Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΜΑΗΣ ΤΟΥ ΄68 ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ

Ημερομηνία: 24-05-2023

Η επαναστατική εξέγερση του 1968 που άλλαξε την πορεία του Κόσμου!  Πριν από 55 χρόνια ακριβώς!

 

(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

 

Χρονολόγιο

22 Μαρτίου 1968: Αρχή του κινήματος της 22ας Μαρτίου
3 Μαΐου 1968: Κατάληψη της Σορβόννης
13 Μαΐου 1968Γενική απεργία
27 Μαΐου 1968: Υπογραφή των συμφωνιών της Γκρενέλ

30 Μαΐου 1968: Διάλυση της Εθνοσυνέλευσης

8888888888888888888888888888888888888888888888888

Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΜΑΗΣ ΤΟΥ ΄68 ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ

 

 

Ο όρος Μάης του ’68 (γνωστός και ως Γαλλικός Μάης) περιγράφει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Ιουνίου του 1968. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις των Γάλλων μαθητών και φοιτητών, επεκτάθηκαν με γενική απεργία των Γάλλων εργατών και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση, που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης και οδήγησε στη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ.

Μερικοί φιλόσοφοι και ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι η εξέγερση ήταν το πιο σημαντικό επαναστατικό γεγονός του 20ού αιώνα, επειδή δεν πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο πλήθος, όπως οι εργαζόμενοι ή οι φυλετικές μειονότητες, αλλά ήταν μια παλλαϊκή εξέγερση, άνευ φυλετικών, πολιτιστικών, ηλικιακών και κοινωνικών διακρίσεων.

Άρχισε ως σειρά απεργιών και καταλήψεων, που ξέσπασαν σε διάφορα πανεπιστήμια και γυμνάσια στο Παρίσι, μετά από τη διαμάχη με τους διοικητές των πανεπιστημίων και την αστυνομία. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Σαρλ ντε Γκωλ να λύσει τις απεργίες με τη δράση της αστυνομίας κατάφεραν μόνο να οξύνουν την κατάσταση περαιτέρω, οδηγώντας σε οδομαχίες με την αστυνομία στο Καρτιέ Λατέν. Ακολούθησε γενική απεργία από τους σπουδαστές και απεργίες σε όλη τη Γαλλία από δέκα εκατομμύρια Γάλλους εργαζομένους, κατά προσέγγιση δύο τρίτα του γαλλικού εργατικού δυναμικού. Κατά συνέπεια, ο Σαρλ ντε Γκωλ διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 23 Ιουνίου 1968.

Η κυβέρνηση βρέθηκε υπό κατάρρευση, αλλά ο επαναστατικός αναβρασμός έπαψε να υπάρχει σχεδόν τόσο γρήγορα όσο προέκυψε. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις εργασίες τους, ωθημένοι από την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που είχε καταδικάσει την εξέγερση και δεν συμμετείχε. Όταν τελικά πραγματοποιήθηκαν εκλογές τον Ιούνιο, το κόμμα του ντε Γκωλ προέκυψε ακόμα ισχυρότερο από πριν.

Τα γεγονότα μπορεί να κατέληξαν σε πολιτική αποτυχία, αλλά είχαν τεράστιες κοινωνικές συνέπειες: μπορεί να μη διήρκεσαν ένα μήνα, αλλά ο όρος Μάης του ’68 έγινε συνώνυμος με την αλλαγή των κοινωνικών αξιών. Στη Γαλλία, θεωρείται σημείο-σταθμός στην αμφισβήτηση του κατεστημένου (θρησκεία, πατριωτισμός, σεβασμός και πλήρης υποταγή στην εξουσία) και για τη μετάβαση από τον συντηρητισμό στις φιλελεύθερες ιδέες (ισότηταανθρώπινα δικαιώματασεξουαλική απελευθέρωση)[εκκρεμεί παραπομπή]. Στην Ευρώπη, αποτέλεσε έμπνευση για παρόμοιους κοινωνικούς αγώνες αλλά και αφορμή για ρήξη ορισμένων κομματιών του σοσιαλιστικού κινήματος με τα παραδοσιακά κομμουνιστικά κόμματα.

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888

Ο πατριάρχης του Αναρχισμού Μ. Μπακούνιν είχε πει :  <<Η χαρά της καταστροφής είναι ταυτόχρονα χαρά δημιουργίας>>!

 

 

Τα πολεμικά γεγονότα της μάχης των Οδοφραγμάτων στις 24 του Μάη 1968

******************************************************

Τα γεγονότα του Μαΐου   (ΠΗΓΗ :  Βικιπαίδεια)

Μετά από μήνες συγκρούσεων μεταξύ των σπουδαστών και των Αρχών στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ στα περίχωρα του Παρισιού, το Πανεπιστήμιο έκλεισε στις 2 Μαΐου 1968 με λοκ άουτ από τη διεύθυνσή του. Γύρω στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Μαΐου συγκεντρώθηκαν λιγότεροι από 300 φοιτητές στο προαύλιο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο οκτώ φοιτητών του πανεπιστημίου της Ναντέρ, οι οποίοι θεωρήθηκαν πρωταίτιοι της αναταραχής που ταλάνιζε το πανεπιστήμιο αυτό από τον Νοέμβριο, δεν προκάλεσε κανένα άξιο λόγου κίνημα συμπαράστασης. Γύρω στις 3 η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε. Ένας λαχανιασμένος αγγελιαφόρος έφερε το μήνυμα ότι “εκατό φασίστες” έχουν συγκεντρωθεί και ετοιμάζονται να βαδίσουν κατά της Σορβόννης. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές, μέλη κυρίως κινεζόφιλων και τροτσκιστικών αριστερών οργανώσεων, άρχισαν πυρετώδεις προετοιμασίες αντιμετώπισης του εχθρού. Οπλίστηκαν με καρεκλοπόδαρα, μάζεψαν πέτρες από ένα γιαπί και έβγαλαν κράνη μοτοσικλετιστών από τους σάκους τους. Ο πρύτανης της Σορβόννης, Ρος, ασυνήθιστος καθώς ήταν σε τέτοιες σκηνές και φοβούμενος μην έχει την τύχη του πρύτανη της Ναντέρ, Πιερ Γκραπέν, ο οποίος αδυνατώντας να επαναφέρει την τάξη στο πανεπιστήμιό του υποχρεώθηκε να το κλείσει επ’ αόριστον την προηγουμένη, σκέφτηκε αμέσως να φωνάξει την αστυνομία να πετάξει τους φοιτητές έξω από το προαύλιο. “Παρακαλείσθε να αποκαταστήσετε την τάξη στο εσωτερικό της Σορβόννης εκβάλλοντας τους ταραξίες“, ανέφερε η γραπτή αίτηση του πρύτανη προς την αστυνομία.

Δημόσια πλατεία της Σορβόννης στο Καρτιέ Λατέν, Παρίσι

 

Στις 5 παρά 10 οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο. Οι φοιτητές ήταν παγιδευμένοι και οι ηγέτες τους απέφυγαν κάθε σύγκρουση με την αστυνομία. Οι αστυνομικοί δεν αρκέστηκαν στην πρόθεση των φοιτητών να αποχωρήσουν άνευ όρων. Ήθελαν να τους μεταφέρουν και στο αρχηγείο της αστυνομίας για “εξακρίβωση ταυτότητας”. Η μαζική σύλληψη, όμως, 500 -τόσοι είχαν γίνει στο μεταξύ- φοιτητών μέσα στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν αποτελούσε κάτι παραπάνω από πρόκληση. Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία από όσους κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη. Καθώς οι αστυνομικοί δεν είχαν ούτε καν “κλούβες” για να μεταφέρουν 500 άτομα, οι ειδοποιημένοι φοιτητές άρχισαν να καταφθάνουν κατά εκατοντάδες. Η πρώτη “κλούβα” με συλληφθέντες αντιμετώπισε μόνο τα συνθήματα των φοιτητών: “CRS-SS” (ΜΑΤ ίσον Ες-Ες). Η δεύτερη και η τρίτη, όμως, αντιμετώπισαν τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι έπεσαν πάνω τους, τις τράνταξαν και προσπάθησαν να τις ανατρέψουν. Την ίδια ώρα ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλπρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν είχε ιδέα για τα μικροεπεισόδια της Σορβόννης, αλλά αντιθέτως έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Εκείνη την ημέρα η γαλλική διπλωματία σημείωσε ένα θρίαμβο: Αποφασίστηκε ότι το Παρίσι θα είναι τελικά η πόλη που θα φιλοξενήσει τις ιστορικές συνομιλίες Η.Π.Α. – Βιετνάμ, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στον πόλεμο που διαρκούσε ήδη έξι χρόνια. Ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος, καθώς μάλιστα είχε φιλοξενούμενο τον διάσημο κωμικό Φερναντέλ.

Στη Σορβόννη όμως τα πράγματα εκτραχύνθηκαν. Ακριβώς στις 17.30, στη λεωφόρο Σαν-Μισέλ, μπροστά από το λύκειο Σαν Λουί, ένας διαδηλωτής πλησίασε και πέταξε με ορμή μία πλάκα που έχει ξεκολλήσει από το λιθόστρωτο στο τζάμι μιας αστυνομικής “κλούβας”. Ο ενωμοτάρχης Κριστιάν Μπρινέ, που βρισκόταν πίσω από το τζάμι που θρυμματίστηκε, έβγαλε μία σπαρακτική κραυγή, καθώς η πέτρα τού έσπασε το κεφάλι. Οι αστυνομικοί όρμησαν με λύσσα πάνω στο πλήθος, μόλις έμαθαν το νέο. Χτυπούσαν αδιακρίτως, με μανία, οποιονδήποτε βρισκόταν μπροστά τους -φοιτητή, περαστικό ή και πελάτη καταστήματος. Κατάπληκτοι όμως διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές έδειχναν απροσδόκητη διάθεση αντίστασης και μαχητικότητας, ενώ ταυτόχρονα γίνονταν όλο και περισσότεροι. Άρχισαν σκληρές μάχες. Υψώθηκε, συμβολικά, το πρώτο οδόφραγμα στην πλατεία Λουξεμβούργου. Οι οδομαχίες κράτησαν πάνω από τρεις ώρες και οι φοιτητές είχαν πια υπερβεί τις δύο χιλιάδες. Στις 8 το βράδυ ο πρύτανης ανακοίνωσε το κλείσιμο της Σορβόννης. Μόλις στις 11 τη νύχτα διαλύθηκαν οι τελευταίοι διαδηλωτές. Όμως ο “Γαλλικός Μάης”, όπως έμεινε στην ιστορία, είχε μόλις αρχίσει.

Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου ήταν το “Γουίκ-εντ των δικαστών”. Το Σάββατο μία πρώτη φουρνιά φοιτητών καταδικάστηκε σε ποινές φυλάκισης, αλλά με αναστολή. Την Κυριακή το δικαστήριο συνήλθε και πάλι -πράγμα εντελώς ασυνήθιστο. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε αναστολή. Τέσσερις φοιτητές οδηγήθηκαν κατευθείαν στις φυλακές. Ο κύβος είχε ριφθεί. Ο στρατηγός ντε Γκωλ είχε απαιτήσει πυγμή.

 

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ το 1968

 

Η Δευτέρα 6 Μαΐου, αποδείχθηκε όσο δραματική αναμενόταν. Είναι η ημέρα που ο ηγέτης των φοιτητών της Ναντέρ, ο Γερμανός Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο “κόκκινος Ντανί”, όπως έμεινε στην Ιστορία, παρουσιάστηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο που συνεδρίαζε στη Σορβόννη, μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του. Τους συνόδευαν 3.000 φοιτητές. Η αστυνομία όρμησε να διαλύσει τους φοιτητές, μόλις οι παραπεμπόμενοι έμπαιναν στην αίθουσα του πειθαρχικού. Άρχισαν συγκρούσεις οι οποίες κράτησαν όλη μέρα. Κλιμακώθηκαν από το απόγευμα, όταν 6.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ντανφέρ-Ροσρό και άρχισαν πορεία. Η αστυνομία τούς επιτέθηκε στο Σαν Ζερμέν ντε Πρε. Το ξήλωμα των πλακόστρωτων δρόμων και πεζοδρομίων του Παρισιού, που αποτελούσε “σήμα κατατεθέν” της τακτικής των διαδηλωτών του “Γαλλικού Μάη”, παρείχε στους φοιτητές τα αναγκαία “πολεμοφόδια” για να αντιμετωπίσουν τα κλομπ και τα δακρυγόνα των αστυνομικών. Οι οδομαχίες ήταν άγριες. Η αστυνομία γινόταν όλο και πιο βίαιη στην προσπάθειά τους να διαλύσει τους διαδηλωτές. Τα οδοφράγματα εμφανίζονταν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Δεν είχαν πρακτική αξία μπροστά στις μηχανοκίνητες μονάδες της αστυνομίας. Η ψυχολογική σημασία τους όμως ήταν τρομερή στη Γαλλία, καθώς παρέπεμπαν ευθέως στην ιστορία των επαναστάσεων και των εξεγέρσεων του 1789, του 1848 και του 1870. Οι οδομαχίες κράτησαν ώς τα μεσάνυχτα και ο απολογισμός ήταν βαρύτατος -ακόμη και ο επίσημος: 481 τραυματίες, εκ των οποίων 279 φοιτητές.

Στις 7 και στις 8 Μαΐου, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 10.000. Οι συγκρούσεις την πρώτη μέρα κράτησαν τρεις περίπου ώρες, ενώ η πορεία της δεύτερης έληξε ειρηνικά. Στις διαδηλώσεις μπήκαν και οι μαθητές των λυκείων, οι οποίοι ενώθηκαν με φοιτητές, καθηγητές και νέους εργάτες και συγκεντρώθηκαν στην Αψίδα του Θριάμβου απαιτώντας:

  1. την απόσυρση όλων των ποινικών κατηγοριών εναντίον των συλληφθέντων φοιτητών
  2. την απόσυρση της αστυνομίας από το Πανεπιστήμιο και
  3. το άνοιγμα των Πανεπιστημίων της Ναντέρ και της Σορβόννης από τις Αρχές.

Οι ηγέτες είδαν τους φοιτητές να αρνούνται να διαλυθούν πολλές ώρες μετά από τη λήξη της πορείας. Ήταν προφανές ότι οι διαθέσεις των μαζών γίνονταν όλο και πιο επιθετικές. Ταυτόχρονα, δημοσκόπηση της κοινής γνώμης αποκάλυψε ότι το 61% των Παριζιάνων τάσσονταν υπέρ των φοιτητών και μόνο το 16% εναντίον τους. Η κρίση κάθε άλλο παρά πλησίαζε προς την εκτόνωση.

Την Παρασκευή 10 Μαΐου, ήρθε η “Νύχτα των οδοφραγμάτων”. Νωρίς το πρωί, στο Παρίσι, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Σάιρους Βανς και ο Βιετναμέζος Μα Βαν Λάου έδωσαν τα χέρια, καθώς άρχιζαν οι μακρές συνομιλίες ειρήνευσης του Βιετνάμ. Το απόγευμα όμως ένα τεράστιο πλήθος δεκάδων χιλιάδων νέων μαζεύτηκε στην Αριστερή Όχθη (Rive Gauche) του Σηκουάνα. Κατέβηκαν σε αποχή τώρα πια οι μαθητές των λυκείων, τα πανεπιστήμια της επαρχίας και όλες οι σχολές που μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις. “Απελευθερώστε τους συντρόφους μας!” ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Όταν η αστυνομία τους εμπόδισε να διασχίσουν το ποτάμι, οι φοιτητές κατέλαβαν το Καρτιέ Λατέν, καθώς χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες. Ύψωσαν παντού οδοφράγματα[1].

