Η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα

Ημερομηνία: 23-11-2022

 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα

 

 

Η ΑΥΓΗ Πύργου  δημοσιεύει ολόκληρη την ομιλία αυτή, που είναι ένα στρέμμα, αλλά τι να κάνουμε, μια και δημοσιεύουμε τα επαναστατικά κείμενα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη προεκλογικής φύσης ομιλία. Δώσαμε στο Διαδίκτυο μία συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και αυτό απηχεί αποκλειστικά εμάς, προσωπική εκτίμηση και με την έννοια της πρόβλεψης,  για την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023. 
Τώρα εκείνο που για την Ηλεία έχει σημασία είναι αυτό που είπε  για τα 75 χιλιόμετρα του υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ, που το σπουδαίο αυτό έργο θα τεθεί σε κυκλοφορία αρχές του 2025!  Αυτό είπε και δεν μπορεί να το είπε στο βρόντο…
Η μεγάλη αυτή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Πάτρα έχει ως εξής :

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο, κύριε Περιφερειάρχα, φίλες και φίλοι, νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδος, σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς γι’ αυτή την εξαιρετικά θερμή υποδοχή.

Παρακαλώ τον συντοπίτη σας και Γραμματέα της Πολιτικής μας Επιτροπής Παύλο Μαρινάκη την επόμενη φορά να μεριμνήσει για μεγαλύτερο χώρο και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη από όσους δεν κατάφεραν να μπουν σήμερα μέσα και θα ακούσουν την ομιλία από τον εξωτερικό χώρο.

Όμως χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας -επικεφαλής όπως βλέπετε μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου-, στο δρόμο για το αύριο της χώρας. Σταθμός μας σήμερα είναι η Πάτρα του 2022. Γιατί, εδώ, στην Αχαΐα, συναντάμε σε μικρογραφία όλη τη διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας: από την ύψωση του λαβάρου της απελευθέρωσης στην Αγία Λαύρα μέχρι το τέλος των πανίσχυρων γαιοκτημόνων στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ανάδυση εδώ στην Πάτρα μίας καινοτόμας αστικής τάξης. Και ύστερα με τις αρχές της εκβιομηχάνισης, την ακμή, την παρακμή της σταφιδοκαλλιέργειας. Στην αρχή έφερε πλούτο, αλλά και μετά το πρώτο κύμα της υπερατλαντικής μετανάστευσης.

Το παρελθόν δείχνει το δρόμο, όμως το παρόν μας επιτρέπει να διδαχτούμε από αυτό, ώστε να μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον. Να ερμηνεύσουμε τη δυναμική ενός τόπου που -μην το ξεχνάτε- εδώ λειτούργησε στη χώρα μας το πρώτο μηχανικό νηματουργείο, το 1846, το 1865 το οινοποιείο του Γουστάβου Κλάους, για να έρθει με τον 20ο αιώνα η πρώτη «έκρηξη».

Το 1920, λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Πάτρα είναι ήδη το τρίτο πιο μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της χώρας, με 113 εργοστάσια, σχεδόν το 10% των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν εδώ, στην Πάτρα. Με ένα εργατικό δυναμικό το οποίο ενισχύθηκε με 10.000 παραγωγικούς πρόσφυγες.

Μεσολαβεί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο εμφύλιος, αλλά το λιμάνι της πόλης και η παραλιακή ακτή Δυμαίων, απλωμένη πια ως μια βιομηχανική περιοχή, απαντούν με το δικό τους τρόπο.

Οι παλαιότεροι στην αίθουσα, αγαπητέ κ. Βασίλη Μπεκίρη, θυμούνται την Πειραϊκή Πατραϊκή, τη χαρτοποιία Λαδόπουλου, το εργοστάσιο της PIRELLI. Είναι μια εποχή όπου η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας ξεπερνά το 10%. Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη -προσέξτε- σε ανάπτυξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, πίσω από την Ιαπωνία. Μια εποχή ακμής για την Ελλάδα, ακμής και για την Πάτρα.

Ενώ αυτή η πόλη είναι η ίδια που ίδρυσε πριν από 150 χρόνια το δικό της Δημοτικό  Θέατρο. Αποτέλεσε και αποτελεί μια πρωτεύουσα προόδου.

