Ρεπορτάζ από τον χαιρετισμό Νίκου Λοχοβίτη για την Πρωτομαγιά 2022 στον Πύργο

Ημερομηνία: 02-05-2022

Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΕΔΟΚ/ΔΕΗ Ν. Ηλείας  Νίκου Λοχοβίτη

 

 

Συνάδελφοι!

Χαιρετίζουμε την 1η Μάη, ημέρα σταθμό για την παγκόσμια εργατιά!

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει σε πρωτόγνωρες συνθήκες με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που τους τελευταίους μήνες εκδηλώνονται με τεράστια σφοδρότητα στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια που τσακίζουν το εισόδημά μας.

Συναγωνιστές, η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι αυτή της ταξικής πάλης, γιατί αυτή κινεί τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος. Οι θυσίες των εργατών στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το 1936, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στη Καισαριανή το 1944 και οι αμέτρητες θυσίες εργατών και εργατριών σε όλο τον κόσμο μας δείχνουν το δρόμο για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Τους τελευταίους μήνες ο κλάδος της ενέργειας, στον οποίο εργάζομαι και εγώ, βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στο ρεύμα.

Μάταια ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αυξήσεις είναι εισαγόμενο φαινόμενο και οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι αυξήσεις άρχισαν από το περασμένο φθινόπωρο, ενώ ο πόλεμος στις 24 Φλεβάρη.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η πράσινη μετάβαση είναι οι αιτίες που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, πολιτική που υπηρέτησαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια στη στρατηγική της ΕΕ.

Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να  ανακοινώσει νέα μέτρα κατά της αύξησης της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί  τα προηγούμενα τα κατάπιε η ακρίβεια, οι αποκοπές ρεύματος παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας για όσους αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στο υπέρογκο κόστος της ενέργειας που για πολλούς υπερβαίνει ακόμα και το μηνιαίο εισόδημά τους. Η «ενίσχυση» στους λογαριασμούς από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό, είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι πολλαπλάσιο. Πρόκειται για την απόλυτη βία, εν έτει 2022 να μένουν οικογένειες χωρίς ρεύμα! Να μη μπορούν να μαγειρέψουν, να μην έχουν φως το βράδυ, να μην έχουν ζεστό νερό, αλλά ούτε θέρμανση/ψύξη.

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ, με ταυτόχρονη μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων είναι στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Μαζί με την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία  των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη,  την  κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την απόσυρση από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και θα ανακουφιστούμε από την ακρίβεια.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Πραγματική βελτίωση στους μισθούς και στη ζωή μας δεν πρόκειται να δούμε από τους νόμους που φτιάχτηκαν για το εντελώς αντίθετο: Τη μείωση του «εργατικού κόστους» και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Διέξοδος για μας τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική.

Με τον δικό μας μαζικό, οργανωμένο, ταξικό αγώνα να ορθώσουμε εμπόδια σε όσα τσακίζουν τη ζωή μας, να φέρουμε επιτακτικά στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες και να αγωνιστούμε για αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δεν δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά !

 


Ροή