Η αστυνομία επιτέθηκε στις δύο τα ξημερώματα έπειτα από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις. Οι μάχες της “Νύχτας των οδοφραγμάτων” είχαν τρομερή αγριότητα και διάρκεια, καθώς δεν κόπασαν πριν από τις 5.30 το πρωί, ενώ προκάλεσαν εκατοντάδες τραυματισμούς και συλλήψεις. Σύμβολο της αντίστασης των φοιτητών εκείνη τη νύχτα ήταν τα οδοφράγματα της οδού Γκε-Λουσάκ. Η αστυνομία κέρδισε τις οδομαχίες, όμως ο στρατηγός Ντε Γκωλ και η κυβέρνησή του υπέστησαν συντριπτική ήττα στη συνείδηση των Γάλλων πολιτών. Τα γεγονότα μεταδίδονταν απευθείας από το ραδιόφωνο, ενώ την επόμενη ημέρα προβλήθηκαν πλάνα στην τηλεόραση. Η διαρκής ραδιοφωνική αναμετάδοση των επεισοδίων από το Ράδιο Λουξεμβούργο και την Ερόπ-1, η πρώτη “ζωντανή μετάδοση επανάστασης”, συγκλόνισε τη Γαλλία, η οποία συμπαρατάχθηκε με τους φοιτητές.

Ο στρατηγός ντε Γκωλ το κατάλαβε και ετοιμάστηκε να κατεβάσει τα τανκς για να ξαναπάρει με τη δύναμη των όπλων την πολιτική πρωτοβουλία

Ήταν μόλις 6 τα χαράματα του Σαββάτου, 11 Μαΐου, όταν ο υπουργός στρατιωτικών Πιερ Μεσμέρ συζητούσε με τον ντε Γκωλ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. “Αν κανείς θέλει ενεργητική κατάπνιξη των διαδηλώσεων, πρέπει να αποδεχτεί τον κίνδυνο να ανοίξουμε πυρ“, δήλωσε ο Μεσμέρ. “Ακριβώς! Έχετε αρκετές μονάδες στη διάθεσή σας για να το κάνετε;“, απάντησε στον εμβρόντητο Μεσμέρ χωρίς δισταγμό ο Ντε Γκωλ. “Μπορώ να φέρω εντός της ημέρας συντάγματα αλεξιπτωτιστών“, δήλωσε ο υπουργός[2].

Ήταν όμως πια αργά για τη χρησιμοποίηση του στρατού, χωρίς τον κίνδυνο να προκληθεί επανάσταση. Ήδη από τις 5 τα χαράματα βρισκόταν στην έδρα της εργατικής σοσιαλιστικής συνομοσπονδίας ο γενικός γραμματέας της Εζέν Ντεκάν, ο οποίος επικοινώνησε με τον ομόλογό του της πανίσχυρης κομμουνιστικής συνομοσπονδίας (CGT) Ζορζ Σεγκί. Οι δύο συνδικαλιστές ηγέτες κατανόησαν την τρομακτική πολιτική σημασία της “Νύχτας των οδοφραγμάτων” και όταν συναντήθηκαν, στις 9 το πρωί, δεν δίστασαν. Εγκατέλειψαν την άκρως επιφυλακτική στάση που είχαν κρατήσει μέχρι τότε απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και έριξαν το σύνθημα: Από τη Δευτέρα, γενική απεργία.

Η διαδήλωση της Δευτέρας, 13 Μαΐου, ήταν συγκλονιστική. Οι συγκεντρωμένοι ήταν πάνω από 500.000 -“ένα εκατομμύριο” ισχυρίστηκαν οι οργανωτές, υπερβάλλοντας. Η κυβέρνηση του στρατηγού ντε Γκωλ, η οποία περίμενε κάποια συμβολική διαδήλωση, πανικοβλήθηκε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ζωρζ Πομπιντού ανήγγειλε την απελευθέρωση των κρατουμένων και την επαναλειτουργία της Σορβόννης. Το κύμα των απεργιών εντούτοις δεν υποχώρησε, παρά το πλήθος εξοργίστηκε περισσότερο[3].

Στις επόμενες ημέρες, οι εργαζόμενοι άρχισαν να κάνουν κατάληψη στα εργοστάσια, ξεκινώντας με καθιστική διαμαρτυρία στις αεροπορικές εγκαταστάσεις κοντά στη Ναντ στις 14 Μαΐου, κατόπιν με άλλη απεργία σε εργοστάσιο συναρμολόγησης της Renault κοντά στη Ρουέν, η οποία επεκτάθηκε στα κατασκευαστικά εργοστάσια της Renault στην κοιλάδα του Σηκουάνα και στο παρισινό προάστιο Μπουλόν-Μπιγιανκούρ. Μέχρι τις 16 Μαΐου οι εργαζόμενοι είχαν καταλάβει περίπου πενήντα εργοστάσια. Από τις 16 Μαΐου η κρίση ξέφυγε από τα όρια των φοιτητών και των πανεπιστημίων. Το μεσημέρι ο Γ. Γ. της κομμουνιστικής CGT έριξε το σύνθημα της απεργίας. Στις 5 το απόγευμα οι απεργοί είχαν φθάσει τις 300.000. Στις 10 το βράδυ ο αριθμός των απεργών είχε υπερβεί τις 600.000. Ο Πομπιντού, ανήσυχος, υπέγραψε την ίδια νύχτα διάταγμα κλήσης των εφέδρων της χωροφυλακής υπό τα όπλα.

Οι φοιτητές έκαναν αμέσως κατάληψη της Σορβόννης, την οποία “άνοιξαν” οι πρυτανικές αρχές καθ’ υπόδειξιν του πρωθυπουργού, ενώ οι απεργοί κατέλαβαν το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα εργοστάσια. Η Γαλλία ολόκληρη παρέλυσε. Σε τρία 24ωρα ο αριθμός των απεργών είχε υπερβεί τα 6.000.000. Δύο ακόμη 24ωρα και ο αριθμός των απεργών ξεπέρασε τα 10.000.000. Κατά προσέγγιση δηλαδή τα δύο τρίτα του γαλλικού εργατικού δυναμικού βρισκόταν σε απεργία. Υπήρχαν πλέον δύο κέντρα εξουσίας στη χώρα -η κυβέρνηση και το κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο ηγείτο των απεργών. Οι φοιτητές περιθωριοποιήθηκαν. Αφήνοντας την πρωτοβουλία στη συνδικαλιστική του οργάνωση, τη CGT, ήταν φανερό ότι το Γαλλικό Κ.Κ. αποσκοπούσε σε διαπραγματεύσεις, όχι σε επανάσταση.

Στις 22 Μαΐου ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ μετέβη στη Γερμανία και την Ολλανδία για να μιλήσει σε φοιτητές των χωρών αυτών για τη γαλλική φοιτητική εξέγερση. Η γαλλική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να του αφαιρέσει την άδεια παραμονής στη χώρα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο “κόκκινος Ντανί” είχε γερμανική υπηκοότητα. Πρόκειται για σοβαρό λάθος, καθώς οδήγησε αμέσως σε αναβίωση του φοιτητικού κινήματος. Πέντε χιλιάδες φοιτητές άρχισαν να συγκρούονται από το απόγευμα ως τις 5 το πρωί με την αστυνομία.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά στις 24 Μαΐου – Νεκροί και τραυματίες

Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά στις 24 Μαΐου.  Δεκάδες χιλιάδες νέοι -με τη γενική απεργία-  οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν φοιτητές- συγκεντρώθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της απαγόρευσης εισόδου στη Γαλλία του Κον-Μπεντίτ. Στις 8 το βράδυ ο ντε Γκωλ απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, με το οποίο ανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των υπερεξουσιών του προέδρου με στόχο την “ανανέωση”, όπως ισχυρίστηκε. “Σε περίπτωση που η απάντησή σας είναι “όχι”, είναι αυτονόητο ότι δεν θα διατηρήσω το αξίωμά μου“, κατέληξε ο ντε Γκωλ. Η τελευταία φράση του πνίγηκε στους αλαλαγμούς ενθουσιασμού των νέων που ήταν συγκεντρωμένοι στον σταθμό Λιόν. Χιλιάδες από αυτούς έβγαλαν τα μαντίλια τους και τα κουνούσαν στο σήμα του αποχαιρετισμού, φωνάζοντας ρυθμικά: “Αντίο, ντε Γκωλ! Αντίο, ντε Γκωλ!“. Σε λίγο άρχισε η πιο μεγάλη νύχα του “Γαλλικού Μάη”. Οι συγκρούσεις προσέλαβαν εξαιρετική βιαιότητα. Η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τσακίσει τους φοιτητές και τους νέους πάση θυσία, ώστε να τρομοκρατήσει τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η αστυνομική βία ώθησε σε κλιμάκωση των βανδαλισμών εκ μέρους των διαδηλωτών. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, βιτρίνες έσπασαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Ο ίδος ο πρωθυπουργός Ζωρζ Πομπιντού κατεύθυνε προσωπικά τις επιχειρήσεις μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή του Παρισιού Μορίς Γκριμό. Το σχέδιο ήταν συγκεκριμένο. Έπρεπε να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως ο εύπορος[4].

Τη νύχτα αυτή οι αστυνομικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν και τα όπλα τους. Ταυτόχρονα, ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών, καθώς η κυβέρνηση είχε αφομοιώσει τα διδάγματα της πρώτης “Νύχτας των οδοφραγμάτων” της 10 Μαΐου, αφαίρεσε τις απευθείας γραμμές από τους ρεπόρτερ των ραδιοφωνικών σταθμών κι έτσι δεν υπήρχε ζωντανή ραδιοφωνική κάλυψη. Ένας νέος, ο Φιλίπ Ματεριόν, σκοτώθηκε στο Καρτιέ Λατέν από έκρηξη χειροβομβίδας. Ένας αστυνομικός, ο Ρενέ Λακρουά, συνθλίφθηκε από ένα καμιόνι που εξαπέλυσαν οι διαδηλωτές εναντίον των αστυνομικών. Εκείνη τη νύχτα οι συγκρούσεις ήταν τόσο βίαιες, ώστε προβλήθηκαν τα αποτρόπαια σημάδια προμηνύματος εμφύλιου πολέμου. Αυτόν όμως δεν τον ήθελε κανείς. Η κοινή γνώμη τρομοκρατήθηκε.

Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ εξάλλου ήταν αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει τον στρατό, αν έκρινε ότι οι διαδηλώσεις ξέφευγαν από τον έλεγχο της αστυνομίας. Την επαύριο των γεγονότων, Σάββατο, 25 Μαΐου, ένα σύνταγμα αλεξιπτωτιστών μετακινήθηκε με στόχο να επιτεθεί εναντίον των διαδηλωτών, αν λάμβανε διαταγές.

Το Γαλλικό Κ.Κ., μέσω της CGT, διαπραγματευόταν διαρκώς με το καθεστώς. Στόχος του ήταν η επιστροφή στην ομαλότητα, αφού όμως προηγουμένως αποσπάσει σοβαρότατες οικονομικές και θεσμικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι υπέβαλαν ένα ευρύτερο, πιο πολιτικό και ριζοσπαστικότερο αίτημα, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ και, σε μερικές περιπτώσεις, προσπάθησαν να αναλάβουν την αυτοδιοίκηση των εργοστασίων όπου δούλευαν. Όταν η ηγεσία των εργατικών συνδικάτων διαπραγματεύτηκε με τις ενώσεις των μεγαλύτερων εργοδοτών αύξηση 35% στο βασικό μισθό, αύξηση μισθών 7% και το μισό των κανονικών μισθών για τις ημέρες της απεργίας, οι εργαζόμενοι που είχαν καταλάβει τα εργοστάσια αρνήθηκαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αν και αυτή η συμφωνία ήταν καλύτερη από ό,τι θα μπορούσαν να είχαν λάβει ένα μήνα νωρίτερα. Αντίθετα, ο Φρανσουά Μιτεράν κατανοούσε βαθύτερα την πολιτική δυναμική και τις πολιτικές δυνατότητες της εξέγερσης και προσπαθούσε να τις εκμεταλλευθεί. Στις 28 Μαΐου κατέπληξε τη Γαλλία, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση και δήλωσε, μεταξύ άλλων:

Στη Γαλλία, μετά τις 3 Μαΐου 1968, δεν υπάρχει πλέον κράτος… Η αναχώρηση του στρατηγού ντε Γκωλ, την επαύριο της 16ης Ιουνίου, αν δεν λάβει χώρα νωρίτερα, θα προκαλέσει φυσικά την εξαφάνιση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνω τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης… Αν χρειασθεί, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη του σχηματισμού αυτής της κυβέρνησης… Στις προεδρικές εκλογές που θα επακολουθήσουν θα είμαι υποψήφιος“.

Ο Μιτεράν έβαζε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης και για πρόεδρος της χώρας, τη στιγμή που αυτές οι θέσεις ήταν κατειλημμένες από τον Πομπιντού και τον Ντε Γκωλ και δεν είχαν προκηρυχθεί εκλογές. Επέτεινε έτσι την εικόνα επαναστατικής κατάστασης.

Λίγες ώρες αργότερα ο γ.γ. του γαλλικού Κ.Κ. Βαλντέκ Ροσέ συζητούσε με τον Φρανσουά Μιτεράν τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα η CGT ανήγγειλε την πραγματοποίηση μεγάλης διαδήλωσης για την επομένη, 29 Μαΐου.

Ο στρατηγός ντε Γκωλ σχημάτισε την άποψη ότι η Αριστερά ετοιμαζόταν να καταλάβει την εξουσία. Το πρωί της Τετάρτης, 29 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο εξέτασε τις λεπτομέρειες της επέμβασης του στρατού για την κατάπνιξη της αναμενόμενης επανάστασης. Όπως διηγήθηκε ο μετέπειτα συντηρητικός πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ, ο Πομπιντού έδωσε εντολή να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες στο Μοντλερί και το Μεζόν-Λαφίτ, οι αλεξιπτωτιστές της Καστρ και της Καρκασσόν, οι βατραχάνθρωποι της Τουλόν, επίλεκτες μονάδες της χωροφυλακής που στρατωνίζονταν στο Σατορί και ήταν εξοπλισμένες με τανκς, καθώς και η 2η ταξιαρχία τεθωρακισμένων του Ραμπουιγέ και πολλές μονάδες της επαρχίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας άρματα μάχης μεταφέρθηκαν στα προάστια του Παρισιού.

Στις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας ο στρατηγός ντε Γκωλ ανέθεσε στον αρχηγό του επιτελείου του Μεγάρου των Ηλυσίων, τον στρατηγό Λαλάντ, την αποστολή να πάει να δει τον στρατηγό Μποβαλέ στο Νανσί, τον στρατηγό Ιμπλό στο Μετς και τον στρατηγό Ζακ Μασί στο Μπάντεν-Μπάντεν, αρχηγό των γαλλικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στη Δυτική Γερμανία μετά τη νίκη των συμμάχων κατά των ναζί[5]. Από το προηγούμενο βράδυ ο ντε Γκωλ είχε δώσει στον γιο του, Φιλίπ, ένα φάκελο με τις τελευταίες του επιθυμίες και είχε δώσει εντολή στον στρατηγό Λαλάντ να συνοδεύσει την οικογένειά του και τον γιο του στο Μπάντεν-Μπάντεν, όπου και να τους παραδώσει στην προστασία του στρατηγού Μασί.

