Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι μία πρόοδος για την πόλη! Το 29ο Ράλλυ Σπριντ

Ημερομηνία: 17-10-2022

Εντυπωσιακή εκκίνηση του 29ου Ράλλυ Σπριντ στο Πάρκο Ξυστρή

Ο Πύργος σε γρήγορες…στροφές!

 

 

Την φαντασμαγορική εκκίνηση-παρουσίαση των 26 πληρωμάτων του 29ου Ράλλυ Σπριντ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες θεατές στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή το Σάββατο(15/10). Εκεί όπου χτύπησε δυνατά η “καρδιά” του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε μια άψογη διοργάνωση με την υπογραφή της ΑΟΛΑΠ, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πύργου, την την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Π. Ε. Ηλείας), και την Π.Ε.Δ. (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Δυτικής Ελλάδος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΑΟΛΑΠ Μιχάλης Αποστολόπουλος,  ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Πύργου ως οικοδεσπότη της διοργάνωσης και όλους τους συνδιοργανωτές και χορηγούς, αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού και έκλεισε με ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους για ασφαλή οδήγηση.

 

 

Ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, αφού έδωσε το σήμα της πρώτης εκκίνησης συνεχάρη τον κ. Αποστολόπουλο,  για το σπουδαίο έργο του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και καλωσόρισε το πολυάριθμο κοινό στο Πάρκο Ξυστρή, προτρέποντάς τους δημότες του Πύργου να επισκέπτονται το χώρο, να αθλούνται στα υπαίθρια όργανα γυμναστικής που πρόσφατα τοποθέτησε ο Δήμος Πύργου και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλα τα πληρώματα για ένα Ράλλυ με ασφάλεια χωρίς απρόοπτα.
Σήματα εκκίνησης έδωσαν επίσης από τη Δημοτική Αρχή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος και εκπρόσωπος του Δ.Σ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Αργυρόπουλος και ο γ.γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς.

 

 

Εκκινήσεις έδωσαν επίσης οι βουλευτές Ηλείας ΝΔ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Διονύση Καλαματιανού, Θωμάς Δακουράς, ο επικεφαλής της Κ.Ο. και  βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος κ.α.
***  Τα πληρώματα χειροκροτήθηκαν από τους φίλους του αθλήματος όλων των ηλικιών που βρέθηκαν στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή για να ξεκινήσουν το πρωί της Κυριακής (16/10), με τις ευχές όλων, την ειδική διαδρομή «Επιτάλιο-Αλφειούσα», μήκους 12,14 χιλιομέτρων.
***  Την εκδήλωση “έντυσαν” μουσικά οι Banda Morena.
Θεσμικοί υποστηρικτές του 29ου Ράλλυ Σπριντ είναι η Δ.Ε.Π. Α.Ε. ΟΤΑ, η ΔΗΚΕ Πύργου, το Επιμελητήριο Ηλείας και ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου «Ερμής».


Ροή
27 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΘΕΑΤΡΟ / Κοινωνία / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  Όλα έτοιμα για την έναρξη παραστάσεων από την μεγάλη αγαπημένη Θεατρική Ομάδα Πύργου, με τον <<Επιθεωρητή>> του Γκόγκολ, το Σάββατο 2 του ελπιδοφόρου Μάρτη 2024     Συνέντευξη Τύπου  θα παραχωρήσει  –για την παράσταση ” Ο Επιθεωρητής” του Νικολάι Γκόγκολ–  η  Θεατρική Ομάδα Πύργου, την Πέμπτη 29-2-24 και ώρα 13:30,  στο θέατρο <<Απόλλων>>  Πύργου. Η Σκηνοθεσία είναι της Ευανθίας Στιβανάκη. [...]
27 Φεβρουαρίου, 2024ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΗΛΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΘΕΑΤΡΟ / Κοινωνία  Η ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ <<ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ>> ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ 39ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ <<ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ>>     Μετά τη θριαμβευτική επιτυχία της παράστασης “ΨΥΛΛΟΙ ΣΤ’ ΑΥΤΙΑ”,  η Ομάδα Θεάτρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ επανέρχεται με την επιτυχία του Καλοκαιριού, τον “ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟ”,  παράσταση με την οποία θα συμμετέχει στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Επιλογής Έργων του 39ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας αξιολόγησε τις 17 συνολικά αιτήσεις συμμετοχής που κατατέθηκαν για το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, από 14 έως 23 Μαρτίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο και κατέληξε στους οχτώ διαγωνιζόμενους και στους τρείς αναπληρωματικούς. Μεταξύ των οκτώ διαγωνιζόμενων που προκρίθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα και η Ομάδα Θεάτρου <<ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ>> του Πύργου με την παράσταση “ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ”,  που παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι {2023} στο Φλοκα,  στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολιτισμού Αρχαίας Ολυμπίας και εν συνεχεία, τον Σεπτέμβριο του 2023, στο Δημοτικό Θέατρο <<ΑΠΟΛΛΩΝ>>  του Πύργου. ***  Η πρόκριση της ομάδας στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ αποτελεί από μόνη της μια ιδιαίτερη διάκριση, δεδομένου των πολλών υποψηφιοτήτων στο πιο μεγάλο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου που διοργανώνεται εδώ και 38 χρόνια στην Καρδίτσα. Ο στόχος της ομάδας τώρα είναι να φύγει από το φεστιβάλ με κάποιο από τα μεγάλα βραβεία, δεδομένης της αρτιότητας και της μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας της συγκεκριμένης παράστασης, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και σε πρωτότυπη μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου. Είναι η πρώτη φορά που θεατρική ομάδα της Ηλείας “κατεβαίνει” με αξιώσεις σε ένα τέτοιο φεστιβάλ και η διάκριση αυτή είναι βέβαιο ότι θα επικοινωνήσει και θα αναδείξει –σε πανελλαδική εμβέλεια πλέον–  το αποτέλεσμα της ντόπιας ερασιτεχνικής δημιουργίας και θα συμβάλει στην πολιτιστική προβολή του τόπου μας. **  Η ομάδα θα διαγωνισθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, οπότε και θα παιχθεί ο “Οιδίπους Τύραννος” στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας. [...]
26 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ / ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ - ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ  Το Χρονογράφημα της Δευτέρας                                               με την Ήρα Αλ. Κάζογλη     Επιστροφή στη φύση   Είδαν πολλά τα μάτια μας αυτές τις μέρες, πράγματα κάπως διαφορετικά σαν εικόνες σε μια μεγάλη πόλη. Η πρωτεύουσα γέμισε αγροτικά τρακτέρ, όπου δυναμικοί αγρότες τα οδήγησαν έξω από τη Βουλή για να δει όλος ο κόσμος, εγχώριος και ευρωπαϊκός, το δίκαιο των αιτημάτων τους. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας τους χαιρέτησαν με ενθουσιασμό και σ’ όλους έκανε εντύπωση η ανεπιτήδευτη αξιοπρέπειά τους,  τόσο διαφορετική από την επιτηδευμένη αναίδεια τόσων και τόσων άλλων  γύρω μας. Ύστερα, έξω από τη Βουλή ήρθαν οι μελισσοκόμοι, δίνοντας κι αυτοί έναν τόνο επιστροφής της φύσης μέσα στην πόλη. Πράγμα που θα ήταν κάπως διασκεδαστικό, αν δεν υπήρχαν και γι’ αυτούς θέματα σοβαρά που τους ανάγκασαν να βρεθούν εκεί, σε αντίθεση με τους δεκάδες συμπολίτες που επισκέπτονται καθημερινά τα δεκάδες μπαρ-καφέ της πλατείας χάριν ψυχαγωγίας. Και μέσα σ’ αυτό το περίεργο σκηνικό, δημοσιεύονται οι απόψεις διάσημου, ιρανικής καταγωγής, καθηγητή Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος περνά τον πρώτο του χειμώνα ως κάτοικος  Αθηνών. Ο καθηγητής, λοιπόν, υποστηρίζει πως για να μεταβούν οι ελληνικές πόλεις σ’ ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας, πρέπει η φύση να επιστρέψει σ’ αυτές. Με πράσινες παρεμβάσεις σε ταράτσες, ακάλυπτους χώρους, με αστικές καλλιέργειες και τέτοια. Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά εμείς εδώ όπως όλα δείχνουν δεν μπορούμε να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα των αυθεντικών αγροτών, πώς θα  εξυπηρετήσουμε   τα ζητήματα της αστικής ανθοφορίας και εν γένει καλλιέργειας; Είναι δύσκολη η επιστροφή στη φύση, ειδικά όταν αυτή επιβάλλεται όχι ως αυθεντικότητα αλλά σαν θέση που ζητά ν’ ακυρώσει την πραγματικότητα. Και το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν οι άνθρωποι που πράγματι ασχολούνται με τη φύση αντιμετωπίζονται ως αξιοθέατα και μόνο, από τη θέση της σούπερ ασφάλειας που παρέχει η εξουσία. Πόσο μεγάλο λάθος και αχαριστία.                                                                                                                                                                      Η.Κ. [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Όλοι αρχής γενομένης από τον Δήμο Πύργου και την Π.Ε. Ηλείας να συνδράμουν στο επωφελές έργο ενός σωματείου που από τη μια στιγμή στην άλλη και υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και  ανάπτυξης για την περιοχή       Συγέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, από τα μέλη της Αερολέσχης Πύργου, κατόπιν πρόσκλησης του προεδρείου της, για να διεξαχθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση, με απολογισμό δράσης και αρχαιρεσίες. Λόγω έλλειψης απαρτίας τα θέματα αυτά αναβλήθηκαν και ακολούθησε μία άτυπη, αλλά εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον ρέκτη και ψυχή της Αερολέσχης κ. Θεόδωρο Γιαννακούλια. Πριν από την έναρξη σε βίντεο που προβαλλόταν παρουσιάζονταν εικόνες από την δράση της Αερολέσχης και τη  συμμετοχή της σε αγώνες, πλάνα από πολλές περιοχές της Ηλείας, της Ζακύνθου, της Καλαμάτας και άλλων περιοχών και οι θεατές μέσα στην αίθουσα έβλεπαν απογειώσεις και προσγειώσεις αεροπλάνων στο διάδρομο του Αεροδρομίου Επιταλίου. Η Αερολέσχη που ιδρύθηκε το 1983 συνεχίζει μία πορεία με δυσκολίες, καθώς το αργοκίντητο καράβι της ελληνικής γραφειοκρατίας δημιουργούσε μέχρι τώρα πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα την αδράνεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε με καλές προοπτικές. Αλλά όπως μας δήλωσε χτες ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης ένα βασικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια του Αεροδρομίου προστασίας από πυρκαγιά, με διάθεση από την Πολιτεία πυροσβεστικού οχήματος στην Αερολέσχη, για χρήση 5ετούς διάρκειας, σε πρώτη φάση. Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Γιαννακούλιας ευχήθηκε αρχικά καλή και δημιουργική χρονιά στα μέλη του σωματείου, που μετά από την ενημέρωση και τους χαιρετισμούς, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπως γράψαμε στο πρώτο Ρεπορτάζ. Το 2023, είπε ο κ. Γιαννακούλας, γράφτηκαν 55 νέα μέλη. Ήταν επίσης η χρονιά που η Αερολέσχη Πύργου συμμετέχοντας στους πανελλήνιους αγώνες ήρθε 3η.  