ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: “Άμεση η ανάγκη για μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και των ελαιοτριβείων”

Ημερομηνία: 17-09-2021

Την έμπρακτη και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών, καθώς και των ελαιοτριβείων που θα πληγούν για αρκετά χρόνια από τη μειωμένη παραγωγή ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν ο Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης μαζί με τον Βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Θέτουν δύο βασικές παραμέτρους προς τους αρμόδιους υπουργούς:
– Να μην συνεχιστεί ο αποκλεισμός από τις αποζημιώσεις χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοκαλλιεργειών που κάηκαν, λόγω της μη έγκαιρης δήλωσής τους στο ΟΣΔΕ.
Να σημειωθεί ότι μόνο στην Αρχαία Ολυμπία κάηκαν πάνω από 400.000 ελαιόδεντρα.
– τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης να είναι οριζόντια και να αφορούν κατοίκους και επαγγελματίες όλων των δήμων, για λόγους ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης.
Όπως επισημαίνουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος αν δεν αποζημιωθούν και δε στηριχθούν να μην μπορεί να προχωρήσουν στην ανασύσταση των καλλιεργειών τους, καθώς :
– προβλέπεται μείωση της ετήσιας παραγωγής λαδιού κατά 7.000 τόνους για τα επόμενα δέκα χρόνια
– το ετήσιο απολεσθέν εισόδημα υπολογίζεται μεσοστασθμικά στα 20 εκ. ευρώ .

Την ώρα, λοιπόν, που η αγωνία χιλιάδων παραγωγών και επαγγελματιών μεγαλώνει, με την εν λόγω ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητούνται άμεσα διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα :
– για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων κλάδων του τομέα της ελαιοπαραγωγής στις περιοχές αυτές, κατ’ αναλογία με αυτά της Εύβοιας.
– για το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της ενιαίας ελαιοπαραγωγικής περιοχής Ηλείας- Αρκαδίας για την ανασύσταση των καλλιεργειών.
– για την αναπλήρωση του συνόλου του φυτικού κεφαλαίου που χάθηκε.
– για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών για τα επόμενα έτη.


Ροή