Σαν σήμερα στις 4 του Οκτώβρη 1957 η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου
Sputnik 1: Η εκτόξευση της ΕΣΣΔ που σόκαρε τη Δύση, αλλά… απογείωσε τη Wall Street
File Photo Ομοίωμα του δορυφόρου Sputnik 1 EPA/MATTHEW CAVANAUGH
Στις 4 Οκτωβρίου 1957 ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία εκτοξεύεται και μπάινει σε τροχιά.
Ονομάζεται Sputnik 1 (Спутник-1) και συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα της Σοβιετικής Ένωσης στην εξερεύνηση του διαστήματος, το οποίο προκαλεί σοκ σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ο δυροφόρος εκτοξεύτηκε ταπό το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με έναν πύραυλο R-7. και ήταν ο πρώτος μιας σειράς δέκα δορυφόρων με το ίδιο όνομα. Ο Sputnik 2 μετέφερε τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα, ενώ ο Sputnik 3 ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο τροχιακό εργαστήριο και οι Sputnik 4-10 ήταν σκάφη τύπου Βοστόκ που μετέφεραν ζώα και ένα ανθρώπινο ομοίωμα.
Η εκτόξευσή του είχε προαναγγελθεί από τον Αύγουστο του 1955. Ωστόσο οι εμπειρόγνωμες της Δύσης θεώρησαν ότι πρόκειται για σοβιετική προπαγάνδα και ότι ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο πριν από το 1958 το νωρίτερο. Έτσι η 4η Οκτωβρίου αιφινιδίασε πολλούς. Ο πύραυλος φορέας R-7 που χρησιμοποιήθηκε είχε προκύψει από την εξέλιξη της τεχνολογίας διηπειρωτικών πυραύλων υπό την επιστημονική διεύθυνση του Σεργκέι Καραλιόφ και ήταν έτοιμη ακόμα και για στρατιωτική χρήση- για αυτό και είχε προκαλέσει τόσο έντονη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκείνη την ημέρα το ταμπλό στη Wall Street βυθίστηκε στο «κόκκινο». Έως τις 21 Οκτωβρίου ο Dow Jones είχε χάσει πάνω από το 10% της αξίας του, καθώς η εκτόξευση του Sputnik 1 δεν ήταν μόνο η απαρχή της Κούρσας του Διαστήματος ανάμεσα στις τότε δυο υπερδυνάμεις, αλλά και ακόμη ένα επεισόδιο στον Ψυχρό Πόλεμο. Από τις 22 Οκτωβρίου ωστόσο το κλίμα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά άλλαξε και πάλι.
Και τούτο γιατί οι φόβοι για το πώς θα εξελιχθούν οι ψυχροπολεμικές διαμάχες πυροδότησαν έντονη φημολογία για παρέμβαση της Federal Reserve με στόχο τη χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών και την ενίσχυση της ρευστότητας. Τον Νοέμβριο ήρθε πράγματι η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, η οποία και πυροδότησε ένα άκρως δυναμικό ράλι των μετοχών, που κράτησε το μεγαλύτερο διάστημα του 1958. Εκείνη η χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες στην ιστορία της Wall Street, με τις αμερικανικές μετοχές να προσφέρουν απόδοση 43,37% στους επενδυτές. Εξάλλου η Κούρσα του Διαστήματος γεννούσε μοναδικές ευκαιρίες και για μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες αεροναυπηγικής, αεροδιαστημικής και τεχνολογίας, οι οποίες και πρωτοστάστησαν στο ράλι.
Με πληροφορίες από moneyreview.gr
ΠΗΓΗ : HellasJournal