Το πρωί της Τετάρτης, 29 Μαΐου, ο ντε Γκωλ δέχθηκε τον γαμπρό του, στρατηγό Αλέν ντε Μπουασιέ, τον οποίο είχε καλέσει επειγόντως. “Ποια θα ήταν η στάση του στρατού, αν χρειαστεί να φτάσουμε στην ένοπλη αναμέτρηση;“, τον ρώτησε[6]. “Ποτέ ο στρατός δεν ήταν τόσο πειθαρχημένος. Περιμένει διαταγές” απάντησε ο στρατηγός ντε Μπουασιέ. “Καλώς. Θα πάω να δω αν ο Μασί έχει την ίδια διάθεση. Κατόπιν θα μιλήσω από το Κολομπέ, από το Στρασβούργο… Το κράτος θα βρίσκεται εκεί που θα είμαι εγώ. Θα εγκαταλείψω το Παρίσι. Αν η διαδήλωση των κομμουνιστών σήμερα το απόγευμα κατευθυνθεί προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, δεν θα έχει αντικείμενο“.

Στις 12 το μεσημέρι δύο ελικόπτερα Αλουέτ ΙΙΙ απογειώθηκαν από το Ισί-λε-Μουλινό. Μυστικά από την κυβέρνηση, ο ντε Γκωλ εγκατέλειψε τη Γαλλία και μετέβη στη Γερμανία, για να αρχίσει από εκεί τη στρατιωτική επίθεση ανακατάληψης του Παρισιού, καθώς ήταν βέβαιος ότι το προεδρικό μέγαρο θα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών και των εξεγερμένων.

Πανικόβλητη η κυβέρνηση Πομπιντού ανακάλυψε το μεσημέρι, γύρω στις 2, τη φυγή του Σαρλ ντε Γκωλ, χωρίς να γνωρίζει πού έχει πάει. Μόλις στις 5 μ.μ. ο Πομπιντού έμαθε ότι ο στρατηγός βρισκόταν στο Μπάντεν-Μπάντεν.

Λίγο αργότερα ο ντε Γκωλ, αφού είχε έρθει σε επαφή με όλους τους διοικητές των μεγάλων μονάδων και είχε εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για την κατάπνιξη της εξέγερσης με τα όπλα, επέστρεψε στο εξοχικό του, στο Κολομπέ λε ντεζ Εγκλίζ[7]. Πέρασε τη νύχτα εκεί. Τελικά, η τεράστια διαδήλωση της CGT έλαβε χώρα ειρηνικά, χωρίς κανένα επεισόδιο.

Στις 12.25 της Πέμπτης, 30 Μαΐου, ο ντε Γκωλ επέστρεψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αισθανόταν πανίσχυρος. Στις 4.30 το απόγευμα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό. Μίλησε μόνο από το ραδιόφωνο, για να ξυπνήσει τις αναμνήσεις των ραδιοφωνικών μηνυμάτων του της αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το διάγγελμά του ήταν καταλυτικό. Απείλησε ευθέως με επέμβαση του στρατού και με εμφύλιο πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα διέλυσε τη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα θεσμικής έκφρασης της αντιπολίτευσης σε περίπτωση αιματοκυλίσματος της χώρας:

Γαλλίδες, Γάλλοι,
Ως εγγυητής της εθνικής και δημοκρατικής νομιμότητας… πήρα τις αποφάσεις μου. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν παραιτούμαι… Δεν θα αλλάξω τον πρωθυπουργό… Διαλύω σήμερα τη Βουλή… Αναβάλλω το δημοψήφισμα το οποίο είχα εξαγγείλει… Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει, για να διατηρήσω τη Δημοκρατία, να ακολουθήσω, σύμφωνα με το Σύνταγμα, άλλους δρόμους, πέραν της άμεσης καθολικής ψηφοφορίας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, παντού και αμέσως πρέπει να οργανωθεί η αντίσταση των πολιτών… Η Γαλλία πραγματικά απειλείται με δικτατορία. Θέλουν να την υποχρεώσουν να υποκύψει σε μια εξουσία που θα επιβαλλόταν μέσα σε εθνική απελπισία. Μια εξουσία που θα ήταν τότε προφανώς κατ’ ουσίαν η εξουσία του νικητή, δηλαδή του ολοκληρωτικού κομμουνισμού. Φυσικά, στην αρχή θα την χρωμάτιζαν με απατηλή εμφάνιση, χρησιμοποιώντας τη φιλοδοξία ή το μίσος περιθωριακών πολιτικών. Έπειτα από αυτό, αυτά τα πρόσωπα δεν θα ζύγιζαν περισσότερο από το βάρος τους, που δεν είναι μεγάλο. Ε, λοιπόν, όχι! Η Δημοκρατία δεν θα παραιτηθεί, ο λαός θα ανακτήσει τον έλεγχο. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία!

Ο στρατηγός ήταν αποφασισμένος για όλα. Το διάγγελμά του δεν άφησε κανένα περιθώριο παρανόησης: Όποιος δεν ήταν έτοιμος να πάρει την εξουσία αντιμετωπίζοντας τον στρατό, όφειλε να υποταχθεί. Φυσικά, κανείς δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ούτε οι φοιτητές, ούτε, πολύ περισσότερο, το κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο δεν είχε καμιά τέτοια επαναστατική πρόθεση.

Έτσι, το διάγγελμα του ντε Γκωλ σφράγισε οριστικά και αμετάκλητα την τύχη της εξέγερσης του Μάη. Αμέσως μετά τη λήξη του, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε μία ήδη προγραμματισμένη διαδήλωση υποστήριξης του στρατηγού. Οι οργανωτές το πρωί, πριν από το διάγγελμα, περίμεναν περίπου 50.000 άτομα. Έκαναν τεράστιο λάθος. Ήρθαν τουλάχιστον δέκα φορές περισσότεροι – κάπου 500.000.

Τα γεγονότα του Ιουνίου  (Από την Βικιπαίδεια)

Τυπικά τίποτα δεν άλλαξε – οι απεργίες συνεχίζονταν, τα πανεπιστήμια ήταν κατειλημμένα και οι φοιτητές διαδήλωναν κατά δεκάδες χιλιάδες. Στην πραγματικότητα τα πάντα τελείωσαν, αποτελούσε απλώς θέμα τυπικής διαδικασίας η έκδοση “πιστοποιητικού θανάτου” της εξέγερσης. Το σύνθημα των 30.000 φοιτητών που διαδήλωσαν την 1η Ιουνίου φωνάζοντας “εκλογές, προδοσία” δεν είχε καμία απήχηση σε μία χώρα σαν τη Γαλλία.

Στις 10 Ιουνίου ένας 17χρονος μαθητής, ο Ζιλ Τοτάν, πνίγηκε στον Σηκουάνα, καθώς έπεσε στον ποταμό κυνηγημένος από αστυνομικούς. Ακολούθησαν ολονύκτιες συγκρούσεις των αστυνομικών με τους φοιτητές. Την επομένη, στο Σοσό, τα ΜΑΤ δολοφονούν με σφαίρα τον Πιερ Μπεϊλό, εργάτη της Peugeot. Ένας άλλος εργάτης, ο Ανρί Μπλανσέ, σκοτώθηκε καθώς έπεσε από έναν τοίχο – οι αστυνομικοί που τον κυνήγησαν ισχυρίστηκαν ότι έπεσε μόνος του, οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι τον πέταξαν οι αστυνομικοί. Το καθεστώς που τόσο επιμελώς κατόρθωσε να αποφύγει σχεδόν εντελώς του νεκρούς όταν διακυβευόταν η εξουσία, ήταν πολύ πιο αδιάφορο για το θέμα αυτό όταν τα πάντα είχαν κριθεί. Η τρίτη “Νύχτα των οδοφραγμάτων” που ακολούθησε τις δολοφονίες δεν τρόμαξε πλέον την κυβέρνηση.

Αντίθετα την επαύριο, Τετάρτη 12 Ιουνίου, κήρυξε εκτός νόμου και διέταξε τη διάλυση 11 αριστερών οργανώσεων -όλων όσες πρωτοστάτησαν στην εξέγερση του Μάη. Ταυτόχρονα απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις, με πρόσχημα τις εκλογές. Στις 14 Ιουνίου η αστυνομία εκκένωσε το Οντεόν και στις 16 Ιουνίου τη Σορβόννη, το σύμβολο της εξέγερσης. Στο μεταξύ, στις 15 Ιουνίου, ο ντε Γκωλ αμνήστευσε τους ακροδεξιούς επίδοξους πραξικοπηματίες της Αλγερίας, οι οποίοι βρίσκονταν από εξαετίας στις φυλακές, καθώς είχαν αποπειραθεί επανειλημμένα μέχρι και να τον δολοφονήσουν. Πρόκειται για τον στρατηγό Ραούλ Σαλάν και τους υπολοίπους της τρομοκρατικής οργάνωσης OAS. Ήταν το αντίτιμο των συμφωνιών που είχε κάνει ο ντε Γκωλ την κρίσιμη τελευταία εβδομάδα του Μαΐου για να εξασφαλίσει τη νομιμοφροσύνη και των ακροδεξιών στοιχείων του στρατεύματος και για να συνενώσει όλη τη συντηρητική παράταξη ενώπιον του κινδύνου της Αριστεράς.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαίωσε πλήρως τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ και τις επιλογές του: Η Δεξιά σάρωσε με 43,65% των ψήφων, ενώ η Αριστερά έχασε 5% στις εκλογές της 23 Ιουνίου.

Με το δεύτερο γύρο της 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η ντεγκολική πλημμυρίδα και στις έδρες, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός πήρε 358 από τις 485 -97 περισσότερες- ενώ οι σοσιαλιστές έχασαν 61 έδρες και οι κομμουνιστές 39. Η πλειοψηφία ήταν πρωτοφανής για τη Γαλλία στον 20ό αιώνα.

Ο “Γαλλικός Μάης” παρά τη βιαιότητα των συγκρούσεων, είναι προφανές ότι υπήρξε εξέγερση εναντίον μίας υφιστάμενης τάξης πραγμάτων, δεν ήταν επανάσταση με πολιτικό στόχο την εγκαθίδρυση ενός άλλου καθεστώτος. Η μαρξιστική ρητορική των πρωταγωνιστών του, οι προσπάθειες των σοσιαλιστών να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά και των κομμουνιστών να τον αξιοποιήσουν οικονομικά επέτεινε τις συγχύσεις γύρω από το χαρακτήρα της έκρηξης των φοιτητών.

Η διαχρονική σημασία του έγκειται στο ότι δημιούργησε πολιτική ριζοσπαστικοποίηση σε ολόκληρη τη γενιά των νέων εκείνης της εποχής, πυροδότησε εξεγέρσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη και υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να κάνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη συνέχεια. Κυρίως όμως ο “Γαλλικός Μάης” δημιούργησε έναν πολιτισμό άρνησης του παλαιού σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνίας, έναν πολιτισμό εξέγερσης και ανυπακοής που εκφράστηκε γλαφυρά με πολλά από τα συνθήματά του που έμειναν στην Ιστορία.


