Ο Δήμος Πύργου τίμησε με καλούς ομιλητές τη μεγαλειώδη Εξέγερση του Πολυτεχνείου!
ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
Ο Δήμος Πύργου διοργάνωσε με επιτυχία μία πολύ ωραία εκδήλωση για τα 48 χρόνια του Επαναστατικού Αγώνα στο Πολυτεχνείο και τους Δρόμους της Αθήμας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Πατρών
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
(Η φωνή , η μία από τις δύο, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Πολυτεχνείου)
Η ομιλία του δημοσιογράφου Δημήτρη Παπαχρήστου, που ήταν η μία από τις δύο συγκλονιστικές φωνές του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πολυτεχνείου, την αξιολογώ ως εξαιρετική έχοντας το πλεονέκτημα ότι στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έμεινε εκτός αξιωμάτων εξουσίας! Την προηγούμνη φορά που συναντηθήκαμε ήταν μάλλον προ 15ετίας, όταν είχα πάει στην Πάτρα, όπου στο Θέατρο <<Απόλλων>> είχε γίνει μία εκδήλωση , με κεντρικό πρόσωπο έναν από τους 6 επιζήσαντες Αντάρτες της εκστρατείας του Αθάνατου Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία! Στην εκδήλωση εκείμη ήταν και το στέλεχος της Συντονιστικής του Πολυτεχνείου Νίκος Μανιός, που δυστυχώς χτες δέχτηκε τραμπούκικη επίθεση!
Όπως προείπα η ομιλία του Παπαχρήστου στη χτεσινή εκδήλωση στον Πύργο, που διοργάνωσε επιτυχώς ο Δήμος της πόλης, κρίνεται ως επιτυχής, όπως και η όλη εκδήλωση, παρά το γεγονός ότι το πάνελ δεν ήταν ευρείας σύνθεσης. Αυτό πάντως που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε και ένα πολύ δυναμοκό μπλοκ Ανιεξουσιαστών, με πολλά επαναστατικά συνθήματα, τα οποία για λόγους ευνόητους αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ.
Θα δώσω ένα συνοπτικό περίγραμμα της ομιλίας του Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος επεσήμανε ότι αυτό που έγινε στο Πολυτεχνείο είναι ένα ιστορικό γεγονός, είναι μία παρακαταθήκη. Μετάτην πτώση της Χούντας φτιάξανε μια μεταπολίτευση στα μέτρα τους. Δεν έχουμε Ανεξαρτησία, ούτε ποτέ είχαμε από την εποχή του Όθωνα και μετά.
Σήμερα η Ενωμένη Ευρώπη της Γερμανίας μάς έχει βάλει στο <<γκισέ>>! Όμως ο Αγώνας τότε στο Πολυτεχνείο απέδειξε ότι το όνειρο, ακόμα και η ουτοπία, μποριύν να γίνουν πραγματικότητα! Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην Εξέγερση συσπειρώνοντας τον κόσμο. Το Πολυτεχνείο είναι το αγκάθι της υπνώτουσας κοινωνίας.
Στην πρώτη επέτειο της Εξέγερσης (Σημ. συντάκτη, συγκεντρώθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος), πήγαμε στην Καισαριανή, να αποτίσουμε φόρο τιμής στους 200 Κομμουνιστές πατριώτες που εκτέλεσαν οι φασίστες Γερμανοί. Εκεί ρίχττηκε για πρώτη φορά το σύνθημα : ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ…!!!
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας με έμφαση ότι όταν είσαι με τους Αγώνες, δεν μπορείς να είσαι με την Πολιτική! Και το γεγονός είναι πως βασικά ζητήματα που έθεσε η Εξέγερση του Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο έμειναν ανεκπλήρωτα. Και τόνισε για άλλη μία φορά ότι το Πολυτεχνείο το δημιούργησαν Αριστερές Φοιτητικές Παρατάξεις!
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΟΥΜΑΚΑ
Ο Στέφανος Τζουμάκας ήταν στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα και από τα βασικά μέλη της Συντονιστικής του Πολυτεχνείου. Μετά την πτώση της Χούντας αναδείστηκε σε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αργότερα ανέλαβε Υπουργός. Ήταν όμως από τις λιγοστές περιπτώσεις που δεν αλλοτριώθηκε από το πολιτικό σύμπλεγμα διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Στην εκδήλωση του Δήμου Πύργου ανέπτυξε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση, για την επικρατούσα πολιτική κατάσταση, από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και μέχρι τις μέρες μας αναλύοντας επίσης την γεωπολιτική κατάσταση στο διεθνές επίπεδο και για τις ζώνες επιρροής μεταξύ των δύο μεγάλων νικητών του Β΄Π.Π. με την μοιρασιά της περίφημης Γιάλτας. Σήμερα, είπε, έχουμε τη Νέα Γιάλτα και επιχειρείτι το ξαναμοίρασμα του κόσμου, αυτή τη φορά de facto, όπου από τη μια μεριά έχουμε την Αγγλοσαξωνική συμμαχία και από την άλλη είναι η ανερχόμενη δύναμη της Κίνας.
