Η ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ *ΚΟΡΚΟΛΗΣ* ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ *ραγιάς. Μέρες και Νύχτες 1821*
Το βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου <<ραγιάς. Μέρες και Νύχτες 1821>> παρουσιάστηκε την Δευτέρα 11/4/2022 στο Βιβλιοπωλείο <<Κορκολής>> στον Πύργο
Η παρουσίαση μιας επίπονης και πολύμοχθης εργασίας, που πήρε το σχήμα ενός καλαίσθητου βιβλίου με τον τίτλο <<ραγιάς. Μέρες και Νύχτες 1821>> έλαβε χώρα την Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, στο χώρο ενός από τα παλαιότερα στην μακρόσυρτη πορεία του χρόνου βιβλιοπωλείου του τόπου μας, αυτό του ευρισκόμενου εδώ και δεκάδες χρόνια στην οδό του Πύργου Ερμού 3, του Βιβλιοπωλείου <<ΚΟΡΚΟΛΗΣ>>.
Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα της ιδιοκτήτριας κας Δώρας Κορκολή, η οποία εξέφρασε τη χαρά της, που μετά από τρία χρόνια απουσίας, λόγω του Κορωνοϊού, συναντιόμαστε και πάλι.
Την παρουσίαση του συγγραφέα και του βιβλίουέγινε από τον συμπολίτη κ. Χάρη Β. Μικελόπουλο, πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου. Ο κ. Μικελόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, για τον οποίο είπε ότι κατάγεται από περιοχή της Άρτας και βιβλία του έχουν τύχει τιμητιών διακρίσεων και βραβεύσεων. Επίσης γράφει και ποίηση, ενώ πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί και έγιναν τραγούδια με επιτυχία.
Για το βιβλίο <<ραγιάς. Μέρες και Νύχτες 1821>>, ο κ. Μικελόπουλος είπε ότι είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο απαίτησε πολλή έρευνακαι δεν είναι απλώς ένα έργο μυθοπλασίας. Σε αυτό το βιβλίο, που διαπραγματεύεται πολλές φωτεινές και σκοτεινές πλευρές μιας μεγάλης ιστορικής καμπής του έθνους, ξεφςύγουμε από τα γνωστά στερεότυπα. Σε αυτό το βιβλίο η μυθοπλασία παντρεύεται με την ιστορία. Μέσα από αυτό το βιβλίο περνούν πολλά ιστορικά πρόσωπα, τα οποία πρωταγωνίστησαν σε μια καθοριστικής σημασίας χρονική περίοδο, όπου διαμορφώθηκε η πορεία του ελληνικού έθνους.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, ο οποίος ξεκίνησε με μία ρήση μέσα από το βιβλίο του. <<Όταν πιστεύεις πως είσαι δούλος και συνεχίζεις να το πιστεύεις, τότε θα υπάρχει και αφέντης>>!
Ο κ. Καλπούζος τόνισε με έμφαση ότι είναι καιρός να δούμε την πραγματική ιστορία. Μέσα από το βιβλίο του κι σε χαρακτηριστικά σημεία έκανε πολλές αναφορές σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα προ και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Μία από τις σημαντικότρες πτυχές της Επανάστασης είναι η αντιπαράθεση μεταξύ ιστορικών και διανοουμένων, για το είδος του Εξεγερσιακού Αγώνα, ήταν ο αγπώνας εθνικοαπελευθερωτικός ή κοινωνικός και δη ταξικός? Πρόσθεσε ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν καν γνωστή η έννοια <<ταξικής>> αντιπαράθεσης. Ο συγγραφέας είπε, αυτό που επίσης έχουν επισημάνει πολλοί ιστορικοί, ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν Εθνικοαπελευθερωτική και Κοινωνική ταυτόχρονα!
Το βιβλίο <<ραγιάς. Μέρες και Νύχτες 1821>>, συνέχισε, έρχεται να αναδείξει τους αφανείς ήρωες της Επανάστασης, που ήταν αγρότες κατά κύριο λόγο, μικροεπγγελματίες από τα λαϊκά στρώματα. Οι Κλέφτες έδρασαν προεπαναστατικά, ενώ οι Αρματωλοί πήραν μέρος στα τελευταία χρόνια της Επανάστασης. Από την άλλη ήταν οι προύχοντες και οι κοτζαμπάσηδες, οι κάποι και οι Φαναριώτες.
Απαιτήθηκε επίπονη και επίμονη προσπάθεια για τη συγγραφή του βιβλίου. Ο συγγραφέας κατέληξε επαναλαμβανόμενη σε κάθε σχήμα λόγου της λέξης <<ραγιάς>>. Γιατί δεν είναι αρκετό να λες ότι δεν θέλεις να ζήσεις σαν ραγιάς και να πολεμάς γι΄αυτό. Πρέπει επίσης να λες, να μη γίνομαι και ραγιάς στα δάνεια των ξένων, διότι τότε θα συνεχίσουμε να είμαστε σκλάβοι. Το ζήτημα είναι, να μην είσαι πουθενά ραγιάς, ραγιάς σε τίποτα! Αυτό είναι το νόημα του βιβλίου, κατέληξε ο εκλεκτός συγγραφέας.
Μετά το τέλος της τοποθέτησής του αναπτύχθηκε διάλογος με παρεμβάσεις από το κοινό, Επίσης ρωτήθηκε ποιας εθνικότητας είναι η λέξη <<ραγιάς>> και απάντησε ότι είναι Αραβική λέξη και σημαίνει κοπάδι, αγέλη.
Εκτός από βιβλιόφιλους παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Νώντας Κυριαζής, ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης <<Μπορούμε>> κ. Στάθης Καννής, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κα Κατερίνα Παρασκευοπούλου, η Γραμματέας του παραρτήματος Πύργου του ΕΕΣ κα Αγγελική Τσετσοπούλου, από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου, ο καθηγητής κ. Γιώργος Αγγελόπουλος κ.ά.
Ρεπορτάζ Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