Ροή
28 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΡΔΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΒΑΡΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ…   [...]
28 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Λογοτεχνία / Πολιτισμός  ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-KΡΙΤΙΚΗ Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη    ΙΩΑΝΝΗΣ  ΚΑΝΔΥΛΑΣ: «Ο Πατέρας της Αντίστασης»   Κυκλοφόρησε  στην Αθήνα με τον τίτλο «Ο Πατέρας της Αντίστασης»  το βιβλίο του συμπατριώτη Ιατρού (Κόροιβο Γαστούνης) Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και  Δ/ντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου Αθηνών Ιωάννη Κάνδυλα. ΄Ένα βιβλίο-μνημόσυνο , αφιερωμένο  στον πρόωρα(33 ετών)   αδικοχαμένο πατέρα του, Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας,  εξαίρετο  εκπαιδευτικό, τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης που έπεσε  στη μάχη  απελευθέρωσης του Πύργου.(8-9-1944).           Το  βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια και  απαρτίζεται από τον πρόλογο όπου ο συγγραφέας ενημερώνει  τον αναγνώστη για την,  μετά από πολλή σκέψη και πολλούς δισταγμούς , έκδοση του. Ακολουθεί  ένα   Εισαγωγικό κεφάλαιο-Χρονικό όπου περιγράφει με γλαφυρό λογοτεχνικό τρόπο την κατάσταση της περιοχής και της πατρίδας μας γενικότερα κατά   την χρονική  περίοδο  που λαμβάνουν χώρα τα ιστορούμενα   και καταγράφονται   ψύχραιμες σκέψεις για την Ελλάδα του κατόπιν και του σήμερα. Τα  κεφάλαια  που ακολουθούν αναφέρονται στην αντιστασιακή δράση   του  Πατέρα του  Διονυσίου Κάνδυλα:           Κεφάλαιο 1ο. Κόροιβος: Είναι  το χωριό καταγωγής του ήρωα Κεφάλαιο 2ο .Η περιοχή  Σπάτα:  Eίναι ο τόπος όπου επέδειξε ασύλληπτα ηρωική δράση. Κεφάλαιο 3ο.  Αύγουστος 1944 –Καλύβια:  Eίναι ο χρόνος και  ο τόπος μιας  συνάντησης του αντιστασιακού Κάνδυλα με τον μόλις πεντέμισι χρόνων γιο του Ιωάννη, (συγγραφέα) που θυμίζει  περιγραφή του Ομήρου στην Ιλιάδα μιας ανάλογης  συνάντησης Έκτορα και γιου του, παρουσία της  Ανδρομάχης. Κεφάλαιο 4ο. Γαστούνη: Είναι ο  τόπος κατοικίας  του συγγραφέα μετά το θάνατο του  ήρωα αντιστασιακού πατέρα του που ιστορουνται  οι  συνθήκες φόβου, ανελευθερίας και  χαφιεδισμού   που επικρατούσαν στα χρόνια του εμφυλίου. Κεφάλαιο  5ο. Γαστούνη, Απόκρεω, 1947: Είναι ο  τόπος και χρόνος που εκτυλίσσονται  ενώπιον  του μικρού    μαθητή  τότε  Ιωάννη Κάνδυλα  σκηνές βιαιότητας, βαρβαρότητας και διαπόμπευσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Κεφάλαιο 6ο. Η Ζωή μας μετά τον εμφύλιο: Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται με τα  μελανότερα  χρώματα  η περιθωριοποίηση και ο στιγματισμός της οικογένειας του ήρωα, οι τραυματικές εμπειρίες του μικρού ορφανού και η απόφασή του να αντιδράσει και  να βρει διέξοδο στην μόρφωση και την επιτυχία. Παρά το «στίγμα» που τον ακολουθεί , καταφέρνει στο τέλος  αφού εξασφάλισε με τα παρακάλια της μάνας του ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, να σπουδάσει και να γίνει ένας επιτυχημένος  επιστήμονας καύχημα  της οικογενείας του και των  συμπατριωτών του.  Τέλος σ’ αυτό το τελευταίο κεφάλαιο απομυθοποιεί το  αποκαλούμενο «παιδομάζωμα»  που έγινε  στη διάρκεια του εμφυλίου   ενέργεια που όπως παρουσιάστηκε , μάτωσε και  σημάδεψε τις παιδικές μας ψυχές. ΄Έχουμε να κάνουμε με ένα έργο-μνημόσυνο  για τη ζωή  τη δράση και το ηρωικό  θάνατο     του Πατέρα Διονύση Κάνδυλα ή Καψάλη  όπως ήταν το   ψευδώνυμό του.            Είναι δύσκολο,  να κατατάξουμε σε κάποιο είδος γραπτού λόγου  τα κείμενα  του βιβλίου.  Δεν είναι απλά ένα ιστορικό   δοκίμιο, είναι παράλληλα και μια υπέροχη συλλογή διηγημάτων ,   ένα ελεγείο,  μια  σύγχρονη τραγωδία του Ελληνισμού  που συναγωνίζεται πολλές  παρόμοιες της αρχαιότητας,  ένα ρέκβιεμ   για τον αδικοχαμένο πατέρα,  ένα επικολυρικό ποίημα,  ένα θλιμμένο πεζοτράγουδο που υμνεί τα κατορθώματα της  αντίστασης, και ιστορεί  μια από τις πιο ένδοξες και τις πιο  μελανές συνάμα  σελίδες της νεότερης ιστορίας του    Ελληνισμού.           Το συγγραφέα γνώρισα , μαθητής εγώ της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Γαστούνης  και εκείνος   της  τελευταίας.             Τον θυμάμαι πάντα .΄Ήταν  πολύ σοβαρός , υπεύθυνος  και αριστούχος μαθητής. Έβλεπες στην ματιά του μια μόνιμα εστιασμένη μελαγχολία και στο πρόσωπό του  μια αισιοδοξία.  Διέκρινε κανείς μέσα σ’ αυτό, όλη  την τραγωδία που έζησε   στην τρυφερή παιδική του ηλικία, χωρίς  τη στοργή του  Πατέρα, με την  υποχρεωτική από την τοπική κοινωνία απομόνωση  και με το   «στίγμα»   μιας  «καταφρονεμένης» οικογένειας.  Απομόνωση που του  χαλύβδωσε τη θέληση για την ηρωική  έξοδο στη μόρφωση και την επιστήμη.           Με το βιβλίο αυτό ο Γιάννης Κάνδυλας αναδεικνύεται, ένας υπέροχος  λογοτέχνης, με θαυμάσιο  εσωτερικό κόσμο και πλούσια γνώση και παιδεία.           Τα κείμενα που περιλαμβάνονται  στο βιβλίο-μνημόσυνο  δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από πολύ σκέψη και  μάλιστα σε μια εποχή που  ήδη   έχει  αναγνωριστεί η μεγάλη συμβολή   της  Εθνικής Αντίστασης  στη οριστική  νίκη των συμμάχων κατά του άξονα άσχετα  αν οι  αγωνιστές ,  υπέφεραν τα πάνδεινα στην περίοδο  που ακολούθησε.            Ο συγγραφέας  μολονότι μικρό παιδί την εποχή  εκείνη, των μαϋδων και των ταγμάτων ασφαλείας, ένιωσα στο πετσί του,  την καταπίεση του καθεστώτος  των δοσιλόγων και  χαφιέδων.  Τον έκαναν να νιώθω ,ίσως για πολλά χρόνια,  ένοχος  για τη δράση του  Αντιστασιακού πατέρα του.  Τον έκαναν  να  θεωρεί  τον ήρωα πατέρα του υπαίτιο για την περιθωριοποίηση της οικογενείας του και για το «στίγμα» που την βάραινε.  Όμως όταν πια ανδρώθηκε και σπούδασε  βρήκε  την  ιστορική αλήθεια,  και μαζί μ’ αυτή  βρήκε το κουράγιο και το θάρρος να μας   παρουσιάσει, όχι τη δική του αλήθεια, αλλά την αντικειμενική  μέσα από την έρευνα της καρδιάς, του νου, των πηγών και των    πληροφοριών των επιζώντων .           Τι κι αν οι μικρόψυχοι ηγέτες της τοπικής μας κοινωνίας μίκρυναν χρονικά την περίοδο  του έπους της Εθνικής  Αντίστασης από  1940-1945  σε  1940-1943 για να δικαιολογήσουν στη μαυρισμένη από το μίσος  ψυχή τους ,  την μη αναγραφή του ονόματός του στη στήλη των ηρώων που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του,  τον Κόροιβο. Τι κι αν συνέβη αυτό, η κατακραυγή για την παράλειψη έγινε ουρανομήκης ζητωκραυγή στην αναφώνηση,  εκείνη τη στιγμή των αποκαλυπτηρίων του Ηρώου, του ονόματος του από ένα εκ των παρισταμένων.   Το όνομα του  αν και δεν γράφτηκε στο Ηρώο  της ιδιαίτερης πατρίδας του είναι γραμμένο στις καρδιές των νεοελλήνων, που μάθανε  ιστορία από τις  γνήσιες πηγές της  κι όχι την πλαστογραφημένη  που ως προσήλυτοι δεχτήκανε στα μαθητικά τους χρόνια.            Το όνομα του ΄Ήρωα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΝΔΥΛΑ- ΚΑΨΑΛΗ  είναι καταχωρημένο στον ηθικό πίνακα των  στρατιών  των νεομαρτύρων της φυλής μας……     Ιωακείμ Επίσκοπος Κοζάνης     Αντώνιος Επίσκοπος Ηλείας     Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών     Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος,  Αντιβασιλεύς     ……………………………………………     Διονύσιος Κάνδυλας, Εκπαιδευτικός.   Αιώνια η δόξα στον αθάνατο  ΄Ήρωα της Εθνικής Αντίστασης. Υποσημείωση: Ευχαριστώ το συγγραφέα , διαλεχτό συμπατριώτη, συμμαθητή, εξαίρετο επιστήμονα για τις συγκινήσεις που μας πρόσφερε, και για το δάκρυ που ποτίσαμε το χαρτί και τη δάφνη της δόξας που στεφάνωσε τον ΄Ήρωα Πατέρα του…         Με την ευκαιρία  θέλω ακόμη να  επισημάνω την ανακρίβεια που καταχωρήθηκε  στο βιβλίο  «Η Ιστορία του Τραγανού»  του αείμνηστου  συμπατριώτη Γεώργιου Θ. Μαραζιώτη  και  στη σελίδα 268-269 του  έργου,  όπου ο συγγραφέας , αναφέρει ότι ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης  Διονύσιος Κάνδυλας  σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις της 9ης Μεραρχίας, ενώ το αληθές και ιστορικώς αποδεδειγμένο είναι ότι  ο θάνατός  του, επήλθε   στη Μάχη  για την απελευθέρωση του Πύργου στις 8-9-1944. (Ηλία Παπαστεριόπουλου: Ο ΜΩΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ  Τόμος Β΄ σελ 369)  ΄Όσο για τις  φερόμενες ως εξομολογήσεις του ήρωα  στον συγγραφέα   που καταχωρούνται στο ίδιο βιβλίο, δεν θα κάνω κανένα σχολιασμό  σεβόμενος  τη μνήμη του.                                        Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης [...]
28 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Η 9η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ {ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού} ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΑΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ *********************** Η ελληνική γλώσσα ως οικουμενική πολιτιστική κληρονομιά: Η θεσμική αναγνώριση της UNESCO  Γράφει ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών     Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πριν λίγες ημέρες, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου του κάθε έτους, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συνιστά μια εμβληματική κίνηση διεθνούς πολιτισμικής εμβέλειας. Δεν πρόκειται όμως απλώς για έναν συμβολικό θεσμό που αφορά την αναγνώριση της ελληνικής γλωσσικής παράδοσης αλλά για την εμπράγματη επιβεβαίωση ότι η ελληνική γλώσσα δεν ανήκει αποκλειστικά σε έναν λαό ή ένα γεωγραφικό χώρο.  Αποτελεί κοινό αγαθό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η απόφαση να συνδεθεί η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, δεν είναι απλώς τιμητική. Είναι συμβολική, στοχαστικά τεκμηριωμένη και ιστορικά εύστοχη. Ο Διονύσιος Σολωμός, αποτελεί την κατεξοχήν μορφή που συνέδεσε την ελληνική γλώσσα με το νεωτερικό πνεύμα, την ιδέα του έθνους και την απελευθερωτική λειτουργία της ποίησης. Μέσα από το έργο του, η ελληνική γλώσσα δεν ήταν μόνο φορέας εθνικού αισθήματος αλλά και πεδίο σύγκρουσης, δημιουργίας και ενοποίησης. Ο Διονύσιος Σολωμός, αν και γαλουχημένος σε ιταλικό περιβάλλον, επέλεξε να γράψει στην ελληνική γλώσσα, στη δημοτική της εποχής του, αναγνωρίζοντας πως η γλώσσα είναι η θεμελιακή ύλη της ταυτότητας. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζεται η εθνική αναγέννηση μέσω της γλωσσικής αναγέννησης. Είναι γνωστό ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μία ακόμη αρχαία γλώσσα που διατηρείται ως αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος. Είναι το μοναδικό παράδειγμα γλώσσας που διαθέτει καταγεγραμμένη γραπτή παράδοση άνω των 3.500 ετών και προφορική χρήση τουλάχιστον 4.000 ετών με ενιαία εσωτερική εξέλιξη. Δεν έχει ανασυρθεί από τις στάχτες της, όπως ίσως κάποιες άλλες αλλά συνεχίζει να ζει, να εξελίσσεται και να χρησιμοποιείται στον δημόσιο, παιδευτικό και λογοτεχνικό λόγο. Από τη Γραμμική Β΄ των μυκηναϊκών πινακίδων, στις οποίες καταγράφονται διοικητικές και εμπορικές συναλλαγές έως την ανώτατη εκφραστική πυκνότητα της κλασικής περιόδου, τα ελληνικά χρησίμευσαν ως φορέας όχι μόνον γλώσσας αλλά και πολιτισμικής αναπαράστασης της πραγματικότητας. Η ελληνική υπήρξε γλώσσα της φιλοσοφίας, της πολιτικής θεωρίας, της επιστήμης, του θεάτρου, της θεολογίας, της παιδείας και των τεχνών. Η μετάβαση από την αρχαία στη μεσαιωνική (βυζαντινή) και στη νεότερη μορφή της δεν υπήρξε προϊόν κατακερματισμού ή βίαιης τομής αλλά συνέχειας, προσαρμογής και αναδημιουργίας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως η ελληνική γλώσσα δεν είναι στατικό ιστορικό κατάλοιπο αλλά ζωντανό γλωσσικό οικοσύστημα που ενσωματώνει την ιστορική εμπειρία, την πνευματική δημιουργία και την κοσμοαντίληψη ενός λαού που πορεύτηκε μέσα στους αιώνες χωρίς να αποκοπεί από τις ρίζες του. Ο ρόλος της ελληνικής γλώσσας στην ιστορία της παγκόσμιας σκέψης υπήρξε θεμελιώδης. Ολόκληρο το «πνεύμα» της κλασικής φιλοσοφίας διατυπώθηκε στα ελληνικά, από τους προσωκρατικούς μέχρι τους Νεοπλατωνικούς. Το ίδιο ισχύει για την επιστήμη, τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη γεωμετρία, την ιατρική. Η γλώσσα αποτέλεσε το εργαλείο όχι μόνο για την καταγραφή της γνώσης αλλά και για τη διαμόρφωση των ίδιων των εννοιών με τις οποίες το ανθρώπινο πνεύμα κατανοεί τον κόσμο. Στη διάρκεια της ύστερης αρχαιότητας και του μεσαίωνα, μέσω των Πατέρων της Εκκλησίας και των μεταφράσεων της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, η ελληνική γλώσσα εισήλθε στον πυρήνα του χριστιανικού θεολογικού στοχασμού, προσφέροντας το εννοιολογικό πλαίσιο με το οποίο εκφράστηκε το δόγμα, η λειτουργική παράδοση αλλά και ο ηθικός στοχασμός της χριστιανικής Ανατολής και Δύσης. Η επιρροή της ελληνικής συνεχίστηκε αδιάπτωτα στους αιώνες. Στην περίοδο της Αναγέννησης, η ανακάλυψη και η μετάφραση των αρχαίων ελληνικών κειμένων αναγέννησε τη φιλοσοφία, τις επιστήμες και τις τέχνες στην Ευρώπη. Πλήθος όρων και εννοιών προέρχονται από τα ελληνικά και έχουν εδραιωθεί ως διεθνείς όροι στην ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα. Ακόμη και σήμερα, η ελληνική παραμένει βασική πηγή νεολογισμών στον χώρο της επιστήμης, όπου όροι αυτής, διατηρούν το ελληνικό ετυμολογικό τους υπόβαθρο, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική παραγωγικότητα και εννοιολογική καθαρότητα της γλώσσας. Όμως, η διεθνής αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας από την UNESCO δημιουργεί, πέρα από εθνική ικανοποίηση και συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την ελληνική Πολιτεία. Η γλωσσική μας κληρονομιά δεν αρκεί να τιμάται επετειακά. Απαιτεί συστηματική πολιτισμική στρατηγική, εκπαιδευτική μέριμνα και θεσμική ενίσχυση. Η δημιουργία αλλά και η υποστήριξη των εδρών ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, η ενίσχυση των προγραμμάτων ελληνομάθειας για τη διασπορά και η ψηφιακή τεκμηρίωση της γλωσσικής κληρονομιάς, συνιστούν κάποιους βασικούς άξονες μιας εθνικής γλωσσικής πολιτικής με διεθνή προσανατολισμό. Στην εποχή της γλωσσικής παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής κυριαρχίας της αγγλικής, η Πολιτεία οφείλει να σταθεί όχι απλώς ως θεματοφύλακας αλλά ως ενεργός πρεσβευτής της ελληνικής γλώσσας στον κόσμο, ενισχύοντας τη διασύνδεσή της με την έρευνα, την τεχνολογία, τη διπλωματία και τον πολιτισμό. Καταληκτικά ίσως αξίζει να αναφέρω, σε σχέση με τον παραπάνω προβληματισμό και την ελπίδα να τύχει της υποστήριξης της Πολιτείας, την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών δια της καθηγήτριας Ευγενίας Αρβανίτη και του γράφοντος, όπου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Study in Greece, Καθηγητή Χρήστο Μιχαλακέλη, προχωρούν στη δημιουργία του Εικονικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών (UP Virtual School) για την ενίσχυση της ελληνομάθειας απανταχού της οικουμένης με την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής. Τέλος, θα ήθελα δημόσια να συγχαρώ την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO και τους καθηγητές Γιώργο Μπαμπινιώτη, ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρήστο Κλαίρη, ομότιμο καθηγητή Γενικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης για την ουσιαστική συμβολή τους. Δεν ξεχνώ όμως την Αϊτή, τη χώρα που έκανε την πρώτη παρέμβαση στη συνεδρίαση της UNESCO, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. [...]
