Σ΄ ένα παράλληλο σύμπαν

Ημερομηνία: 15-11-2021

Το Χρονογράφημα της Δευτέρας

με την Ήρα Αλ. Κάζογλη

                                           Σ΄ ένα παράλληλο σύμπαν

Πάντοτε το φθινόπωρο δίνει προτεραιότητα σε καλλιτεχνικά γεγονότα, κυρίως φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις. Παρακολουθήσαμε, λοιπόν,  τον αποχαιρετισμό στην απερχόμενη καγκελάριο Μέρκελ από τον πρόεδρο Μακρόν στη γαλλική πόλη Μπόν, με συγκρατημένα πάντως αισθήματα, μιας και για την πλειοψηφία των Ελλήνων η κυρία Μέρκελ ήταν η αντιπαθέστερη ευρωπαία  πολιτικός.

Έπαινοι, θαυμασμός και παλαμάκια, ανταλλαγή δώρων, γαστρονομικές εξερευνήσεις και άφθονο καλό γαλλικό κρασί. Κι ύστερα, ήρθαν οι αγκαλιές μεταξύ τους. Τόσο υπερβολικές και τόσο διασκεδαστικές, σε τούτους τους άκεφους καιρούς. Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο φώναζε μπράβο και πάντα τέτοια, να πάρουν κουράγιο να κάνουν κι άλλα.

Μέσα στην όλη σύγχυση της εποχής, τους βλέπω και συνεχίζω ν’ απορώ αν τελικά ζουν σ’ ένα παράλληλο σύμπαν υπερβολικής αγάπης, οπότε να είμαστε όσο γίνεται επιεικείς μαζί τους, ή αν σκοπός τους είναι η πολιτική εκμετάλλευση της αθωότητας των συναισθημάτων. Πράγμα, πια, τελείως εκτός μόδας.

Μπορεί οι δυο ηγέτες να είναι πράγματι ρομαντικοί και αφελείς και να πιστεύουν πως έτσι μας συγκινούν και μας γεμίζουν τα μάτια δάκρυα ως κολλύριο ανθρωπιάς. Μπορεί και να μιλάει το κρασί Βουργουνδίας.

Η δική μας ματιά εξακολουθεί να τους παρακολουθεί υπό γωνία ύποπτη και αενάως επιφυλακτική. Καταλαβαίνουμε ότι, τελικά, αποτελούν απλώς ένα ασυνείδητο σαμποτάζ στην μελαγχολική μας πραγματικότητα που έτσι κι αλλιώς έχει διαφορετικές προτεραιότητες.

Τους ευχόμαστε, πάντως, και εις άλλα με υγεία, καθώς βγάζουν αγκαλιά φωτογραφίες. Αναμνηστικές. Γιατί η Ιστορία δεν επιβεβαιώνεται. Μόνο διαγράφει. 

                                                                                                                                                                                  Η.Κ.


Ροή