ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΤΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Θάνατοι στη χούντα» του Δημήτρη Βεριώνη *** Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΤΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Θάνατοι στη χούντα» του Δημήτρη Βεριώνη
Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Μαρκόπουλου
Μια άκρως ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη, εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 του Νοέμβρη 2024 το βράδυ στον Πύργο. Η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη, πέραν της σπουδαιότητας που έτσι κι αλλιώς είχε, ως ξεχωριστό γεγονός, η θεματολογία του βιβλίου, η συγκυρία της χρονικής στιγμής συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε η εκδήλωση να τα έχει όλα…
Έτσι δύο μόνο μέρες πριν από τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, η παρουσίαση του βιβλίου «Θάνατοι στη χούντα» κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την αρχή μέχρι το τέλος. Με αδιάκοπο ενδιαφέρον για το άκουσα «νέων» γεγονότων και πραγμάτων, όσο και η εμπεριστατωμένη ανάλυση της τότε πραγματικότητας, που αφορούσε την πολιτική κατάσταση σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, καθήλωσε άπαντες.
Οι ομιλητές «κέρδισαν» το ακροατήριο. Έτσι δόθηκε στο συγγραφέα Δημήτρη Βεριώνη, το κατάλληλο έδαφος για να κλείσει την βραδιά με επιμέρους λεπτομέρειες που εμπεριέχονται στο βιβλίο του. Ένα πόνημα δεκαετούς έρευνας γύρω από τα θύματα της χούντας των συνταγματαρχών, που έχασαν την ζωή τους ως συνέπεια της δράσης των οργάνων της. Θάνατοι που προήρθαν άμεσα ή που προέκυψαν από τα βασανιστήρια, ή από τον τρόπο διαβίωσης στις εξορίες ή συνεπεία δολοφονιών, εκπαραθυρώσεων κτλ κτλ . Επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, αλλά και άλλες που συνεχίζεται η έρευνα για στοιχειοθέτηση και που «ανεβάζουν» τον αριθμό των θανάτων από τη χούντα της 21ης Απριλίου στα 247 θύματα!!!
Ο σφυγμός της παρουσίασης
Τα πρόσωπα που είχαν επιλεγεί να μιλήσουν, εκ της συμμετοχής τους στην αντιδικτατορική δράση, αλλά και από τον πλούτο που κουβαλούσαν για τα γεγονότα, «έδεσαν» απόλυτα και αρμονικά με το θέμα του βιβλίου.
Ο δημοσιογράφος και διαχειριστής ιστοσελίδας της ιστορικής εφημερίδας Αυγή του Πύργου Ανδρέας Καπογιάννης, ο πρώην δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος κάλυψαν πολύπλευρα το θέμα. Επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους σε ανάλυση της τότε κατάστασης, κατέθεσαν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, ενώ με διακριτικότητα αναφέρθηκαν στις προσωπικές τους δράσεις.
Ανδρέας Καπογιάννης
«Η Ελλάδα ήταν όργανο των ιμπεριαλιστών»
Με την διεθνή κατάσταση που επικρατούσε εν μέσω του ψυχρού πολέμου και την θέση της χώρας στο σκληρό πλαίσιο, «καταπιάστηκε» ανοίγοντας την τοποθέτησή του ο Ανδρέας Καπογιάννης. Κατακεραύνωσε την δράση του ιμπεριαλισμού που είχε μετατρέψει την Ελλάδα σε άμεσο όργανο των επιδιώξεών του, συνεπεία του οποίου ήταν και το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Στην συνέχεια επεσήμανε ότι με την στήριξη των ΗΠΑ οδήγησαν τη Χούντα του Παπαδόπουλου, στο να αφοπλίσει την Κύπρο αποσύροντας από το νησί την πάνοπλη Ελληνική Μεραρχία, που είχε στείλει μυστικά εκεί η Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου και όταν επίσης οι ΗΠΑ έσπρωξαν τη Χούντα του Ιωαννίδη, να κάνει το προδοτικό πραξικόπημα και να δολοφονήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Πρόεδρο Μακάριο, που αυτό άνοιξε την πόρτα της τουρκικής εισβολής, όπου έκτοτε κατέχουν το 37% του Κυπριακού εδάφους!
Ο ομιλητής χαρακτήρισε τις ενέργειες και των δύο δικτατόρων ως τις πιο μεγάλες πράξεις Εθνικής Προδοσίας!
Τέλος ο Ανδρέας Καπογιάννης για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Χαρακτηριστική δε ήταν η αναφορά του σε χρονικό σημείο όπου στο μεγάλο Οδόφραγμα που είχε δημιουργηθεί στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Στουρνάρη έπεφταν οι σφαίρες σαν το χαλάζι μπροστά στον τσίγκο του οδοφράγματος και λίγα μέτρα πιο κει έπεφτε νεκρός ο παλιός συμμαθητής του Βασίλης Φάμελος.