27 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  ΕΥΤΥΧΕΙΣ ΓΑΜΟΙ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜ. ΜΠΡΑΪΜΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΔΗΜ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ     Ένα ευχάριστο γεγονός έλαβε χώρα το Σάββατο 26 Απριλίου 2025, με την ένωση δια του γάμου δύο εκλεκτών νέων του τόπου μας, της πανέμορφης νυφούλας Διονυσίας Αντωνοπούλου, ιδιωτικής υπαλλήλου, κόρης του Δημήτρη και της Παναγιώτας Αντωνοπούλοτ και του λεβέντη γαμπρού Ανδρέα Μπραϊμάκη,  εξαίρετου οδοντοτεχνίτη της πόλης, γιου του Δημήτρη και της  Μαρίας Μπραϊμάκη. Το ευτυχές  γεγονός έλαβε χώρα την προαναφερόμενη ημέρα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, στις 7 το απόγευμα και το μυστήριο το ευλόγησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι ιερείς  π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και π. Γρηγόριος Πάπαρης, εν μέσω κλίματος συγκίνησης και χαράς, συγγενών  και φίλων. Τα νυφικά στέφανα άλλαξαν η Νατάσα Αντωνοπούλου, αδελφή της νυφούλας και ο σύζυγός της Νικόλαος Σπηλιόπουλος. Ακολούθησε η γαμήλιος δεξίωση στον πανέμορφο χώρο του κέντρου <<Κίρκη>> στον Άγιο Γεώργιο Πύργου, με ωραία τραγούδια και χορούς, μέσα σε κλίμα χαράς και ευφορίας, με ευχές από συγγενείς και φίλους να ζήσουν οι νεόνυμφοι.  Παρέστησαν συγγενείς και φίλοι από Πύργο, από  Γούμερο και είχαν επίσης έρθει από το Μόντρεαλ του Καναδά. Εγκάρδιες ευχές απευθύνουμε και εμείς, να ζήσουν και να ευτυχήσουν οι νεόνυμφοι, με ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση, καθότι η νυφούλα είναι ανιψιά  από την οικογενειακή πλευρά της γυναίκας μου Αθηνάς Αντωνοπούλου. ΑΝΚ [...]
27 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Λογοτεχνία  Το ποίημα της Κυριακής Με τον “Εσπερινό της Αγάπης” του Γιάννη Βαρβέρη Γράφει η Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου  Φιλόλογος, συγγραφέας  *************************** *************************** ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ Τα Πάθη και Θυσία Του Χριστού με τον πολλαπλό συμβολισμός τους, έχουν υμνηθεί και εμπνεύσει πολλούς πεζογράφους και ποιητές. Αρκετοί Έλληνες ποιητές έχουν εξυμνήσει, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, το δράμα και την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Ας ενώσουμε τις φωνές και τις ευχές μας για την απελευθέρωση των λαών, που μαρτυρούν από τα ανθρώπινα πάθη των συμφερόντων, του κέρδους και της αδικίας. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! ****************************** ****************************** ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Η πόλη με οβελίες αλλού γιορτάζει. Σταθμός Πελοποννήσου κι απομεσήμερο του Πάσχα σε παγκάκι μόνον εσύ κι εγώ καθόμαστε, μητέρα. Είμαστε γέροι πια κι οι δυο κι εγώ αφού γράφω ποιήματα πιο γέρος. Αλλά πού πήγανε τόσοι δικοί μας; Μέσα σε μια βδομάδα δεν απόμεινε κανείς. Ήταν Μεγάλη βέβαια γεμάτη πάθη, προδοσίες, σταυρώσεις- θέλουν πολύ για να υποκύψουν οι κοινοί θνητοί; Έτσι ακριβώς, από τα Βάγια μέχρι σήμερα θα ‘πρεπε κάπως να ‘χαμε κι εμείς χωρέσει. Όμως το Πάσχα τέλειωσε, μητέρα. Κι εμείς τι θ’ απογίνουμε σ’ ένα παγκάκι αθάνατοι καθώς νυχτώνει; [...]
27 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Ο πλανήτης αποχαιρέτησε τον ποιμένα των φτωχών {Πηγή : news 247.gr}   (Οι φωτογραφίες είναι από το iefhmerida)   Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί και ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο παρευρέθηκαν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, αποδίδοντας τον τελευταίο φόρο τιμής στον άνθρωπο που άλλαξε την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας. Τουλάχιστον 400.000 πιστοί, ηγέτες από όλο τον κόσμο και καρδινάλιοι, έδωσαν το “παρών” στο Βατικανό, για το “ύστατο χαίρε” του Πάπα Φραγκίσκου. Μέσα σε κλίμα θλίψης, αλλά και απεριόριστου σεβασμού, η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και πέριξ αυτής, για να αποδώσει τον τελευταίο φόρο τιμής στον άνθρωπο που υπηρέτησε την Εκκλησία για πάνω από δέκα χρόνια και άλλαξε την κατεύθυνση της Καθολικής Πίστης. Η τελετή, γεμάτη συναισθηματική ένταση και θρησκευτική κατάνυξη, σήμανε το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η κηδεία ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με τη λειτουργία στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Χιλιάδες πιστοί και επίσημοι επισκέπτες είχαν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετήσουν τον ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας. Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη με δάκρυα, προσευχές και εκδηλώσεις σεβασμού, ενώ οι πιστοί φορούσαν μαύρα ρούχα και κρατούσαν κεριά, εναρμονισμένοι με τη θρησκευτική τελετή. Ταπεινή και απλή κηδεία   Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει τη δική του επιθυμία ξεκάθαρη στον κόσμο, ζητώντας μια ταπεινή και απλή κηδεία, μακριά από τη μεγαλοπρέπεια που συχνά συνοδεύει τα ταφικά τελετουργικά των Παπών. Η κηδεία ξεκίνησε με το φέρετρο του Πάπα να τοποθετείται στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου καρδινάλιοι και επίσημοι πέρασαν μπροστά του για να αποδώσουν τον τελευταίο τους χαιρετισμό. «Μεταξύ των ανθρώπων που παρευρέθησαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου» για τη λειτουργία «και εκείνων που παρευρέθησαν κατά μήκος της διαδρομής» προς τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, «εκτιμούμε τον αριθμό σε τουλάχιστον 400.000 άτομα», δήλωσε ο Ματέο Πιαντεντόζι. Η τελετή της κηδείας και η ταφή εκτός του Βατικανού   Η θρησκευτική τελετή για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και περιλάμβανε μια σειρά από αναγνώσματα από τις Πράξεις των Αποστόλων και τα Ευαγγέλια. Στην πρώτη ανάγνωση, ο δημοσιογράφος Kielce Gussie από το Vatican News διάβασε από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, καταγράφοντας την περιγραφή του Πέτρου για τη ζωή και το έργο του Ιησού Χριστού. Η τελετή περιλάμβανε επίσης ψαλμούς και προσευχές, ενώ η Παπική Χορωδία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της πνευματικής ατμόσφαιρας της κηδείας. Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όπου, κατά τη διάρκεια της τελετής, έψαλλαν το Χριστός Ανέστη στα ελληνικά. Η παρουσία εκπροσώπων από πολλές χώρες και θρησκευτικές παραδόσεις στη κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου υπογραμμίζει την παγκόσμια σημασία του και την επιρροή του στην παγκόσμια πολιτική και κοινωνία. Αντιπρόσωποι από τα Ηνωμένα Έθνη, κυβερνήσεις και θρησκευτικές οργανώσεις παρακολούθησαν την τελετή, αποτίοντας φόρο τιμής στον άνθρωπο που είχε αφιερώσει τη ζωή του στη διασφάλιση της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Σε αντίθεση με την παράδοση των τελευταίων αιώνων, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα ταφεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, αλλά στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Παρά τη σημασία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ως χώρος ταφής για τους προηγούμενους Πάπες, ο Φραγκίσκος ζήτησε να ταφεί σε έναν ταπεινό τάφο σε μια άλλη, εξίσου ιερή τοποθεσία. Η επιθυμία του να βρίσκεται κοντά στην Αγία Μαρία Ματζόρε ήταν μια απόφαση που υπογράμμισε την ταπεινότητα του χαρακτήρα του και τη δέσμευσή του στην απλότητα, αντί της συνηθισμένης μεγαλοπρέπειας. Το φέρετρο του Πάπα μεταφέρθηκε με πομπή από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου προς τη Σάντα Μαρία Ματζόρε, προκαλώντας μια έντονη συναισθηματική ατμόσφαιρα, καθώς πιστοί και εκπρόσωποι των χωρών παρακολουθούσαν το τελευταίο ταξίδι του αγαπητού ηγέτη. Για την Αγία Μαρία Ματζόρε Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει επανειλημμένα την αγάπη του για την Αγία Μαρία Ματζόρε και τη σύνδεσή του με την εικόνα της Παναγίας, την “Salus Populi Romani”, την οποία τιμούσε ιδιαίτερα. Η βασιλική αυτή ήταν επίσης το μέρος όπου ξεκίνησε τη θητεία του το 2013, όταν ανακηρύχθηκε Πάπας, και όπου πάντα πήγαινε για προσευχή πριν και μετά από σημαντικά ταξίδια του. Ο Πάπας είχε αποκαλύψει τον Δεκέμβριο του 2023 την επιθυμία του να ταφεί εκεί, εξηγώντας ότι ένιωθε «πολύ ισχυρή σύνδεση» με τη βασιλική. Όπως είχε πει τότε, η βασιλική αυτή αποτελεί την «μεγάλη του αφοσίωση». Στην τελευταία του διαθήκη, όπως γράφει το CNN, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επισημάνει την επιθυμία του για μία «απλή» ταφή. Στη διαθήκη του ανέφερε ότι ο τάφος του θα έπρεπε να είναι απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, και με την μόνο επιγραφή «Franciscus». Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την προσωπική του φιλοσοφία για μία απλή ζωή μακριά από τις πολυτελείς παραδόσεις του παπικού αξιώματος. Κατά μήκος του δρόμου, χιλιάδες κόσμου βρίσκονταν στο πλάι, προκειμένου να δουν την πομπή, με δυνατά χειροκροτήματα. Πολύ χαρακτηριστική και συγκινητική είναι η εικόνα της πομπής που περνά έξω από το Κολοσσαίο. Εκεί, περίμεναν υπομονετικά εκατοντάδες άνθρωποι, απλώς και μόνο για να χειροκροτήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο. Λίγα λεπτά πριν τις 14:00, η πομπή έφτασε στη Σάντα Μαρία Ματζόρε. Κι ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς, από νωρίς το πρωί εκατοντάδες -ίσως και χιλιάδες- είχαν στηθεί έξω από το ναό και περίμεναν υπομονετικά τον “ποντίφικα των φτωχών”. Η επιθυμία του Πάπα για ταπεινότητα   Ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της απλότητας, της ταπεινότητας και της άμεσης προσέγγισης των ανθρώπων, ειδικά των φτωχών και των καταπιεσμένων. Η επιθυμία του για μια απλή ταφή, μακριά από την μεγαλοπρέπεια της εκκλησιαστικής εξουσίας, αποτυπώνει πλήρως την προσωπικότητά του. Ζήτησε να ταφεί σε έναν ταπεινό τάφο, χωρίς διακοσμήσεις, μόνο με την επιγραφή “Franciscus”, μια απόφαση που ενσαρκώνει τις αξίες του και την προσήλωσή του στην αυθεντικότητα. Αυτή η τελευταία επιθυμία του Φραγκίσκου, σε συνδυασμό με την απλότητα της κηδείας του, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πορείας που χαρακτηρίστηκε από την αφοσίωσή του στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου δεν ήταν μόνο μια θρησκευτική τελετή, αλλά και μια εκδήλωση με σημαντική πολιτική διάσταση. Η παρουσία υψηλόβαθμων πολιτικών εκπροσώπων και ηγετών από όλο τον κόσμο υπενθυμίζει την παγκόσμια επιρροή που είχε ο Πάπας. Η διαρκής του επιμονή για παγκόσμια αλληλεγγύη και ειρήνη αναδεικνύεται μέσα από τα λόγια του, ενώ η κηδεία του αποκαλύπτει τη σημασία του στον παγκόσμιο θρησκευτικό και πολιτικό χάρτη. Ο Πάπας Φραγκίσκος, με το έργο του και τις αξίες που προώθησε, είχε θεμελιώσει μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που η Καθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις. Το γεγονός ότι δεν ακολούθησε τις παραδοσιακές φόρμες της εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας αποτυπώνει το αληθινό του μήνυμα: ότι η πραγματική δύναμη και ηγεσία κρύβονται στην απλότητα, την αγάπη και την αφοσίωση στους ανθρώπους. Αύριο οι καρδινάλιοι θα μεταβούν στην Σάντα Μαρία Ματζόρε για να προσκυνήσουν και από την Δευτέρα ο ναός θα ανοίξει τις πύλες του στους πιστούς. [...]
26 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Λογοτεχνία  Μια ωραία εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου την προσεχή Δευτέρα 28 Απριλίου 2025 με την παρουσίαση του βιβλίου <<Η σονάτα των αθέατων πουλιών>>  του Σπύρου Πετρουλάκη   [...]