Μετά έρχεται η πετρελαϊκή κρίση, μάς βρίσκει ανέτοιμους, χωρίς εναλλακτικές λύσεις για το λιμάνι. Το ενδιαφέρον περνά πια στον Πειραιά, χωρίς υποδομές, χωρίς ανταγωνιστικές επιλογές, χωρίς σύγχρονη τεχνολογία. Και πάνω από όλα -τα θυμούνται οι παλαιότεροι και νομίζω ότι πρέπει να τα μαθαίνουν οι νεότεροι- με αλλοπρόσαλλες πολιτικές και κοντόθωρες συνδικαλιστικές πρακτικές.

Από το 1975 έως το 1995, εδώ, στην Πάτρα, κλείνουν 80 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας. Ολόκληρες γειτονιές τότε μαραζώνουν, η τοπική οικονομία περιορίζεται σε παροχή υπηρεσιών, πρωτίστως στους φοιτητές του πανεπιστημίου της.

Και για χρόνια η Πάτρα, η Αχαΐα και μαζί τους όλη η Δυτική Ελλάδα βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Αντί για μεγάλα έργα ακούν, ακούγατε, κενά συνθήματα και υποσχέσεις. Η επιχειρηματικότητα ενοχοποιείται και η κρατική αδράνεια μονιμοποιείται.

Μέχρι που να φτάσει η κατάρρευση του 2010, τα μνημόνια και αμέσως μετά η τετραετία του ψέματος που ολοκληρώνει αυτό το δράμα.

Ε, λοιπόν, είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι όλα αυτά ανήκουν στο χθες που δεν θα το ξαναζήσουμε. Η χώρα είναι ήδη μια άλλη χώρα. Και η περιοχή εδώ, η Πάτρα, η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα, μπαίνει σε μια αντίστροφη τροχιά, σε μια τροχιά προόδου.

Και γι’ αυτό είμαι εδώ, σήμερα, μαζί σας. Για να θυμίσω συνοπτικά τα πολλά που έγιναν μέσα σε τριάμισι χρόνια αλλά, κυρίως, για να παρουσιάσω τα πολλά περισσότερα τα οποία δρομολογούνται. Να εντοπίσω τυχόν καθυστερήσεις, ακούγοντας τι προτείνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι φορείς. Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός και το αρμόδιο κυβερνητικό κλιμάκιο είχε μια εξαντλητική σύσκεψη για να συζητήσουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο για την Δυτική Ελλάδα.

Κυρίως, όμως, είμαι εδώ γιατί θέλω να σας περιγράψω πώς η πόλη, πώς ο τόπος σας, μπορεί να ξαναγίνει η δυτική πύλη της χώρας. Με το ιστορικό λιμάνι και το θαλάσσιο μέτωπο πραγματικά στην πρώτη γραμμή. Τη βιομηχανική ζώνη πλαισιωμένη με ένα σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και τις αναβαθμισμένες αστικές περιοχές πόλους οικονομίας, τεχνολογίας, τουρισμού και πολιτισμού.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, είμαι κοντά σας όμως για έναν ακόμα λόγο: για να αποδείξω ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν βλέπει την Ελλάδα με «κομματικά γυαλιά», στρέφοντας την προσοχή της μόνο σε περιοχές όπου πλειοψηφούν οι φίλοι της. Το αντίθετο. Και αν έπρεπε να ανοίξω μια παρένθεση, έχω την ελπίδα και θέτω ως στόχο, ειδικά εδώ στην Αχαΐα, με το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει, η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του ‘23 να είναι πρώτο κόμμα και η Αχαΐα να είναι “γαλάζια”. Και με την ΟΝΝΕΔ και την νεολαία μας να δίνει πάντα το δυναμικό της «παρών».

Το κριτήριο μας όταν σχεδιάζουμε ένα περιφερειακό αναπτυξιακό σχέδιο, πάντα, είναι ο ρόλος τον οποίο ο κάθε τόπος μπορεί να έχει για την νέα Ελλάδα του 2030. Και στο δικό μου το μυαλό, στο μυαλό της Κυβέρνησης, η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα, πρωταγωνιστεί σε αυτό το σχέδιο. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και μόνο έτσι, τελικά, αίρονται επιφυλάξεις και δογματισμοί που χωρίζουν τους Έλληνες. Με χειροπιαστά έργα και με αποτελέσματα που πείθουν και ενώνουν.

