρίση είναι πολύ υψηλό, κι όχι μόνο επειδή είμαστε μάρτυρες τρομερών κλιματικών καταστροφών, αλλά και γιατί οι κυβερνήσεις μας αποτυγχάνουν συνεχώς να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ξέρουμε τι χρειάζεται και τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις. Αλλά θα χρειαστεί τολμηρή πολιτική βούληση κι αποφασιστικότητα — κι αυτό μέχρι τώρα δυστυχώς λείπει. Υπάρχει όμως μεγάλη κινητικότητα και νέες ευκαιρίες, κι έχουμε ακόμα το περιθώριο να ελπίζουμε πραγματικά.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας:

45%

Σχεδόν οι μισοί νέοι και νέες παγκοσμίως δηλώνουν πως το κλιματικό άγχος επηρεάζει την καθημερινότητά τους: το πώς παίζουν, τρώνε, μελετούν και κοιμούνται.

75%

Περισσότεροι από 7 στους 10 πιστεύουν πως «το μέλλον είναι τρομακτικό» — μάλιστα στην Πορτογαλία το ποσοστό φτάνει το 81% και στις Φιλιππίνες το 92%.

58%

Το 58% δήλωσε πως οι κυβερνήσεις «πρόδωσαν εμένα και/ή τις επόμενες γενιές», ενώ το 64% δήλωσε πως οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να αποφύγουν μια κλιματική καταστροφή.

39%

Σχεδόν 4 στους 10 νέους δήλωσαν πως πλέον διστάζουν να κάνουν παιδιά.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι τρομακτικά, και σύμφωνα με ψυχολόγους το κλιματικό άγχος δεν επηρεάζει μόνο τα παιδιά, αλλά όλες τις ηλικίες, παντού.

Ο στόχος αυτού του email είναι να μας βοηθήσει όλες κι όλους να καταλάβουμε τι είναι το κλιματικό άγχος, πώς μπορούμε να ζήσουμε με αυτό και πώς τα συναισθήματα αυτά μπορούν να ξυπνήσουν την ελπίδα που χρειαζόμαστε για να αγωνιστούμε για τον πλανήτη μας. Επίσης δημιουργήσαμε έναν διαδικτυακό χώρο όπου τα μέλη του Avaaz θα μπορούμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις ανησυχίες μας πάνω στο θέμα (δες το κουμπί παρακάτω).

Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν επίσης να παίξουν κρίσιμο ρόλο στους δικαστικούς αγώνες των νέων για το κλίμα — όπως στην αγωγή-ορόσημο εναντίον 33 κυβερνήσεων που ξεκίνησε πρόσφατα από παιδιά και χρηματοδοτήθηκε με δωρεές μελών του Avaaz. Επιπλέον, ενόψει της φετινής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, θα τα δώσουμε όλα ώστε αυτή η έρευνα να φτάσει στα χέρια κάθε αρμοδίου, πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Η έρευνα έχει ήδη προκαλέσει σάλο στα ΜΜΕ, με τεράστια κάλυψη σε διεθνή μέσα ενημέρωσης — ακόμα κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε τα ευρήματα στη μεγάλη ομιλία του στους ηγέτες του κόσμου — απίστευτο!

Το κλιματικό άγχος είναι η ανησυχία, η απογοήτευση, η θλίψη, ακόμα κι ο θυμός που προκαλεί η κλιματική κρίση και η συνεχιζόμενη αποτυχία των κυβερνήσεών μας να ανταποκριθούν όπως χρειάζεται.

Οι νέοι αισθάνονται προδομένοι απ’ τους ηγέτες και φοβούνται για το μέλλον. Αυτά τα συναισθήματα είναι δυσάρεστα και δύσκολα — όμως είναι μια απόλυτα φυσιολογική και υγιής αντίδραση απέναντι στην καταστροφή του φυσικού κόσμου και την πολιτική αδράνεια.

Το θέμα δεν είναι να «αντιμετωπίσουμε» ή να «λύσουμε» αυτό το άγχος, αλλά να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και να ζούμε μ’ αυτό, ώστε να συμμετέχουμε στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση απαιτώντας έκτακτα μέτρα απ΄ τις κυβερνήσεις μας, χωρίς να βυθιστούμε στην απόγνωση ή την άρνηση.