Το 2023 πέταξαν 65 μέλη με 32 συνολικά ώρες πτήσης. Από το 2017 έως και το 2023 έγιναν 206 πτήσεις με 375 συνολικά ώρες. Η Αερολέσχη, συνέχισε ο κ. Γιαννακούλιας, ενημερώνει την Π.Υ. για περιπτώσεις πυρκαγιών. Αναφέρθηκε επίσης και σε πτήσεις,που μπορούν να γίνονται και με αερόστατο. Στον οικονομικό απολογισμό ο κ. Γιαννακούλιας ενημέρωσε ότι το 2023 τα έσοδα ανήλθαν στις 24.036,00 ευρώ και τα έξοδα στις 27.542,80 ευρώ. Ζήτησε δε προς τούτο από τον παριστάμενο Δήμαρχο κ. Στάθη Καννή, την οικονομική συνδρομή του Δήμου Πύργου. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την Αερολέσχη Πύργου, από αεροπορική εταιρεία, καθώς και για δημιουργία επαγγελματικής σχολής. Ανέφερε επίσης ο κ. Γιαννακούλιας κι ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς ιδιοκτήτης αεροσκάφους από τη Γερμανία εξέφρασε την επιθυμία του, να έρθει στον τόπο μας για μόνιμη εγκατάσταση. Καταλήγοντας ο κ. Γιαννακούλιας είπε ότι ο διάδρομος του Αεροδρομιου Επιταλίου είναι μεγαλύτερος από τους διαδρόμους άλλων Αερολεσχών. Ακολούθως παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής δήλωσε ότι ο διάδρομος που υπάρχει στο Επιτάλιο μπορεί να χρησιμεύσει για την κίνηση των αεροπλάνων πολλαπλού σκοπού και ότι μπορεί να γίνει εκεί κάτι σπουδαίο!  Η Ολυμπιακή Γη της Ηλείας, να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και πρέπει να λειτουργήσει αυτό το Αεροδρόμιο και το στηρίζω αυτό με όλες μου τις δυνάμεις.  Και κατέληξε τονίζοντας ότι : –Εμείς οι αιρετοί πρέπει να σταθούμε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και να μην υποσταλεί η σημαία της διεκδίκησης! Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και το παλαιό μέλος της Αερολέσχης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος ζήτησε από τον Δήμαρχο, να καλύψει ο Δήμος Πύργου την ανάγκη μέριμνας και ελέγχου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου Επιταλίου. ΡΕΠΟΡΤΑΖ του δημοσιογράφου της Αυγής Πύργου Ηλείας και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ / ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΘΕΑΤΡΟ / ΚοινωνίαΈρχεται με τον πολυπόθητο ερχομό της επαναστατικής Άνοιξης… Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΓΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  2/3/2024 ΜΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  ΤΗΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗ   [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ / ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑΟι συμπολίτες να στελεχώσουν το σωματείο αυτό για το καλό της πόλης όπως συμβαίνει με άλλες πόλεις που έχουν εκατοντάδες μέλη! Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΡΓΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας στην ΑΥΓΗ Πύργου για το θέμα του πυροσβεστικού οχήματος στο Αεροδρόμιο Επιταλίου     Η Αερολέσχη Πύργου είναι ένα σωματείο που λειτουργεί από το 1983 και έχει στο ενεργητικό της πολλά επιτεύγματα συμμετέχοντας σε αγώνες επίδειξης και ακριβείας σε περιφερειακά και πανελλήνια πρωταθλήματα.  Έχει κάνει επίσης μεγάλο αγώνα για την αναγνώριση και βελτιστοποίηση του Αεροδρομίου Επιταλίου. Για αρκετή ώρα παρακολουθήσαμε την Παρασκευή 23 /2 το απογευματόβραδο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, την ενημέρωση που έκανε ο ρέκτης συμπολίτης και πρόεδρος της Αερολέσχης Πύργου κ. Θεόδωρος Γιαννακούλιας, οοποίος έκανε ένα άτυπο απολογισμό, αλλά λίαν κατατοπιστικό, για το πού βρίσκεται η Αερολέσχη σήμερα και ποιο θα είναι το μέλλον της!  Είχε προγραμματιστεί να γίνει η Ετήσια Γενική Συνέλευση, με απολογισμό δράσης του 2023 και διεξαγωγή αρχαιρεσιών, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Έτσι έγινε ξη άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική δε ενημέρωση επί των πεπεραγμένων. Αύριο, τι αύριο αφού είναι 6.30 το πρωί η ώρα,  επομένως σήμερα Σάββατο 24 του αλλοπρόσαλλου Φλεβάρη 2024, θα δημοσιεύσουμε το πλήρες Ρεπορτάζ. της Απολογιστικής Ενημέρωσης. Από το όλο Ρεπορτάζ θα προτάξω μόνο τη δήλωση, που έκανε στην ΑΥΓΗ Πύργου  –απαντώντας σε ερώτημά μας–  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.  Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης.  Του θέσαμε το ζήτημα της μη λειτουργίας πυροσβεστικού οχήματος, που είναι καθοριστικός παράγοντας για την νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία του Αεροδρομίου Επιταλίου.  Επιμείναμε να μας γνωστοποιηθεί ο λόγος που δεν παρέχει τη σχετική άδεια η Αντιπεριφέρεια Ηλείας.  Ο κ. Κοροβέσης είπε ότι παρά το γεγονός ότι ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από σαράντα μέρες, εντούτοις προσπαθεί να δώσει λύση σ¨ένα ζήτημα που καρκινοβατεί επί 30 χρόνια! Αυτό που θα προωθήσει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, όπως τόνισε στην Εφημερίδα μας είναι, να παραχωτηθεί για χρήση μιας 5ετίας το Πυροσβεστικό Όχημα στη διάθεση της Αερολέσχης Πύργου, για το Αεροδρόμιο του Επιταλίου. Μετά το τέλος της ενημέρωσης έλαβε χώρα η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αερολέσχης, την οποία ευλόγησε και έκοψε μετά άλλων προεξάρχοντος του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή, ο αιδεσιμότατος ιερέας π. Ιωάννης Καραγιάννης, δυναμικό στέλεχος στη Διοίκηση της Αερολέσχης. Όλοι ετχήθηκαν η Αερολέσχη, που εντός ολίγου θα έρθει στις τάξεις της αεροπλάνο ιδιώτη από τη Γερμανία, που θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Αεροδρόμιο Επιταλίου, να αποκτήσει πολλά μέλη! Αυτό εξαρτάται από τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες και όπως άλλες πόλεις έχουν εκατοντάδες μέλη, το ίδιο να συμβεί και για την ιστορική πόλη του Πύργου. Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα πασχίζει τόσο ο ικανός και άξιος πρόεδρος της Αερολέσχης κ. Θεόδωρος Γιαννακούλιας, όσο και τα άλλα μέλη της Διοίκησης, φωτογραφία των οποίων θα δημοσιεύσουμε μαζί με το κύριο Ρεπορτάζ, σήμερα Σάββατο 24 Φεβρουαρίου. Το φλουρί έτυχε στον κ. Χρήστο Αξή και αντιπροσψπεύει μία δωρεάν πτήση με το αεροπλάνο της Αερολέσχης διάρκειας μίας ώρας. Εκτός από τον Δήμαρχο Πύργου, μελών και φίλων της Αερολέσχης, παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος, από τα παλαιά μέλη της Αερολέσχης, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο κ. Αθανάσιος Τσαμπρινός, εντεταλμένος σύμβουλος το Δήμου Πύργου ψηφιακής διακυβέρνησης και νέες τεχνολογίες κ.ά. Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της Αυγής Πύργου Ηλείας και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝΑπό την Αγροτιά στην Εργατιά και από κει η έφοδος στον Ουρανό! Θα τιμωρηθούν όχι από την ανύπαρκτη Δικαιοσύνη αλλά από τον υπαρκτό Λαό οι μεγάλοι ένοχοι της τραγωδίας των Τεμπών!   [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΗ παρουσίαση στην Αθήνα την Τετάρτη 28/2/2024 του εξόχως ενδιαφέροντος βιβλίου της Πυργιωτοπούλας Άννας Καραμάνου με θέμα τα 200 χρόνια δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους και των αγώνων των γυναικών     [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ / ΓΟΡΤΥΝΙΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ / Ηλεία / Κοινωνία / ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΗΛΕΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΩΝ Επανεκλογή Προέδρου κ. Επαμεινώνδα Μπαρτζάκου     Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και Ε.Ε, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνδέσμου (πρώην Γ’ ΚΑΠΗ), ο Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε΄. Η σύνθεση του νέου Συμβουλίου έχει ως εξής: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπαρτζάκος Επαμεινώνδας, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκουτέρης Θεόδωρος, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Λουκοπούλου Φωτεινή, ΤΑΜΙΕΣ: Τσάκαλης Δημήτριος και Καψαλιάρη Πανωραία, ΔΗΜΟΣ. ΣΧΕΣΕΙΣ: Πετρόγιαννη Αγγελική  – Σταθοπούλου Ελένη – Στότη Ευανθία, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ: Σιούταλος Χαράλαμπος, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ: Μουργελά Γεωργία, ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Λιακοπούλου Θεώνη. ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αντωνόπουλος Γεώργιος, Μουργελά Βασιλική, Πιρπυρής Ανδρέας. [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ / ΥγείαΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ-ΣΚΕΨΕΙΣ Γράφει ο κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, πρώην πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας     Διαβάσαμε για την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας σχετικά  με την κατάσταση στο Νοσοκομείου του Πύργου. Οπωσδήποτε αξιέπαινη πρωτοβουλία. Αλλά πάντα υπάρχει το αλλά. Όταν εδώ και πολλά χρόνια η κατεύθυνση της μνημονιακής πολιτικής είναι η περικοπή των Δημοσίων δαπανών και η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, συσκέψεις χωρίς την ουσιαστική κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα καταντούν γραφικές. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί κάτι τέτοιο από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας. Είναι θέμα των πολιτικών μας οι οποίοι δυστυχώς πρωτοβουλίες κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα παίρνουν μόνο όταν είναι να αλιεύσουν ψηφαλάκια και να απαγγείλουν τα βαρύγδουπα ΘΑ και θΑ. Τώρα απαξιούν και να συμμετάσχουν ακόμη και σε συσκέψεις και στέλνουν αντιπροσώπους να απαγγείλλουν το ποίημα. Με αυτήν την λογική τι να σου κάνουν οι φορείς …. Πάντα είναι πρόθυμοι να κάνουν προτάσεις που βέβαια κανείς εκ των αρμοδίων δεν λαμβάνει υπόψη. Ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν, και από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας  δεν κατάφεραν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό από την στιγμή που δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν την απαρχή μιας Πανηλειακός κινητοποίησης. Φαίνεται ότι κάποιοι εδώ στην Ηλεία είναι ήσυχοι γιατί στην περιοχή τους κάποιο κτίριο έχει ταμπέλα που γράφει Νοσοκομείο και νομίζουν ότι έχουν όντως Νοσοκομείο και δεν χρειάζεται να κάνουν το παραμικρό. Κάποιοι άλλοι περιμένουν το σύνθημα από τους πολίτικους τους προϊστάμενους να αναδείξουν το πρόβλημα όταν και αν και όσο οι πολιτικές σκοπιμότητες το επιτρέπουν … Με αυτόν την μέθοδο το πρόβλημα διατηρείται και εντείνεται ΧΡΟΝΙΑ τώρα. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα του Νοσοκομείου του Πύργου δεν είναι ξεκομμένο με το πρόβλημα που έχει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και το Νοσοκομείο των Κρεστένων . Κανείς βέβαια δεν υποψιάζεται ότι είναι τουλάχιστον ντροπή να χρησιμοποιούμε τον όρο «Νοσοκομείο» για την Κρέστενα και την Αμαλιάδα. Από την στιγμή που οι λέξεις έχουν χάσει την σημασία τους και υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες καλό είναι να αρχίσουμε από τα βασικά. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν. «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις». Ας  βγει λοιπόν κάποιος αρμόδιος να μας εξηγήσει θαρρετά πώς ορίζονται οι διάφορες δομές Υγείας. Το Περιφερειακό ιατρείο, το Κέντρο Υγείας, το Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου και το Νοσοκομείο. Μετα από αυτό ας μετρήσουμε πόσα Νοσοκομεία έχει η περιοχή μας. Αν θα είμαστε και τότε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα αυτού του μετρήματος δεν θα μας φταίει κανένας. Όλοι μας κρινόμαστε για ό,τι κάνουμε και για ό,τι δεν κάνουμε… Και θα το ξαναπούμε. Κάποιες στιγμές η Πάτρα είναι πολύ πολύ μακριά. [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣκίτσαΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΑΓΡΕ   [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΩΔΕΙΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ  ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ     Αγαπητά  μας  μέλη , γονείς και σπουδαστές, Το Ελληνικό Ωδείο Πύργου-Μουσικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΥΣ» 1932, συνεχίζει με επιτυχία μία παράδοση 91 χρόνων στην ποιοτική μουσική εκπαίδευση και αφήνει το δικό του αξιοσημείωτο αποτύπωμα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Λειτουργεί ως σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η δύναμή του είστε εσείς, τα μέλη του.  Με τη δική σας στήριξη, ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον ευελπιστώντας να εξακολουθήσει να προσφέρει απρόσκοπτα στους σπουδαστές και στην τέχνη της μουσικής. Βάσει του καταστατικού λειτουργίας του, έχει οριστεί η συμμετοχή σας στις Γενικές Συνελεύσεις των μελών που  αποτελούν το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο  του Συλλόγου μας. Για το 2024, η Γενική Απολογιστική Συνέλευση των Μελών του Μουσικού Συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ-Ελληνικό Ωδείο Πύργου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου μας (δεύτερη και οριστική ημερομηνία διεξαγωγής της). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα σας αποσταλούν σε επόμενη ενημέρωση. Η παρουσία όλων μας  είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Με εκτίμηση Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικού Συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ 1932 Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Γεωργόπουλος                               Διονύσιος Κρεκουκιώτης [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ / Υγεία  «Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Ν.  ΗΛΕΙΑΣ»         Στις 21/02/2024 διεξήχθη συνδιάσκεψη στο  Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό, πρωτίστως ιατρικό προσωπικό, του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, κυρίως δε της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου η οποία αποτελεί και τον  κορμό  του Γ.Ν. Ηλείας. Στην συνδιάσκεψη  συμμετείχαν το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου  αλλά και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας,   εκπρόσωποι της Πολιτείας όπως η Αντιπεριφερειάρχης  Δημόσιας Υγείας,  ο Δήμαρχος Πύργου,  Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι  επιστημονικών, επαγγελματικών,  συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων και πολίτες. Ως  Ιατρικός Σύλλογος ευχαριστούμε  όλους όσοι  συμμετείχαν.   Κατά την συνδιάσκεψη παρουσιάστηκαν στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν  τα προβλήματα της στελέχωσης  με ιατρικό πρωτίστως προσωπικό του Γ.Ν. Ηλείας, ζήτημα του οποίου η σοβαρότητα αναγνωρίσθηκε απ΄όλους τους συμμετέχοντες.  Ακολούθως αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις, κάποιες εκ των οποίων υπάρχουν ήδη  στον δημόσιο διάλογο από καιρό έχοντας γίνει αποδεκτές, ενώ κατατέθηκαν συμπληρωματικά και νέες ενδιαφέρουσες.   Γενικώς έγινε αποδεκτή από την συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων η θέση ότι απαιτείται  η θέσπιση κινήτρων ώστε να  στελεχωθεί το Νοσοκομείο, όχι μόνο οικονομικών-επαγγελματικών  κινήτρων  αλλά και συνθηκών εργασίας όπως και επιστημονικών- εκπαιδευτικών κινήτρων, με οποιοδήποτε τρόπο, κυρίως εστιάζοντας σε τοπικό επίπεδο βεβαίως, ιδανικά ωστόσο και  με την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. πανελλαδικά,  καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής μας συνιστά αρμό ενός συστήματος υγείας το οποίο γενικότερα πάσχει. Αναγνωρίσθηκε επίσης η ανάγκη για ανασυγκρότηση του υγειονομικού χάρτη  της Ηλείας, ζήτημα για το οποίο υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος έχει από διετίας καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση.   Προς την κατεύθυνση αυτών  των  διεκδικήσεων  οπωσδήποτε αποκτά αξία η συνέργεια  μεταξύ των  διαφόρων φορέων (τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών, επαγγελματικών και λοιπών φορέων) και ο Ιατρικός Σύλλογος προτίθεται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί  με όλες του τις δυνάμεις, επιδιώκοντας κάθε δυνατή  συνεργασία  ώστε να κατανοήσει  η Πολιτεία  ότι απαιτούνται πλέον άλλης τάξεως δραστικά μέτρα για να έχει η περιοχή μας την δημόσια υγεία που της αξίζει.   Για το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου  Ηλείας   Ο  Πρόεδρος                                                               Ο Γενικός  Γραμματέας Χρήστος Γιαννικούλης                                                   Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ / Υγεία  Για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας στην Ηλεία ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΉΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ         Η Νέα Αριστερά Ηλείας ήταν παρούσα στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου για την κατάσταση στο νοσοκομείο του Πύργου. Στην παρέμβασή τους τα στελέχη της Νέας Αριστεράς επεσήμαναν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η Ν.Δ. με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, τη δημόσια υγεία σε όλη τη χώρα και βέβαια και στην Ηλεία. Παρόλο που σήμερα δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί των μνημονίων, οι δημόσιες δομές υγείας έχουν περιέλθει σε δραματικό αδιέξοδο. Η υποστελέχωση και η εξουθένωση του προσωπικού, με «μετακινήσεις», ομηρία και «εντέλλεσθε», με επισφάλεια και αλλότριες συνθήκες εργασίας, καθώς και η υποχρηματοδότηση, έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις. Παρακολουθούμε τα έσοδα από την υπερφορολόγηση των πολιτών να παρουσιάζουν κάθε μήνα μεγάλα υπερ-πλεονάσματα, αλλά αποτελεί κυβερνητική επιλογή αυτοί οι πόροι να μην κατευθύνονται για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, καθώς η ΝΔ έχει άλλες προτεραιότητες. Αντίθετα, επιβάλλονται συνέχεια μέτρα που επιβαρύνουν κι άλλο τους πολίτες, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα, η επιβολή νέου χαρατσιού στα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Η κατάσταση είναι οριακή. Επιβάλλεται η ενωμένη κινητοποίηση του κόσμου της Ηλείας, σε συνεννόηση με άλλες περιοχές της χώρας, που επίσης αντιμετωπίζουν την ίδια απαξίωση. Είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας στην Αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι της Ηλείας οφείλουν να μπουν μπροστά σ’ αυτή τη διεκδίκηση. Να μην αφήσουμε να περάσει άλλο ένα έγκλημα από την κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος της Ηλείας, όπως έγινε με την κατάργηση των πανεπιστημιακών σχολών. Το δικαίωμα στην Υγεία είναι καθολικό και κοινωνικό και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίζεται. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του!                                                                                                                                                  Νέα Αριστερά Ηλείας [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  Έτοιμη το καλοκαίρι του 2025 η μελέτη για το Φράγμα Πηνειού δηλώνει στη Βουλευτή κ. Αυγερινοπούλου ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας     Σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του Φράγματος Πηνειού, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Υποδομών, κ. Σταϊκούρας, στη βουλευτή Ηλείας και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία είχε καταθέσει σχετική ερώτηση. Όπως αναφέρει το έγγραφο της απάντησης, τον περασμένο Δεκέμβριο ο φάκελος του διαγωνισμού διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο νομιμότητας της σύμβασης, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τέτοιου ύψους δαπάνες στις συμβάσεις. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της σύμβασης μελέτης, η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου, δηλαδή για τον καθαρό χρόνο εκπόνησης της μελέτης, ορίζεται σε δεκαέξι (16) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι στα μέσα του καλοκαιριού του 2025 η μελέτη θα είναι ολοκληρωμένη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Μετά την έγκριση των απαιτούμενων μελετών  και την πλήρη ωρίμανση, η οποία θα καθορίσει το συνολικό κόστος και το χρονοδιάγραμμα του έργου, το υπουργείο Υποδομών θα μεριμνήσει για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών στο Φράγμα του Πηνειού. Η Διονυσία Αυγερινοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση έβαλε το έργο σε προτεραιότητα, χαρακτηρίζοντάς το εθνικού επιπέδου και δεσμεύοντας πόρους για τη μελετητική του ωρίμανση. Παράλληλα, σημείωσε πως η δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του φράγματος θα έχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και στο περιβάλλον,  καθώς θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των Ηλείων αγροτών και θα συμβάλει στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / Υγεία  Διονύσης Καλαματιανός: «Τα νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση αδιαφορεί»     «Η κυβέρνηση είχε τις δυνατότητες να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Μπορούσε να ακολουθήσει τις πρακτικές πολλών χωρών της Ευρώπης, όπου με αφορμή την πανδημία ενδυνάμωσαν το εθνικό σύστημα υγείας τους. Δυστυχώς στη χώρα μας, αυτό δεν έγινε», τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ηλείος Βουλευτής, «φτάσαμε, σήμερα, να μιλάει ο Υπουργός Υγείας -ο οποίος και το 2013 σε αντίστοιχες ενέργειες ιδιωτικοποίησης προχώρησε- για έγκαιρη διενέργεια χειρουργείων, μόνο για όσους έχουν χρήματα να πληρώσουν. Οι άλλοι που δεν έχουν, θα περιμένουν χρόνια, αν προλάβουν! Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι τεράστια: σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα κλείνουν κλινικές και χειρουργεία. Προφανώς, οι κυβερνώντες με τις πολιτικές τους επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια υγεία σε βάρος όλων μας.» Εστιάζοντας στην κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία, ανέφερε πως οι νοσηλευτικές μονάδες της έχουν σοβαρότατη έλλειψη γιατρών. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως έχουν αποχωρήσει από τα νοσοκομεία της Ηλείας πάνω από 40 γιατροί και δεν έχει έρθει κανένας. Αυτή στιγμή, ένας ολόκληρος νομός 160.000 κατοίκων εξυπηρετείται από έναν μόνιμο παθολόγο, ενώ δίνονται καθημερινές εντολές να έρχονται γιατροί από νοσοκομεία άλλων γειτονικών νομών, ώστε να βγουν οι εφημερίες. Προφανώς με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική δημόσια υγεία για τις Ηλείες και τους Ηλείους. Εδώ και 4,5 χρόνια, με πλήθος κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και παρεμβάσεων αναδεικνύουμε την υποστελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας. Παράλληλα, προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες, όμως, δεν γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρω πως καταθέσαμε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να βρεθεί έστω και προσωρινή βιώσιμη λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης. Με πρόταση νόμου ζητήσαμε τον χαρακτηρισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και το σύνολο των δημοσίων δομών υγείας της Ηλείας σε Άγονη και Προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας. Ζητήσαμε να δοθούν κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνήθηκε. Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια. Η αξιοπρεπής και ποιοτική δημόσια υγεία είναι δικαίωμα και θα πρέπει ισότιμα όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτή.» [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠένθηΣτο γενέθλιο τόπο του αναπαύεται ο εξαίρετος επιστήμονας και συμπολίτης Χαράλαμπος Τάγαρης Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΥΡΓΟΥ     Ένας εξαίρετος άνθρωπος και επιστήμονας, ο σ. Παιδίατρος Χαράλαμπος Τάγαρης, οδεύει στην αιωνιότητα!  Έχαιρε της γενικής εκτίμησης της κοινωνίας, για το ήθος και τον χαρακτήρα του, αλλά και την επιστημονική του γνώση και κατάρτιση, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ο αείμνηστος συμπολίτης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα προβλήματα υγείας με την υγεία του. Για πολλά χρόνια διατηρούσε στην πόλη του Πύργου το ιατρείο του και προσέφερε πολλές υπηρεσίες μέχρι τη συνταξκιοδότησή του, αλλά και μέσα από το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου. Στην προσωπική του ζωή είχε παντρευτεί με την κ. Θεοδώρα Κοτσώνη, με την οποία απέκτησε δύο εκλεκτά παιδιά, τον Γεώργιο και τον Ευγένιο. Πήρε επίσης τη μεγάλη χαρά να αποκτήσει και μία εγγονή, την Μαρία, που υπεραγαπούσε. Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα χθες Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στις 3 το μεσημέρι, από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, όπου προέστη ο Ιεράρχης της Ηλείας Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος, συνεπικουρούμενος από πλειάδα ιερέων.  Στη συνέχεια μιλώντας έπλεξε το εγκώμιο του μεταστάντος εξάροντας την προσωπικότητα αυτού, ως ανθρώπου και ως επιστήμονος. Επικήδειο εξεφώνησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, ο οποίος σκιαγράφησε όλη την επιστημονική πορεία του Χαράλαμπου Τάγαρη, με τις σπουδές που πραγματοποίησε και στη Γερμανία, όπου εκεί εργάστηκε για μια 10ετία και στη συνέχεια προσέφερε υπηρεσίες στον τόπο του και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Πύργου και αργότερα στο δικό του ιατρείο που λειτούργησε έως και τη συνταξιοδότησή του. Ο κ. Γιαννικούλης τόνισε πως ο αείμνηστος συμπολίτης μας ήταν από τους καλύτερους Παιδίατρους και ότι συνολικά άσκησε το λειτούργημά του για 43 συναπτά έτη! Τόνισε επίσης ότι παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, ο Χαράλαμπος Τάγαρης παρουσίασε και κοινωνική δραστηριότητα. Πολύς κόσμος προσήλθε για το ύστατο χαίρε κι επίσης παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο πρώην Βουλευτής Ηλείας κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο πρώην Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο Αντισήμαρχος Πύργου κ. Νίκος Θεοδώρου, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Νίκος Κοτσώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Γιάννης Βαρελάς. Επίσης παρέστησαν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου κ. Σπύρος Πολίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος, ο πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπάιδευσης Ηλείας κ. Χαρίλαος Σομπότης, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, η πρώην Γραμματέας του Λ.Ε.Π. κ. Καίτη Ντοά κ.ά. Η ταφή έγινε στον γενέθλιο τόπο, στο Κοιμητήριο Κακοβάτου. Η Εφημερίδα Αυγή Πύργου Ηλείας απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπητού σε όλους Χαράλαμπου Τάγαρη. Η μνήμη του αιώνια. Δημοσιογράφος  ΑΝΚ [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024Ανακοινώσεις / ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΑΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία  ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ                                                                                                          Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2024   Δήλωση σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω κινητοποιήσεων       Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου: «Σήμερα, 22 Φεβρουαρίου βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη πορείες –συγκεντρώσεις επαγγελματιών της μελισσοκομίας και του κλάδου Υγείας, οι οποίες κατά περίπτωση κινήθηκαν μέσω της Λεωφόρου Αθηνών προς το Σύνταγμα και από την Πλατεία Μαβίλη, ομοίως, με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης.  Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ληφθεί μέτρα αποσυμφόρησης της κίνησης πραγματοποιώντας εκτροπές και διακοπές κυκλοφορίας, όπου ήταν απαραίτητες, κατά το μήκος των ανωτέρω διαδρομών.  Ειδικότερα, οι μελισσοκόμοι έχουν αφιχθεί στο Σύνταγμα οπότε εφαρμόζονται μέτρα Τροχαίας και βρίσκονται στη λεωφορειολωρίδα στη Λεωφόρο Αμαλίας, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας πορεύονται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας και ως εκ τούτου η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται κανονικά στο οδικό δίκτυο.  Τα μέτρα τροχαίας αναμένεται να λάβουν πλήρη έκταση στις 12:00 το μεσημέρι, που έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.  Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Πανεπιστημίου, στην οδό Σταδίου και στις οδούς πέριξ της Πλατείας Συντάγματος και στις υπόλοιπες οδούς όπου θα κινηθούν οι διαδηλωτές.  Διακοπές κυκλοφορίας θα υπάρξουν στη Λεωφόρο Αμαλίας, καθώς και στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη.  Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.   Θα παρέχουμε συνεχή πληροφόρηση για περαιτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».  [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑΌλη η κοινωνία της Ελλάδας πρέπει να ξεσηκωθεί… Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ     Το Κίνημα Χριστιανική Δημοκρατία, με αφορμή την επιχειρούμενη ψήφιση νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας είναι αντίθετο από θέση αρχής στην ίδρυση κάθε μορφής ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας καλύπτεται πλήρως από το τωρινό καθεστώς, παρά τα όποια επιμέρους προβλήματα, τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια κυβέρνηση μια κυβέρνηση που νοιάζεται για το κοινωνικό κράτος, αλλά όχι η σημερινή, η οποία ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της και της πλήρους συμμόρφωσής της στις προτεραιότητες της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας, απεργάζεται την σταδιακή αποδόμησή του. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται απλώς ζήτημα πολιτικής διαφωνίας μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή, αφού το άρθρο 16 του Συντάγματος ρητά απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αυτό είναι σαφές από την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι λίγους μήνες πριν: « Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται στην Ελλάδα αποκλειστικώς από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενα, απαγορεύεται δε απολύτως η σύσταση σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από ιδιώτες, ασχέτως του προορισμού ή του χαρακτήρα των σχολών αυτών (Σ.τ.Ε. 1318/2009, 547/2008 επταμ. κ.ά.)”.(Απόφαση 922/2023, που εμμένει στην παλαιότερη πάγια νομολογία του Δικαστηρίου). Την άποψη αυτή συμμερίζονται σε ανοιχτή επιστολή τους και οι συνταγματολόγοι Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής ΔΠΘ, Γιάννης Δρόσος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ. Τη συνυπογράφουν διότι από κοινού έχουν ως προτεραιότητα την προάσπιση του Συντάγματος. Και παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας ορισμένοι από αυτούς τάσσονται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων: «Η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος.» Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση της σπουδάζουσας νεολαίας και ζητάμε την άμεση απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου χωρίς συνταγματική αναθεώρηση θα αποτελέσει πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή. Αθήνα 19 Φεβρουαρίου 2024. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ    [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ / ΗΛΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ / ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΚοινωνίαΑΡΧΙΖΕΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ — Η ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ     «Θεέ μου τι σου κάναμε;»   H Θεατρική Ομάδα των Εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας (ΚΚΠΔΗ), παρουσιάζει φέτος το έργο «Θεέ μου τι σου κάναμε;». Πρόκειται για την ομώνυμη κινηματογραφική κωμωδία του Φιλίπ ντε Σοβερόν, σε θεατρική μεταφορά και διασκευή του Λάκη Λαζόπουλου. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Αλέξανδρου Μπουσδούκου, ενός επιτυχημένου Σκηνοθέτη, σε αρμονική συνεργασία με μία εξαιρετική θεατρική ομάδα! Στην παράσταση, με όχημα την κωμωδία και την σάτιρα παρουσιάζεται μια κατάσταση της σύγχρονης  πραγματικότητας. Με έξυπνο τρόπο και πολύ εύστοχα το έργο στέκεται ενάντια στην ξενοφοβία και στον  –όποιου είδους–  κοινωνικό αποκλεισμό, και υπενθυμίζει ότι το σήμερα συνεχώς μεταβάλλεται και ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο όμορφο αύριο,  αρκεί να σεβαστούμε τους ανθρώπους γύρω μας.   Παραστάσεις: από Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου έως και Κυριακή 3 Μαρτίου, εκτός Τρίτης 27 Φεβρουαρίου 2024. Ώρα έναρξης παραστάσεων: 8.45 μ.μ. Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας (Δημοτικό Θέατρο). Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 6942845028 & 6947892508.   Υπόθεση τοτ έργου   Ένα ζευγάρι συντηρητικών «καραμανλικών» μεσοαστών από τη Χαλκίδα, προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι οι τρεις από τις τέσσερις κόρες του παντρεύτηκαν γαμπρούς εντελώς «διαφορετικούς» από τις προσδοκίες τους και από τα πρότυπα που τις έχουν μεγαλώσει.. Εναποθέτουν λοιπόν τις ελπίδες τους στην τέταρτη κόρη για ένα παραδοσιακό ορθόδοξο γάμο. Θα ακουστούν οι προσευχές τους; Η συνέχεια επί σκηνής.   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   Παίζουν με σειρά εμφάνισης Απόστολος; Αλέξανδρος Μπουσδούκος Μαρί: Βιβή Χριστοπούλου Άννα: Γιώτα Τσεριώνη Έλενα: Αλεξάνδρα Ψαρρή Τζοάνα: Γιετμίρα Αμαλία Γιάντσαϊ Ελμίνα:  Αγγελική Κανελλοπούλου Νταμιάν; Τάσος Φραγκιάς Σιάο: Ιβάν Ιβάνοβ Ρασίντ: Γιάννης Τσοκάκης Κωνσταντίνος: Γεράσιμος Λάβδας Μπαμπάς Κοφί: Μάκης Τσεκούρας Μαμά Κοφί: Πίτσα Δημοπούλου Νατάσα: Ζωή Μποβολέτη Ψυχολόγος: Χαρά Θεοφιλοπούλου 8888888888888888888888888888888 Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μπουσδούκος Βοηθοί Σκηνοθέτη – Συντονισμός: Μάκης Τσεκούρας, Ελένη Βασιλικοπούλου, Αγγελική Ντίκου Σκηνικά: Αλέξανδρος Μπουσδούκος, Μάκης Τσεκούρας, Γιάννα Ανδρουτσοπούλου Κοστούμια: Αγγελική Ντίκου, Γιώτα Τσεριώνη, Πίτσα Δημοπούλου Εκτέλεση Σκηνικού: Άγγελος Ψημμένος, Μάκης Τσεκούρας, Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Δημήτρης Γούβης, Θεόδωρος Σταυρίδης, Γεράσιμος Λάβδας, Γιάννης Τσοκάκης Κονσόλα-Φώτα-Ήχος: Άγγελος Ψημμένος, Γιάννης Θεοφιλόπουλος Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπουσδούκος Ραδιοφωνικό Σποτ: Μάλλιαρης Γιώργος “mg studio” Φωτογραφία – Βίντεο:  Μπάμπης Νίττας “An Other View Photography” Βίντεο σποτ: Τάσος Φραγκιάς Αφίσα – Πρόγραμμα: Τάσος Φραγκιάς, Βίκυ Σταμπόλη, Αλεξάνδρα Ψαρρή Μακιγιάζ: Βιβή Χριστοπούλου, Αγγελική Ντίκου, Ελένη Βασιλικοπούλου Φροντιστήριο Σκηνής: Σία Βασιλικοπούλου, Γιετμίρα Αμαλία Γιάντσαϊ, Ελένη Βασιλικοπούλου, Χαρά Θεοφιλοπούλου Γενικό Φροντιστήριο: Βάσω Δεδότση, Θεόδωρος Σταυρίδης, Χαράλαμπος Παπανδρινόπουλος, Δημήτρης Γούβης, Μαίρη Ζεάκη, Φεβρωνία Θεοφιλοπούλου 8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Ευχαριστούμε: Το Δήμο Ήλιδας. Τον Λάκη Λαζόπουλο για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της παράστασης. Τους Κατερίνα Κωσταράκου, Νίκο Συμεωνάκη και Μάκη Παπαδημητρίου. Τον Χρήστο Λάμπρου. Τη Μαρία Αργυροπούλου για τη βοήθειά της στον Πολυχώρο Πολιτισμού.   Τα ρούχα της Βιβής Χριστοπούλου (Μαρί) είναι ευγενική προσφορά του καταστήματος Georgia Woman’s Store στα Λεχαινά. 88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ Πύργου Ήλιδα 91,1 ΙΟΝΙΑΝ TV ΟΡΤ TV Web Radio ΙΟΝΙΟΝ fm Venus 105.1 fm Aquarius 105.5 fm VOX 103.3 fm ΑΥΓΗ Πύργου MANTATO.EU [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ / Ηλεία / Κοινωνία / ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ / ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΠΥΡΓΟΥΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΠΥΡΓΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ     Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, η εκδήλωση  κοπής πίτας των Προσκόπων  του Πύργου στην κατάμεστη αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας. Η βραδιά ξεκίνησε με Προσευχή και χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Ιεράρχη της Ηλείας, αιδ. π. Ιωάννη Διαμαντόπουλο, ο οποίος με θερμά λόγια ευχήθηκε η νέα χρονιά να έχει ακόμα πιο πλούσιες δράσεις για το Σύστημα των Προσκόπων του Πύργου. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Εξυπηρέτησης  του Πολίτη και ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Θεοδ. Βασιλόπουλου,  ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους Προσκόπους και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής θυμήθηκε τα δικά του παιδικά και εφηβικά χρόνια στους Προσκόπους και επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει πάντα να συμπαρίσταται στο έργο των  Προσκόπων. Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Κώστας Τριανταφυλλόπουλος υπενθυμίζοντας τη στενή συνεργασία των παλαιών και των εν ενεργεία Προσκόπων και ότι σε δύο χρόνια θα εορτάσουμε τα 100 χρόνια του Προσκοπισμού στον Πύργο και το Νομό. Στη συνέχεια ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Γιώργος Καραμάνης έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του Συστήματος με έμφαση στις δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, ενώ με οπτικοακουστικά μέσα παρουσιάστηκαν οι δράσεις των τμημάτων. Εντυπωσίασε η ποικιλία των αθλητικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων από όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και οι μονοήμερες και πολυήμερες δράσεις στη φύση. Εκτός από τους προαναφερθέντες στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πύργου Δημήτρης Τζουανόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης Λιακόπουλος (εντεταλμένος για θέματα εθελοντισμού και Νεολαίας) και Αν. Γαλανόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, εκπρόσωποι των Βουλευτών Διον. Αυγερινοπούλου και Μιχ. Κατρίνη, οι οποίοι μετέφεραν μηνύματα των βουλευτών, ο πρώην Τοπικός Έφορος Προσκόπων Πύργου Ευθ. Κολοκοτρώνης, Παλαιοί Πρόσκοποι, φίλοι του Προσκοπισμού και γονείς των παιδιών. Φυσικά το παρόν έδωσαν και τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι και οι Ανιχνευτές του Συστήματος που έδωσαν τον δικό τους τόνο στην εκδήλωση τραγουδώντας Προσκοπικά Τραγούδια. [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΓΥΜΝΑΣΙΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Μουσική  2ο Γυμνάσιο Πύργου: Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης     Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές της Γ’ τάξης παρακολούθησαν διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μαζί με περίπου 6500 μαθητές/τριες από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Συμφωνία του αποχαιρετισμού του Haydn: όταν γεννήθηκε η συμφωνική μουσική» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον συνθέτη Joseph Haydn, αποκαλούμενο και πατέρα της συμφωνικής μουσικής, μέσα από την περίφημη Συμφωνία αρ. 45 («Του αποχαιρετισμού»). Ο Haydn δημιούργησε τις βάσεις για την πορεία της κλασικής μουσικής, εντάσσοντας στη δημιουργία του τις ιδέες του διαφωτισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν και εντυπωσιάστηκαν από την υπέροχη εμπειρία και την επαφή τους με την κλασική μουσική. Ο παρουσιαστής του προγράμματος έκανε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις με στόχο την καλύτερη κατανόηση του πνεύματος της κλασικής μουσικής από τα παιδιά. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αρ. 45, εκτός από ένα μουσικό αριστούργημα, αποτελεί ίσως και τον πρώτο ιστορικά τρόπο διεκδίκησης εργασιακών συνθηκών στον χώρο της μουσικής, ενδεικτικό των εννοιών του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας που πλάθονταν ήδη στο διανοητικό περιβάλλον της εποχής. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν η Υποδιευθύντρια κ. Κωστούλα Σακκά-Κυρίτση, μουσικός. [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Ιατρικά Θέματα / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΥγείαΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΤΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2 ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΣΘΕΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ – ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ     Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε η Διοίκηση και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, με την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης, την Τετάρτη 21 /2/ 2024, για την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα υγείας της Ηλείας και συγκεκριμένα οι πολύ μεγάλες ελλείψεις των Νοσοκομείων, που στοιχειώνουν την ανθρωπιστική ιδέα και την έννοια του ΕΣΥ. Η έναρξη έγινε με την εισήγηση που ανέπτυξε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Χρήστος Γιαννικούλης, συνοπτική και ακριβής, με στοιχεία και αριθμούς, που κατέδειξαν τις πολύ μεγάλες ελλείψεις κυρίως για τα Νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας {Εκτενέστερο Ρεπορτάζ θα δημοσιεύσουμε σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου} 888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888   Στάθης  Καννής : Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί     Στην σημαντικότητα της παροχής οικονομικών κινήτρων για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας  αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πύργου κ Στάθης Καννής κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην σύσκεψη των φορέων που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας. «Ας μη γελιόμαστε. Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί στον Πύργο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καννής αποδίδοντας τα εύσημα στο υπάρχον προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρουν προς τους πολίτες του νομού. Παράλληλα κατέθεσε ως πρόταση και την αναγκαιότητα του συντονισμού των ενεργειών όλων των φορέων  με κύριο στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν ως απώτερο σκοπό τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας. Μάλιστα  έθεσε και το ζήτημα της εξέτασης της δυνατότητας της παροχής από το Δήμο στέγασης και σίτισης για τους γιατρούς της μεγαλύτερης νοσηλευτικής μονάδας της Ηλείας, στο πλαίσιο των κινήτρων για  την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. [...]
