Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙ Θεόδωρος Σκυλακάκης στον Πύργο για την 28η Οκτωβρίου

Ημερομηνία: 22-10-2021

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΤΗΣ  28ης  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 

          Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, έχοντας υπόψη του διάφορες διατάξεις, την διαμορφωθείσα κατάσταση στην κεντρική πλατεία Πύργου, λόγω της αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, καθώς και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, αποφάσισε για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, τα πιο κάτω για την πόλη του Πύργου :

Α.  26η, 27η, 28η Οκτωβρίου 2021

 1. Γενικός σημαιοστολισμός, από την ογδόη πρωινή ώρα της 26ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
 2. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Β.  27η Οκτωβρίου 2021 (Τετάρτη)

 1. Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς κ.λ.π.
 2. Ώρα 11.00: Απότιση φόρου τιμής  από τους μαθητές,  σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχόμενων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

Γ.  28η  Οκτωβρίου 2021 (Πέμπτη)

Ώρα  07.00: Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα.

Ώρα  08.00: Έπαρση της σημαίας στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩN».

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ  Θ.  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΚΑΙ  ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

                                 ΣΤΟΝ  ΙΕΡΟ  ΝΑΟ  ΑΓΙΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ώρα  09.50: Πέρας προσέλευσης κοινού.

Ώρα  09.55: Πέρας προσέλευσης Αρχών.

Ώρα  09.58: Προσέλευση κ. Αντιπεριφερειάρχη.

Ώρα  09.59: Προσέλευση Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

Ώρα 10.00: Επίσημη δοξολογία  χοροστατατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας  και  Ωλένης κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ.

*  Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας  εντός του Ιερού Ναού, από τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνα Τσιτσίγκο.

Ώρα  10.30: Επιμνημόσυνη  δέηση στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και  κατάθεση στεφάνων από τους:

Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού  και της Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Ανώτερο Δ/κτή Φ.Ν. Ηλείας, Δήμαρχο Πύργου, Πρόεδρο παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών, Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρο Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών, Εκπρόσωπο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Εκπρόσωπο Προσκόπων και  Οδηγών, Προέδρους  Σωματείων  και Συλλόγων.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων ηρώων και πεσόντων κατά την εποποιία του 1940.

Εθνικός Ύμνος.

 • Στη συνέχεια και στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο θα παρατεθεί δεξίωση προς τις Αρχές από τον Δήμαρχο Πύργου.

          Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Ώρα 11.30: Στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση αναπήρων  πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων  Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ., (διάρκειας 40-60 λεπτών).

Ώρα 17.30:  Υποστολή σημαίας.

Στις ανωτέρω εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας & Ωλένης κ. κ. Γ Ε Ρ Μ Α Ν Ο Σ, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Δ.Ε, οι βουλευτές του Ν. Ηλείας, ο πρόεδρος Πρωτοδικείου Ηλείας, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας, ο πρόεδρος Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ν.Ηλείας, ο Δήμαρχος Πύργου, πρώην υπουργοί Κυβερνήσεων κοινοβουλευτικών περιόδων, πρυτάνεις ή πρόεδροι διοικουσών επιτροπών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι, ο προϊστάμενος Δικαστικού Γραφείου, ο πρόεδρος Δ.Σ  Πύργου, ο επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε Ηλείας, το Δημοτικό Συμβούλιο, πρώην βουλευτές, πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ, πρόεδροι  Λιμενικών Ταμείων, αξιωματικοί των Ε.Δ, των Σ.Α ,  του Λ.Σ  και του Π. Σ εν ενεργεία, (κατά ιεραρχική τάξη), πρόεδροι επιστημονικών οργανώσεων, πρόεδροι παραρτημάτων ενώσεων αποστράτων αξιωματικών, πρόεδροι αναπηρικών και εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, εκπρόσωποι αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, περιφερειακοί έφοροι Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού,( με στολή), πρόεδροι  επιμελητηρίων, πρόεδροι επαγγελματικών οργανώσεων, πρόεδροι εργατικών οργανώσεων, πρόεδροι ενώσεων γεωργικών συνεταιρισμών, πρόεδροι άλλων σωματείων και συλλόγων, τα πολιτικά κόμματα, ο λαός της πόλης του Πύργου.

 • Για τη δοξολογία  και την  επιμνημόσυνη δέηση, παρακαλείται να επιμεληθεί η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.
 • Για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων  και  των Σωμάτων Ασφαλείας παρακαλείται να φροντίσει  ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ν. Ηλείας.
 • Για την τάξη στον Ιερό Ναό και τον αύλειο χώρο, την τήρηση μέτρων με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, παρακαλείται να ρυθμίσει ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας.
 • Τελετάρχης ορίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ο υπάλληλος,

Εμμανουήλ Καλογερόπουλος.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ


Ροή