Αυτό το άγχος συχνά προέρχεται απ’ τη βαθιά, ειλικρινή αγάπη μας για τη φύση και τον πλανήτη. Πώς να μην αγχωνόμαστε; Το πρόβλημα δεν είναι τα συναισθήματά μας αλλά η πραγματικότητα της κρίσης, σε συνδυασμό με την πολιτική αποτυχία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για το κλιματικό άγχος;

Αν το κλιματικό άγχος είναι μια υγιής, φυσική αντίδραση, τότε πώς μπορούμε να ζήσουμε με αυτό; Εδώ είναι κάποιες συμβουλές απ’ το Climate Psychology Alliance (Ένωση

Κλιματικής Ψυχολογίας) που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνη/μόνος. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όσο εσύ — ίσως απλά δεν το εκφράζουν.
  • Μίλα για την κλιματική αλλαγή, ειδικά όμως για τα συναισθήματα που δημιουργεί σε σένα και σε άλλους. Άκου το πώς νιώθουν οι νέοι και πάρε τα συναισθήματά τους στα σοβαρά. Εξήγησέ τους πως αυτά που νιώθουν έχουν νόημα και σημαίνουν πως είναι άτομα που νοιάζονται. Η λύπη κι η απογοήτευση είναι φυσιολογικές αντιδράσεις, έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα.
  • Να ξέρεις πως δεν εξαρτάται μόνο από εσένα. Ένα άτομο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Ναι, η ατομική δράση ΕΧΕΙ αντίκτυπο, αλλά η κλιματική κρίση είναι συλλογική ευθύνη. Στήριξε τους νέους για να αναλάβουν δράση, όσο μικρός κι αν σου φαίνεται ο αντίκτυπος. Το Avaaz είναι η απόδειξη πως όταν αρκετές κι αρκετοί από εμάς ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε τεράστια διαφορά!
  • Κάνε ό,τι μπορείς για να φροντίσεις τον εαυτό σου σωματικά και συναισθηματικά. Ακούγεται προφανές, αλλά η φροντίδα των βασικών αναγκών μας μπορεί να βοηθήσει να μείνουμε δυνατοί και προσγειωμένοι.
  • Το να περνάς χρόνο στη φύση μπορεί να βοηθήσει. Άσε τον εαυτό σου να απολαύσει την ομορφιά της. Η αγάπη μας για τη φύση έχει τη δύναμη να εμπνέει τον αγώνα μας για την προστασία του πλανήτη.

 

Μοιράσου την εμπειρία σου

Το να νιώθεις κλιματικό άγχος είναι φυσιολογικό και το να μιλάς βοηθάει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν χώρο όπου όλες κι όλοι μπορούμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας για το πώς ζούμε με το κλιματικό άγχος ή το πώς μας εμπνέει για να αναλάβουμε δράση. Πάτα παρακάτω για να διαβάσεις τι έχουν γράψει άλλα μέλη του Avaaz και για να μοιραστείς τις σκέψεις και τις ιδέες σου.

Μοιρασου την εμπειρια σου

Ζούμε σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο. Είμαστε αντιμέτωποι με μια απ’ τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη στην ιστορία της ανθρωπότητας — και ίσως είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να τον σώσει. Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε τα χειρότερα και να επιτρέψουμε στη φύση να αναγεννηθεί. Μπορεί να φοβόμαστε και να πονάμε, όμως τέτοιες κρίσεις έχουν τη δύναμη να φανερώσουν τον καλύτερό μας εαυτό: γεμίζοντάς μας δημιουργικότητα, έμπνευση και ενσυναίσθηση για τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι πηγή ελπίδας για ριζική αλλαγή — μια ελπίδα που βασίζεται στην πραγματικότητα, που όμως είναι αποφασιστική, επίμονη και συμπονετική. Ακριβώς ό,τι χρειάζεται ο κόσμος τώρα.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Patricia, Anneke, Pascal, Martyna, Huiting, Camille, Bert, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

ΠΗΓΗ  :   AVAAZ


Ροή