Είναι κάτι το οποίο διαπιστώνω παντού, διατρέχοντας ολόκληρη τη χώρα και σήμερα στην πολύ ωραία περιοδεία την οποία έκανα εδώ, στην Αχαΐα.

Είναι αλήθεια, το γνωρίζετε και εσείς καλά, ποτέ άλλοτε δεν γνωρίσαμε τόσες πολλές κρίσεις σε τόσο λίγο χρόνο.

Από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο -ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020- μέχρι τη διετή πανδημία και από τις συνεχείς εθνικές προκλήσεις με τους γείτονες, έως την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια, αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Κι όμως, σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον η πατρίδα μας όχι μόνο στάθηκε όρθια αλλά ανέβηκε ψηλότερα, αυξάνοντας τον δημόσιο πλούτο, μειώνοντας την ανεργία, στηρίζοντας το μέσο εισόδημα.

Φέτος το εθνικό μας προϊόν θα μεγαλώσει κατά σχεδόν 6%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις μας, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η χώρα μας πια είναι εκτός κοινοτικής εποπτείας. Κλείσαμε οριστικά το κεφάλαιο των μνημονίων. Η απασχόληση είναι στα καλύτερα επίπεδα δωδεκαετίας. Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις έφεραν συνολικά 250.000 νέες δουλειές. Οι Έλληνες πληρώνουν σήμερα λιγότερους φόρους και εισφορές, όπως είχαμε δεσμευτεί. Πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές και θα αυξηθεί μία ακόμα, μέσα στην άνοιξη του 2023. Και η πολιτεία επιδοτεί -το ξέρετε καλά, το βλέπετε κάθε μήνα στους λογαριασμούς σας- το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα, υψώνοντας έτσι συνεχή αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, ανακουφίζουν το παρόν, χωρίς όμως να ναρκοθετούν το μέλλον. Διότι αξιοποιούν τις ικανότητές μας αλλά -προσέξτε- σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τις δυνατότητές μας. Βλέπω εδώ και στο ακροατήριο το άγρυπνο βλέμμα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος φροντίζει να είμαστε συνεπείς στους στόχους τους οποίους θέτουμε.

Και όμως, προσέξτε τι έχει συμβεί: την ίδια εποχή που η Κυβέρνηση  μειώνει τους φόρους και επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνουμε -προσέξτε- το δημόσιο χρέος μας με τον πιο γρήγορο ρυθμό από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η πολιτική μας, λοιπόν, δικαιώνεται. Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για όσα ακολουθούν και για όσα έχουν ήδη ψηφιστεί. Συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023 και θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Την αύξηση κατά σχεδόν 8% των απολαβών των συνταξιούχων μετά από πολλά χρόνια. Πολλοί συνταξιούχοι θα δούν μία ακόμα σύνταξη ως αποτέλεσμα αυτής της αύξησης, άλλοι θα δουν τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, αλλά κι αυτοί θα είναι ωφελημένοι από την οριστική κατάργηση, για όλους, της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι γιατροί μας του ΕΣΥ θα δουν τις πρώτες αυξήσεις από αρχές του 2023, το ίδιο και οι ένστολοι. Και βέβαια, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την παραγωγική Ελλάδα αλλά και για όλους τους εργαζόμενους Έλληνες, η μόνιμη πια, οριστική και αμετάκλητη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί, θα ισχύσουν σε 40 μέρες, όπως ίσχυσαν και εφαρμόστηκαν όλες οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευθεί τον Ιούλιο του 2019 και τολμώ να πω και κάποιες ακόμα όπως, παραδείγματος χάρη, η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές μέχρι τις 800.000 ευρώ.

Μαζί με όλα αυτά και το ψηφιακό κράτος, που καταργεί ταλαιπωρία, ουρές και γραφειοκρατία. Μία πραγματική επανάσταση. Σκεφτείτε 1 δισεκατομμύριο, σχεδόν, ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν γίνει μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr.

