Η παρουσίαση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου ενός εξαιρετικού πονήματος και βαθιάς μελέτης λεκτικών αναφορών στην **Οδύσσεια** του Νίκου Καζαντζάκη που συνέγραψαν οι Μαρία Κουτσουνά και Μαργαρίτα Μίληση
Η παρουσίαση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου ενός εξαιρετικού πονήματος και βαθιάς μελέτης λεκτικών αναφορών στην <<Οδύσσεια>> του Νίκου Καζαντζάκη που συνέγραψαν οι Μαρία Κουτσουνά και Μαργαρίτα Μίληση
Την Τετάρτη , 26 Φεβρουρίου 2025 και ώρα 6:30 το απογευματόβραδο έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης η παρουσίαση του άκρως ενδιαφέροντος βιβλίου “ΛΕΞΕΙΣ άγνωστες – δυσνόητες ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ” της Μαρίας Κουτσουνά και της Μαργαρίτας Μίληση τον εκδόσεων ΕΚΑΤΗ.
Για το βιβλίο μίλησαν με τρόπο ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης ανάλυσης οι διακεκριμένοι συγγραφείς Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Βαγγέλης Δημητριάδης.
Την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης συντόνισε ο Γιώργος Συμπάρδης, συγγραφέας
Το 2024 μετά από πέντε και πλέον χρόνια συνεργασίας η Μαρία Κουτσουνά με την Μαργαρίτα Μίληση, εξέδωσαν, το ΛΕΞΕΙΣ, άγνωστες – δυσνόητες – ξεχασμένες ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ. Το πόνημα αυτό φιλοδοξούν να καταστεί ωφέλιμο, στον απλό αναγνώστη ή στον μελετητή, στους νέους που αποφασίζουν να διαβάσουν την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη, αποτυπώνοντας μία όσο το δυνατόν σωστότερη και ευκρινέστερη απόδοση των λέξεων που υπάρχουν στην Οδύσσεια και χαρακτηρίζονται ως «δυσνόητες», «άγνωστες» κατά τη σχολική ορολογία ή ξεχασμένες, παραδίδοντας ένα εύχρηστο βοήθημα που θα συντροφεύει τον αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου, χωρίς επεξηγήσεις λεξικολογικές και χωρίς αναφορές στις βαθύτερες φιλοσοφικές ή θρησκειολογικές απόψεις του συγγραφέα.
Ο Γιώργος Π. Σαββίδης, προλογίζοντας το γλωσσάρι του για τον Δωδεκάλογο του γύφτου του Κωστή Παλαμά, σημειώνει: «Τι σημαίνει “γλωσσάρι”; Αν δεν κάνω λάθος: ούτε λεξικό, μήτε ευρετήριο λέξεων, αλλά πραχτικό βοήθημα για τον αναγνώστη ενός κειμένου το οποίο παρουσιάζει ασυνήθιστες δυσκολίες λεκτικές – ήγουν: ασυνήθιστες λέξεις και ασυνήθιστους τύπους είτε ασυνήθιστες χρήσεις κοινών λέξεων. Έτσι, ένα γλωσσάρι του Δωδεκάλογου θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνον τις ασυνήθιστες λέξεις κλπ., όσες υπάρχουν σε τούτο το ποίημα, και να περιορίζει την ερμήνευσή τους στις σημασίες που οι λέξεις αυτές έχουν, για τον ποιητή, αποκλειστικά στον Δωδεκάλογο».
Αυτές οι απόψεις έγιναν ο δικός μας οδηγός στα πολλά ερωτήματα που καθημερινά μας απασχολούσαν. Και τούτο το πόνημα που παραδίδουμε στο κοινό, φιλοδοξούμε να καταστεί ωφέλιμο στους αποδέκτες του, στον απλό αναγνώστη ή στον μελετητή, στους νέους που αποφασίζουν να διαβάσουν την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ιδιαιτερότητας στη γλώσσα της.
Προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε μία όσο το δυνατόν σωστότερη και ευκρινέστερη απόδοση των λέξεων που υπάρχουν στην Οδύσσεια και χαρακτηρίζονται ως «δυσνόητες», «άγνωστες» κατά τη σχολική ορολογία ή ξεχασμένες, παραδίδοντας ένα εύχρηστο βοήθημα που θα συντροφεύει τον αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου, χωρίς επεξηγήσεις λεξικολογικές και χωρίς αναφορές στις βαθύτερες φιλοσοφικές ή θρησκειολογικές απόψεις του συγγραφέα.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
Η Μαρία Κουτσουνά γεννήθηκε στο Αλποχώρι Πύργου Ηλείας. Εκεί τελείωσε το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, στον Πύργο το γυμνάσιο και αποφοίτησε ως διπλωματούχος Μηχανικός Αρχιτέκτων από το Technische Hochschule στο Gratz, Αυστρίας.
Εργάστηκε ως Αρχιτέκτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπέβαλε διδακτορική διατριβή στο Technische Universität του Βερολίνου και ειδικεύτηκε σε Νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.
Με την ποίηση ασχολήθηκε από μικρή. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1987 με την Ποιητική Συλλογή “Με τρυφερότητα και χωρίς προσμονή” από τις Εκδόσεις Εκάτη.
Μετά από μεγάλη συγγραφικά απουσία, τo 2019 , κυκλοφόρησε το Μυθιστόρημά της “Με μια σταγόνα” από τις Εκδόσεις Θερμαϊκός. Ακολούθησε μια δεύτερη ποιητική συλλογή “Τέσσερα σημεία στον ορίζοντα από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ, το 2022.
Το 2023 ΤΟ ΠΑΛΤΟ, 13 ΠΑΡΆΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ και το 2024 ένα παιδικό βιβλίο, Η βελονίτσα και τα δύο από τις εκδόσεις εύμαρος.
Το 2024 μετά από πέντε και πλέον χρόνια συνεργασίας με την Μαργαρίτα Μίληση,
το ΛΕΞΕΙΣ, άγνωστες – δυσνόητες – ξεχασμένες ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ.
*******************************
Η Mαργαρίτα Μίληση γεννήθηκε στο Wallsend-on-Tyne της Αγγλίας, και μεγάλωσε στην Ελευσίνα, γενέτειρα του πατέρα της. Εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο, και τις τρείς πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα, και αποφοίτησε ως διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,ολοκλήρωσε δε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University College του Λονδίνου.
Εργάστηκε ως Αρχιτέκτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ασχολήθηκε ειδικότερα σε μελέτες Νοσοκομειακών εγκαταστάσεων.
Το 2024 μετά από πέντε και πλέον χρόνια συνεργασίας με την Μαρία Κουτσουνά εξέδοσαν
το ΛΕΞΕΙΣ, άγνωστες – δυσνόητες – ξεχασμένες ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ από τις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ.
ΣΗΜ. <<Α>> : Ευχαριστούμε τον εξαίρετο φωτογράφο κ. Βασίλη Αγγελάκο για το φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση και δημοσιεύουμε 5 από τις 7 φωτό, οι οποίες και φέρουν την υπογραφή του.