Ο κ. Τζουμάκας αναφέρθηκε και σ΄ένα θέμα ντοκουμέντο, που υποδηλώνει σαφώς την κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής σνεξαρτησίας και πλήρους εξάρτησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, όταν στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, το έτος 1964, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου μετέβη στην Ουάσινγκτον, όπου ο τότε Αμερικανός ΥΠΕΞ Άτσεσον, του ζήτησε να του δώσει τη μισή Κύπρο! (Σημ. συντάκτη : Ο Παπανδρέου δεν υπέκυψε –όπως υπέκυψε 3 χρονια αργότερα η Χούντα, που συμμορφώθηκε με την απαίτηση των ΗΠΑ για την απομάκρυνση από την Κύπρο της Ελληνικής Μεραρχίας– και απάντησε αρνητικά στον Άτσεσον ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό που του ζητάει… Τότε οι Αμερικανοί μεθόδευσαν με τα Ανάκτορα την αποστασία και την πτώση του Παπανδρέου, με απώτερο στόχο την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας)!
Για το πώς ξεκίνησε το Πολυτεχνείο, ο κ. Τζουμάκας είπε τα πιο κάτω :
<<Το Πολυτεχνείο ήταν η έκρηξη της άμεσης Δημοκρατίας. Πήραμε την υπόθεση στα χέρια μας γιατί μας αφορούσε η εξέλιξη.
Ο Μάης του 68, η άνοιξή της Πράγας, ο πόλεμος του Βιετνάμ μας αφορούσαν το ίδιο.
Η κατάληψη του Πολυτεχνείου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ήταν η συνέχεια των δύο καταλήψεων της Νομικής και αποτελούσε τη μαχητική των αγώνων του ελληνικού λαού για την ανατροπή της χούντας. Από τα σχόλια, τις εκτιμήσεις, τις δηλώσεις και τις καταγγελίες, περάσαμε στη σύγκρουση.
Η αιματηρή καταστολή ήταν το αδιέξοδο της χούντας.
Εμείς αποκαταστήσαμε εκεί, την ώρα της αναμέτρησης τον πολιτισμό μας, το φρόνημα μας, τα ιδανικά ενός λαού με ιστορία αγώνων για την ανεξαρτησία και τις ελευθερίες του.
Η χούντα είχε οδηγήσει σε εξανδραποδισμό και σε υποταγή πολλούς Έλληνες, αλλά δεν μπόρεσε να αποκτήσει λαϊκή βάση.
Το περιεχόμενο και ο τρόπος που έγινε ο αγώνας κατά της χούντας με αποκορύφωμα την προδοσία της Κύπρου, εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά ακόμη και σήμερα τις εξελίξεις στην Ελλάδα και όχι μόνο
Η δικτατορία στην Ελλάδα ήταν σύμπτωμα της εξάρτησης της χώρας και των ανακτόρων. Τα δικτατορικά και αυταρχικά καθεστώτα τα γεννάει το σύστημα. Δεν προκύπτουν αυτοτελώς.
Η διάλυση των πολιτικών δυνάμεων της περιόδου της «καχεκτικής» μετεμφυλιακής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας των πριν τη χούντα δημιούργησε ένα μεγάλο πολιτικό κενό στο οποίο την απάντηση έδωσαν οι αντιδικτατορικές οργανώσεις με αντιστασιακές πράξεις, διώξεις, βασανιστήρια, φυλακίσεις.
Και τελικά τη λύση της ανατροπής την επωμίσθηκε η φοιτητική νεολαία που πήρε την υπόθεση στα χέρια της και οδήγησε σε σύγκρουση με τις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Αυτή ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία άμεσης δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής όταν πολιτικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονταν στο εξωτερικό και έκαναν δηλώσεις με την επιβολή ενός βίαιου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.