26 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  Λιτανεία της Ιερής Εικόνας έγινε στο κέντρο των  Κρεστένων  Πλήθος  πιστών στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής     Πλήθος πιστών  συμμετείχαν το πρωί της Παρασκευής  25 Απριλίου, στις  θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στην πόλη των Κρεστένων. Στα πλαίσια της εορτής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρεστένων κι εν συνεχεία έγινε λιτανεία της Ιερής Εικόνας στο κέντρο της πόλης, με ενδιάμεση στάση στο νέο Δημαρχείο και τελικό προορισμό την κεντρική πλατεία, όπου την προσκύνησαν   πολλοί  πιστοί από  την ευρύτερη περιοχή. Ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής έγινε παρουσία του Δημάρχου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκου, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρας Ζαφειροπούλου, αιρετών,  τοπικών φορέων, καθώς και πλήθους κόσμου. Να τονιστεί πως η  γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής κάθε χρόνο πέφτει την Παρασκευή της Διακαινησίμου ή αλλιώς Λαμπροβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή μετά το Πάσχα. [...]
26 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτική  Κλιμάκια στελεχών του ΠΑΣΟΚ Ηλείας συναντήθηκαν με τους Δημάρχους του Νομού και άκουσαν τα προβλήματά τους     Τα σοβαρά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών της Ηλείας κατέγραψαν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κλιμάκια των οποίων επισκέφθηκαν -με επικεφαλής τον Γραμματέα της Ν.Ε. κ. Δημήτρη Βάλαρη- μέσα στις ημέρες των εορτών, τους δημάρχους του Νομού. Οι συναντήσεις αποτελούν τον προάγγελο της Νομαρχιακής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στον Πύργο, ενώ όλες οι συντονισμένες δράσεις του κόμματος γίνονται εν όψει της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για τη Δυτική Ελλάδα, η οποία θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην Πάτρα. Κοινή διαπίστωση όλων των μελών των κλιμακίων είναι ότι, τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο νομό τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και την αποκλειστική ευθύνη αυτών έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα μεγαλύτερα -κατά κοινή ομολογία των δημάρχων- είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της υποχρηματοδότησης των δήμων, των πολλών αρμοδιοτήτων που τους έχει μεταβιβάσει δίχως πόρους το κεντρικό κράτος, των προβλημάτων σε βασικές υποδομές και στον προγραμματισμό των έργων, αλλά και των τεράστιων ελλείψεων που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό. Οι συναντήσεις των κλιμακίων θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και με τους παραγωγικούς φορείς της Ηλείας, προκειμένου να σχηματιστεί σφαιρική άποψή για το σύνολο των θεμάτων και των αναπτυξιακών προοπτικών του Νομού. Το ΠΑΣΟΚ κατά την Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Πάτρας θα παρουσιάσει συγκεκριμένους πολιτικούς άξονες στα βασικά ζητήματα και της Ηλείας, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί τόσο η συζήτηση για τους τρείς νομούς της Δυτικής Ελλάδας, όσο -εν συνεχεία- και το πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα παρουσιαστεί. Παράλληλα, μέσω των συνεχών δράσεων και συναντήσεων των στελεχών του, το ΠΑΣΟΚ Ηλείας συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα και παρουσιάζοντας λύσεις για το μέλλον του τόπου. [...]
26 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  Η περιοχή Καλίτσα Αμαλιάδας γιόρτασε για ακόμα μία χρονιά με λαμπρότητα τον προστάτη της Άγιο Γεώργιο   Με κάθε επισημότητα και με μεγάλη συμμετοχή πιστών, ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Καλίτσα Αμαλιάδας τίμησε τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Αγίου, πραγματοποιώντας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας, χοροστατούντος του Σεβ.  Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, ο οποίος πλαισιωνόταν από ιερείς ενοριών της Αμαλιάδας. Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τόσο το εσωτερικό, όσο και τον εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιερής εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής Καλίτσα, συνοδεία έφιππου, όπως επιβάλλει το έθιμο. Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος συμμετείχε και φέτος στους λαμπρούς εορτασμούς με μέλη της δημοτικής του αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Ηλείας κ. Διονύσης Καλαματιανός, αλλά και εκπρόσωποι αρχών, φορέων, σωμάτων ασφαλείας και ένοπλων δυνάμεων. Όπως τόνισε αμέσως μετά το τέλος της λιτάνευσης ο Δήμαρχος Ήλιδας: «Εύχομαι ο Άγιος Γεώργιος, ο προστάτης της περιοχής του Καλίτσα Αμαλιάδας και των κατοίκων της, να είναι αρωγός σε κάθε ενέργεια, να μας περιβάλλει με την αγάπη του και να μας χαρίζει υγεία και δύναμη. Όλος ο κόσμος κάθε χρόνο να έρχεται την ημέρα αυτή που γιορτάζουμε και να παίρνει την ευλογία του Αγίου».     «ΑΓΙΩΡΓΗ ΑΦΕΝΤΗ ΜΟΥ ΚΙ ΑΦΕΝΤΗ ΚΑΒΑΛΑΡΗ…!»   Με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια του Αγίου Γεωργίου και σειρά πατροπαράδοτων εθίμων, γιόρτασε ο Δήμος Ήλιδας τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, στην πλατεία Καλίτσα Αμαλιάδας,. Στην παραδοσιακή εκδήλωση με τίτλο: «ΑΓΙΩΡΓΗ ΑΦΕΝΤΗ ΜΟΥ ΚΙ ΑΦΕΝΤΗ ΚΑΒΑΛΑΡΗ…!», την οποία επιμελήθηκε ο άμισθος σύμβουλος σε θέματα λαογραφίας και παράδοσης του Δημάρχου Ήλιδας κ. Ηλίας Τουτούνης, συμμετείχε πλήθος κόσμου, αλλά και εκπολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. Για την ημέρα και τον Άγιο Γεώργιο μίλησε ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτριος Μπαντούνας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής για την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, αλλά και τα πλούσια λαογραφικά στοιχεία. Για ακόμα μία χρονιά, στην πλατεία Καλίτσα ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, ενώ το χορευτικά τμήματα συλλόγων του Δήμου Ήλιδας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς για την ημέρα. Αμέσως μετά βραβεύτηκαν από τον Δήμο Ήλιδας όλοι οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης, ενώ την παρουσίαση ανέλαβε και φέτος η γεωπόνος κα Θάλεια Γκινάλα. Χαιρετισμό εγκάρδιο απηύθυνε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Θεώνη Γεωργοπούλου. Μετά το πέρας, προσφέρθηκαν γλυκά και αλμυρά εδέσματα που επιμελήθηκαν οι σύλλογοι, ενώ ο δήμος Ήλιδας βράβευσε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση. [...]
26 Απριλίου, 2025Άρθρα / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ  <<Είναι δυνατόν να θολώνουμε την πολιτική μας>>?  Γράφει το στελέχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  Νίκος Τσούλιας     Όταν το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αξιοποιεί τα ίδια πολιτικά πρόσωπα που αξιοποιεί και ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. και μάλιστα στο ίδιο διάστημα, τι ακριβώς μηνύματα στέλνονται στην κοινωνία, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή; Άραγε υπάρχουν πρόσωπα υπερκομματικά και απόλυτα εθνικά, που μπορούν να υπηρετούν δύο αντιπαρατιθέμενες πολιτικές προτάσεις? Όταν ο κ. Μητσοτάκης έσπασε μια πολιτική πρακτική δεκαετιών για συναίνεση στον κατ’ εξοχήν θεσμό της εθνικής συνεννόησης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμείς βρίσκουμε συναινέσεις σε επίπεδο προσώπων στο πεδίο της κομματικής και πολιτικής αντιπαράθεσης? Όταν βασικά κομματικά μας πρόσωπα αναφέρονται στον κ. Πιερρακάκη ότι “είναι μια πολύ καλή συνέχεια για τα δεδομένα της κυβέρνησης της Ν.Δ.” μιλώντας για τη νέα  θέση του στο Υπουργείο Οικονομικών, τα στελέχη, τα μέλη, οι φίλοι μας τι ακριβώς αποκομίζουν όσον αφορά τον ρόλο μας ως κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μήπως έχει γίνει και κάποια ανάλογη αποτίμηση στο έργο του κ. Πιερρακάκη ως Υπουργού Παιδείας  με τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, με την ανάδειξη των κολεγίων ως πανεπιστημίων και με την εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης? Όταν θεωρούμε την υπόθεση των Ωνάσειων σχολείων ως υπόθεση δωρεάς, ενώ δεν πρόκειται καθόλου περί αυτού – δωρεές και πολύ σημαντικές μάλιστα γίνονταν και γίνονται χωρίς να γίνεται παρέμβαση στους εκπαιδευτικούς θεσμούς – και δεν εμβαθύνουμε α) ότι πρόκειται για δημιουργία συστάδας ιδιωτικών σχολείων και μάλιστα με κορφολόγηση καλών μαθητών, β) ότι για πρώτη φορά έχουμε παρέμβαση με προνομιακούς μάλιστα όρους στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο από εξω-εκπαιδευτικούς φορείς, αφού ο έλεγχος είναι στο Ίδρυμα  – κάτι που δεν γίνεται ούτε καν στα αμιγή ιδιωτικά σχολεία -, γ) ότι είναι ιδιωτικά σχολεία αλλά με το μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους να είναι κρατικό (!) και δ) ότι είναι ένα εγχείρημα ενίσχυσης των ανισοτήτων, τι μήνυμα δίνουμε στην κοινωνία για τη δημόσια εκπαίδευση; Και αν αύριο ζητήσουν κάτι ανάλογο όσοι κάνουν ήδη μεγάλες δωρεές εδώ και δεκαετίες? Όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. υιοθετεί “λοβοτομημένες” δικές μας πολιτικές προτάσεις ή ακόμα και όταν χρησιμοποιεί απλώς τους δικούς μας τίτλους σε επιμέρους θέματα, δεν θα πρέπει να δίνουμε σκληρή μάχη τόσο στην  ουσία όσο και στη σχετική προπαγάνδα μας για την ωμή δημαγωγία και για την απόπειρα χειραγώγησής μας? Θεωρώ ότι θεσμική και προγραμματική αντιπολίτευση δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ. – ακριβώς το αντίθετο! Όταν η πολιτική της Ν.Δ. έχει οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο, με τις πολλαπλές ανισότητες, με την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού κράτους (υγείας και παιδείας κλπ), το όποιο θόλωμα της πρότασής μας δεν μας υπονομεύει? Όταν δεν στηρίζουμε και δεν στηριζόμαστε στα κομματικά όργανα, στις παρατάξεις μας στους κοινωνικούς χώρους και στους θεσμικούς συλλογικούς φορείς των εργαζομένων, πώς θα διαμορφωθούν  και πώς θα αποκτήσουν δυναμική η πολιτική μας και η ιδεολογία μας – όταν μάλιστα τα ΜΜΕ υπηρετούν πιστά και προκλητικά το αφήγημα της Ν.Δ.? Όταν οι καιροί έχουν αλλάξει τόσο δραματικά, όταν μετασχηματίζεται ακόμα και το ίδιο το πολιτιστικό και πολιτικό μόρφωμα της Δύσης, εμείς θα υμνούμε μόνο το παρελθόν μας και θα αναδεικνύουμε πρόσωπα πολύ περασμένων εποχών, δεν θα ανιχνεύουμε τις αναζητήσεις των νέων, δεν θα ακούμε τις βοές του παρόντος, δεν θα εκφράζουμε τα σημάδια του μέλλοντος? Δεν αρκεί να δηλώνουμε ότι δεν θα συγκυβερνήσουμε (πάλι) με τη Ν.Δ. γιατί σ’ αυτή την περίπτωση το πρόβλημά μας θα είναι υπαρξιακό και μάλλον θα πρέπει να της δώσουμε και τα κλειδιά της Χαριλάου Τρικούπη…  Οφείλουμε να κινούμαστε, έτσι ώστε όλες οι πράξεις μας να μην αφήνουν περιθώρια ερμηνείας για το αντίθετο. Μπορούμε να αφήσουμε το “φαίνεσθαι” να θολώνει και να αλλοιώνει το “είναι”? [...]
26 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ  ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ 27 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ 2025     Καλώς ήρθες Άνοιξη!   Η κοινότητα της Μέλισσας Ηλείας, καλωσορίζει την Άνοιξη και σας περιμένει! O Δήμαρχος Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γεωργία Κακαλέτρη και η Πρόεδρος της Κοινότητας Μέλισσας Αλεξάνδρα  Λυκοκανέλλου, σας προσκαλούν στη  μεγάλη γιορτή της άνοιξης!  Σας περιμένουμε την Κυριακή του Θωμά 27 Απριλίου στην κοινότητα Μέλισσας του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, να καλωσορίσουμε όλοι μαζί την άνοιξη…  Αγοράστε τα λουλούδια σας στην ανθοκομική έκθεση τοπικών ανθοκόμων.  Γνωρίστε και προμηθευτείτε αγνά τοπικά προϊόντα της περιοχής, από την έκθεση τοπικών προϊόντων- παραγωγών.  Λάβετε μέρος στους πιο διασκεδαστικούς «αγώνες» ποδηλάτων ισορροπίας για παιδιά 2 έως 5 ετών, με μετάλλια, μπλουζάκια και δώρα για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν.  Δοκιμάστε τις ικανότητές σας στο άθλημα της τοξοβολίας ανεξάρτητα από την ηλικία σας!  Φτιάξτε το δικό σας ανοιξιάτικο στεφάνι  μαζί με τα παιδιά σας, με φυσικά υλικά που σας παρέχουμε! ***  Οι τοπικές επιχειρήσεις βάζουν τα γιορτινά τους και σας περιμένουν να καλωσορίσουμε όλοι μαζί την άνοιξη! [...]
24 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  Στην αιωνιότητα ο εξαίρετος συμπολίτης Παναγιώτης (Τάκης)  Κων. Κίσκιλας     Εξεμέτρησε το ζην και έφυγε πλήρης ημερών για την αιωνιότητα, σε ηλικία 98 ετών, ο αγαπητός και εκλεκτός συμπολίτης Παναγιώτης (Τάκης) Κίσκιλας, ένας εξαίρετος άνθρωπος, λίαν ευγενής προς όλους, με μια αυθεντική αρχοντιά άλλων εποχών. Ο αείμνηστος Τάκης Κίσκιλας υπηρέτησε για πολλά χρόνια στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, με άοκνη υπευθυνότητα και με πλήρη ευσυνειδησία στα καθήκοντά του. Ξεκίνησε τη διαδρομή του από τον σταθμό του ΟΣΕ στον Πύργο και έγινε Σταθμάρχης αναλαμβάνοντας επίσης καθήκοντα στον σταθμό ΟΣΕ της  Αρχαίας Ολυμπίας, όπου παρέμεινε για πολλά χρόνια. Τελευταίος του σταθμός ήταν τα κεντρικά του ΟΣΕ Αθηνών, απ΄όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Πριν από λίγα χρόνια έχασε την αγαπημένη του σύζυγο, με την οποία είχε αποκτήσει δύο πολύ καλά παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη. Ευτύχησε επίσης να αποκτήσει την εγγονή του Μάρθα από το πρώτο του παιδί. Μετά την συνταξιοδότησή του παρέμεινε στην Αθήνα, αλλά ερχόταν τακτικά στη γενέτειρά του τον Πύργο, Χριστούγεννα και Πάσχα και για μεγάλο χρονικό διάστημα τα καλοκαίρια. Πυργολάτρης στην κυριολεξία ενδιαφερόταν για την πρόοδο του τόπου. Υπήρξε φίλος της πατρικής μας οικογένειας και ένθερμος υποστηρικτής και συνδρομητής της ΑΥΓΗΣ Πύργου. Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα την Τετάρτη του Πάσχα 23 Απριλίου 2025, από τον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Πύργου, στις 11 το πρωί, όπου προέστη ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου. Τον αποχαιρέτησαν συγγενείς και φίλοι. Επίσης παρέστη ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος. Η ΑΥΓΗ Πύργου αποχαιρετά με θλίψη έναν ευπατρίδη στη διαδρομή του στο αιώνιο φως του σύμπαντος κόσμου και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους τους συγγενείς. Η μνήμη των καλών ανθρώπων διαρκεί αενάως στης αιωνιότητας τον ατέρμονα χρόνο. ΑΝΚ [...]
