Στην τελευταία του κατοικία ο Σπ. Μπεράτης, στην μπάντα των Συμπαντικών Ερτζιανών!

Ημερομηνία: 17-11-2021

Στην τελευταία του κατοικία  ο πρώην Δήμαρχος Αμαλιάδας και μαχητής των ερτζιανών Σπύρος Μπεράτης

Η Αμαλιάδα που τόσο αγάπησε ο ευπατρίδης της πόλης αυτής Σπύρος Μπεράτης, τον αποχαιρέτισε σήμερα Τρίτη 16 του Νοέμβρη 2021  και τον οδήγησε στην τελευταία του κατοικία, μέσα σε κλίμα θλίψης και βαθιάς συγκίνησης, για έναν άνθρωπο που έζησε 88 χρόνια και τα αφιέρωσε όλα στην υπηρεσία και προκοπή της πόλης του.

Ως Δήμαρχος της Αμαλιάδας το 1975 έδωσε μια νέα πνοή ανοίγοντας ευρέως το παραλιακό μέτωπο της Κουρούτας και καθιερώνοντάς την ως ένα φημισμένο τόπο τουριστικού και παραθεριστικού προορισμού. Επίσης αγωνίστηκε για την ανανέωση και επέκταση της υδροδότησης, ενώ από πολύ νέος, το έτος 1952,  χάρισε στο γενέθλιο τόπο του την αίγλη και την φήμη να ακούγεται το όνομα της Αμαλιάδας παγκοσμίως, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό που έστησε και γνώρισε έκτοτε την καταξίωση, αλλά και ένα δέσιμο με την μητέρα πατρίδα, τόσο για τους ναυτικούς, όσο και για τους Έλληνες της ξενιτιάς και της πολιτικής εξορίας!  Το πάθος του για την ραδιοφωνία ήταν τέτοιο, που λες και ήταν το κύκνειο άσμα του, πριν από τρία χρόνια δημιούργησε το Μουσείο Ραδιοφώνου, που έκτοτε κοσμεί την πόλη, στις εγκαταστάσεις του Σταθμού, με μια πληθώρα συλλογής παλαιών μοντέλων ραδιοφωνικών συσκευών, ασυρμάτων κ.ά. Εκεί υπάρχει σε μεγάλο μέγεθος και ο πρώτος πομπός του 1952, που ακουγόταν η φωνή της Αμαλιάδας!

Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, στον Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδας, όπου προέστη ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος συνεπικουρούμενος από τους ιερείς του Ναού της περιοχής. Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας ο Επίσκοπος κ. Αθανάσιος μιλώντας έπλεξε το εγκώμιο του μεταστάντος για τη μεγάλη προσφορά του στην πόλη του.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Αντώνης Πατρινός διάβασε το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο δημοσιεύσαμε την προηγούμενη μέρα.  Επιικηδείους  λόγους εξεφώνησαν ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Νίκη Κοκκαλιάρη.  Ο κ. Λυμπέρης με ιδιαίτερη συγκίνηση τον άνθρωπο που αγωνίστηκε για την αναμόρφωση της πόλης του και που έθεσε τα θεμέλια της Ραδιοφωνίας, ένα μεγάλο επίτευγμα για εκείνη την εποχή!  Στον επίλογό του ο Δήμαρχος Ήλιδας είπε πως ο Σπύρος Μπεράτης είναι υπόδειγμα, που θα μας καθοδηγεί για το μέλλον αυτής της πόλης!

Η κα Κοκκαλιάρη εξήρε τα χαρίσματα και τις ικανότητες του Σπύρου Μπεράτη σε πολλούς τομείς δράσης και τα όσα εκείνος δημιούργησε και αναφέρθηκε στις πολύτιμες συμβουλές  που δέχτηκε στα πολλά χρόνια της συνεργασίας τους στα αυτοδιοικητικά. Επίσης η κα Κοκκαλιάρη αναφέρθηκε στη σύζυγο του εκλιπόντος, την κα Τζένη Μπεράτη, που τόσο πολύ συμπαραστεκόταν στον σύζυγό της και στα παιδιά του.

Στη μνήμη του Σπύρου Μπεράτη κατατέθηκαν πολλά χρηματικά ποσά υπέρ του Ναού του Αγίου Τρύφωνος. Εκτός από τους προαναφερθέντες παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, οι πρώην Δήμαρχοι Της Αμαλιάδας Δημήτρης Ράλλης, Δημήτρης Κράλλης και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πολιτευτής Ν. Ηλείας κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.ά.

Η εφημερίδα μας απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην εκλεκτή οικογένειά του. Καλό ταξίδι να έχει στα Ερτζιανά του Σύμπαντος!

 

Δημοσιογράφος  Αντρέας ΑΥΓ.  Καπογιάννης

 


Ροή