Προσχολική εκπαίδευση διετής πια, με την απαραίτητη εκμάθηση ξένης γλώσσας. Το νέο σχολείο με τις πρώτες προσλήψεις εδώ και μία δεκαετία, 24.700 νέων εκπαιδευτικών. Διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, σύγχρονη διδασκαλία, νέα προγράμματα σπουδών, εξειδικευμένη επαγγελματική παιδεία, που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε στην αγορά εργασίας: την αναντιστοιχία του τι μας ζητούν οι εργοδότες και του τι προσφέρουν τα πανεπιστήμιά μας.

Συχνά, η γέφυρα που ενώνει την προσφορά και τη ζήτηση είναι η επαγγελματική εκπαίδευση. Και χαίρομαι που ολοένα και περισσότερα νέα παιδιά το αναγνωρίζουν. Αλλά βέβαια και τα πανεπιστήμιά μας πια, απελευθερωμένα από τον βραχνά του ασφυκτικού κρατικού ελέγχου, μπορούν να συνδέσουν πλέον το πτυχίο τους με την εργασία.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα και κατάφεραν και έκαναν παραπάνω από 100 διεθνείς συνεργασίες. Νέα παιδιά από την Ελλάδα θα μπορούν πια να πηγαίνουν δωρεάν σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως και αυτά μπορούν να δημιουργούν κέντρα έρευνας και αριστείας στην πατρίδα μας.

Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζουμε πραγματικά και ποιοτικά τη δημόσια εκπαίδευση. Όχι προστατεύοντας τους μπαχαλάκηδες και τους καταληψίες.

Πάντως εγώ θέλω να πω μια κουβέντα για την ΔΑΠ μας, αφού την ευχαριστήσω γιατί δίνει πάντα το δυναμικό της «παρών» σε όλες τις συγκεντρώσεις μας. Η ΔΑΠ δεν φοβήθηκε τις μεγάλες αλλαγές στο πανεπιστήμιο. Δεν φοβήθηκε τις συγκρούσεις, δεν φοβήθηκε να αγωνιστεί υπέρ της αξιολόγησης, υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Αγωνίζεστε για ένα καλύτερο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο και δουλειά μας είναι σε όλους τους νεολαίους μας να σάς το προσφέρουμε. Για να μπορείτε να αξιοποιήσετε όλες τις ευκαιρίες και όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχετε.

Δεν θα κάνω πλήρη απολογισμό, σήμερα, του κυβερνητικού έργου. Θα πω δυο κουβέντες μόνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βλέπω εδώ και τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό. Άντεξε μέσα στην πανδημία.

Προσθέσαμε 18.000 γιατρούς και υγειονομικούς. Τώρα αναπτύσσουμε δυναμικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Το στοίχημα του Προσωπικού Γιατρού είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα κερδηθεί, όπως και το στοίχημα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Σκεφτείτε, για πρώτη φορά για τις γυναίκες 50 έως 69 ετών, σάς ήρθε ένα SMS από το κράτος και σάς είπε έχετε τη δυνατότητα να πάτε να κάνετε δωρεάν μαστογραφία και σε ιδιωτική δομή. Αυτό σημαίνει σύγχρονη πολιτική πρόληψης.

Και βέβαια κλείσαμε, με μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας, του αρμόδιου Υπουργού και όλου του επιτελείου, μια μεγάλη πληγή του παρελθόντος: εκκαθαρίσαμε όλες τις εκκρεμότητες με τις συντάξεις μας. Από εδώ και στο εξής οι συντάξεις θα απονέμονται και θα εκδίδονται σε λιγότερο από 60 ημέρες.

Με έναν απολογισμό σαν κι αυτόν -προφανώς παρέλειψα πολλά- μπορώ όμως να σας κοιτάξω στα μάτια να επικαλεστώ και αυτό το ωραίο σύνθημα το οποίο κάνατε και αυτοκόλλητο είδα, και δικαιολογημένα: Ναι, “το είπαμε και το κάναμε”.

Όμως, προσοχή: είμαστε ευχαριστημένοι; Εγώ θα σας πω, “όχι”. Απαντώ πρώτος. Όχι μόνο γιατί οι δράσεις που σας προανέφερα ήταν καθήκον, ήταν υποχρέωση μας, αλλά γιατί αναγνωρίζω ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε ακόμα πολλά προβλήματα.