23 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του προστάτη Αγίου Γεωργίου στην Κρέστενα     Με λαμπρότητα εορτάστηκε  την Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 η μνήμη του προστάτη Αγίου Γεωργίου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό Κρεστένων. Αρχικά τελέστηκε Θεία Λειτουργία υπό τον π. Βασίλειο στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου κι εν συνεχεία έγινε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στο κέντρο των Κρεστένων, με κατάληξη την κεντρική πλατεία όπου πλήθος πιστών έσπευσαν να προσκυνήσουν. Παρών στις εκδηλώσεις ήταν ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δήμητρα Ζαφειροπούλου, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Κώστας Δρακόπουλος, αιρετοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και πλήθος πιστών. Ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κρεστένων  χτίστηκε μεταξύ των ετών 1830-1835 και διαθέτει όμορφα διακοσμημένο τέμπλο, ξυλόγλυπτες πύλες, γυναικωνίτη και δεσποτικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αρχικός ναός έγινε από τέσσερα αδέλφια που ήρθαν από τη Σμέρνα, φέρνοντας μαζί τους την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. [...]
23 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΕΓΚΡΙΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΥ ΕΚ ΠΥΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1900 ΕΩΣ ΤΟ 1950 – ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΚΑΤ΄ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗ     Είναι η ράχη του τόμου με το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα και τη χρονολόγηση της 50ετίας. .  Όλο  αυτό το υλικό των 50 χρόνων ζωής του Πύργου,  συνέλεξε μετά ενδελεχούς έρευνας ο αείμνηστος Δικηγόρος εκ Πύργου  καταγόμενος Διονύσιος Ν. Κωνσταντόπουλος, το οποίο και δημοσιευθηκε κατ’ αποκλειστικότητα σε συνέχειες στην ΑΥΓΗ Πύργου του Αύγουστου Καπογιάννη,  καθ’ όλη την διάρκεια της 10ετίας του 1960.  888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ Σας παρουσιάζω το εδάφιο της ιστορικής έρευνας του Διονυσίου Ν. Κωνσταντόπουλου, για τα πρώτα βήματα που έγιναν για την δημιουργία στον Πύργο Χορωδίας.  Έκανα πρώτα αυτή την επιλογή διότι μετέχω χορωδιακού σχήματος στο Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου. Μου αρέσει το διάβασμα και η μελέτη και μου αρέσει να αναδιφώ παλαιά κείμενα ιστορικής αξίας, αλλά δυστυχώς δεν μου επαρκεί ο χρόνος! Θα κάνω ό,τι μπορώ, για να γίνουν γνωστά πολλά πράγματα, που τα έχει σκεπάσει η αχλή του χρόνου. Επισυνάπτω το εδάφιο που αφορά τη συγκρότηση του χορωδιακού σχήματος στον Πύργο. {Αποθηκεύστε τα επισυναπτόμενα στην επιφάνεια εργασίας υπολογιστή ή κινητού και μετά κάντε διπλό κλικ επάνω για μεγέθυνση και θα πάρουν ακριβώς το σχήμα του πρωτότυπου αντιγράφου και με άνεση θα διαβάσετε το πριεχόμενο}.   [...]
23 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  Η ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΜΕ ΝΕΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ <<ΑΠΟΛΛΩΝ>> ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/4 ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ <<ΠΑΡΑΞΕΝΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ>>       Οι «Παράξενοι Ταξιδιώτες» σας προσκαλούν σε ένα γάμο Ελληνοαλβανικό! Ετοιμαστείτε για μια διεθνή τελετή. Οι συμπέθεροι στα μαχαίρια …τα μπατζανάκια σε κανονικό πόλεμο … οι συμπεθέρες σε έξαψη … η νύφη κι ο γαμπρός ακροβατούν σε ηλίθιες ισορροπίες … Μέχρι να καταλάβεις το πρώτο χαστούκι τρως το δεύτερο…. Θέλετε να γίνετε κουμπάροι;   Την θρυλική και πιο επιτυχημένη παράσταση των τελευταίων ετών «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», των Ρέππα – Παπαθανασίου η οποία σημείωσε και μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία, θα ανεβάσουν φέτος οι «Παράξενοι Ταξιδιώτες». Γεμάτη αιχμηρό χιούμορ, κοινωνική σάτιρα και απρόβλεπτες καταστάσεις. Η εικόνα του «Τέλειου Έλληνα» αποδομείται. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Οι προλήψεις, η ξενοφοβία και οι μικροαστικές αντιλήψεις «παίζουν» στην αρένα του γέλιου. Η παράσταση είναι ιδανική για όσους αγαπούν την κωμωδία αλλά δεν φοβούνται να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη της κοινωνικής σάτιρας.   Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):   Ανδρέας Βούλτσος: Λυκούργος Παντελής Μήτρου: Βασίλης Άσπα Αργυροπούλου: Πένυ Έλπη  Σπηλιοπούλου: Πωλίνα Θοδωρής Τσαγρής: Νικήτας Νίκη Δημοπούλου: Λίζα Ανδρέας Βαχλιώτης: Άλφρεντ Θοδωρής Δημόγλου: Μπουκουράν Μαρία Κορίζη: Κλαμπέτα   Συντελεστές:   Σκηνοθεσία: Παντελής Μήτρου Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Ανδρίτσου Επιμέλεια Σκηνικών:  Έλπη Σπηλιοπούλου Επιμέλεια Μουσικής: Παντελής Μήτρου Επιμέλεια Κοστουμιών: Κατερίνα Στεφανοπούλου Ήχος / Φωτισμός: Λευτέρης Ξένος Υποβολείο: Βούλα Φερεντίνου, Πέγκυ Δρεμπέλα Φωτογραφίες/Βίντεο: Σταύρος Ρομποτής Επιμέλεια Προγράμματος: Ανδρέας Βούλτσος Γραφιστικά: Πανωραία Οικονόμου Εκτυπώσεις: Βούλτσος Εκτυπώσεις Παραγωγή: «Παράξενοι Ταξιδιώτες» [...]
23 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  Εξιχνιάστηκαν δύο απάτες στη Ναύπακτο Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο κατηγορούμενων         Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, δύο απάτες, που διαπράχθηκαν στις 10-03-2025 και  στις 25-02-2025 στη Ναυπακτία.   Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες για διάπραξη  απάτης  σε βάρος ισάριθμων κατηγορούμενων ημεδαπών ανδρών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.   Ειδικότερα :   Στις 10-03-2025, ένας εκ των κατηγορούμενων, προσποιούμενος πελάτη, επικοινώνησε με Τηλεφωνικό Κέντρο Ταξί και με το πρόσχημα της παραλαβής του, από περιοχή της Φωκίδας, έπεισε οδηγό Ταξί να του αγοράσει προπληρωμένη κάρτα -100- ευρώ και τρία πακέτα τσιγάρων. Στη συνέχεια απέσπασε τηλεφωνικά από τον οδηγό του Ταξί, τον αριθμό της προπληρωμένης κάρτας και αφού χρησιμοποίησε το ποσό διέκοψε την επικοινωνία. Στις 25-02-2025, ο δεύτερος κατηγορούμενος, προσποιούμενος λογιστή, επικοινώνησε τηλεφωνικά με ημεδαπή γυναίκα, και με το πρόσχημα της καταβολής επιδόματος, την έπεισε να μεταβεί σε περίπτερο να αγοράσει πέντε προπληρωμένες κάρτες συνολικής αξίας -500- ευρώ και να του γνωστοποιήσει τους αριθμούς των καρτών. Ο κατηγορούμενος αφού της απέσπασε το συνολικό ποσό των -500- ευρώ, διέκοψε την επικοινωνία μαζί της. ***  Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των κατηγορούμενων θα υποβληθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας / Παράλληλη έδρα Μεσολογγίου. [...]
23 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  Η Κοινότητα Μέλισσας σας περιμένει στη μεγάλη γιορτή της Άνοιξης!  Κυριακή 27 Απριλίου 2025 και ώρα έναρξης 10 το πρωί     O Δήμαρχος Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γεωργία Κακαλέτρη και η Πρόεδρος της Κοινότητας Μέλισσας Αλεξάνδρα  Λυκοκανέλλου, σας προσκαλούν στη  μεγάλη γιορτή της άνοιξης!   Σας περιμένουμε την Κυριακή του Θωμά 27 Απριλίου στην κοινότητα Μέλισσας του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, να καλωσορίσουμε όλοι μαζί την άνοιξη…  Αγοράστε τα λουλούδια σας στη ανθοκομική έκθεση τοπικών ανθοκόμων.  Γνωρίστε και προμηθευτείτε αγνά τοπικά προϊόντα της περιοχής, από την έκθεση τοπικών προϊόντων- παραγωγών.  Λάβετε μέρος στους πιο διασκεδαστικούς «αγώνες» ποδηλάτων ισορροπίας για παιδιά 2 έως 5 ετών, με μετάλλια, μπλουζάκια και δώρα για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν.  Δοκιμάστε τις ικανότητές σας στο άθλημα της τοξοβολίας ανεξάρτητα από την ηλικία σας!  Φτιάξτε το δικό σας ανοιξιάτικο στεφάνι  μαζί με τα παιδιά σας, με φυσικά υλικά που σας παρέχουμε! Οι τοπικές επιχειρήσεις βάζουν τα γιορτινά τους και σας περιμένουν να καλωσορίσουμε όλοι μαζί την άνοιξη! [...]
23 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  ΣΑΡΑΝΤΑ ΔΥΟ  ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ    Του κ.  Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη, Επιτ. Δικηγόρου         Την 1η Μάη του  χρόνου που διανύουμε  συμπληρώνονται  σαράντα δύο χρόνια από τότε που με τη θέληση των πολυτέκνων αναλάβαμε τη διοίκηση και την τύχη του Πολυτεκνικού Κινήματος Πατρών . Πέρασαν σαράντα δύο χρόνια από εκείνη την πρωτομαγιά που σημάδεψαν μια πορεία αγώνων.  Ήταν μέρα που γιόρταζαν οι εργαζόμενοι, μέρα γιορτή της Άνοιξης.       Πέρασαν σαράντα δύο χρόνια και νιώθουμε σα να’ ταν χτες.  Μόνο όταν κάνουμε μια αναδρομή στην πορεία μας  διαπιστώνουμε την απόσταση. Όταν βλέπουμε τις μορφές των φίλων και συνεργατών στα φωτογραφικά λευκώματα του αρχείου μας και τους αντικρίζουμε σήμερα, καταλαβαίνουμε τη διαφορά. Διαφορά επίδρασης του χρόνου. Όμως η χαρά της προσπάθειας και της έντασης, η χαρά των αγώνων και των επιτυχιών,  η χαρά της δημιουργίας και της αποτελεσματικότητας,  μας έδινε πάντα δύναμη και κουράγιο. Τι κι αν πέρασαν σαράντα και πλέον χρόνια. Εμείς στις επάλξεις με περισσότερη ένταση, με μεγαλύτερη δύναμη ,με περισσότερη επιμονή, με αστείρευτη υπομονή., παλεύαμε καθημερινά με έμπνευση ,με μεθοδικότητα, με σύστημα, με προγραμματισμό, με αυταπάρνηση. Τη δύναμη αυτή την αντλούσαμε από τον κόσμο των Πολυτέκνων.  Τον κόσμο που κάθε φορά όλο και περισσότερο αναγνώριζε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα ν’  αναγνωρίζει το έργο μας, εκτιμούσε τις προσπάθειες και τον καθημερινό αγώνα για τη λύση των σημαντικών καθημερινών προβλημάτων μας υιοθετούσε και αποδεχόταν τις θέσεις μας που κάθε φορά διατυπώναμε, εξέφραζε τις ευχαριστίες  του  και  μας στήριζε στις άδικες επιθέσεις. Στους κάθε χρόνο απολογισμούς μας  όλο  και κάτι καινούργιο  είχαμε να πούμε, όλο και κάποια νέα κατάκτηση να ανακοινώσουμε όλο και κάποιο καινούργιο έργο να παρουσιάσουμε. Η ιστορία του Πολυτεκνικού Κινήματος της Πάτρας συνεχίστηκε.  Δεν έμεινε στάσιμη στις σελίδες του ομότιτλου βιβλίου του γνωστού Πατρινού συγγραφέα Λευτέρη Χρ. Μαρινέλλη που η Διοίκησή  μας θέλοντας να τιμήσει τους ηγέτες του Πολυτεκνικού Κινήματος  της Πάτρας, τύπωσε με δαπάνες της και διέθεσε στα μέλη της δωρεάν. Η επί επτά τριετίες(είκοσι ένα συνολικά χρόνια) αναβάπτιση της  εμπιστοσύνης των πολυτέκνων και μάλιστα  με ψηλότερα κάθε νέα εκλογή ποσοστά, αποδεικνύει το ύψος της εμπιστοσύνης και της αναγνώρισης του έργου μας και συνάμα τη μεγάλη στήριξη στις προσπάθειες και στον αγώνα μας. Μετά από μια εικοσαετία υποχρεωθήκαμε  ατύπως από τον  τότε  πολιτικό  μας φορέα, να μη θέσουμε υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου. Το νέο  πρόσωπο που στήριξε ο πολιτικός φορέας μου  απεδείχθη ανάξιος, αφού μετά την εκλογή του υποχρεώθηκε σε παραίτηση   μετά   από  κατάθεση μηνυτήριου  αναφοράς σε βάρος του  για  φερόμενο ως  διαπραχθεν ποινικό αδίκημα με συνέπεια   ο σύλλογος  να έχει μια άσχημη  πορεία. Εγώ βέβαια επέλεξα το δύσκολο δρόμο να προσφέρω τις υπηρεσίες μου  στο Σύλλογο Πολυτέκνων της περιοχής καταγωγής μου, από την οποία είχα απομακρυνθεί από το τέλος των  Γυμνασιακών μαθητικών μου χρόνων και εν πολλοίς ήμουν άγνωστος.  Παρ’ όλα αυτά οι γνώσεις των προβλημάτων των πολυτέκνων και  η ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού συλλόγου στην περιοχή, με υποχρέωσε να προχωρήσω  στη διαδικασία συνένωσης δύο μικρών σε αριθμό μελών συλλόγων,  εκείνων της Γαστούνης και του Βαρθολομιού και στη δημιουργία ενός ισχυρού  Συλλόγου, εκείνου των  Πολυτέκνων ‘Ηλιδας  με έδρα την πόλη του Δήμου Πηνειού, Γαστούνη.       Εκεί ξεκίνησε μια νέα εικοσαετία αγώνων με τη θερμουργό στήριξη  του οικείου τότε Μητροπολίτη Γερμανού, ο οποίος διέθεσε σχεδόν ένα όροφο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Γαστούνης, όπου στεγάστηκαν τα γραφεία του νεοσυσταθέντος Συλλόγου Πολυτέκνων ΄Ηλιδας. Η εφημερίδα που μέχρι τότε εξέδιδε ο Πολυτεκνικός Σύλλογος Πατρών συνέχισε τη νέα περίοδο με  διαφορετική επωνυμία  ως «ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΗΛΙΔΑΣ». Οι πολύτεκνοι της περιοχής αγκάλιασαν την προσπάθεια μας  και στήριξαν κάθε νέο μας βήμα που οδηγούσε προς την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων τους. Η παρουσία μας στην Ανωτάτη συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος  συνεχίστηκε με αρμονική συνεργασία με τις ηγεσίες όλων των συλλόγων πολυτέκνων της χώρας που είχαν εκτιμήσει και αξιολογήσει την προσφορά μας, ακόμη από τη θητεία μας  στο σύλλογο πολυτέκνων Πατρών και συνεχίστηκε και αντίστοιχα η τιμητική  εκλογή μου στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Α.Σ.Π.Ε.        Η συνεργασία μου με τον ανώτατο συνδικαλιστικό μας όργανο συνεχίστηκε μέχρι την 22α παρελθόντος μηνός Φεβρουαρίου όπου τιμητικά με εξέλεξαν οι πρόεδροι- εκπρόσωποι των συλλόγων πολυτέκνων της χώρας  Πρόεδρο, να προεδρεύσω  της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων των Πολυτεκνικών Συλλόγων της χώρας. Αυτή η ημεροχρονολογία υπήρξε και το τέλος της προσφοράς μου στον κόσμο των πολυτέκνων της χώρας . Εκείνη την ημέρα είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον μέχρι εκείνη την ημεροχρονολογία  πρόεδρο της Α.Σ.Π.Ε. συνάδελφο, Δικηγόρο και συμμαθητή στο Γυμνάσιο Γαστούνης, Βασίλειο Θεοτοκάτο αλλά και τους προέδρους όλων των Πολυτεκνικών συλλόγων της χώρας για την εκτίμηση ,τη στήριξη και την αγάπη τους στο πρόσωπο μου. [...]