Την Μεταπολίτευση δεν την όρισαν οι δυνάμεις της αντίστασης. Ο συμβιβασμός είχε ορισμένες βέβαια θετικές πλευρές, όπως ήταν η κατάργηση της βασιλείας, η ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής ,η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και η απομόνωση της ακροδεξιάς από τον δημόσιο βίο ακολούθησε η αναγνώριση των πατριωτικών αγώνων με την Εθνική Αντίσταση και η εκκαθάριση του παρακράτους και του κράτους της Δεξιάς που λυμαινόταν τη χώρα για πέντε δεκαετίες. Η κατάργηση των δομών του μετεμφυλιακού κράτους, η καθιέρωση ενός προοδευτικού Συντάγματος καθώς και άλλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην υγεία, τη παιδεία, την αποκέντρωση.
Την εποχή που ακουγόταν στο Πολυτεχνείο της Αντίστασης το σύνθημα <<Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία>> στην Ελλάδα υπήρχαν ενάμιση εκατομμύριο αναλφάβητοι, δηλαδή που δεν γνώριζαν γραφή και ούτε μπορούσαν να διαβάσουν…>>
Στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Τζουμάκας είπε χαρακτηριστικά : <<Κι εγώ έχω συνευθύνη για την δημιουργηθείσα κατάσταση. Σήμερα έχουμε τα νέα *Ανάκτορα* με τους εφοπλιστές να είναι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών και να κατευθύνουν εκεί που θέλουν την Κοινή Γνώμη κάνοντας πλύση εγκεφάλου και χειραγώγηση.
ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ
Τελευταία τοποθέτηση έγινε από τον πρώην Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος εν αρχή έκανε μνεία της παρουσίας του Διονύση Μαυρογένη, που ήρθε από τη Μεσσηνία και του Μάκη Παρασκευόπουλου, πρώην Δήμαρχου Πύργου.
Ο Μάκης Μπαλαούρας θεώρησε χρέος του να κάνει μνεία και να αποτίσει φόρο τιμής, στον ήρωα Αγωνιστή, του Πύργου γέννημα, Σάκη Καράγιωργα, το όνομα του οποίου κοσμεί την κεντρική πλατεία Πύργου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αντιδικτατορική δράση του Καράγιωργα και τον τραυματισμό του από βόμβα. Επίσης αναφέρθηκε και στον σχηματισμό αντιστασιακών οργανώσεων, όπως ΠΑΜ, ΠΑΚ, ΚΝΕ (ΑΝΤΙΕΦΕΕ), Ρήγας Φεραίος, Κίνημα 20 Οκτώβρη κλπ.
Ο Μάκης Μπαλαούρας δινοντας το συνθετικό κι αλληλέγγυο κλίμα της εποχής εστίασε στο γεγονός της ανάπτυξης και διάδοσης της πολιτικής αντιδικτατορικής αντίληψης σε ευρεία κλίμακα στον φοιτητικό κόσμο. Οι δηλώσεις του ποιητή Σεφέρη και τα <<18>> κείμενα, η συμβολή των μεγάλων ποιητών Σεφέρη, Ρίτσου, Ελύτη, στη διαμόρφωση μιας επανστατικής κουλτούρας, μαζί με τους μεγάλους συνθέτες, τον Ξυλούρη του Πολυτεχνείου, η επίδραση ξένων συγγραφέων και προοδευτικών κινηματογραφικών ταινιών, όλα αυτά και άλλα διαμόρφωσαν το κατάλληλο κλίμα, το οποίο οδήγησε στην ριζοσπαστικοποίηση κοινωνικών ομάδων δημιουργώντας μία προεξεγερσιακή κατάσταση, που κορυφώθηκε με τις καταλήψεις στη Νομική και στο Πολυτεχνείο! Και τότε η Χούντα για να ανακόψει αυτό το επικίνδυνο γι΄αυτήν αντιστασιακό ρεύμα, μεθόδευσε τις επιστρατεύσεις.
Πριν από τη δικτατορία είπε με έμφαση ο Μάκης Μπαλαούρας, υπήρχε ένα αυταρχικό καθεστώς και με την εποβολή της χούντας, πολλά πράγματα δεν προχώρησαν και η χώρα έμεινε αρκετά πίσω. Το σύνθημα <<Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία>> έρχεται από πολύ μακριά, από την εποχή του Σπάρτακου και δεν ήταν μόνο δημιούργημα του Πολυτεχνίου. Είναι ένα σύνθημα διαχρονικό.
Ο Μάης του ΄68 στη Γαλλία μάς δίδαξε αρκετά και πήραμε πολλά από εκείνη την Εξέγερση! Και ο Μάκης Μπαλαούρας έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι η Εξέγερση του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο είναι η μοναδική σε όλο τον κόσμο, που τιμάται ανελλιπώς κάθε χρόνο εδώ και μισόν αιώνα!
(Θα συνεχίσουμε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021)
Ρεπορτάζ Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