21 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ / ΣΩΜΑΤΕΙΑ / ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ <<ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ>> Η πρώτη συνάντηση του  νέου Δ.Σ. του ιστορικού σωματείου της πόλης  που έγινε στο Επαρχείο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ : <<ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ>>     Η πρώτη συνάντηση του νέου Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων», μετά την εκλογική διαδικασία, έγινε το βράδυ της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου 2024, στο χώρο του Επαρχείου. Αναφορικά με τη συνάντηση του νέου προεδρείου του ιστορικού σωματείου της πόλης, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος ανέφερε τα εξής: «Η πρώτη συνάντηση έγινε σε πολύ καλή ατμόσφαιρα και με πολλά στοιχεία προκειμένου  να πάμε μπροστά τη Φιλαρμονική μας. Ξεκινάμε μια καινούργια αρχή ώστε να φανεί περισσότερο η Φιλαρμονική Πύργου με προγράμματα τα οποία  περιλαμβάνουν και  δύο εκδηλώσεις στο εξωτερικό, για  να μπορέσουμε να δείξουμε την αξία και τη δουλειά που γίνεται μέσα στη Φιλαρμονική». ***  Το νέο προεδρείο της Φιλαρμονικής Πύργου απαρτίζεται από τους Αθαν. Δασκόπουλο (πρόεδρος), Αλέξη  Καράμπελα (αντιπρόεδρος), Κώστα Αντωνόπουλο  (γεν. γραμματέας), Γιώργο Κουρκούτα (ειδικός γραμματέας), Αντ. Δάββο (έφορος), Παν. Καρλαύτη (ταμίας), Γιώργο Σαραντόπουλο (δημόσιες σχέσεις). [...]
21 Φεβρουαρίου, 2024Άρθρα / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ  Κράτος δικαίου Του Γεωργίου Θ. Ντοά Δικηγόρου     Το κράτος δικαίου είναι στον πυρήνα του συντάγματος, προστατεύοντας τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προ ημερών, με ψήφισμά του καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση σωρεία παραβιάσεων στη λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, τους εκβιασμούς και εκφοβισμούς δικαστών, κατά το στάδιο των ερευνών. Καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση την ευθύνη για τις πολύνεκρες τραγωδίες των Τεμπών και της Πύλου, την ολιγωρία και την αδιαφάνεια της έρευνας, έως της συγκάλυψης των εγκλημάτων. Καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση την ευθύνη για την παράδοση του γραπτού και του ηλεκτρονικού τύπου στα χέρια ολιγαρχών, με αντάλλαγμα την ακατάπαυστη προπαγανδιστική προστασία της δημόσιας  εικόνας της. Έχει αποκαλυφθεί ότι οι κυβερνητικοί έχουν απεμπολήσει το χρέος τους προς τα ιδανικά της δημοκρατίας, διαχέοντας παντού τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις της ηγεμονίας τους. Όμως ήδη, τρέμουν την αγωνιστική έκρηξη των αγροτών και των φοιτητών. Τρομοκρατούνται μπροστά στο μέγα πλήθος και στο μέγα πάθος των διαδηλωτών. Εκφράζουν ακραίο, τοξικό, εξυβριστικό λόγο εναντίον των αγωνιζομένων για τα δικαιώματά τους, χαρακτηρίζοντας τους αγρότες , ως «παράσιτα και εκβιαστές της κοινωνίας» και τους φοιτητές «ληστές του μπακάλικου». Είναι βέβαιο, ότι εν όψει θα ενταθεί η κατακραυγή των πληττόμενων, κατά των κυβερνητικών, που ήδη είναι έτοιμοι να πυροδοτήσουν τις νάρκες εναντίον τους , ακόμη και κατά του δικαιώματος στην επιβίωσή τους. Είναι εξ ίσου βέβαιο, ότι ήδη γυαλίζουν την κρατική κατασταλτική πανοπλία τους, για να την χρησιμοποιήσουν όποτε κρίνουν σκόπιμο, εναντίον όποιου αμφισβητεί δημόσια,  τα έργα της ηγεμονίας τους. Οι κυβερνητικοί προς το παρόν φέρονται και άγονται, ως να είναι αιώνιοι εξουσιαστές της χώρας. Σκοπεύουν να δημιουργήσουν έναν δημόσιο χώρο όχι μόνο των απόντων πολιτών, αλλά και των απόντων ανθρώπων, ως λογικών και συναισθηματικών όντων. Αγνοούν όμως, ότι η ιστορία ορίζει πως στα ανθρώπινα, όλα, άρα και η εξουσία, είναι σχετικά, φθειρόμενα και πεπερασμένα. Αγνοούν ότι η ιστορία ορίζει πως μια πολιτεία, χωρίς δημοκρατία, μπορεί να υπάρξει μόνο σε σκοταδιστικά, τυραννικά  και  δικτατορικά  καθεστώτα. Αγνοούν ότι  η δημοκρατική πολιτεία είναι των πολιτών και όχι των δυναστών της. Αγνοούν ότι στη δημοκρατία όλα όσα εμφανίζονται ως ετυμηγορία των πολιτών, άρα και η εξουσία, αίρονται με νέα ετυμηγορία τους, αυτό θα συμβεί και στη χώρα. Αγνοούν ότι τα μελλούμενα, άρα και το τέλος της εξουσίας τους, συμβαίνουν σε ενεστώτα χρόνο και ο χρόνος αυτός πλησιάζει. Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της ολιγαρχίας στη χώρα έχει ήδη αρχίσει. [...]
21 Φεβρουαρίου, 2024Άρθρα / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ  Για ποια ιδεολογική κηδεμονία της Ν.Δ. μιλάμε; Του Νίκου Τσούλια, Γραμματέα του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.       Πάνε κι έρχονται οι δημοσκοπήσεις της καταγραφής της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας και μάλιστα σε αχρείαστο ρυθμό, αλλά με απόλυτο στόχο τη σκληρή προπαγάνδα στήριξης της νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής συνάμα πολιτικής της Ν.Δ. Προφανώς οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία για τις αναλύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τα μοναδικά πεδία μέσα από τα οποία μπορούμε να ερμηνεύσουμε την πολιτική και δημόσια ζωή. Υπάρχουν πολλαπλά πεδία, που διαμορφώνουν την πραγματικότητα, τα οποία ούτε καν τίθενται στην ατζέντα των αριθμητικών μετρήσεων, γιατί πολύ απλά η πραγματικότητα είναι πολύ σύνθετη και διαρκώς μεταβαλλόμενη. Και ας μην πάμε μακριά. Πρόσφατη είναι η ιστορία στις εκλογές στο δήμο Αθηναίων. Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις της πρώτης Κυριακής, τι έδειχναν στο διάμεσο των δύο εκλογών και πού τελικά καταλήξαμε; Στον θρίαμβο του Χάρη Δούκα με ποσοστό εκκίνησης 14% στον πρώτο γύρο! Προφανώς είναι ξεχωριστή περίπτωση, αλλά όσο αφορά τον πυρήνα του ζητήματός μας ήταν η απόλυτη, σκληρή ήττα του Μητσοτάκη στα χρόνια διακυβέρνησής του. Η αρχή του τέλους του… Η δική μου προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι σε γενική εκδοχή υπάρχουν αδιόρατες κοινωνικές διεργασίας, οι οποίες εκδηλώνονται με ποιοτικά και ανατρεπτικά χαρακτηριστικά – ιδιαίτερα σε πεδία αναφοράς, που δεν υπάρχουν ντετερμινισμοί όπως στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Υπάρχουν κάποια σταθερά σημεία, αλλά υπάρχουν φοβερές αβεβαιότητες και ατέλειωτες απροσδιοριστίες – δεν είναι άραγε και ομορφιές της ζωής; – που κρύβουν εκπλήξεις, που κομίζουν «αλλαγή παραδείγματος».  Είναι το πάντα αφανέρωτο μέλλον – ακόμα και το αυριανό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιδόσεις της Ν.Δ. στα κρίσιμα ζητήματα της χώρας είναι αρνητικές και στις δημοσκοπήσεις και οι φίλιοι αναλυτές της κυβέρνησης οδηγούν τη συζήτηση στις «αδυναμίες» της αντιπολίτευσης, για να «θολώσουν» τα ευρήματα και για να αυθαιρετήσουν στα πορίσματά τους – αλλάζοντας το επίδικο ζήτημα. Ισχυρίζομαι ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αποδόμησης της πολιτικής ισχύος της Ν.Δ. Όλοι ξέρουμε ότι ανισότητες γνωρίζουν μεγέθη μεγαλύτερα και απ’ αυτά που είχαμε μέσα στην εποχή των μνημονίων. Η φτώχεια και η ακρίβεια κάνουν παρέλαση. Η κερδοσκοπία είναι το «ορατό χέρι» της αγοράς και η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί ακόμα και από τις θεσμικές ευθύνες της. Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως παίζει καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις, το μόνο πεδίο που θα δώσει μία άλλη εικόνα στην επόμενη περίοδο. Είναι το αυταρχικό σύστημα εξουσίας του Μητσοτάκη. Είναι σύστημα που αντιστρατεύεται βασικές όψεις της δημοκρατίας. Μοίρασε το Ταμείο Ανάκαμψης στα δικά του, φίλια επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν άπλωσε καθόλου την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξης στην μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το κοινωνικό κράτος βάλλεται. Οι υποκλοπές και η χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών, η αδιαφάνεια και οι γενικευμένες αναθέσεις στα δημόσια έργα, η έλλειψη πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου στα νομοσχέδια, η εγκατάλειψη και ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και της δημόσιας παιδείας κλπ κλπ  δημιουργούν τη μαύρη εικόνα που βάζει απέναντι όλη την ελληνική κοινωνία. Με την κοινωνία θα αναμετρηθεί η Ν.Δ. Το πολιτικό υποκείμενο, που θα εκφράσει την κοινωνία σ’ αυτή την σκληρή αντιπαράθεση, θα αναπτυχθεί μαζί με την κοινωνία. Είμαστε σε φάση διεργασιών. Πότε η ελληνική κοινωνία δέχτηκε ένα τόσο αντιδημοκρατικό  και αυταρχικό σύστημα εξουσίας; Η επόμενη ημέρα ήδη αχνοφαίνεται… Όσο και αν τα ΜΜΕ στρογγυλεύουν την εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικές της Ν.Δ., είναι τα ίδια τα βιώματα των πολιτών και των εργαζομένων αυτά που θα καθορίσουν τις αποφάσεις τους. Και μετά ήλθε το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, ψηφισμένο και από συγγενικά ιδεολογικά κόμματα της Ν.Δ.!!!  Για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης – εδώ και μισό αιώνα – έχουμε ένα τόσο ντροπιαστικό επίσημο κείμενο της Ε.Ε. σε βάρος της διακυβέρνησης της χώρας μας! Αλλά επ’ αυτού θα επανέλθουμε. [...]