Μάκης Παρασκευόπουλος
«Κληθήκαμε να διαλέξουμε μεταξύ ένοπλου ή κοινωνικού αγώνα»
Ο πρώην δήμαρχος Πύργου αναλύοντας την διεθνή κατάσταση και επικεντρώνοντας την ομιλία του σε περιπτώσεις όπως αυτή του Αλιέντε της Χιλής «πέρασε» στην ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν στη δικτατορία. Εκλογές βίας και νοθείας το 1961, βασιλικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1965, αποστασία και ανατροπή της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης αποστατών κτλ.
Ακολούθως αναφέρθηκε στα χρόνια της δικτατορίας και στο αντιδικτατορικό κίνημα που δειλά- δειλά άρχισε να φουντώνει σε Ελλάδα και σε εξωτερικό. Έθεσε την χρονική απόσταση από το τελείωμα του εμφυλίου μέχρι της στιγμής εκείνης σε συνδυασμό με το δίλημμα που εκ των πραγμάτων τέθηκε στο κίνημα : «Ένοπλη πάλη για ανατροπή της χούντας ή ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες?»
Τέλος αναφέρθηκε στα γεγονότα του Νοέμβρη, στην προδοσία της Κύπρου και σε όσα ακολούθησαν και αποτέλεσαν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Νίκος Κωνσταντόπουλος
«Η χούντα «διατηρήθηκε» και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης»
Με καταπληκτική ευφράδεια λόγου εξαιρετικά εμπεριστατωμένου που καθήλωνε, μίλησε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου συμπατριώτης Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Καταθέτοντας με σαφήνεια τις δημοκρατικές του απόψεις που ενσαρκώνουν στην πράξη την αποδοχή της διαφορετικότητας των απόψεων και των πολιτικών θέσεων του καθενός, ανέλυσε το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι που εξαρτώμενο από εξωγενείς παράγοντες διαμόρφωσε καταστάσεις που γέννησαν τη χούντα. Παράγοντες σε διατεταγμένη υπηρεσία για να πλήξουν την δημοκρατία και να τιθασεύσουν το φιλειρηνικό και φιλελεύθερο φρόνημα του ελληνικού λαού. Παράγοντες που καιροφυλακτούσαν ώστε να διαμορφωθεί το «κατάλληλο» κλίμα και μετά την προδοσία της Κύπρου και την ανατροπή της χούντας, πράγμα που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή προσώπων της δικτατορίας στην πρώτη κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.
Τέλος ο πρώην πρόεδρος αφού έκανε συγκινητική αναφορά στον συνοδοιπόρο και συναγωνιστή του Σάκη Καράγιωργα κατέθεσε τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, προκοπή του λαού.
Δημήτρης Βεριώνης
«Οι θάνατοι στη χούντα είναι ακόμα υπό έρευνα…»
Ως είθισται το κλείσιμο στις παρουσιάσεις των βιβλίων γίνεται από τον συγγραφέα του. Ο Δημήτρης Βεριώνης αναφέρθηκε στην έρευνά του για τα θύματα της χούντας. Ανέλυσε την μέθοδο που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε, την δικαίωση του επίμονου και επίπονου μόχθου του. Κατέθεσε αναλυτικά μια προς μια τις περιπτώσεις που «έψαξε» στην Ηλεία. Τα εξακριβωμένα θύματα. Έκανε, όπως άλλωστε και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, εκτενή αναφορά στην αείμνηστη δικηγόρο Φιλάνθη Ψυρρή, από την Κρέστενα, και στο πόσο πολύτιμη υπήρξε η βοήθειά της στο ξεκίνημα και στην ολοκλήρωση του έργου του.
Τέλος ο Δημήτρης Βεριώνης αναφέρθηκε στις ευθύνες της μεταπολίτευσης, στην μη απόδοση ευθυνών και ποινών στο σύνολο των εμπλεκομένων με την στρατιωτική χούντα.
Χαιρετισμός του δημάρχου Πύργου
«Το βιβλίο φωτίζει γεγονότα και δρόμους.»
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Πύργου, ο εκδοτικός οίκος «ο τόπος» και το βιβλιοπωλείο Κορκολής.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον συγγραφέα Δημήτρη Βεριώνη για την πολυετή αφοσίωσή του στην έρευνα. Τόνισε ότι έχουμε ανά χείρας ένα βιβλίο που η γνώση που μας προσφέρει είναι πολύτιμη για μας αλλά και για τις νέες γενιές. Κυρίως όμως είναι πολύτιμο γιατί φωτίζει γεγονότα και δρόμους που πρέπει να ακολουθήσει η κοινωνία μας και η νεολαία μας. Ώστε να έχουμε ένα δημιουργικό, δημοκρατικό, ειρηνικό μέλλον.
Μετά την τοποθέτηση του συγγραφέα ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους. Μεταξύ των όσων ακούστηκαν αξιοσημείωτο ως γεγονός είναι η πρόταση του Ανδρέα Καπογιάννη για ονοματοδοσία οδού του Πύργου με το όνομα του Βασίλη Φάμελου.
Εκτός από τον Δήμαρχο κ. Στάθη Καννή παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεσσαλάς και οι Αντιδήμαρχοι Νώντας Κυριαζής, Νίκος Θεοδώρου και Βασίλης Φάμελος.
Γ.Α.Μ.