Όμορφη είναι η ζωή με τη μουσική! Μάγεψαν η Χορωδία Λ.Ε.Π. και οι Κανταδόροι Πάτρας

Ημερομηνία: 07-07-2022

 Πανέμορφα τραγούδια μιας μαγευτικής του Ιούλη βραδιάς στο Πάρκο ΣΠΚ του Πύργου

Από το μικτό σχήμα της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου και των κανταδόρων της Santa Maura της Πάτρας

 

Ένα μελωδικό ταξίδι στο χθες…  Με αυτό τον θεματικό τίτλο, Αγαπητοί Αναγνώστες της ΑΥΓΗΣ Πύργου, παρουσιάστηκε χθες στο κοινό της πόλης, μία μουσική πανδαισία, με δύο σχήματα, σε μια όμορφη βραδιά, αρχές του ερωτοτροπούντος Ιούλη, υπό το αμυδρό φως των αστεριών, στο πλάτεμα μιας πόλης, όπου ανθίζει στον απέραντο κάμπο της μνήμης, ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του…  Ο Ιούλης της δημιουργίας και της νοσταλγίας, των αναμνήσεων που μεταλαμπαδεύτηκαν από τους γονείς μας σ΄ εμάς, του μέτρου και της αίσθησης, της ποιότητας ανεπανάληπτων εποχών του ωραίου αισθητικά, του μεγάλου πραγματικά, του αληθινού κυριολεκτικά!  Νομίζω ο Νίτσε το είχε πει αυτό ότι η ζωή δίχως μουσική θα ήταν ένα λάθος!

Ήταν ένα ξέσπασμα μετά από μία δίχρονη απουσία από τα δρώμενα λόγω covid 19, όλου του φάσματοε του καταξιωμένου Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, που φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και δρ’ασης!  Πραγματικά όλοι έδωσαν χτες τον καλύτερο εαυτό τους.

Στον ωραιοπρεπή χώρο του Πάρκου ΣΠΚ του Δήμου Πύργου, έλαβε χώρα το μαγευτικό αυτό μελωδικό ταξίδι στο χθες, Τετάρτη 6 του Ιούλη, μετά τις 9 το απόβραδο, σε δύο σχήματα μουσικά, που έγιναν ένα στο τέλος και έδεσαν τόσο αρμονικά μεταξύ τους. Τραγούδια υπέροχα και εξαιρετικά ερμηνευμένα, εν αρχή από τους περίφημους Λευκαδίτες Κανταδόρους της Santa Maura των Πατρών και στη συνέχεια από την εξαιρετική επίσης Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου.

 

 

Το πρόγραμμα των Κανταδόρων περιελάμβανε τα εξής δημοφιλή στη διάρκεια του χρόνου τραγούδια :

Ωδή στη Λευκάδα,  Το γλέντι μας,  Απόωε την κιθάρα μου,  Χαράματα η ώρα τρεις,  Λαλούν τ΄ αηδόνια,  Η χαραυγή,  Καναρίνι μου γλυκό,,  Μενεξέδες και ζουμπούλια,  Πάμε σαν άλλοτε.

Καλλιτεχνική υπεύθυνη – Διδασκαλία – Διεύθυνση Χορωδίας Δήμητρα  Αψόμωτου.

Η κ. Αψόμωτου είναι επίσης μαέστρος της Ορχήστρας του Χορευτικού του Δήμου Πάτρας,  καθηγήτρια μουσικής με ειδικότητα μαντολίνου.  Επίσης υπήρξε για 25 χρόνια μέλος της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Π΄σατρας <<Θανάσης Τσιπινάκης>> παίζοντας μαντολίνο.  Τώρα είναι Διευθύντρια του Γυμνασίου Σαραβαλίου.

*************************************************************************************

Το πρόγραμμα της  Χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου  περιελάμβανε τα επίσης δημοφιλή τραγούδια :

Άρχισαν τα όργανα,  Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα,  Κάποιο δειλινό,  Εγώ θα σ΄αγαπώ και μη σε νοιάζει,  Και ο μήνας έχει εννιά,  Τα καϋμένα τα νιάτα,  Λίγες καρδιές αγαπούνε,  Σου σφυρίζω,  Θέλω κοντά σου να μείνω,  Το παλιό το ταβερνάκι.

Καλλιτεχνική υπεύθυνη – Διδασκαλία – Διεύθυνση Χορωδίας Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση.  (Η κ. Σακκά έχει διατελέσει Σχολική Σύμβουλος  Μουσικής  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας).

Δύο τραγούδια από κοινού με τις δύο Χορωδίες

Τόσα καλοκαίρια (από τις μεγάλες επιτυχίες του αείμνηστου Δάκη)  Δεν πάω σπίτι μου απόψε (από τα τραγούδια που σημάδεψαν μια εποχή).

