Μία συνέντευξη του ΑΝΚ με την Μαρία Νιώτη που ζωγραφίζει από τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου!
Η συμπολίτισσα Μαρία Νιώτη ζωγραφίζει αυτή την περίοδο με βάση το μουσικό έργο του Ηλείου Συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου
Η Πυργία Ζωγράφος Μαρία Νιώτη – Αντωνοπούλου
στα Γραφεία της ΑΥΓΗΣ Πύργου
Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε πριν από λίγες μέρες, όταν δεχτήκαμε στα Γραφεία της Εφημερίδας μας την επίσκεψη της καταγόμενης από τον Πύργο Ζωγράφου Μαρίας Νίωτη – Αντωνοπούλου, η οποία δώρισε στην ΑΥΓΗ Πύργου, ένα καινούργιο έργο της, που φιλοτέχνησε μέσα στο 2022 και πρόκειται για ένα γυμνό, μια εντυπωσιακή πράγματι δημιουργία της.
Εκτός από την ζωγραφική η Μαρία Νιώτη έχει ασχοληθεί και με την ποίηση, ποιήματα της οποίας η ΑΥΓΗ Πύργου είχε δημοσιεύσει παλαιότερα στην έντυπη έκδοσή της. Σήμερα θα αναφερθούμε στις εικαστικές της δημιουργίες και όπως η ίδια μας είπε, στην παρούσα φάση έχει αρχίσει να ζωγραφίζει εικόνες που διαπλάθει μέσα από το μουσικό έργο του μεγάλου Ηλείου Συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου
Τίτλος του έργου : <Αίσθηση>
Στη συζήτηση που είχαμε μαζί της, μας εκμυστηρεύθηκε για τα ενδιαφέροντά της, το πότε ξεκίνησε να ζωγραφίζει, τους διάφορους σταθμούς της καλλιτεχνικής της πορείας και τα μελλοντικά της σχέδια. Να σημειώσουμε επίσης ότι η Μαρία Νιώτη είναι μέλος για πολλά χρόνια χορωδιακών σχημάτων αρχικά του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου και στη συνέχεια της Μικτής Χορωδίας Πύργου. Η ίδια μας λέει :
— Από μικρή ηλικία ένιωσα την ανάγκη να εκφραστώ μέσα από την ζωγραφική. Πήγαινα στο Δημοτικό Σχολείο, όταν άρχισα να ζωγραφίζω ξεκινώντας από τη φύση, που τόσο πολύ με εντυπωσίαζε.
— Μεγαλώνοντας συνέχισες να ζωγραφίζεις? Επίσης σε κάποια φάση της ζωής σου ασχολήθηκες παράλληλα και με την ποίηση.
— Μετά το Δημοτικό και το Γυμνάσιο ασχολήθηκα πιο εντατικά με την τέχνη της ζωγραφικής και ένιωθα να με κατακλύζουν συναισθήματα τέρψης και χαράς, τόσο για το αποτέλεσμα της δημιουργίας, όσο και για το λόγο ότι αυτό που κάνω, θα το εκτιμούσαν οι άνθρωποι που αγαπούν την Τέχνη. Παράλληλα έγραφα και ποιήματα, η μία τέχνη εμπνεόταν από την άλλη.
— Σε αυτή λοιπόν την καμπή της καλλιτεχνικής σου πορείας, ξέρω ότι παρακολούθησες και μαθήματα εξειδικεύοντας την τεχνική σου.
— Πριν από 15 ή και περισσότερα χρόνια ξεκίνησα να παρακολουθώ μαθήματα ζωγραφικής στο Εργαστήρι που λειτουργούσε τότε στο κτήριο του παλαιού Γαλλικού Ινστιτούτου Πύργου, με υπεύθυνη την κ. Αδαμαντία Τσακανίκα. Μάλιστα έργα όλων των σπουδαστών τότε είχαν εκτεθεί σε Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής, που είχε λάβει χώρα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.
— Θυμάμαι επίσης από τα ρεπορτάζ που είχα καλύψει, ότι είχες πάρει μέρος και σε άλλη Ομαδική Έκθεση.
Ναι, είχα συμμετοχή και σε μία άλλη Ομαδική Έκθεση, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, με την Μικτή Χορωδία Πύργου.
— Ο Δήμος Πύργου πριν από μερικά χρόνια μετέφερε το Εργαστήρι Ζωγραφικής από το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην οδό Ερμού προς το τέλος της.
— Πραγματικά έτσι είναι, το Εργαστήρι λειτουργούσε μέχρι και τη λήψη περιοριστικών μέτρων, στο ισόγειο ενός κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Ερμού και θυμάμαι ότι είχες δημοσιεύσει από τα εγκαίνια του νέου χώρου που είχαν γίνει. Εκεί παρακολουθούσα συνεχώς τα μαθήματα που παρέδιθδε η υπεύθυνη του Εργαστηρίου κ. Αδαμαντία Τσακανίκα, μέχρι που σταμάτησε λόγω της πανδημίας.
— Όταν πριν από τρία χρόνια περίπου σταμάτησε το Εργαστήρι τη λειτουργία του, λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά παρότι αυτά ήρθησαν δυστυχώς δεν έχει ανοίξει ακόμη. Εσύ προφανώς συνέχισες να ζωγραφίζεις.
— Και βέβαια συνέχισα και συνεχίζω να ζωγραφίζω. Μ’αλιστα αυτά τα τρία χρόνια πήρα τη μεγάλη χαρά, να έχω ως δάσκαλο καθοδηγητή ένα σπουδαίο καλλιτέχνη συμπατριώτη, τον διακεκριμένο πανελλαδικά Ζωγράφο – Αγιογράφο Γιάννη Τσολάκο. Για χρόνια τώρα διαμένει στον τόπο μας, καθότι δημιούργησε για πάρα πολλά χρόνια στη Ζάκυνθο. Από τον Γιάννη Τσολάκο έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα, πάνω στη φόρμα και την τεχνική της επεξεργασίας. Συνεχίζω μέχρι και σήμερα να μαθαίνω από τον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη του τόπου μας.
— Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια?
— Έχω κάνει μία σκέψη το τελευταίο διάστημα, να ζωγραφίσω ένα από τα πλέον εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου και αγαπημένου μας δημιουργού συμπατριώτη Συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου και ήδη έχω ξεκινήσει. Μετά σκέφτηκα να το επεκτείνω ζωγραφίζοντας και άλλα έργα μου από το σημαντικό ρεπερτόριό του.
— Τι θα έλεγες λοιπόν Μαρία, να εκθέσεις κάποια στιγμή τα έργα αυτά, όταν ολοκληρωθούν, που θα έχουν μία μοναδική ίσως πρωτοτυπία, οι πίνακες ζωγραφικής να έχουν περιεχόμενο έμπνευσης από την μουσική δημιουργία του Ηλία Ανδριόπουλου?
— Ευχαριστώ πολύ την Εφημερίδα ΑΥΓΗ Πύργου για την πρότασή της και για την φιλοξενία της με αυτή τη συνέντευξη.
Δημοσιογράφος Αντρέας ΑΥΓ. Καπογιάννης – ΑΝΚ