Μήνυμα Δημάρχου Πηνειού για την Ημέρα της Αγρότισσας

Ημερομηνία: 15-10-2021

Ανδρέας Μαρίνος: «Να σταθούμε στο πλευρό της γυναίκας της υπαίθρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας ο Δήμαρχος Πηνειού  απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα :

«Η  Παγκόσμια ημέρα αγρότισσας που εορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου,  είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Δουλειά σκληρή και απαιτητική ειδικά όταν συνδυάζεται και  με οικογενειακές υποχρεώσεις , το μεγάλωμα των παιδιών, τη φροντίδα του σπιτιού, του άντρα τους αλλά και την δική τους.

Όλες οι μάνες είναι ίδιες, αλλά η αγρότισσα μάνα έχει κάτι το διαφορετικό. Και όσοι έχουμε γεννηθεί από αγρότισσες μητέρες, σε δύσκολους καιρούς και σε καιρούς φτώχειας, το νιώθουμε καλύτερα. Οφείλουμε πολλά σ’αυτές τις γυναίκες που σηκώνονταν αξημέρωτα και ξεκινούσαν για το χωράφι με ένα μωρό στην κοιλιά κι άλλο ένα στη φασκιά!

Μεγάλωσα σε μια τέτοια οικογένεια και γνωρίζω ότι ο ρόλος της Ελληνίδας αγρότισσας, της Ελληνίδας κτηνοτρόφου, είναι πολυδιάστατος και αναπλήρωτος  και η δράση της πολύτιμη. Το άγχος και ο μόχθος, γιατί προσπαθούν να συνδυάσουν οικογένεια και δύσκολη σωματική εργασία, είναι η καθημερινότητά τους.

Ο αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου, ύστερα από αγώνες δεκαετιών, κατάφερε να έρθει στο προσκήνιο , να γίνει ισότιμος μέτοχος στην προσπάθεια για την παραγωγή και τη διακίνηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η συμβολή της στην αγροτική οικονομία είναι ουσιαστική.

Η γυναίκα αγρότισσα που είναι το «κλειδί» για την διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού και την δημογραφική ενδυνάμωση της υπαίθρου, χρειάζεται στήριξη, γνώση και επιμόρφωση που πρέπει να της παρέχεται μέσα από διαρκείς και σταθερές διαδικασίες και ενθάρρυνση  για συμμετοχή της σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Χρειάζεται ευκαιρίες για τη συμμετοχή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων γιατί τότε μόνο μπορεί να συμβάλλει και η ίδια στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Η Ελληνίδα αγρότισσα είναι άξια θαυμασμού και σεβασμού.

Είναι χρέος μας να σταθούμε στο πλευρό της γυναίκας της υπαίθρου».


Ροή