Η βράβευση ελληνικής επιστημονικής μελέτης
Ελληνική επιστημονική μελέτη βραβεύθηκε στο 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας
Ελληνική επιστημονική μελέτη βραβεύθηκε στο 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας
Με μια σημαντική ανακοίνωση από Ελληνική επιστημονική ομάδα ξεκίνησε το 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική στο Γενικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο “Άγιοι Ανάργυροι”, διευθυντή του Εργαστηρίου Ανατομίας Ιστολογίας Εμβρυολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και επιστημονικό συνεργάτη του Χειρουργικού Τμήματος του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Θεόδωρο Μαριόλη-Σαψάκο, βραβεύθηκε για την έρευνα «Διερεύνηση της συνήθους εντόπισης των θετικών μασχαλιαίων λεμφαδένων-φρουρών & συσχέτιση μεταξύ των ευρημάτων κρυοτομών και ιστολογικών βιοψιών» σχετικά με τον καρκίνο μαστού.
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η βιοψία του λεμφαδένα-φρουρού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην σωστή και ολοκληρωμένη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Για αυτόν το λόγο, σκοπός της βραβευμένης έρευνας μας, ήταν η διατύπωση σχέσης μεταξύ της ανατομικής εντόπισης του λεμφαδένα-φρουρού με το αν είναι θετικός για την παρουσία καρκινικών κυττάρων ή όχι, και η διερεύνηση της ασφάλειας των αποτελεσμάτων της βιοψίας λεμφαδένα-φρουρού, συγκρίνοντάς τα με αυτά των μετεγχειρητικών κρυοτομών.
Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 215 γυναίκες με καρκίνο μαστού (ηλικίας από 30 ως 85 ετών) που υποβλήθηκαν σε ολική μαστεκτομή ή τεταρτεκτομή και βιοψία λεμφαδένα-φρουρού. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, ανέδειξαν ότι το 71% των θετικών λεμφαδένων-φρουρών εδραζόταν προσθίως στην μασχαλιαία άλω, 23% είχαν θωρακική εντόπιση, και μόλις το 6% εντοπιζόταν στο κέντρο της μασχαλιαίας κοιλότητας.
Η ερευνητική ομάδα, με κεντρικό ερευνητή τον κ. Καραμπελιά Βασίλη, και επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Θεόδωρο Μαριόλη-Σαψάκο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα θετικών φρουρών-λεμφαδένων στον καρκίνο του μαστού ανευρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια της μασχάλης. Ακόμη, το 97% των αρχικών βιοψιών λεμφαδένα-φρουρού παρουσίασαν ταυτόσημα αποτελέσματα με την τελική παθολογοανατομική έκθεση από τις κρυοτομές, υποδεικνύοντας την ασφάλεια και την αξιοπιστία της τεχνικής του λεμφαδένα-φρουρού στα χειρουργεία καρκίνου μαστού.
Η ομάδα του καθηγητή Μαριόλη-Σαψάκου συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις σπάνιων περιστατικών. Πρόκειται για:
- Το κακοήθες λεμφοίδημα σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία.
- Τις χειρουργικές τεχνικές όπως ο λεμφαδενικός καθαρισμός ιγνυακού βόθρου.
- Την χειρουργική επί αγγειακών ανατομικών παραλλαγών σε καρκίνο παχέος εντέρου.
Επιπλέον, συμμετείχε με τρία e-posters σχετικά με:
- Την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
- Την πρόληψη του λεμφοιδήματος.
- Την διερεύνηση παραγόντων κινδύνου για λεμφοίδημα άνω άκρου μετά από μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό.
«Η συμμετοχή της επιστημονικής μας ομάδας στο 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας, όχι μόνο μας έδωσε την ευκαιρία να κοινοποιήσουμε το ερευνητικό μας έργο, αλλά παράλληλα να αποκτήσουμε νέες γνώσεις στο κεφάλαιο της πρόληψης και της διαχείρισης του λεμφοιδήματος σε μετεγχειρητικούς ασθενείς» επισημάνει ο αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Μαριόλης-Σαψάκος.
Όπως εξηγεί, «Δυστυχώς, το λεμφοίδημα είναι μια συνήθης επιπλοκή ογκολογικών επεμβάσεων και της ακτινοθεραπείας, που επηρεάζει την κινητικότητα του άκρου του ασθενή και την ποιότητα της ζωής του. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι χειρουργοί να είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι σχετικά με την πρόληψη του λεμφοιδήματος, την έγκαιρη διάγνωσή του, και την άμεση και αποτελεσματική θεραπευτική του προσέγγιση».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Μαριόλης-Σαψάκος και η ομάδα του, συνεχίζουν δυναμικά το ιατρικό και ερευνητικό τους έργο, με στόχο την αποτελεσματική και ασφαλή χειρουργική αντιμετώπιση περιστατικών κακοήθειας. «Σκοπός μας» όπως λέει, «είναι η εξασφάλιση της βέλτιστης δυνατής χειρουργικής τεχνικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου, τον ασφαλή λεμφαδενικό καθαρισμό, και την πρόληψη κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό του λεμφοιδήματος, πάντα με σεβασμό και αγάπη προς τους ασθενείς».