Το ξέρω, το γνωρίζω καλά, ότι οι μισθοί στην χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Το ξέρω ότι νοικοκυριά πιέζονται από την ακρίβεια. Επιχειρήσεις πιέζονται από τις πρώτες ύλες και από το κόστος ενέργειας.

Και ξέρω ότι τα 42 δισεκατομμύρια της πολιτείας μπορεί να κράτησαν όρθιες μέσα στην πανδημία την οικονομία και την εργασία, όμως ακολούθησε ένας πόλεμος και μια έκρηξη ανατιμήσεων.

Γι’ αυτό και δεν θέλω να πανηγυρίζω. Δεν θέλω να πανηγυρίζουμε ως κομματικά στελέχη. Αλλά δεν πρέπει και να μηδενίζουμε και να απορρίπτουμε συλλήβδην τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει.

Δεν ήταν τυχαίο, φίλες και φίλοι, δεν προέκυψε έτσι, συμπτωματικά, ότι τον Οκτώβριο η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη πιο χαμηλή θέση στην τιμή ρεύματος μεταξύ 15 ευρωπαϊκών κρατών. Τον επόμενο μήνα θα είναι ακόμα χαμηλότερες οι τιμές.

Αυτό έγινε επειδή λάβαμε τα μέτρα μας. Ήταν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων μας. Πρώτοι στην Ευρώπη φορολογήσαμε τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής, όταν οι αντίπαλοι μας φλυαρούσαν με ανέξοδα συνθήματα.

Έχουμε διαθέσει 12 δισεκατομμύρια ως “φράγμα” στα κύματα του διεθνούς πληθωρισμού. Τώρα, ως προς το «Καλάθι του Νοικοκυριού», που ήδη αναχαιτίζει και ρίχνει τις τιμές σε δεκάδες προϊόντα -και αύριο καταλαβαίνω ότι θα εξαγγελθούν νέες μειωμένες τιμές από πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ- έχω να πω ένα πράγμα μόνο: είναι ένα μέτρο το οποίο τώρα σπεύδουν να το εφαρμόσουν και άλλες χώρες.

Προφανώς δεν αφορά τους «Αριστερούς του χαβιαριού», όπως τους αποκαλούν στη Γαλλία, ή τους «Σοσιαλιστές της σαμπάνιας», όπως τους λένε στη Γερμανία. Ενδιαφέρει, όμως, τον μέσο Έλληνα, που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα αλλά βλέπει την πολιτεία να προσπαθεί. Να προσπαθεί να τον βοηθά με όλους τους δυνατούς τρόπους απέναντι σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Με αυτούς, λοιπόν, και με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» είμαστε εμείς, λοιπόν. Και όσοι το σνομπάρουν και το απαξιώνουν, ας πάρουν το δικό τους ακριβό κουβαδάκι και ας πάνε να παίξουν αλλού.

Πολίτες της Πάτρας και της Αχαΐας,

Στο ίδιο διάστημα και παρά την κρίση, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 40 δις. Τα μεγάλα έργα προχωρούν παντού, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, μετά από πολύ μεγάλες ταλαιπωρίες μπαίνει πια στο τελικό του στάδιο. Συνεχίζει να απλώνεται στην Αθήνα, έφτασε πριν από λίγες εβδομάδες στον Πειραιά.

Στο Ελληνικό υλοποιείται η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης. Δεκάδες ακόμα υποδομές χτίζονται σε όλη την περιφέρεια, με σύγχρονους οδικούς άξονες να διασχίζουν την επικράτεια, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, μέχρι την Κρήτη. Είναι κάτι που το ξέρετε από πρώτο χέρι εσείς με την Πατρών – Πύργου, το εργοτάξιο της οποίας είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα.

Γιατί όπως άλλοτε η Αχαΐα αποτελούσε μία μικρογραφία μιας χώρας σε ύφεση, έτσι σήμερα κ. Περιφερειάρχη, αγαπητέ Νεκτάριε Φαρμάκη, δηλώνει την αναστροφή αυτής της πορείας και χαράσσει πια μια πορεία προς την ανάπτυξη, με ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο πέντε στρατηγικών στόχων.

