Καμπάνια της AVAAZ για την προστασία των μελισσών, πεταλούδων, σκαθαριών…

Ημερομηνία: 29-09-2021
Δισεκατομμύρια μέλισσες, πεταλούδες και σκαθάρια.. πεθαίνουν, απειλώντας τον πλανήτη μας με οικολογική κατάρρευση. Τώρα όμως μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών σκοπεύει να καταργήσει τα τοξικά γεωργικά φυτοφάρμακα που ευθύνονται για την μαζική εξαφάνιση των εντόμων. 1 εκατ. υπογραφές θα ανάγκαζαν την ΕΕ να λάβει μέτρα για την προστασία των μελισσών απ’ τα θανατηφόρα φυτοφάρμακα.
 

Φίλες και φίλοι,

Η μαζική εξαφάνιση των εντόμων συνεχίζεται. Δισεκατομμύρια μέλισσες, πεταλούδες κι άλλα απίθανα πλασματάκια πεθαίνουν αθόρυβα, κι οι συνέπειες μπορεί σύντομα να είναι καταστροφικές για τις καλλιέργειες και τα εύθραυστα οικοσυστήματα του πλανήτη μας.

Τα γεωργικά φυτοφάρμακα είναι μεταξύ των βασικών ενόχων. Όμως τώρα η ΕΕ εξετάζει μια πρόταση για μείωση των φυτοφαρμάκων μέχρι το 2030, που θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά στην πλήρη κατάργησή τους σε όλη την Ευρώπη μέσα σε 15 χρόνια.
Πρώτα όμως πρέπει να σταματήσουμε τις εταιρείες χημικών που προσπαθούν να σαμποτάρουν το σχέδιο. Γι’ αυτό ενώνουμε τις δυνάμεις μας με περιβαλλοντικές οργανώσεις, αγρότες, μελισσοκόμους κι επιστήμονες, για να παραδώσουμε 1 εκατ. φωνές πολιτών, και να αναγκάσουμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ανταποκριθούν στο αίτημά μας.

Και το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν: Αβαζίτισσες κι Αβαζίτες χρησιμοποιήσαμε αυτό το εργαλείο για να φέρουμε θέματα όπως η γλυφοσάτη και τα μεταλλαγμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο. Τώρα ας συσπειρωθούμε ξανά, για να σώσουμε τις μέλισσες κι άλλους πολύτιμους επικονιαστές, απ’ τα θανατηφόρα φυτοφάρμακα, βοηθώντας παράλληλα να αλλάξει το μέλλον της γεωργίας. Έχουμε μόνο 2 μέρες για να φτάσουμε το 1 εκατ. φωνές. Υπόγραψε τώρα και διάδωσέ το παντού — κάθε υπογραφή μετράει.

Βοήθησε να σταματήσουμε την εξαφάνιση των εντόμων
Έρευνες δείχνουν πως τα είδη των εντόμων έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 50 χρόνια — ίσως και περισσότερο. Περιλαμβάνονται μέλισσες, πεταλούδες, σκαθάρια κι άλλοι πολύτιμοι επικονιαστές, απαραίτητοι για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα αλλά και για την τροφή μας.

Σίγουρα για να σταματήσουμε τη μαζική εξαφάνιση των εντόμων πρέπει να προστατεύσουμε τη φύση και τους οικοτόπους. Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η κατάργηση της υπερβολικής χρήσης των φυτοφαρμάκων που ψεκάζουν σε χωράφια, πάρκα και παιδικές χαρές — 2,5 εκατ. τόνοι κάθε χρόνο! Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις πως όχι μόνο μολύνουν το νερό και το έδαφος, αλλά είναι και θανατηφόρα για τις μέλισσες κι άλλους επικονιαστές.

Τρία χρόνια αφότου το Avaaz βοήθησε να περάσει απαγόρευση για τα μελισσοκτόνα νεονικοτινοειδή, αυτά τα επικίνδυνα δηλητήρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται παίρνοντας αμφιλεγόμενες άδειες έκτακτης ανάγκης.

Τώρα όμως έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να πιέσουμε για ένα νέο αγροτικό μοντέλο χωρίς φυτοφάρμακα, που θα επιτρέπει στη φύση και τους αγρότες να αναπτυχθούν αρμονικά. Κάποιοι απ’ τους νομοθέτες είναι αποφασισμένοι να τα βάλουν με τους κολοσσούς της βιοχημείας και να αγωνιστούν για την πιο φιλόδοξη συμφωνία που έγινε ποτέ — όμως χρειάζονται τη βοήθεια μας.

Αν κερδίσουμε, θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία των μελισσών και των εντόμων, βοηθώντας παράλληλα τις μικρές, βιώσιμες αγροτικές μονάδες να ευδοκιμήσουν.

Βοήθησε να σταματήσουμε την εξαφάνιση των εντόμων

(Από την  AVAAZ)

Σημείωση   ΑΝΚ  :   Ήδη συγκεντρώθηκαν ένα εκατομμύριο υπογραφές!

Ροή