 

 

Οι μουσικοί που συμμετείχαν στη Μουσική Βραδιά

Μαντολίνο :  Δήμητρα Αψόμωτου

Κιθάρα :  Γίωργος Μιχαλόπουλος (επαγγελματίας μουσικός)

Κιθάρα :  Αντώνης Μπάσης (ερασιτέχνης μουσικός)

Σημ. : Στο σχήμα συμμετέχει με το ακορντεόν η Έλενα Λουκοπούλου, καθηγήτρια μουσικής στην Α)θμια Εκπ/ση, οποία λόγου απρόοπτου συμβάντος; δεν μπόρεσε χτες να παραστεί στην εκδήλωση.

*****************************************************************

Δημιουργική Επιμέλεια  Power Point :

Μαρίσια  Κυρίτση  (Γραφίστρια)

Επιμέλεια  Εκδήλωσης :

Παναγιώτα (Γιώτα)  Μπαρτζοπούλου – Γεωργία (Γωγώ)  Δημητρουλοπούλου

 

 

Ο ΕΓΚΑΡΔΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ Λ.Ε.Π.  ΓΙΩΤΑΣ ΜΠΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

<<Καλώς ήρθατε  στην αποψινή μας εκδήλωση με τίτλο Μελωδικό ταξίδι στο χθες.

Πέρασαν  δύο δύσκολα  χρόνια  από την τελευταία φορά που το Τμήμα Μουσικής καλλιτεχνικών  του ΛΕΠ  έκανε εκδήλωση. Ήταν  δύο πολύ  δύσκολα χρόνια για το Λύκειο για τα τμήματα του αλλά και για όλους μας. Σχεδόν δεν λειτουργήσαμε καθόλου.

Σιγά σιγά τα πράγματα όμως αλλάξαν προς το καλύτερο και αρχίσαμε να παίρνουμε και πάλι τη ζωή στα χέρια μας.

Όλα αυτά τα δύσκολα  που περάσαμε μας έβαλαν σε σκέψεις και μας  έφεραν νοσταλγία και μνήμες από άλλα χρόνια, χαρούμενα και ξέγνοιαστα. Από εποχές που οι άνθρωποι  επικοινωνούσαν μεταξύ τους όταν μαζεύονταν στις γειτονίες και στα ταβερνάκια  να πουν τα νέα τους, διάφορες ιστορίες και να τραγουδήσουν. Ειδικά τα καλοκαίρια,  που κάθονταν στις αυλές τους κάτω από τα γιασεμιά και τις γαζίες  με τα παιδιά να παίζουν στις αλάνες. Και μέσα στην ησυχία της νύχτας να ακούγεται η καντάδα που κάνει κάποιος  κάτω από το παράθυρο της αγαπημένης του. Η δε  γειτονιά στο πόδι  ν’ ακούει, να τραγουδά μαζί τους και  να αναρωτιέται για ποια κοπέλα γίνεται απόψε  η καντάδα.

Σε ένα τέτοιο νοσταλγικό ταξίδι  με  παλιές μελωδίες και αξέχαστα τραγούδια είπαμε να σας  ταξιδέψουμε απόψε. Τραγούδια που έμειναν στην μνήμη μας αλλά και που τραγουδούνται ακόμα και σήμερα.

Σ’ αυτό το Μελωδικό ταξίδι  στο χθες Καλέσαμε και τους φίλους Κανταδόρους Santa Maura  του συλλόγου των εν Πάτρας Λευκαδιων ‘’Η Φανερωμένη’’,   να συμμετέχουν  για να σας δώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα μιας εποχής που πέρασε αλλά που πάντα θυμόμαστε .

Η χορωδία των Κανταδόρων Santa Maura δημιουργήθηκε το 2016, με σκοπό την αναβίωση των επτανησιακών εθίμων στην Πάτρα και ειδικά  αυτό της ΒΑΡΚΑΡΟΛΑΣ. Αποτελείται από 25 περίπου μέλη, κυρίως Λευκαδίτες και φίλοι αυτών. Έχει πραγματοποιήσει το έθιμο της ΠΕΡΑΤΖΑΔΑΣ, κατά τις Απόκριες στους δρόμους της Πάτρας και επίσης έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα του Χορευτικού του Δήμου Πάτρας. Έχει πάρει μέρος στην συνάντηση χορωδιών του Πολιτιστικού Οργανισμού της πόλης των Πατρών και έχει δώσει διάφορες συναυλίες εντός και εκτός πόλης.

Τα τραγούδια που είχαμε να διαλέξουμε ήταν  πολλά. Εμείς όμως επιλέξαμε ενδεικτικά κάποια από αυτά για να σας πούμε απόψε.

Σας υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό αυτήν την όμορφη καλοκαιρινή βραδιά.  Σας θέλουμε  λοιπόν συνταξιδιώτες σ αυτό το μελωδικό ταξίδι στο χθες  με το τα τραγουδήσετε και εσείς μαζί μας>>.

