Με επιτυχία έγινε χτες Σάββατο η παρουσίαση του λευκώματος για την Αρχαία Φειά

Ημερομηνία: 03-07-2022

Η παρουσίαση του λευκώματος Δήμου Πυργου το Σάββατο 2/7/22

<<Από την Αρχαία Φειά

στο Κατάκολο>>

 

Με επιτυχία έγινε χτες Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, η παρουσίαση ενός ενδιαφέροντος λευκώματος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, που θέτει στο προσκήνιο της έρευνας τον ανεξερεύνητο υπό τη θάλασσα καταποντισμένο αρχαίο λιμάνι της Φειάς. Όπως τονίστηκε και από τους ομιλητές της εκδήλωσης, ο πρώτος που έφερε στο φως ευρήματα και ανέδειξε την σπουδαιότητα του Κόλπου του Αγίου Ανδρέα ήταν ο αρχαιολόγος της Ζ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Νικόλαος Γιαλούρης, που ασχολήθηκε εκεί όπου υπήρχε αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δηλαδή με την Αρχαία Φειά.

Η έκδοση του ιστορικού πονήματος <<Από την Αρχαία Φειά στο Κατάκολο>> έγινε από τον Δήμο Πύργου και τον ΔΟΠΠ, την συγγραφή του οποίου ανέλαβαν ο ιστορικός και ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου κ. Θεόδωρος Λάμπρος μαζί με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Για την έκδοση αυτή, αλλά και για άλλες που έχουν προηγηθεί, για να είμαστε δίκαιοι τα εύσημα ανήκουν στο Δήμο Πύργου, που για πρώτη φορά στη διαδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε στον παλιό, είτε στον ενιαίο Δήμο Πύργου, ανέλαβε μια τέτοια αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη μικρή πλατεία ακριβώς δίπλα από το θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου, το απόβραδο του Σαββάτου, τον συντονισμό της οποίας είχε αναλάβει η συνάδελφος δημοσιογράφος της εφημερίδας <<Πατρίς>>  Μαριάννα Μητροπούλου, η οποία έκανε και τγην έναρξη. Ομιλητές με τη σειρά που μίλησαν ήταν ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, αναπλ. καθηγητής πρόεδρος τμήματος Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, δημοσιογράφος και υπεύθυνος της Οργανωτικής Γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και στη συνέχεια οι συγγραφείς κ. Θεόδωρος Λάμπρος και κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. 

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της περιοχής και το γεγονός ότι το λιμάνι της Αρχαίας Φειάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή κάθε τέσσερα χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, δηλαδή ενός αιματηρού και καταστροφικού 27χρονου ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

 

 

Από τους φορείς της έκδοσης του εν λόγω ιστορικού πονήματος, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής : <<Ο Πύργος Ηλείας που αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού είναι μία πόλη με τεράστια ιστορία, που αρχίζει σιγά σιγά να αναδεικνύεται και να προβάλλεται μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά>>.

Η Πρόεδρος του ΔΟΠ Πύργου κ. Μαριάννα Σταθοπούλου με τη σειρά της τόνισε επίσης :  <<Χρέος μας είναι όχι μόνο η ανάδειξη, αλλά και η προστασία των μνημείων, που *σφραγίζουν* με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την ταυτότητά μας και τη σχέση μας με την *λάμψη* που εκπέμπει ο πολιτισμός από το μακρινό και το πρόσφατο παρελθόν μας>>.

Με βίντεο ακούστηκε μήνυμα του Δρος Παντείου Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Σταθακόπουλου, με μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε γεγονότα στην Ηλεία πριν και μετά το 1821.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης, η Πρόεδρος του ΔΟΠ Πύργου κ. Μαριάννα Σταθοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, εκτός από τους προαναφερθέντες, παρέστυησαν επίσης οι ιερείς π. Ηλίας Παπαγγελής, π. Νικόλαος Κατσηδήμας και π. Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ολυμπισμού, Αθλητισμού και Εθελοντισμού κ. Δημήτρης Γεωργ. Νικολακόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, η πρ. Αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Ολυμπίας κ. Ρόη Αντωνοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας Maik Abu Hadba, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Διοικητής Π.Υ. Πύργου κ. Νίκος Σμαρνάκης, ο Πρόεδρος τοτ Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Ηλίας Ξανθούλης, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Πύργου ΕΕΣ κ. Τάκης Γεωργόπουλος, η έιδική σύμβουλος Δήμου Πύργου κ.  Φλόρα Παπαγιαννάκη, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δημόσιας ΚεντρικήςΒιβλιοθήκης Πύργου κ. Ευγενία Χριστοπούλου.

Επίσης παρέστησαν η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου κ. Αγγελική Πετρόγιαννη, η συγγραφέας κ. Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, το στέλεχος της Ν.Ε. Ηλείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλης Φάμελος, ο πρ. Πρόεδρος του Αιμοδωρητή κ. Σπύρος Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου κ. Αθανάσιος Κατσίμπελης, ο επικεφαλής της Θεατρικής Ομάδας <<Προσκήνιο>> κ. Νίκος Λαϊνόπουλος, η χορογράφος κ. Νατάσσα Ζουμή κ.ά.

Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ


Ροή