Η ώρα της μεγάλης κρίσης έφτασε και η Τουρκία κάνει πράξη τον αναθεωρητισμό της…
<<Το απρόοπτο είναι πιο σημαντικό και από τον ίδιο τον αιφνιδιασμό>> (Ρήση του ΑΝΚ)
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο άνοιξε πανιά για το Αιγαίο
Πού οφείλεται η αλλαγή ημερομηνίας ενώ το κομβικό σημείο ήταν η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν?
Ανάλυση του ΑΝΚ
Να μην αρχίσω πάλι τα <<αυτοπαινέματα>> ότι τα είχα όλα προβλέψει κλπ! Θα μπω κατ΄ευθείαν στο <<ψητό>>…
Ενώ είχε ανακοινωθεί επίσημα ότι στις 9 Αυγούστου 2022, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο <<Αμπντουλχαμίντ Χαν>> θα εξορμούσε αποπλέοντας από τον τουρκικό ναύσταθμο, τελικά άνοιξε πανιά για το Αιγαίο το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022. Για ποιο λόγο άραγε επισπεύδει την έξοδό του το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο? Και μάλιστα ενώ επίκειται συνάντηση των δύο Προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας στο Σότσι, στις 5 Αυγούστου 2022? Ωάχνοντας και γνψρίζοντας από την Ιστορία βρήκα ένα λόγο, που ενδεχομένως να ευσταθεί…
Να πω αρχικά ότι η ηλίθια πολιτική που ακολουθήσαμε στο Ουκρανικό, έστρεψε αποφασιστικά πλέον τη Ρωσία υπέρ της Τουρκίας. Τώρα τρέχει ο Δένδιας (και δεν φτάνει) και πηγαίνει ακόμα και στο Ηρωικό στον Αιώνα τον άπαντα Κομμουνιστικό Βιετνάμ! Από την άλλη η εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ, δηλαδή ο Μπάιντεν και όχι ο Μενέντεζ, αποφασίζει για το τι θα γίνει στο Αιγαίο και οπουδήποτε… Οι ΗΠΑ στην κρίσιμη φάση θα κρατήσουν αυστηρά ουδέτερη στάση και αυτό για λόγους ευνόητους… Θα επέμβουν μονο αποτρεπτικά, για να μην υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή, όπως ακριβώς έκαναν και τη νύχτα των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996. Όσο η Τουρκία θα ενεργεί με τον στόλο της ναυτικό αποκλεισμό μια βασικής σημασίας ελληνικής νήσου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα προβαίνουν συνεχώς σε συστάσεις… Η Τουρκία θα απαιτήσει στρατιωτικά την αποτσρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών! Σε αυτή την κρίσιμη εθνικά ώρα της Ελλάδας, το οποιοδήποτε απρόοπτο γεγονός αποκτά μεγάλη στρατηγική αξία, καθότι αποτελεί την ανώτερη μορφή του αιφνιδιασμού. Αν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρει η Τουρκία να ελέγξει ένα μικρό σημείο ελληνικού εδάφους, τότε πάραυτα θα επέμβουν οι ΗΠΑ και θα απαιτήσουν γενικό αφοπλισμό των νησιών μας και ταυτόχρονα την απομάκρυνση του τουρκικού στόλου από τη θαλάσσια περιοχή… Αν έτσι συμβούν τα πράγματα και υποχρεωθούμε να αποσύρουμε το στρατό μας από τα νησιά μας, σίγουρα θα έχουμε υποστεί μία άνευ προηγουμένου εθνική ήττα, χωρίς να έχουμε προλάβει να αντεπιτεθούμε, εκτός και αν αγνοήσουμε την αμερικανική παρέμβαση!
Τι υπολογίζω ότι θα πράξει το τουρκικό καθεστώς :
Στις 5 Αυγούστου 2022, ημερομηνία της συνάντησης σε ρωσικό έδαφος του Ερντογάν με τον Πούτιν, η Τουρκία προφασιζόμενη την αυστηρή τήρηση των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης, απαιτεί επίσημα από την Ελλάδα να αποσύρει το στρατό από τα ελληνικά νησιά! Από εκεί και πέρα ξέρει το Ελληνικό Επιτελείο τι θα κάνει… Εγώ θα πω μόνο το λόγο που η Τουρκία επέλεξε να ορίσει την 5η Αυγούστου 2022 ως την Ημέρα Έναρξης της Αναθεωρητικής της Στρατηγικής! Υπάρχει στην Ελληνική και Τουρκική Ιστορία η 5η Αυγούστου 1824, αλλά και η 29η Αυγούστου 1824.
Τι ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα τότε? Στο στενό της Μυκάλης της νήσου Σάμου, στις 5 Αυγούστου 1824 έλαβε χώρα αποφασιστικής σημασίας ναυμαχία, όπου οι Έλληνες κατατρόπωσαν τον τουρκικό στόλο του Χοσρέφ Πασά. Ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Γεωργίου Σαχτούρη πυρπόλησε όλα τα πλοία του εχθρού, με αποτέλεσμα να βουλιάξουν και να χαθούν 1.οοο περίπου άνδρες, ενώ οι Έλληνες έχασαν μόνο τρεις μπουρλοτιέρηδες! Προσέξτε τώρα τι συνέβη μετά την Ανεξαρτησία της Ελλάδας, όσον αφορά την τύχη της Σάμου.
Η Ναυμαχία της Σάμου, στις 5 Αυγούστου 1824, μαζί με την επακολουθήσασα Ναυμαχία του Γέροντα, στις 29 Αυγούστου 1824, διασφάλισαν την Ανεξαρτησία της νήσου σε όλη τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Αλλά δυστυχώς η Σάμος δεν συμπεριελήφθη στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, καθώς αναγορεύτηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις σε <<Αυτόνομη Ηγεμονία>>, φόρου υποτελής στο Σουλτάνο. Στον εθνικό κορμό της Ελλάδας ενσωματώθηκε τελικά στις 2 Μαρτίου 1913, κατά τη διάρκεια του Α΄Βαλκανικού Πολέμου.
Τα γεωγραφικά δεδομένα έχουν ως εξής : Η παραλία βρίσκεται στο Στενό της Μυκάλης, που χωρίζει το νησί της Σάμου με την Τουρκία. Στο στενότερο σημείο είναι μόλις 1.600 μέτρα και αποτελεί υο πιο στενό σημείο μεταξύ κάθε ελληνικού νησιού και της Τουρκίας. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είνα η ονομασία προέλευσης του Στενού της Μυκάλης. Το όνομα το πήρε από το κοντινό <<Όρος Μυκάλης>>, το οποίο βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας.
Γεωπολιτική και ιστορική ανάλυση από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