Το υπηρετούν παραπάνω από 80 έργα, 63 είναι δρομολογημένα, άλλα 25 έχουν σαφή προγραμματισμό, όλα ωστόσο συνθέτουν το όραμα για την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδος. Το όραμα μιας Πάτρας σύγχρονης και δυναμικής. Με παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τη σχέση της με το λιμάνι, δημιουργούν επιτέλους, μετά από δεκαετίες, τις κρίσιμες οδικές και σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τις ξένες αγορές.

Είναι, επίσης, έργα που γεφυρώνουν τη δράση του τοπικού πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα, με τον πρωτογενή τομέα, με τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα είναι και έργα τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, με αναπλάσεις και επενδύσεις στην υγεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

Είναι πόροι που πλησιάζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν σε αυτή την προσπάθεια. Ένα ποσό για δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή, υπερδιπλάσιο εκείνο των δύο προηγούμενων πλαισίων στήριξης. Και σε αυτό θα προσθέσω και τους αυξημένους πόρους που καταφέραμε ως Κυβέρνηση να διαπραγματευτούμε για τα περιφερειακά προγράμματα.

Ωφελημένη, πρώτα από όλα, είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να εξάρω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια και προσωπικά με τον Νεκτάριο, με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο αναπτυξιακό όραμα. Κι αν θυμάμαι καλά, σε αυτόν ακριβώς το χώρο είχαμε κάνει τα εγκαίνια της προεκλογικής σου εκστρατείας. Δικαιώθηκε η επιλογή μας να στηρίξουμε έναν νέο άνθρωπο με όραμα για τη Δυτική Ελλάδα.

Οραματίζομαι, λοιπόν, την Πάτρα ουσιαστικά ως τη δυτική πύλη της χώρας. Είναι η απόληξη ενός μεγάλου αναπτυξιακού «S», αγγλοσαξονικού «S».  Διαμορφώνεται από πέντε μεγάλα κέντρα: Πάτρα, Αθήνα-Πειραιάς, Λάρισα-Βόλος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη.

Με άλλα λόγια, η Πάτρα βρίσκεται στο δυτικό άκρο μιας νοητής γραμμής η οποία ενώνει ένα δίκτυο πόλεων και πολυεπίπεδων υποδομών. Λιμάνια, σιδηρόδρομοι, οδικές αρτηρίες φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ναι, το μήνυμα το οποίο θέλω να σας στείλω σήμερα είναι ότι «η Πάτρα μπορεί». Ήδη έβλεπα τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Δείχνει μία ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης.

Και θέλω να το τονίσω ότι η απασχόληση, εδώ στη Δυτική Ελλάδα, καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση από παντού στη χώρα. Ξεκινήσαμε από πιο ψηλά εδώ, αλλά εδώ η ανεργία μειώθηκε κατά 10 μονάδες από το 2019, ανεβάζοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από τη 12η στην 7η θέση.

Παραπάνω από 10.000 επιχειρήσεις έχουν προστεθεί στον επιχειρηματικό ιστό μόνο της Αχαΐας συγκρίνοντας το 2022 με το 2015, αύξηση 21%. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Συνέβη ως αποτέλεσμα της φροντίδας της πολιτείας αλλά συνέβη κυρίως ως αποτέλεσμα του δυναμισμού του τόπου, των ανθρώπων του, τον δικό σας δυναμισμό.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, ύστερα από δεκαετίες η Πάτρα και η Αχαΐα μετατρέπονται σε έναν πόλο παραγωγικής ανάπτυξης. Για πρώτη φορά θα έλεγα η Πάτρα, η Αχαΐα, συνολικά η Δυτική Ελλάδα, αποκτούν μια πυξίδα, μια αναπτυξιακή κατεύθυνση. Και η πόλη εδώ, η Πάτρα, μπορεί να ξαναγίνει οικονομικό, τεχνολογικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό κέντρο.

Και η Περιφέρειά της ένας ξεχωριστός πυρήνας παραγωγής, μεταφορών, ανάπτυξης και απασχόλησης. Η γεωγραφία προσφέρει τις προϋποθέσεις, η παράδοση σας τις εγγυήσεις και αυτός ο συνδυασμός κρατικής και ιδιωτικής κινητοποίησης τις προοπτικές.

Τώρα έχουμε τις συντεταγμένες πάνω στις οποίες θα βαδίσουμε. Ξεκινώ από την διαχρονική υστέρηση στην κατασκευή ενός σύγχρονου διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.

