Κείμενο του Βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανού

Ημερομηνία: 05-01-2022

Διονύσης Καλαματιανός : «Νέα αρχή με την κοινωνία πρωταγωνίστρια»

 

(ΣΗΜ. :  Δημοσιεύουμε ένα μεγάλο κείμενο, από το οποίο κόπηκαν οι επαναλήψεις, αφού τις είχαμε άλλη φορά δημοσιεύσει.  ΑΝΚ)

Αφήσαμε πίσω μια πολύ δύσκολη χρονιά. Μια χρονιά που την αποχωριστήκαμε σχεδόν με ανακούφιση. Με την πανδημία όχι μόνο να μην υποχωρεί, όπως ελπίζαμε, αλλά να εξακολουθεί να προκαλεί χιλιάδες θύματα και κρούσματα. Με το τεράστιο κύμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα καύσιμα, τα αγροεφόδια, τις ζωοτροφές, τις υπηρεσίες κ.α. να δυσκολεύει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το 2021 η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σύνθετη κρίση, υγειονομική και οικονομική. Η σπουδαιότητα και η σφοδρότητά της απαιτούσε καίριες δράσεις, ώστε να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία μας. Απαιτούσε να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα  μέτρα, ώστε να προστατευθούν από την ακρίβεια τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους.  Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και λάμβανε ανεπαρκή, ετεροχρονισμένα και ατελέσφορα μέτρα.

Επέλεξε συνειδητά να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, οδηγώντας το στην αποδυνάμωση. Τα αποτελέσματα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Είναι σαφές ότι ενώ στην κυβέρνηση γνώριζαν, επέλεξαν να αφήσουν ανοχύρωτα τα νοσοκομεία.

Δεν έκαναν, όμως, τίποτα για ν’ αντιμετωπιστεί και η ακρίβεια, που στραγγαλίζει την κοινωνική πλειοψηφία. Σήμερα, η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί κατακόρυφα, οι επαγγελματίες παλεύουν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν ανοιχτοί, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής.

Το 2022 πρέπει να σημάνει μια νέα αρχή, που θα δώσει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη. Που θα έχει πρωταγωνιστές τους πολλούς και όχι τους λίγους. Που θα ξεκινήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου σε στέρεη βάση. Που θα θέσει σε προτεραιότητα την κρατική πρόνοια, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Που θα έχει ως στυλοβάτες της κοινωνίας μια σύγχρονη και ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Που θα προστατεύσει και θα διορθώσει τις αδικίες προς τους συνταξιούχους. Που θα θέσει σε εφαρμογή ένα στοχευμένο πλάνο αντιμετώπισης και διαχείρισης της κλιματικής κρίσης.

Η νέα χρονιά πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα, που θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών

Όλα αυτά, μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να τα εγγυηθεί και να τα υλοποιήσει. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει εκλογές. Είναι ο μόνος δρόμος προκείμενου να επιτευχθεί η αλλαγή που θα αναγεννήσει την ελπίδα για τον τόπο μας. Για να μπορέσουν οι πολίτες να ανασάνουν και να αντικρύσουν με αισιοδοξία το μέλλον. Για να μπορέσει και η Ηλεία μας να βγει από το τέλμα που την έχουν ρίξει εδώ και 2,5 χρόνια οι ανεύθυνες και επικίνδυνες πολιτικές της ΝΔ.

Η «κληρονομία» που αφήνει το 2021, κάνει το ξεκίνημα του 2022 να φαντάζει δύσκολο. Ούτε η πανδημία φαίνεται να λυγίζει, παρά την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης, ούτε η ακρίβεια θα εξαφανιστεί σε σύντομο χρόνο, όπως διατείνονται τα κυβερνητικά στελέχη. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται η φθορά και οι τριγμοί του σαθρού κυβερνητικού οικοδομήματος. Τη θέση του θα πάρει μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που με αποφασιστικότητα θα διορθώσει τις παθογένειες και θα κρατήσει την κοινωνία ζωντανή. Η ώρα που η κοινωνική πλειοψηφία θα δώσει τις απαντήσεις της έρχεται.

 


Ροή