Στην αιωνιότητα η πρώην Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Αλεξάνδρα Γκοτσίνα

Ημερομηνία: 12-07-2022

Στην απεραντοσύνη του αιωνίου φωτός η διακεκριμένη συμπολίτισσα Αλεξάνδρα Γκοτσίνα

Η κηδεία της έγινε σήμερα Δευτέρα

Μέσα στα Γράμματα όλη η πορεία της ζωής της

 

 

Μία εξαιρετική προσωπικότητα του τόπου μας, η Αλεξάνδρα Γκοτσίνα,  έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.  Άνθρωπος με χαρίσματα και με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση διέγραψε λαμπρή πορεία στα τοπικά δρώμενα και άφησε έργο σημαντικό για τους μεταγενέστερους. Για πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 1994 έως και το 2006 διετέλεσε Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου διαδεχόμενη την αείμνηστη Ανθούλα Καζάζη. Αναμόρφωσε και διεύρυνε τους τομείς δράσης ενός από τα παλαιότερα σωματεία της πόλης του Πύργου και όπως τόνισε στον επικήδειο που εξεφώνησε η νυν Πρόεδρος του Λ.Ε.Π. κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, φεύγει από τη ζωή η Αλεξάνδρα Γκοτσίνα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου.

Στην προσωπική της ζωή γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με τον γνωστό γιατρό και σχολίατρο εκείνη την εποχή Θεμιστοκλή (Θέμη) Γκοτσίνα, έναν επίσης εξαιρετικό άνθρωπο.

Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 και ώρα 7 το απόγευμα, από τον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Πύργου, όπυ προέστη ο ΓΑΕ της Ι.Μ.  Ηλείας π. Ηλίας Παπαγγελής συνεπικουρούμενος από τον ιερέα π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο. Μιλώντας με λίγα λόγια ο π. Ηλίας Παπαγγελής, αφού όπως είπε, θα αναπτύξει τα περισσότερα η Πρόεδρος του Λ.Ε.Π.  σκιαγραφώντας συνοπτικά την προσωπικότητά της επεσήμανε την ακεραιότητα του χαρακτήρα της και την αγάπη της στον συνάνθρωπο.

Να σημειωθεί ότι τιμητική φρουρά από κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων με εθνικές ενδυμασίες πλαισίωνε τη σορό καθ΄όλη τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Με λόγια εκτίμησης και αγάπης μετά σεβασμού στο πρόσωπο της εκλιπούσης, η Πρόεδρος του Λ.Ε.Π. κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου αποχαιρέτησε την Αλεξάνδρα Γκοτσίνα, κάνοντας αναφορά στην προσωπικότητά της και την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Από τον επικήδειο λόγο της κ. Παρασκευοπούλου αντλούμε τα πιο κάτω στοιχεία :

Η Αλεξάνδρα Σπηλιοπούλου γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Γορτυνίας και μετά τον πόλεμο η οικογένειά της μετακόμισε στον Πύργο, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Εισήχθη στο Αρσάκειο Πατρών και πρωτοδιορίστηκε ως δασκάλα στη Μαυροπηγή Πτολεμαϊδας και μετά από δύο χρόνια υπηρέτησε στον Ξηρόκαμπο Ηλείας, όπου κι κεί γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της Θεμιστοκλή Γκοτσίνα. Δίδαξε σε πολλά σχολεία του Πύργου και για πολλά χρόνια στο 6ο Δημοτικό, απ΄όπυ και συνταξιοδοτήθηκε. Πάντα μιλούσαν με πολύ καλά λόγια οι μαθητές της.

Από το 1983 υπήρξε μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, δίπλα στην τότε Πρόεδρό του αείμνηστη Ανθούλα Καζάζη. Από το 1994 έως και το 2006 διετέλεσε Πρόεδρος και μετά ταύτα έλαβε τον τιμητικό τίτλο της επίτιμης Προέδρου του Λ.Ε.Π.  επί προεδρίας κ. Τούλας Καλαμπόκα, σε ένδειξη αναγνώρισης της όλης προσφοράς της.

Η αείμνηστη Αλεξάνδρα Γκοτσίνα προσπάθησε και κατάφερε να ανοίξει το Λύκειο προς την τοπική νκοινωνία και από το 1997 και εντεύθεν καθιερώθηκε η μεγάλη ετήσια μουσικοχορευτική γιορτή, τα περίφημα <<Χαραλάμπεια>>. Επίσης οργάνωσε με επιτυχία στον Πύργο το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων Ελληνίδων. Επίσης στην πλούσια κοινωνική της δράση ενδιαφέρθηκε σε τομείς, όπως το ΠΣΕΣΥ και το Ελληνικό Ωδείο.

Σε μια συγκινητική αποστροφή του λόγου της η Πρόεδρος κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου είπε :  <<Φεύγει σε μια σπουδαία χρονιά, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση το 1922 υου Λυκείου Ελληνίδων Πύργου. Είναι σα να μας δίνει σήμερα το μήνυμα να συνεχίσουμεμε το έργο της, σα να μας στέλνει  ένα χαμόγελο και και να μας γνέφει, να ακολουθήσουμε, όσα η ίδια οραματίστηκε>>.

Συγγενείς και και φίλοι προσήλθαν για το ύστατο χαίρε και μεταξύ αυτών ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Νίκος Θεοδώρου, η κ. Τίτα Τερζή ως εκπρόσωπος της Βουλευτού κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου, η Αντιπρόεδρος του Λ.Ε.Π. και εί σειρά ετών διατελέσασα Πρόεδρος κ. Τούλα Καλαμπόκα, ο συγγραφέας, ποιητής και συνθέτης κ. Δημήτρης Κορίζης, ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γιώργος Μπίρμπας, οι χοροδιδάσκαλοι κ. Κώστας Τζανέτος και κ. Νίκος Χρυσανθόπουλος.

Επίσης παρέστησαν στελέχη και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, η κ. Δήμητρα Καχτίτση-Τζαβάρα, η κ. Τέσσυ Διαμαντοπούλου, η κ. Μάχη ΜΙκελοπούλου, η κ. Ελένη Κόλλια, η κ. Γιώτα Μπαρτζοπούλου, η πρώην Γραμματέας κ. Καίτη Ντοά, η κ. Ευγενία Δθιαμαντοπούλου κ.ά.

Η ΑΥΓΗ Πύργου, που έγραφε πάντα για το Λ.Ε.Π. και συνεχίζει να γράφει,  αποχαιρετά με βαθιά συγκίνηση την διακεκριμένη συμπολίτισσα στον ατελεύτητο της αιωνιότητας δρόμο, με το λαμπροφόρο του Λυκείου φως στο υπερκόσμιο του Σύμπαντος φως!

Δημοσιογράφος   ΑΝΚ


Ροή