20 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ / Κοινωνία / ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ / ΜΝΗΜΟΣΥΝΑΤο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον ένα χρόνο εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτη Γερμανού πρώην Ηλείας     Ένας χεόνος συμπληρώθηκε από την εκδημία του πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κυρού Γερμανού και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τα αδέρφια του μακαριστού τέλεσαν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, το ετήσιο μνημόσυνο, που έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Το Αρχιερατικό μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο, Μάνης κ. Χρυσόστομο,  Ηλείας κ. Αθανάσιο και τον Επίσκοπο Λακεδαίμονος κ. Φιλόθεο, και πολλών ιερέων.  Για το έργο του σπουδαίου Ηλείου Ιεράρχη μίλησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, που αναφέρθηκε από τα πρώτα βήματα του μακαριστού Γερμανού, γόνος φτωχής οικογένειας, τις σπουδές του στην Ιερατική Σχολή Κορινθίας και την όλη διαδρομή του ως Πρωτοσύγκελος επί Αρχιεροσύνης του μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας κυρού Αθανασίου Βασιλόπουλου, με το σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο και τα δεκάδες ιδρύματα που δημιούργησε στην Ι.Μ. Ηλείας, συνεχιστής του οποίου υπήρξε ο μακαριστός Γερμανός Παρασκευόπουλος. Αναφέρθηκε επίσης και στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, δύο μάλιστα από τα βιβλία του διανεμήθηκαν στους πολίτες που παρέστησαν στο μνημόσυνο. Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών Βασίλης Γιαννόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Γεώργιος Σωτηρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου Νίκος Θεοδώρου και Δημήτριος Τζουανόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού Σπύρος Βασιλείου, εκπρόσωπος της Αεροπορίας, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο Πρόεδροςτου Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας Νίκος Παρασκευόπουλος κ.ά. Την προηγούμενη μέρα του Σαββάτου 17/2 έλαβε χώρα Αρχιερατικό τρισάγιο επί του τάφου του στο Α΄ Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων Πύργου, όπου ανεπέμφθη δέηση προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανασίου συνεπικουρούμενου από τους Μητροπολίτες Κορίνθου και Κεφαλληνίας κ. Διονυσίου και κ. Δημητρίου αντίστοιχα. Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου, που προσήλθε για να τιμήσει τη μνήμη του Ιεράρχητους, που για 40 χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι της τοπικής Εκκλησίας. Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
20 Φεβρουαρίου, 2024ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ / Δημοτικό Συμβούλιο / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣΗ Αντιπολίτευση στο Δήμο Πύργου καταψήφισε τον δικό της προϋπολογισμό! Η ΠΡΩΤΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡ΄ΟΛΙΓΟΝ ΕΚΡΗΞΗ…     Ένα και μοναδικό ήταν το θέμα της ΗΔ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου Πύργου, την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 και αφορούσε συγκεκριμένα τον προϋπολογισμό του έτους 2024.  Το  …highlight  της βραδιάς ήταν η καταψήφιση του προϋπολογισμού και στη συνέχεια η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την αίθουσα της συνεδρίασης, παρά το γεγονός ότι σε ποσοστό 90%,  ο προϋπολογισμός είχε συνταχθεί από την ηττηθείσα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου παράταξης του κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου. Εριστικός ως συνήθως άρχισε την γκρίνια και ως ένα βαθμό τον ακολούθησε και ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής και λίγο έλειψε να εκραγεί η κατάσταση και να επιστρέψουμε στο άθλιο εκείνο καθεστώς του παρελθόντος. Το γεγονός ότι τώρα ο κ. Καννής είναι Δήμαρχος, επέδρασε καταλυτικά και αποσυμπιεστικά, με αποτέλεσμα να επανακάμψει η ηρεμία στη συζήτηση. Η ακριβής διατύπωση του θέματος  ήταν :  <<Ψήφιση του προϋπολογισμούκαι του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης {ΟΠΔ} του Δήμου οικ. έτους 2024>>.  Στη ψηφοφορία που διεξήχθη, ο προϋπολογισμός πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ενώ καταψήφισαν εκτός από τηνπαράταξη Αντωνακόπουλου και οι άλλες παρατάξεις του Διονύση Μπέλτσου και του Χρήστου Αθανάσουλα. Μιλώντας πιο μπροστά  ο Δήμαρχος κ. Καννής είπε με έμφαση ότι την τελευταία 4ετία συμβασιοποιήθηκαν έργα μόλις 10 εκατομμυρίων ευρώ! Όμως εμάς, συνέχισε ο κ. Καννής, μας ενδιαφέρει το μέλλον και όχι το παρελθόν…  Μας ενδιαφέρει να προάγουμε το έργο μας και αναλάβαμε αυτή την ευθύνη έναντι του λαού. Αυτός ο προϋπολογισμός δεν μας εκφράζει, αλλά τον προχωράμε αναγκαστικά και θα πορευθούμε στη συνέχεια με τις <<ανμορφώσεις>> που θα επέλθουν, διότι αυτός ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε σήμερα, δεν μας λέει τίποτα. Σε άλλο σημείο ο κ. Καννής τόνισε ότι δεν θα κάνουμε αναθέσεις των 5 και 3%. Θα υπάρξουν φυσικά και αναθέσεις, όταν κάτι τέυοιο καταστεί απολύτω; αναγκαίο και υπάρχι περί το΄ττου συγκεκριμένος λόγος. Θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα έργα, όπως είναι το πρώην Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο, το Πάρκο Ξυστρή και όλα όσα έχουμε υποσχεθεί. Σύντομα θα έχουμε τις αναμορφώσεις, το υποσχόμαστε…  Θα αναδείξουμε και θα ξαναζωντανέψουμε την Ανατολική πόλη. Ερχόμενος σε άλλα θέματα, που εθίγησαν από τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Αντωνακόπουλο, ο κ Καννής είπε με έμφαση θέτοντας το ερώτημα : <<Ποια Αρχαία Φειά αναδείχτηκε το περασμένο καλοκαίρι? Κάποια μπουζουκοπανηγύρια έγιναν>>! Τέλος ερχόμενος στο ζήτημα των δημοτικών τελών ο κ. Καννής έδωσε την υπόσχεση ότι θα υπάρξει νοικοκύρεμα…   Ίσως αναγκαστούμε να αυξήσουμε τα τέλη, αλλά θα λάβουμε μέριμνα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Αντωνακόπουλος προσπάθησε να αποσείσει τα περί αναθέσεων λέγοντας ότι από τις 5 Οκτωβρίου 2023, δεν υπήρξε καμία συμβασιοποίηση και ότι η οικονομική πραγματικότητα για τον Δήμο δεν είναι κακή,  είναι καλή. Ερχόμενος σε άλλο θέμα ο κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε την λειτουργία για τρία χρόνια του Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, που είχε και διεθνή προβολή, αλλά βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κάποια χρηματοδότηση, όπως επίσης και για κάποιους άλλους τομείς. Τέλος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο ζήτησε να διασφαλιστούν όλα τα έργα με τη συνέχεια αυτών και να δούμε με προσοχή  το κτήριο της Ανατολικής πλευράς, καθώς επίσης και το κτήριο του Μουσείου. Ένα σοβαρό ζήτημα έθεσε στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της παράταξης <<ΔΕΚΑ>> κ. Διονύσης Μπέλτσος, που πρότεινε τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου και δήλωσε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, επειδή από τα χρήματα των ΚΑΠ θα δώσουμε στον ΦΟΔΣΑ, που έχει χρέη. Επίσης κσι για το λόγο της πολιτικής της δημοτικής αρχής για τα πολιτιστικά κι εδώσυμφωνώ με τον κ. Αντωνακόπουλο. Θα στηρίζουμε τα πολιτιστικά έργα, όσον αφορά εκείνα που είναι σε θετική κατεύθυνση. Ο επικεφαλής της <<Λαϊκής Συσπείρωσης>>  κ. Χρήστος Αθανάσουλας επαναφέροντας το κλασικό μοτίβο της διαφοροποίησης ανάμεσα στην παράταξή του και τις υπόλοιπες άλλες, επανέλαβε τη θέση ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές δεν αντιστέκονται σε αυτά που επιβάλλονται από τις αστικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τα βάρη να μετακυλίονται στο λαό.  Και έθεσε το πολύ σωστό ερώτημα : <<Πόσα εκατομμύρια ευρώ οφείλει το κράτος από τέλη και φόρους που εισπράττει από το λαό και δεν τα έχει αποδώσει στους Δήμους? Ο κ. Αθανάσουλας αναφέρθηκε επίσης στους σημαντικούς τομείς που έχουν να κάνουν με την Υγεία και την Παιδεία, την  κοινωνική πρόνοια κλπ.  Τέλος δήλωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μέριμνα για τη δημιουργία ενός Παιδικού Σταθμού καιέθεσε θέμα για το Πάρκο Ξυστρή  και τα υπνωτήρια του ΟΣΕ, τα οποία, είπε, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Επ΄αυτού παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Βασίλης Φάμελος απαντώντας στον κ. Αθανάσουλα είπε ότι τις δύο τελευταίες μέρες το Συνεργείο Καθαριότητας καθα;ρίζει όλο το χώρο του Πάρκου Ξυστρή. Σε παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αντωνακόπουλου κ. Γιάννης Βαρελάς είπε ότι το Πάρκο Ξυστρή ήταν χώρος φυλασσόμενος, όσο υπήρχε προσωπικό. 888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Η ΠΙΚΡΙΑ ΣΤΑΘΗ ΚΑΝΝΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΕΤΗΣΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ  Συνεχάρη τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την εκλογή του ως Προέδρου Στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε το λόγο ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής, ο οποίος εξέφρασε πικρία για το γεγονός της αθέτησης υπόσχεσης που του είχαν δώσει συνάδελφοί του από άλλες περιοχές της Ηλείας, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 19/2, για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου, στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων {ΦΟΔΣΑ}.  Τελικά πρόεδρος εξελέγη ο Δήμαρχος της Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με ψήφους 10 έναντι 5 του κ. Καννή. Ο Δήμαρχος Πύργου εξήγησε προς το Σώμα ότι έθεσε υποψηφιότητα στο Δ.Σ.  για την προεδρία του ΦΟΔΣΑ, με το σκεπτικό ότι ο Πύργος ως μια μεγάλη πόλη και πρωτεύουσα της Ηλείας θα μπορούσε να διεκδικήσει το αξίωμα αυτό.  Όμως με στενοχώρησαν οι διαβεβαιώσεις που είχα λάβει ακόμα και μισή ώρα πριν την εκλογική διαδικασία και υπήρξε υπαναχώρηση…  Όμως προχωράμε συνεργαζόμενοι με το νέο Δ.Σ.  και τον πρόεδρό του κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.         Ο κ. Καννής από του βήματος του Προεδρείου συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλόπουλο για την εκλογή του. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Θεοδώρου ανέφερε ότι το χρέος του ΦΟΔΣΑ έως τις 31/8/2023 ανερχόταν στο ενάμιση {1.500.000} εκατομμύριο ευρώ. Όμως το <<Παρατηρητήριο>> έδωσε το <<πράσινο φως>>, για να πληρωθεί το χρέος αυτό μέσα από το κονδύλι των 2.500.000 ευρώ που έχουμε λάβει από τους ΚΑΠ. Επίσης ο κ. Θεοδώρου είπε τα διαθέσιμα του Δήμου Πύργου έως και τις 31/12/2023 ήταν 8.502.543,47 ευρώ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ  Αντρέας ΑΥΓ. Καπογιάννης – ΑΝΚ [...]