23 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ       «Ο Πάπας Φραγκίσκος θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένας βαθιά προοδευτικός και ανθρωπιστής ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας. Τόλμησε να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο πάνω σε καίρια κοινωνικά και ηθικά ζητήματα – από την κλιματική κρίση και τη μετανάστευση, μέχρι τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας και τις προκλήσεις της τεχνολογίας. Με το έργο και το ήθος του, προώθησε μια Εκκλησία πιο συμπονετική, πιο συμπεριληπτική, πιο ανθρώπινη. Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό». [...]
22 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ CINE CINEMA || Πρόγραμμα 24/4 – 30/4 ——————– 1.”MINECRAFT” (μεταγλ) >>> 18:15 (Αιθ.1) – (ΠΕ-ΠΑΡ-ΣΑΒ-ΚΥΡ) 2.“Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΔΟΝΤΗΣ” (μεταγλ) >>> 18:15 (Αιθ.2) – (ΠΕ-ΠΑΡ-ΣΑΒ-ΚΥΡ) 3.”UNTIL DAWN” >>> 20:15 (Αιθ.2) 4.”Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ 2” >>> 19:45 & 22:00 (Αιθ.1) 5.”SINNERS” >>> 22:00 (Αιθ.2)   [...]
19 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  Η <<ΑΥΓΗ>> Πύργου εύχεται στους Αναγνώστες της και σε όλο τον κόσμο παν ποθητό εκ βάθους καρδίας και καλή Ανάσταση Ειρήνης και Πάσχα Αγάπης με γενναίο δημοκρατικό φρόνημα και κοινωνική δικαιοσύνη! (Θα είμαστε και πάλι μαζί την Τρίτη του Πάσχα)   [...]
19 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Λογοτεχνία / Πολιτισμός  Η ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ <<ΝΟΥΜΑ>> ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΙΝΤΕΟΣΕΛΦΙ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΑΣ     Πρόκειται για μια μοναδική έκδοση στο Νομό Ηλείας, ο <<Νουμάς>>, που διευθύνει ο συνάδελφος δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γιάννης Νικολόπουλος.   Έχει ήδη κυκλοφορήσει η διμηνιαία έκδοση (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025)  της Επιθεώρησης Τέχνης, Γραμμάτων και Πνευματικού Προβληματισμού, την φιλολογική επιμέλεια της οποίας έχει η Ευγενία Νικολοπούλου. Πληθώρα λογοτεχνών, στοχαστών, φιλοσόφων και ποιητών από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και τον Ναζίμ Χικμέτ έως τους Έλληνες επίφανείς ποιητές, και τον δικό μας μεγάλο Διηγηματογράφο Ανδρέα Καρκαβίτσα, αλλά και πολλών άλλων από το πανελλήνιο. Η πρώτη σελίδα κοσμείται από την αναφορά για <<Το Ελληνικό Έθνος>> του Κ.Ι. Δεσποτόπουλου, του Ευάγγελου Παπανούτσου για την <<ηθική ζωή>>,  ένα εξαιρετικό ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα <<Το  φεγγάρι>> και άλλα. Και όπως πάντα η επιφυλλίδα με θέμα <<Στον καιρό της μοναξιάς και της ερήμωσης…>>, που υπογράφει ο Γιάννης Νικολόπουλος. ΑΝΚ [...]
19 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Λογοτεχνία  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΊΏΝ ΣΤΟΝ <<ΑΠΟΛΛΩΝΑ>> ΠΥΡΓΟΥ     Μπράβο και στην εκλεκτή Αρχαιολόγο – Νομισματολόγο κ. Δημηλένα  Λαδογιάννη για την εξαιρετική ομιλία της     Συγχαρητήρια στα άξια στελέχη του Συνδέσμου κ. Καίτη Ντοά και κ. Βασιλική Παπανικολάου     <<Πολιορκία και ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου>>     Εντυπωσίασε η Εκπαιδευτικός κ. Ευγενία Πετροπούλου   Μπορεί να πέρασαν κάποιες μέρες, από την εόρτιον Κυριακή των Βαϊων 13 του εύσχημου Απρίλη 2025, αλλά ο απόηχος διαρκεί ακόμα και κατά την επέτειο της οδυνηρής πορείας προς την Σταυρική θυσία…  Ο λόγος για την εξαιρετική εκδήλωση, υψηλού πολιτιστικού επιπέδου, που έλαβε χώρα την προαναφερόμενη ημερομηνία, στο θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου, στου δειλινού το εύρος λίγο προτού βρδιάσει. Το θέμα λίαν επίκαιρο <<Πολιορκία και ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου>>, το ανέπτυξε με θαυμάσιο διαλλεκτικό και γνωσιολογικό τρόπο η Αρχαιολόγος – Νομισματολόγος κ. Δημηλένα Λαδογιάννη, με θεματικές ενότητες και τεκμηριωμένες αναφορές, τόσο στη διάρκεια της Πολιορκίας, όσο και και κατά την Ηρωική Έξοδο των <<Ελεύθερων Πολιορκημένων >> του Μεσολογγίου. Ενδιάμεσα των θεματικών ενοτήτων με καλλιέπεια λόγου και από στήθους η εκλεκτή Εκπαιδευτικός κ. Ευγενία Πετροπούλου, στέλεχος της Χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργοτ, διάνθισε την κεντρική ομιλία, με αναφορές στην παράδοση και τη δημώδη ποίηση. Την κ. Λαδογιάννη παρουσίασε ανοίγοντας την εκδήλωση η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων κ. Καίτη Ντοά επιδαψιλεύοντας περγαμημές για την εκλεκτή του ωραιψπρεπούς λόγου κεντρική ομιλήτρια. Η κ. Ντοά μαζί με την Γραμματέα  κ. Βασιλική Παπανικολάου είναι οι στυλοβάτες  του εν λόγω Συνδέσμου και τους αξίζουν τα δημόσια συγχαρητήρια γι΄αυτή την άρτια  από άποψη διοργάνωσης εκδήλωση. Μία ακόμα  επιτυχία αποτέλεσε η συμμετοχή άξιων συντελεστών αρχής γενομένης από τον εξαίρετο μουσικό αφιχθέντα εξ Αθηνών κ. Μανώλη Ζέρβα, που έπαιξε με την κιθάρα του και τραγούδησε εκπληκτικά τραγούδια σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και σύνθεση Γιάννη Μαρκόπουλου και Χρήστου Λεοντή, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και σύνθεση Μάνου Χατζηδάκι, σε ποίηση Θανάση Ντζούφρα και σύνθεση Σπύρου Λάμπρου. (Αναρτήσαμε μετά το πέρας της εκδήλωσης τέσσερα βίντεο από τις υπέροχες ερμηνευτικές του αποδόσεις). Μπράβο, πολύ καλή επιλογή ο εν λόγω μουσικός. Όλα τα είπε περίφημα, καθώς και το μεγαλειώδες <<Πότε θα κάνει ξαστεριά>>, κυρίαρχο κατά την ιστορική Εξέγερση του Νοέμβρη, που έκτοτε σημάδεψε όλη μας τη ζωή! Το στέλεχος της Χορωδίας κ. Δημήτρης Κακάκος έψαλε το θρυλικό <<Τη Υπερμάχω Στρατηγό>> και ακολούθησαν εξαιρετικές απαγγελίες, από το στέλεχος της Χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου κ. Κυριακή Καρούση, για τον <<Θούριο>> του Ρήγα και από την Φιλόλογο και Γραμματέα των εν Ηλεία Γορτυνίων κ. Φωτεινή Λουκοπούλου, δημοτικό ποίημα για το Μεσολόγγι. Την υπέροχη αυτή εκδήλωση, που εγγράφεται στις δέλτους του εν λόγω Συνδέσμου ως από τις καλύτερες που έχουν λάβει χώρα στον τόπο μας, τίμησαν με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο συμπατριώτης τ. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Βουλευτής κ. Ανδρέας Νικολάκόπουλος, ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  κ. Διονύσης Καλαματιανός και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, οι οποίοι απηύθυναν εγκάρδιους χαιρετισμούς.   Ρεπορτάζ, βίντεο και φωτογραφίες από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
18 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  Το εύστοχο και επίκαιρο σκίτσο του Σκιτσογράφου Τάσου Αναστασίου   [...]
18 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  Το Πασχαλινό και άκρως εμπνευσμένο σκίτσο του ΒΑΣΙΛΗ Δαγρέ   [...]
17 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  Ευχές Αναστάσιμες και Πασχαλινές από τον πρώην Αναπληρωτή Δήμαρχο Ήλιδας, πρώην Δήμαρχο Πηνείας και νυν Δημοτικό Σύμβουλο Ήλιδας ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ   [...]
17 Απριλίου, 2025Αθλητισμός / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ – ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΧΑΡΑΤΣΙ   ΗΛΙΔΑΣ     Αυτές τις ημέρες, στο δημοτικό αθλητικό κέντρο Αμαλιάδας, προπονείται το τμήμα κολύμβησης μεγάλου, ουσιαστικά, επαγγελματικού αθλητικού συλλόγου για τις ανάγκες του οποίου έχει παραχωρηθεί το μεγαλύτερο τμήμα του κολυμβητηρίου. Με απόφαση της δημοτικής αρχής «Χριστοδουλόπουλου» η παραχώρηση του κολυμβητηρίου στον επαγγελματικό σύλλογο έγινε δωρεάν, ενώ με απόφαση της ίδιας δημοτικής αρχής, οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι του Δήμου μας, υποχρεώνονται να πληρώνουν την χρήση του αθλητικού κέντρου για προπονήσεις και αγώνες. Δηλαδή για τη δημοτική αρχή είναι απολύτως λογικό να πληρώνουν την χρήση του γηπέδου οι τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες, τα παιδιά, οι γονείς, οι αθλούμενοι, που στενάζουν καθημερινά από την ακρίβεια και τον μισθό που «εξανεμίζεται» στα μέσα του μήνα, αλλά να μην πληρώνουν επαγγελματικά σωματεία και σύλλογοι που χρησιμοποιούν τις υποδομές του αθλητικού κέντρου Αμαλιάδας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά! Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την δημοτική αρχή που αναδεικνύει με κάθε τρόπο τον διακαή στόχο της, τα οικονομικά έξοδα του Δήμου να καλύπτονται αποκλειστικώς από τους δημότες και όχι από κρατικές χρηματοδοτήσεις, από τα εκατομμύρια ευρώ που ήδη οφείλει το Κράτος προς τους Δήμους και δεν τα αποδίδει. Ακολουθώντας τη λογική της ανταποδοτικότητας, φορτώνουν με νέους φόρους και χαράτσια τον λαό του Δήμου μας, υποχρεώνοντάς μας να πληρώνουμε τα πάντα για την κάλυψη βασικών αναγκών μας και την ίδια στιγμή παραχωρούν χωρίς κανένα αντάλλαγμα χώρους και υποδομές σε επαγγελματικά σωματεία, δίνουν εργολαβία ολοένα και περισσότερες λειτουργίες του Δήμου σε ιδιωτικές εταιρείες. Ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες| της κυβέρνησης για «ελάφρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού από τις ανάγκες των Δήμων, τις οποίες «οφείλουν» (σύμφωνα με αυτούς) να καλύψουν οι δημότες, λες και δεν πληρώνουμε ήδη τόσα εκατομμύρια στο Κράτος σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η κάλυψη των σύγχρονων – λαϊκών αναγκών δεν μπορούν να συνυπάρξουν πουθενά. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Λαϊκή Συσπείρωση Ήλιδας θέτει ξανά το αίτημα της πλειοψηφίας των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων του Δήμου μας, των παιδιών, των γονέων και των αθλούμενων της πόλης μας. Να πάρει πίσω η δημοτική αρχή την απαράδεκτη απόφασή της με την οποία υποχρεώνει τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να πληρώνουν και με το παραπάνω την χρήση των υποδομών του αθλητικού κέντρου Αμαλιάδας. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα, όχι πολυτέλεια για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το χαράτσι τους. Υ.Γ. Μην τολμήσουν να επικαλεστούν ότι με τη δωρεάν παραχώρηση διαφημίζουν το Δήμο Ήλιδας, γιατί έχουν ήδη φροντίσει διαχρονικά οι δήμαρχοι και κυβερνήσεις γι’ αυτό με την «άριστη» κατάσταση του νοσοκομείου και της παρεχόμενης υγείας, με το «πεντακάθαρο» και «ποιοτικό» νερό, με τις παιδικές χαρές και τους ελεύθερους χώρους που αναζητούμε με το «κιάλι», αλλά και με το αθλητικό κέντρο που το χειμώνα έσταζε, το κλειστό, την ώρα αγώνα μπάσκετ Α2 εθνικής κατηγορίας.  [...]
17 Απριλίου, 2025Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία / Πολιτισμός  3ο Γυμνάσιο Πύργου:  Υποβολή πρότασης 2.259.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του και την επέκταση της λειτουργηκότητάς του! ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΑΝΝΗ     Πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του 3ου Γυμνασίου Πύργου, κατέθεσε ο Δήμος στο πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» (ταμείο Ε.Τ.Π.Α.) και συγκεκριμένα στη δράση «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής και κτιριακών εγκαταστάσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», συνολικού προϋπολογισμού 2.259.000 ευρώ. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Η μελέτη που έχει εκπονηθεί προβλέπει την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων με βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 317τ.μ. στο ελεύθερο δώμα του κεντρικού τμήματος του κτιρίου, με μεταλλική κατασκευή που θα είναι στατικώς ανεξάρτητη από το υφιστάμενο κτίριο. Αύλειος χώρος Παρεμβάσεις θα γίνουν και στον αύλειο χώρο του σχολείου που αφορούν στην επίστρωσή του με κυβόλιθους μετά την αποξήλωση της υφιστάμενης ασφαλτικής στρώσης, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της ανακλώμενης θερμοκρασίας του υπαίθριου χώρου. Αθλητικές εγκαταστάσεις Προβλέπεται επίσης η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε παρακείμενο χώρο του αθλητικού κέντρου της Αγίας Βαρβάρας με την ανάπτυξη εξοπλισμού πολλαπλών αθλημάτων (γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, 5Χ5) Τέλος για την ασφάλεια των μαθητών θα τοποθετηθεί οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση της διάβασης, αποτελούμενη από φωτεινούς σηματοδότες και εξοπλισμό οδοσήμανσης. ***  «Η  προσαρμογή των σχολικών συγκροτημάτων στις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό οι τεχνικές μας υπηρεσίες εργάστηκαν εντατικά και συστηματικά για την έγκαιρη υποβολή της πρότασης. Ελπίζουμε πως η Περιφέρεια θα αντιμετωπίσει θετικά και αυτή την πρόταση που υποβάλαμε, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές του 3ου Γυμνασίου να απολαμβάνουν την διαδικασία της διδασκαλίας σε ένα ελκυστικό περιβάλλον, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής. [...]
17 Απριλίου, 2025Επικαιρότητα / Ηλεία / Κεντρικά / Κοινωνία  Ευχές του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Ν. Κοροβέση για το Πάσχα     Το Άγιο Πάσχα είναι γιορτή της ελπίδας, της πίστης και της αναγέννησης. Το φως της Ανάστασης ας γεμίσει τις καρδιές μας με αισιοδοξία και δύναμη και ας μας καθοδηγεί στις πράξεις μας με αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Ας εμπνευστούμε από το μήνυμά της, για να συνεχίσουμε όλοι μαζί – με ενότητα και αγάπη – την κοινή μας πορεία για την ανάπτυξη του τόπου μας. Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, έχουμε ανάγκη από συλλογική προσπάθεια και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Η Ανάσταση του Κυρίου ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μια δημιουργική πορεία προς το μέλλον. Εύχομαι το φετινό Πάσχα να φέρει υγεία, αγάπη και ειρήνη σε κάθε οικογένεια. Καλή Ανάσταση σε όλους! [...]