Η παρακαταθήκη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα…

Ημερομηνία: 09-10-2021

Τσε Γκεβάρα, 54 χρόνια από το θάνατό του…

Η λάμψη ακόμα διαρκεί για τον αθάνατο Κομμουνιστή μαχητή!

Συμπληρώνονται σήμερα 54 χρόνια από τον θάνατο ενός σπουδαίου Αγωνιστή και Ανθρώπου, του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, από τις σημαντικότερες μορφές στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Την Κυριακή 8 Οκτώβρη 1967, πιάστηκε αιχμάλωτος από στρατιώτες του Βολιβιανού καθεστώτος, σε μια εμπλοκή μάχης στον αυχένα του Γιούρο, κοντά στην περιοχή Χιγκουέρα. Ο λόγος που πιάστηκε αιχμάλωτος είναι η προσπάθεια που κατέβαλε, για να φυγαδεύσει τους συντρόφους του που είχαν περικυκλωθεί από τον εχθρό…  Και στην πιο κρίσιμη φάση της εξέλιξης αυτής, μία εχθρική σφαίρα αχρήστευσε την κάννη του όπλου του.  Αμέσως μετά τη σύλληψη του Τσε και όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του, πήραν <<φωτιά>> τα επιτελεία της CIA στην Ουάσινγκτον  και της στρατιωτικής χούντας στη Βολιβία! Η εντολή δεν άργησε να έρθει και ήταν <<εκτέλεση>>!

Η αποτρόπαια εκείνη πράξη έλαβε χώρα μέσα σ` ένα παλιό δημοτικό σχολείο της Χιγκουέρα, το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Οκτώβρη 1967.

Για τον Τσε έχουν γραφτεί πολλά βιβλία τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά και ο ίδιος ο μεγάλος Αντάρτης Μαχητής και διανοητής του Μαρξισμού συνέγραψε δοκίμια για την Ανταρτοπόλεμο και θεωρητικές μελέτες για τον Μαρξισμό του 20ού αιώνα!

Ένα από τα καλά βιβλία είναι το << Σοσιαλισμός και Άνθρωπος>>!  Εκεί μέσα διαβάζοντάς το μπορούμε να κατανοήσουμε τα μεγάλα μηνύματα που πηγάζουν από τον ηρωικό αγώνα του Κουβανικού Λαού, να θέσουν τα θεμέλια για μια κοινωνία δίχως την καπιταλιστική εκμετάλλευση και να αντισταθούν στην εχθρότητα των ΗΠΑ και την εκστρατεία οικονομικού στραγγαλισμού ε το για πάνω από έναν αιώνα καθολικού και γενικευμένου εμπάργκο!

Το βιβλίο αυτό κάνει επίσης ευρεία αναφορά για την δολοφονία του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία, από τα όργανα των ΗΠΑ του στρατιωτικού φασιστικού καθεστώτος. Επίσης λίαν συνοπτικά θέτει τα πιο κάτω ερωτήματα :

Τι είναι ο σοσιαλισμός?  Είναι δυνατή η οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας? Ή μήπως είναι, όπως επιχειρηματολογούν οι εχθροί του, ενάντια στην “ανθρώπινη φύση”?  Τα ερωτήματα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία μπροστά στην πραγματικότητα ενός καπιταλιστικού συστήματος που βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε μια κρίση την οποία πληρώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις σελίδες αυτές βλέπουμε τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα,  να αντλεί από τις εμπειρίες του ως ένας από τους κεντρικούς ηγέτες της κουβανικής επανάστασης,  για να αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από τη συλλογική τους προσπάθεια, μπορούν να μετασχηματίσουν τις οικονομικές βάσεις της κοινωνίας τους και, μέσα στη διαδικασία αυτή, να αλλάξουν και οι ίδιοι.

Ο  Τσε Γκεβάρα έχει αφήσει μια αναντικατάστατη κληρονομιά για τους αγωνιστές του σήμερα,  που επιδιώκουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της ιστορικά αναγκαίας μετάβασης από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό!


Ροή