Ντοκιμαντέρ από την Π.Δ.Ε. για την Επανάσταση στην Ηλεία και τη νίκη στο Πούσι 1821

Ημερομηνία: 10-11-2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ

για την Επανάσταση του 1821 στην Ηλεία

**  Συμμετέχουν οι Ιστορικοί Θεόδωρος Λάμπρος

 και Γεώργιος Κουρκούτας

Ένα φιλόδοξο ντοκιμαντέρ έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την Επανάσταση του 1821 στη Δυτική Ελλάδα.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ εντάσσεται στην γενικότερη ανάδειξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης αφού διαδραμάτισε και πρωταγωνίστησε στον αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Ήδη γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Αχαϊας,  ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν τα γυρίσματα στο νομό Ηλείας με την συμμετοχή των Επιστημόνων – ιστορικών Θεόδωρου Λάμπρου και Γιώργου Κουρκούτα. Την δε σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ έχει αναλάβει από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο αξιόλογος δημιουργός Παναγιώτης Φαφούτης,  που βρέθηκε με το συνεργείο του στην Ηλεία όπου πραγματοποίησε λήψεις σε Κατάκολο, Πύργο, Λαντζόι και Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι κ.κ. Λάμπρος και Κουρκούτας αναφέρθηκαν στα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία κατά το 1821 και εστίασαν στις σημαντικές μάχες που σημειώθηκαν στο Λαντζόι Πύργου όπου έπεσε ο Πύργιος αγωνιστής Χαραλάμπης Βιλαέτης, στην Πολιορκία του Λάλα αλλά και σε άλλα σημαντικά γεγονότα όπως η Μάχη του Πύργου και η ναυμαχία του Κατακόλου.

Παναγιώτης Φαφούτης – Σκηνοθέτης

«Αναδεικνύουμε ολόκληρη την Περιφέρεια»

Στην ανάδειξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τον ρόλο που διαδραμάτισε στα Επαναστατικά γεγονότα του 1821 αναφέρθηκε ο Σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Παναγιώτης Φαφούτης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «με αυτό το ντοκιμαντέρ προσπαθούμε να αναδείξουμε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά το 1821 αφού ήταν ο πρωταγωνιστής όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Ηλεία είχε τεράστια συμβολή στην Επανάσταση, κάτι που δεν το γνωρίζει η πλειοψηφία των πολιτών και αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ».

Θεόδωρος Λάμπρος – Ιστορικός – Συγγραφέας

«Η Ηλεία κατά το 1821 πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί»

Στην ανάδειξη της Ηλείας κατά το 1821 αναφέρθηκε ο ιστορικός και συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «Το συγκεκριμένο φιλόδοξο ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι μια προσπάθεια στο να αναδειχθεί ο ρόλος της Περιφέρειας κατά την Επανάσταση του 1821. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η συμμετοχή μου στο εν λόγω ντοκιμαντέρ μέσα από το οποίο αναφερθήκαμε στα επαναστατικά γεγονότα της Ηλείας κατά το 1821 και τον ρόλο τους που υπήρξε σημαντικός.

Η Ηλεία κατά την Επανάσταση του 1821 θα πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες».

Γεώργιος Κουρκούτας – Φιλόλογος – Ιστορικός ερευνητής

«Σημαντικός ο ρόλος της Ηλείας το 1821»

Στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ηλεία κατά το 1821 και το οποίο αναδεικνύεται μέσα από το εν λόγω ντοκιμαντέρ αναφέρθηκε ο Φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής Γεώργιος Κουρκούτας.

Όπως ανέφερε «Η Ηλεία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821 αφού πολλά ήταν τα επαναστατικά γεγονότα και η συμβολή των Ηλείων αγωνιστών στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε και στο εν λόγω ντοκιμαντέρ που αφορά τον τόπο μας την Ηλεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αφορά την Επανάσταση του 1821 στη Δυτική Ελλάδα θα προβληθεί από το νέο έτος σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια.


Ροή