Οφειλόταν -για όσους από σας γνωρίζετε το αντικείμενο- σε έναν αδιανόητο κατακερματισμό των συμβάσεων. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση μας έχει εξασφαλίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το εθνικό σιδηροδρομικό πρόγραμμα, συνολικά σχεδόν 800 χιλιόμετρα. Το 15% αυτών των πόρων κατευθύνονται εδώ, στην Αχαΐα, στην Πάτρα.

Θέλουμε να μπορεί ο Πατρινός να πηγαίνει στην Αθήνα σε κάτι παραπάνω από 2 ώρες και αυτό το όραμα πια είναι απολύτως εφικτό.

Έχει γίνει μία μεγάλη συζήτηση στην πόλη για την έκταση της υπογειοποίησης, 5,2 χιλιόμετρα θα είναι η υπογειοποίηση την οποία έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το μέγιστο το οποίο μπορούμε να πετύχουμε. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία για μια αστική ανάπλαση, πολύ σημαντική για την Πάτρα. Έτσι ώστε το τραίνο να φτάσει επιτέλους στο λιμάνι.

Και μαζί με τα παλαιότερα έργα να προχωράει η προκήρυξη και η συμβασιοποίηση των τριών παρεμβάσεων οι οποίες ολοκληρώνουν αυτή την σύνδεση. Σήμερα βρέθηκα στην Ροδοδάφνη. Υπογράψαμε με τον ανάδοχο για τα τελευταία 27 χιλιόμετρα έως το Ρίο. Και ακολουθεί η ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου με την ανάθεση για τα τελευταία 10,5 χιλιόμετρα.

Όπως είπα, ο σκοπός είναι να μπορεί η Πάτρα να επικοινωνεί με την Αθήνα σε κάτι παραπάνω από 2 ώρες, αλλά ταυτόχρονα ένα τραίνο το οποίο έχει χαρακτηριστικά προαστιακού σιδηροδρόμου να καλύπτει και όλες τις τοπικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Και φυσικά, στην επόμενη φάση, όλα αυτά να γίνουν αποκλειστικά με ηλεκτροδοτούμενη κίνηση.

Τώρα, για τις οδικές διασυνδέσεις, που θα κοστίσουν αρκετά παραπάνω από 200 εκατομμύρια, αυτές αποτυπώνονται σε έξι μεγάλα έργα τα οποία ενώνουν την πόλη με την υπόλοιπη χώρα αλλά και με την ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Το πιο σημαντικό, «στοιχειωμένο» έργο για τη Δυτική Ελλάδα, τα 75 χιλιόμετρα του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου προς τον Πύργο. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω σε τι δραματική κατάσταση παραλάβαμε το έργο αυτό όταν ήρθαμε στα πράγματα: κατακερματισμένο, αντικείμενο διαπλεκόμενων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με πολύ μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου, με δική μου προσωπική παρέμβαση, εξασφαλίσαμε από την Ευρώπη τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, έχουμε σήμερα τρία ενεργά εργοτάξια, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το πρώτο μάλιστα, κοντά στην Κάτω Αχαγιά.

Το έργο προχωράει πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει. Αρχές του 2025 το Πάτρα – Πύργος θα είναι επιτέλους πραγματικότητα. Σε αυτό να προσθέσω και τη νέα αναβάθμιση της ευρείας παράκαμψης Πατρών, με στόχο την καλύτερη διασύνδεση με την Τρίπολη και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στα έργα ύδρευσης της πόλης και άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας. Πρώτη φορά που ήρθα στην Πάτρα με πολιτική ιδιότητα ήταν το 2006. Ίσως κάποιοι παλαιότεροι το θυμάστε, ήμουν απλός βουλευτής τότε, μου είχε ανατεθεί το δύσκολο έργο του συντονισμού των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τότε για πρώτη φορά άκουσα να μου μιλάνε για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Σήμερα πήγα και το επισκέφθηκα. Το φράγμα είναι γεμάτο, το διυλιστήριο επιτέλους λειτουργεί και γίνονται οι πρόσθετες αναθέσεις για δίκτυα αγωγών ύδρευσης μήκους 60 χιλιομέτρων. Κλείνει επιτέλους αυτό το κεφάλαιο.