Η κ. Μπαρτζοπούλου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το Δήμαρχο Πύργου, για την παραχώρηση του Πάρκου ΣΠΚ, για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, καθώς επίσης τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Πύργου κ. Νώντα Κυριαζή, τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου κ. Μαρίνη Αχτύπη, την Πρόεδρο του ΔΟΠΠ κ. Μαριάννα  Σταθοπούλου, τον Πρόεδρο της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ κ. Βασίλη Σεϊντή και την υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πύργου κ. Κική Διονυσοπούλου,  για την πολύτιμη βοήθειά τους. Ευχαρίστησε επίσης το κοινό, που τίμησε με την παρουσία του την όμορφη αυτή εκδήλωση, την υπεύθυνη διδασκαλίας της Χορωδίας κ. Κωστούλα Σακκά, τα μέλη της εν λόγω Χορωδίας, τις συνεφόρους του Τμήματος Μουσικής και ιδιαίτερα την κ. Γωγώ Δημητρουλοπούλου, για την βοήθειά της.

***  Από τη δική της πλευρά η μαέστρος και δεξιοτέχνης του Μαντολίνου κ. Δήμητρα Αψόμωτου στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε θερμά το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, για την πρόσκληση, όλους που συνετέλεσαν σε μια πολύ όμορφη βραδιά  και ιδιαίτερα την κ. Κωστούλα Σακκά, για την οποία είπε ότι την γνψρίζει από τότε που ήταν Σχολική Σύμβουλος Μουσικής στην ΠΔΕ.  Κλείνοντας η κ. Αψόμωτου είπε ότι η μουσικός με το ακορντεόν, δεν μπόρεσε να είναι απόψε κοντά μας, λόγω απρόοπτου συμβάντος στο οικογενειακό της περιβάλλον.

 

 

Το επιστέγασμα της μαγευτικής βραδιάς, μετά το τέλος της ανεπανάληπτης αυτής εκδήλωσης  έγινε με τον θερμό χαιρετισμό της Προέδρου του λαμπροφόρου Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου κ. Κατερίνας Παρασκευοπούλου,  η οποία εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή της, για τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, ευχαρίστησε προς τούτο άπαντες τους συντελεστές και των δύο μουσικών σχημάτων, καθώς επίσης και τον Δήμαρχο Πύργου, για την παραχώρηση του χώρου.

Η κ. Παρασκευοπούλου επεσήμανε εξάλλου ότι το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, διοργανώνει την τελευταία εκδήλωση, για τη φετινή περίοδο,  που θα λάβει χώρα στο Θέατρο Φλόκα, στις 27 Ιουλίου 2022, με θεματική ενότητα <<για τις αλησμόνητες πατρίδες>>.  Η εν λόγω εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Κλείνοντας η Πρόεδρος του Λ.Ε.Π. ευχήθηκε σε όλους καλό καλοκαίρι.

Πολύς κόσμος παρακολύθησε την όλη εκδήλωση και εκτός από τους προαναφερθέντες παρέστησαν επίσης ο πρώην Νομάρχης Ηλείας και επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Νώντας Κυριαζής, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου κ. Ρούλα Τζανέτου – Αλικάκη, ο Πρόεδρος του Διαβαθμικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ερυμάνθου κ. Νίκος Κοτσώνης, η Αντιπρόεδρος του Λ.Ε.Π.  κ. Τούλα Καλαμπόκα, ο πρώην Πρόεδρος του ΔΟΠΠ κ. Χάρης Μικελόπουλος, ο πρώην υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ν. Ηλείας κ. Ηλίας Καλογήρου.

Επίσης παρέστησαν ο πολιτευτής Ηλείας του <<Ενώνω>> κ. Τάκης Τσιλιμίγκρας, ο Πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ  Πύργου κ. Βασίλης Σεϊντής, η θπεύθυνη Επικοινωνία ΜΜΕ του δήμου Πύργου συνάδελφος δημοσιογράφος Βίκυ Γκουγκουστάμου, η Πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου κ. Γιάννα Τζουανοπούλου, η Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας κ. Άννα Χρυσανθακοπούλου, ο πρώην Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καράτουλα κ. Κώστας Κούλης κ.ά.

***  Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν μέσω εκπροσώπων τους οι Βουλευτές Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου και  κ. Μιχάλης Κατρίνης.

***  Στη συνέχεια όλοι μια παρέα και αδελφωμένοι σα μια μεγάλη οικογένεια πήγαν στο μαγευτικό και ιστορικό χώρο υου Λόφου στο  Επαρχείου της πόλης του Πύργου και πέρασαν πολύ όμορφα, με κουβέντα και τραγούδι, στη δροσιά μιας πολύ ζεστής μέρας…!!!

Αρθρορεπορτάζ από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ


Ροή