Ο Δήμος τίμησε του πεσόντες στην Μάχη του Πύργου (3/4/1821)
Ο Δήμος τίμησε του πεσόντες στην Μάχη του Πύργου (3/4/1821)
Τους πεσόντες στην Μάχη του Πύργου που έγινε στις 3 Απριλίου του 1821 τίμησε ο Δήμος Πύργου, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Το πρωί της Τετάρτης (03/4/24) τελέστηκε αρχιερατική δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Πύργου, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου συνεπικουρούμενου από ιερείς της περιοχής.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της Επαναστάσεως του 1821 στην Ηλεία ήταν η Μάχη του Πύργου, την Κυριακή των Βαΐων 3 Απριλίου 1821. Η μάχη κράτησε 8 ώρες. Τμήμα της πόλεως καταστράφηκε και κάηκε από τους επιτιθέμενους, αλλά η άμυνα άντεξε. Μάλιστα οι υπερασπιστές της πόλεως κατάφεραν να απωθήσουν τους Τουρκαλβανούς από τον Πύργο. Κατά τον παρόντα στην μάχη Γενναίο Θεοδ. Κολοκοτρώνη, εφονεύθησαν περί τους 150 Τουρκαλβανούς, από δε τους Έλληνες έπεσαν ηρωικά και αιχμαλωτίσθηκαν περί τους 130 Έλληνες. Σήμερα, πέραν των 200 ετών από το ιστορικό γεγονός αυτό, οφείλουμε να διδασκόμαστε από τους ηρωισμούς και τις θυσίες των προγόνων μας. Να τους τιμάμε, για να θυμόμαστε πως η Ελευθερία, η Αξιοπρέπεια και το Μέλλον ενός τόπου στηρίζεται στην προσφορά και τους αγώνες κάποιων, που έδωσαν την ψυχή και την ζωή τους, όταν τους κάλεσε η Ιστορία. Και εμείς στον Πύργο οφείλουμε πολλά στα παλικάρια που στις 3 Απριλίου 1821 φώναξαν με λόγια και με πράξεις ότι νιώθουμε μέσα μας ελεύθεροι και θα κερδίσουμε την Λευτεριά μας. Με το αίμα μας και τον αγώνα μας. Αλλά κάθε μεγάλος αγώνας είναι ένα μάθημα για όλους μας και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι, Αρχές και πολίτες, εκπαιδευτικοί και μαθητές του τόπου μας. Η πόλη του Πύργου με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, πολλών φορέων του τόπου, αλλά και την διαρκή στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να καθιερώσει την επέτειο αυτή ως τοπική εθνική εορτή. Μία αληθινή εκδήλωση μνήμης, που θα είναι το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι στους Ήρωες της 3ης Απριλίου 1821. Στα παλικάρια της Μάχης του Πύργου».
Αμέσως μετά ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία μπροστά από τον ΟΤΕ και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Στάθη Καννή, τους προέδρους των παραρτημάτων Ηλείας της Ε.Α.Σ. λοχαγό ε.α κ. Θανάση Τσιγκρέλη και της Ε.Α.Α.Ν πλοίαρχο ε.α. κ Ζώη Υφαντή π.ν. , τον Γραμματέα του παραρτήματος Ηλείας της Ε.Α.Α. Α. σμήναρχο ε.α και πρώην αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γορτυνίων κ Χρήστο Παρασκευόπουλο.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Δημήτρης Μεσσαλάς, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών κ. Νίκος Θεοδώρου και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Νώντας Κυριαζής, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Θανάσης Τσαμπρινός, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Γαλανανόπουλος, η πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, ο εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ηλείας Ταγματάρχης Τεχνικού κ. Ορέστης Λαδιάς, ο εκπρόσωπος της βουλευτού της Ν.Δ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου κ Σπύρος Βασιλείου, οι εκπρόσωποι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη κ . Αλέκος Σοφιανόπουλος και ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιου Καλαματιανού κ Θωμάς Δακουράς. Επίσης εκπρόσωποι φορέων και άλλοι.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση στο «Επαρχείο».
****************************************************************************************
Σημείωση ΑΝΚ : Η Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821 ήταν νικηφόρος μόνο για τον εχθρό και καταστροφική για την πόλη του Πύργου και τους υπερασπιστές της. Τόσο κατά τον ιστορικό Ακαδημαϊκό Διονύσιο Κόκκινο, όσο και άλλους ιστορικούς, η αμυντική γραμμή των Πυργίων μαχητών ήταν ανεπαρκής και πολλοί Αγωνιστές θεωρούσαν ως δειλία το να προφυλαχθούν από τα βόλια του εχθρού. Και εμάχοντο όρθιοι και ακάλυπτοι. Και όπως λένε οι ιστορικές πηγές, αν δεν μας αποτελείωσαν οι φοβεροί και σκληροί πολεμιστές Τουρκαλβανοί, είναι γιατί από το μεσημέρι έως και που έφυγαν το απόγευμα από τον πυρπολημένο Πύργο, το είχαν ρίξει στο πλιάτσικο, κάτι που έδωσε στις δικές μας δυνάμεις τη δυνατότητα να ανασυγκροτηθούν. Επίσης πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έφυγαν από την πόλη, για Ζάκυνθο και άλλες περιοχές. Τοπικές εθνικές εορτές είναι πιο αποδεκτό να καθιερωθούν οι νικηφόρες μάχες των προγόνων μας, όπως της Αγουλινίτσας και κυρίως του Πουσίου, όπου εκεί τους συντρίψαμε και τους διώξαμε από την ισχυρή τους βάση στο Λάλα.