Ο ωραίος λόγος της Ήρας Αλ. Κάζογλη : *Άστρο Προσανατολισμού*

Ημερομηνία: 19-12-2021

Το Χρονογράφημα  της  Δευτέρας

                                                με την  Ήρα Αλ. Κάζογλη

 

ΑΣΤΡΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Στη Χαλκίδα των λογοτεχνών, των καλλιτεχνών, του ελεύθερου πνεύματος, πριν λίγες μέρες μέλη μιας ομάδας που αυτοαποκαλείται “Ελεύθεροι Ευβοιώτες” έβαλαν φωτιά κι έκαψαν παιδικό βιβλίο γνωστού συγγραφέα που μοιράζεται σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοιό.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με απλό και χιουμοριστικό τρόπο, κι όμως, το έκαψαν, όχι σε  μια αυθόρμητη κίνηση ενόχλησης, όπως ισχυρίστηκαν, αλλά στο πλαίσιο μιας σχεδιασμένης προπαγάνδας που περιλαμβάνει άρνηση εμβολιασμού, ένοπλες περιπολίες και ρητορική μίσους απέναντι στα μέτρα περιορισμού του covid.

Ένα  βιβλίο που καίγεται, που μας θυμίζει άλλες εποχές, πράγματα που νομίσαμε πως τ’ αφήσαμε πίσω, τα ξαναβρίσκουμε μπροστά μας σήμερα, κι όλα μοιάζουν ανεξέλεγκτα. Αδιανόητα.

Ένα μικρό παιδικό βιβλίο. Οι λέξεις, αδύναμες να υπερασπιστούν το καταφύγιό τους, καίγονται, κηλίδες πάνω στο λευκό χαρτί. Δουλειά της σημερινής εποχής είναι να καταστρέφει.

Όταν σβήσει η φωτιά, αυτοί που το έκαναν θα μείνουν μόνοι. Στο δικό τους σκοτάδι. Να κρυώνουν. Χωρίς πυξίδα. Χωρίς άστρο προσανατολισμού. Πώς νιώθουν άραγε όταν σκοτώνουν το φως;

Όμως κάπου, σε μια άκρη, κάποιος γράφει, ακόμη. Η ελευθερία του λόγου που τολμά να αναγεννά και να δημιουργεί, δίνει χρόνο στις λέξεις να επιβιώσουν και να ειπωθούν. Η λογοτεχνία και οι λέξεις επικοινωνούν με αυτούς που επιλέγουν. Όσες σελίδες και να κάψει η φωτιά, καινούργιες βγαίνουν. Γεννιούνται και αφήνουν χώρο στο σύμπαν της αφήγησης.

Ο λόγος της γραφής μέσα μας είναι ανθεκτικός. Δε λέει ούτε αλήθεια ούτε ψέματα. Δεν κρίνεται με την ηθική. Πέρασε μέσα σε χιλιάδες χρόνια από μύρια εμπόδια και διασώθηκε. Μ’ ένα χειμωνιάτικο φως, που δεν κρύβει το δικό του άστρο προσανατολισμού τελειοποιεί το όνειρο. Εν ονόματι της Ζωής.

                                                                                   Η.Κ.


Ροή