19 Φεβρουαρίου, 2024ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ / ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ - ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤο Χρονογράφημα της Δευτέρας                                                με την Ήρα Αλ. Κάζογλη     Ένα απ’τα πολλά   Μια νέα μόδα που ήρθε και στην Ελλάδα, τελευταία, στο δημοφιλές ΤικΤοκ, είναι τα βίντεο όπου διάφοροι υποψήφιοι “ινφλουένσερς”, όπως τους λένε,  βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους να τρώει ασταμάτητα τεράστιες ποσότητες φαγητού, όπως μπέργκερ, μακαρονάδες και άλλα τέτοια. Ενώ μασάνε, πολλές φορές παράλληλα μιλάνε, σχολιάζουν ή διαφημίζουν ακόμη την επιχείρηση που τους προσφέρει το φαγητό. Αυτός ο ασυνάρτητος παραλογισμός στοχεύει, λένε, στην απόκτηση περισσότερων ακολούθων από τους πρωταγωνιστές των βίντεο, στην αύξηση της δημοτικότητάς τους και κατά συνέπεια στην τόνωση του τραπεζικού τους λογαριασμού. Δεν είναι, βέβαια, και το μόνο εξωφρενικό που μας συμβαίνει τελευταία, καθώς γενικά ως χώρα μοιάζει να πορευόμαστε σε μια απερίγραπτη παράνοια, που απειλεί να μας  ρουφήξει. Ένα απ’ τα πολλά το παραπάνω περιστατικό, που διαδραματίζεται στον κόσμο του ίντερνετ, έναν κόσμο που δύσκολα ελέγχεται, σημάδι κι αυτό ενός καιρού που τα ασήμαντα γίνονται σημαντικά και τα σκουπίδια  γκλάμορους “στόρι” στα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Απομένει στον καθένα μας  να αξιολογήσει κάθε τι και να το τοποθετήσει στη θέση που του αξίζει. Άλλωστε, το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε για όλα τα τοξικά της σύγχρονης καθημερινότητας, τις παρακμιακές δήθεν μοντερνιές,  τις παραληρηματικές σταυροφορίες, που δεν βλέπουν την απογοήτευση, την καθημερινή δύσκολη ανάσα των ανθρώπων, τους πολλούς, που δεν περιμένουμε  πια τίποτα καλύτερο. Τουλάχιστον, οι συμπαθείς φαγανοί  “ινφλουένσερς” και απολαμβάνουν τις μπουκιές τους  και πληρώνονται κιόλας. Γιατί να μας κάνει τόσο εντύπωση; Εδώ, πια, στη χώρα μας, όλα μπορούν να συμβούν.                                                                                                                                                                          Η.Κ. [...]
19 Φεβρουαρίου, 2024ΕΠΕΤΕΙΟΙ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΜΙΛΤΩΝ ΙΑΤΡΙΔΗΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΠΥΡΓΙΩΤΗ ΜΙΛΤΩΝΑ ΙΑΤΡΙΔΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ <<ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ>>  ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΠΟΛΛΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ Η σεμνή τελετή μνήμης που διοργάνωσε στον ανδριάντα του στον Πύργο η αξιόμαχη και με εξαιρετικά στελέχη Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Νομού Ηλείας την Κυριακή 18/2/2024     Ο Πύργος τίμησε τον ήρωά του, τον Κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου <<Παπανικολής>> Μίλτωνα Ιατρίδη, σε μια εκδήλωση μνήμης και τιμής, που διοργάνωσε η αξιόμαχη και άκρως δραστήρια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού του παραρτήματος Νομού Ηλείας, με τα εκλεκτά στελέχη της Διοίκησης και με επικεφαλής τον ρέκτη πρόεδρο κ. Ζώη Υφαντή, που εργάστηκαν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, για να αποκτήσει η σεμνή αυτή εκδήλωση την προσήκουσα ιερότητα και το αγλάισμα της ιστορικής βαρύτητας. Στην ομώνυμη πλατεία στον Πύργο, όπου ο ανδριάντας του εκ Πύργου καταγόμενου ήρωα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, τον ακαταμάχητο Κυβερνήτη Μίλτωνα Ιατρίδη, που βύθισε με το υποβρύχιο <<Παπανικολής>>  πολλά πλοία του φασιστικού άξονα στην Αδριατική Θάλασσα, τελέστηκε χτες Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Ιεράρχη της Ηλείας Μητροπολίτη κ. Αθανασίου. Ο ίδιος μετά ταύτα αναφέρθηκε στον ήρωα και έπλεξε το εγκώμιο αυτού φέρνοντάς τον ως παράδειγμα για τις τωρινές και μέλλουσες γενιές. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον συμπατριώτη Υφυπουεγό ΠτΠ Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον Δήμαρχο Πϋργου Στάθη Καννή, τον Δήμαρχο Κορίνθου Νικόλαο Σταυρέλη, από στελέχη της ΕΑΑΝ Ηλείας και την κεντρική Ένωση. Για τον ήρωα Ιατρίδη μίλησε η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Νίκη Κατσιάπη. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων και η συγκινητική αυτή τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Τελετάρχης είχε οριστεί ο Αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Αναστάσιος Αράπογλου Π.Ν. Στεφάνια στον ανδριάντα του Μίλτωνος Ιατρίδη κατέθεσαν ο Υφυπουργός Προστασίας Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι Δήμαρχοι Πύργου και Κορινθίας Στάθης Καννής και Νικόλαος Σταυρέλης αντίστοιχα.  Επίσης από τον Πλοίαρχο Βασίλειο Ράπτη Π.Ν.  Διοικητή του Ναυτικού Σταθμού Ιονίου, ως εκπρόσωπος Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δ.Ε. Κατάρα Π.Ν.  από τον Υποδιοικητή της ΣΕΤΤΗΛ Πύργου Αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Γκολφινόπουλο, ως εκπρόωπος του ΑΔΦ. Επίσης κατατέθηκαν στεφάνια από τον πρόεδρο της Κεντρικής ΕΑΑΝ Αντιναύαρχι ε.α. Θεόδωρο Γερούκη ΠΝ, από τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής ΕΑΑΝ Αντιναύαρχο ε.α. Σπύρο Περβαινά ΠΝ, ως επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων, από τον πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ. Ηλείας Λοχαγό ε.α. Αθανάσιο Τσιγκρέλη, από τον πρόεδρο της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας Πλοίαρχο (Ε) ε.α. Ζώη Υφαντή ΠΝ, από τον αντιπρόεδρο της Ε.Α.Α.Α. Υποπτέραρχο ε.α. Αθανάσιο Μακρή, από την Βάλια Μπερτσάτου, ως εκπρόσωπο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Ηρώων του 1821, από τον πρόεδρο πολεμιστών και τραυματιών Κύπρου 1974  Αθανάσιο Δασκόπουλο, από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου των εν Ηλεία Γορτυνίων <<Γρηγόριος ο Ε΄>>  Θεόδωρο Σκουτέρη. Πολλοί συμπολίτες πλαισίωσαν με την παρουσία τους  την ιερή αυτή εκδήλωση. Επίσης εκτός από τους προαναφερθέντες παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου π. Νικόλαος Κατσηδήμας, οι Αντιδήμαρχοι Πύργου Νίκος Θεοδώρου, Θεόδωρος Κόρδας, Δημήτρης Τζουανόπουλος και  Γεώργιος Κάρδαρης, η Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Χρύσα Ζούπη, ο πρόεδρος του Συλλόγου <<Λάτρεις της Θάλασσας>> Σάκης Αντωνόπουλος, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Πύργου <<Ηλείων Παράδοσις>>  Κώστας Αθανασόπουλος. Επίσης παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας ταξίαρχος Γεώργιος Σωτηρόπουλος (συμπολίτης από τον Άγιο Γεώργιο), ο εκπρόσωπος Λιμενάρχου Κατακόλου ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. Γεώργιος Βατσής, τα στελέχη της ΕΑΑΝ υποναύαρχος ε.α.  Στέλιος Μάρκου Π.Ν.  αντιπλοίαρχος (Ε) ε.α. Γιάννης Γαρείος και πλωτάρχης (Ε) ε.α. Παναγιώτης Σταμάτης Π.Ν. Παρέστησαν επίσης επίσης Αξιωματικοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία  της Αεροπορίας, του Στρατού και του Ναυτικού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηλείας Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο πρόεδρος και ο γραμματέας  του Συλλόγου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κωνσταντίνος Φλετούρης και Γεώργιος Παπαγιάννης αντίστοιχα κ.ά. 88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 {Φωτογραφικά Στιγμιότυπα καθ΄όλη τη διάρκεια της ιερής εκδήλωσης θα αναρτηθούν στη Σελίδα του Facebook <<Αυγή Πύργου Ηλείας>>  και στο προφίλ μου <<Αντρέας Καπογιάννης>>} 88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Ρεπορτάζ από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr  Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]