Ο εξαίρετος συμπολίτης Νίκος Κόκκαλης στον ολόφωτο δρόμο της αιωνιότητας

Ημερομηνία: 07-01-2022

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ :  Ο εξαίρετος Πυργιώτης με το ήθος και την αξιοπρέπεια που έφυγε από τη ζωή

 

 

Ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας εκλεκτός συμπολίτης και επιστήμονας, ένας άνθρωπος του μέτρου και της σύνεσης, που κοσμούσε με το ήθος και την ευγένειά του την κοινωνία του τόπου μας,  δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.  Ο Νίκος Κόκκαλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ένα ακριβώς μήνα από την τελευταία ονομαστική εορτή της ζωής του, ύστερα από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο αγαπητός σε όλους συμπολίτης μας υπηρέτησε με απαράμιλλο ήθος και σθένος για πολλά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, από τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες ως Διευθυντής αυτών και ολοκλήρωσε την θητρία του στο θεσμό της Τ.Α.  με την κάθοδό του στον εκλογικό αγώνα με την παράταξη του πρώην Δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου, όπου εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος και αναδείχτηκε στο αξίωμα του Αντιδημάρχου. Αγωνίστηκε για τον αγαπημένο του Πύργο με υπευθυνότητα και πίστη, με σύνεση και σωφροσύνη, με δικαιοσύνη και δημοκρατικότητα.

Ο Νίκος Κόκκαλης αγάπησε την πόλη του και τους ανθρώπους της και ανέπτυξε δράση και σε άλλους τομείς. Διετέλεσε πρώτος αιρετός πρόεδρος της νεοσύστατης τότε ΕΠΣ Ηλείας,  ενώ την περίοδο  1977 – 78 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα στη Διοίκηση του Πανηλειακού επί προεδρίας αειμνήστου Γεωργίου Τζέμου.

Να σημειώσουμε ότι ο αγαπητός μας  Νίκος Κόκκαλης ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της εφημερίδας μας και μας είχε ηθικά συμπαρασταθεί στις δημοσιογραφικές μάχες που είχαμε δώσει, αλλά και στις δύσκολες καταστάσεις που είχαμε αντιμετωπίσει από κέντρα εξουσιών.

Στην προσωπική του ζωή δημιουργησε μία θαυμάσια οικογένεια με την σύζυγό του κα Γωγώ το γένος Βασιλοπούλου από το Λαντζόι, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Παντελή και τον Μάκη.

Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα σήμερα Παρασκευή 7 Ιαναουαρίου 2022 και ώρα 11.30 το πρωί, από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου, στην οποία προέστη ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος συνεπικουρούμενος από τυς ιερείς π. Ηλία Παπαγγελή, π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο και π. Παναγιώτη Μπούρα, εφημέριο Σαλμώνης καταγόμενο από το Λαντζόι.  Νε αδρά λόγια ο Επόσκοπος κ. Αθανάσιος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του μεταστάντος και εξήρε τις αρετές του Νίκου Κόκκαλη και την ευσυνειδησία του στο καθήκον.

Ο πρώην Δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος τον αποχαιρέτησε με ένα λιτό, αλλά ουσιαστικόκαι συγκινητικό επικήδειο, τον οποίο και καταχωρούμε παρακάτω.

Συγγενείς και φίλοι πρέστησαν για το ύστατο χαίρε και μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Επαμεινώνδας Κυριαζής, ο πρώην Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως κ. Χρήστος Γαρύφαλλος, ο κ. Γιώργος Καραστέργιος του γραφείου Δημάρχου Πύργου, υπάλληλοι υπηρεσιών, ο κ. Φάνης Παπαδόπουλος ως πρώην παράγοντας της ομάδας του παλαιού Πανηλειακού κ.ά.

Στη μνήμη του εκλιπόντος κατατέθηκαν πολλές χρηματικές προσφορές για τα ευαγή ιδρύματα της Ι.Μ. Ηλείας.

Η ΑΥΓΗ Πύργου αποχαιρετά με σεβασμό και τιμή το άξιο τέκνο της πόλης του Πϋργου, στην αέναη διαδρομή ολόφωτης πορείας προς την αιωνιότητα

 

Δημοσιογράφος Αντρέας  ΑΥΓ.  Καπογιάννης – ΑΝΚ

 

                                                               Για τον Νίκο Κόκκαλη

Αποχαιρετάμε σήμερα τον Νίκο Κόκκαλη ,τον καλό άνθρωπο του δήμου, το φίλο μας ,τον συναγωνιστή μας, μα πρώτα απ όλα τον ευπατρίδη της δημόσιας ζωής. Γιατί καθώς ο χρόνος και οι αλλαγές αμβλύνουν τις παραταξιακές εντάσεις και αντιπαλότητες ,το αποτύπωμα που μένει στην ιστορία της πόλης είναι το ήθος και η εντιμότητα του ανθρώπου που πέρασε .Ο Νίκος δεν υπήρξε μονάχα ένα σημαντικό διοικητικό στέλεχος του δήμου ,που πάλεψε σε χαλεπούς καιρούς , για τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών δημοτικών υπηρεσιών. Διαμόρφωσε και πρόβαλλε ένα σπάνιο πρότυπο επιστήμονα υπαλλήλου στην υπηρεσία του πολίτη, απαλλαγμένο από αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές .Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λειτούργημά του , γιατί λειτούργημα θεωρούσε τη θέση του στο δήμο, και ταυτόχρονα πνεύμα ελεύθερο και αδέσμευτο.

Γνώριζε καλά πως κάθε υπάλληλος του δημόσιου τομέα , είναι φορέας άσκησης κρατικής εξουσίας και συνήθιζε να λέει πως η θετική ή η αρνητική χρήση της εξουσίας αυτής , μπορεί να κάνει καλλίτερη ή χειρότερη τη ζωή των πολιτών . Στη συμμετοχή του στη δημόσια ζωή, την κοινωνική , την πολιτική ,την αυτοδιοικητική  και τη φίλαθλη , υπήρξε πάντα υποστηρικτής του ορθού λόγου και της λογικής , αποφασιστικός και δυναμικός εκεί που χρειαζόταν ,μα πάντα αναζητώντας τους δρόμους της συνεννόησης και της ενότητας της κοινωνίας. Εργατικός και δημιουργικός ,σεμνός και ταπεινός , καλός και αγαθός , απλός και δοτικός, από τους απλούς εκείνους ανθρώπους που τα χαρακτηριστικά τους αποκτούν μιαν ιστορικότητα και τους αναδεικνύουν σε ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.

Φίλε Νίκο ,αναπάψου εν ειρήνη .Σε δύσκολες εποχές επιτέλεσες το καθήκον σου με ήθος, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια .Και στάθηκες πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας .

Και σεις , οι αγαπημένοι του Γωγώ ,Μάκη, Παντελή από τη μεγάλη και δυσβάστακτη απώλεια, κρατήστε την περηφάνια και τα προνόμια που σας κληροδότησε μια ευτυχισμένη ζωή μαζί του.

Καλό σου ταξίδι αντιδήμαρχέ μας ,φίλε μας και σύντροφέ μας.

 

Πύργος 7/1/2021

Μάκης Παρασκευόπουλος

Πρώην Δήμαρχος Πύργου

 


Ροή