Με ορίζοντα το τέλος του 2024 η πόλη, αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Αχαΐας -όσοι Δήμοι θέλουν και μπορούν να υδροδοτηθούν από το φράγμα αυτό- θα έχουν ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης. Κλείνει λοιπόν αυτή η πληγή που ταλαιπώρησε γενιές επί γενιών πολιτικών. Αλλά ήταν και μια ντροπή για μία ευρωπαϊκή μητρόπολη όπως η Πάτρα να μην έχει πρόσβαση σε ποιοτικό νερό.

Είμαι, όμως, εδώ σήμερα για να ανακοινώσω και το τέλος μίας άλλης διαχρονικής εκκρεμότητας, είχα την ευκαιρία να το συζητήσω και με φίλους όταν επισκέφθηκα τη Δυτική Αχαΐα. Με απόφασή μου ανατίθεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επικαιροποίηση της μελέτης για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού.

Αυτό δεν θα γίνει εις βάρος της Ηλείας, αλλά αν επιβεβαιωθούν στοιχεία κι έχουμε βάσιμες υποψίες ότι θα είναι έτσι, ότι χάνουμε πολλά νερά στη θάλασσα, τότε το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα προσφέρει μία δίκαιη και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της άρδευσης στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας.

Έρχομαι τώρα στο λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο, που αποκτούν νέες προοπτικές με τη σιδηροδρομική διασύνδεση. Και βέβαια, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει και τον πρωτεύοντα ρόλο, υπάρχει πια ένα σχέδιο συνολικής παραχώρησης ή υποπαραχώρησης του λιμανιού για εμπορικές, τουριστικές και επιβατικές χρήσεις, με την αξιοποίηση επίσης των ακινήτων του.

Πρέπει το λιμάνι της Πάτρας να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο. Να αυξηθούν και οι υποδομές, παραδείγματος χάρη, για είσοδο υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε και στο Αίγιο, να γίνει ένα «πράσινο λιμάνι» για μικρότερη κρουαζιέρα, ενδεχομένως ηλεκτροκινούμενη.

Και βέβαια, τελευταίο μέτωπο, η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των Πατρινών. Γι’ αυτό και στέκομαι σε δύο κεφάλαια από τα οποία θα μπορούσα να είχα ξεκινήσει: αυτό της ασφάλειας που σηματοδοτεί η αναβάθμιση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά και η ίδρυση ενός Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδος, με την ανάπτυξη, πλέον, ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης για τις πυρκαγιές.

Κάναμε καλή δουλειά φέτος στην αντιπυρική περίοδο, παρότι είχαμε πολλές πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα, και στην Αχαΐα και στην Ηλεία, αλλά οργανώσαμε καλύτερα και την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και θα είμαστε πιο έτοιμοι και για την αντιπυρική του ’23.

Βέβαια, να τονίσω και το κεφάλαιο του πολιτισμού και του αθλητισμού, που συνδέονται και με την τουριστική ανάπτυξη: τη μετατροπή του Έλους Αγυιάς σε ένα οικολογικό πάρκο, την ανακατασκευή του τοπικού κολυμβητηρίου, την ανάπλαση της παραλίας του Ρίου, την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στο χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα, που θα δώσουν μια τελείως νέα δυναμική σε αυτό τον σημαντικό τουριστικό προορισμό. Και βέβαια ένα αίτημα το οποίο πια είμαστε σε θέση να μπορούμε να το ενσωματώσουμε στο σχέδιό μας: την επέκταση του Οδοντωτού προς την Αγία Λαύρα.

Να αναφέρω κάποια ακόμη: την ανακαίνιση του Θεάτρου «Απόλλων» μέσα στο ’23, την αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου, του Ρωμαϊκού Σταδίου, μια σύνθετη ανακατασκευή που οραματίζομαι για το εργοστάσιο Λαδόπουλου, που θα ενώσει την παραλία με τον αστικό ιστό.

Και βέβαια, πολλές παρεμβάσεις που αφορούν την Υγεία: ανανέωση του εξοπλισμού στο νοσοκομείο του Άγιου Ανδρέα. Ενίσχυση συνολικά με 978 προσλήψεις και ένα αίτημα το οποίο μου τίθεται μετ’ επιτάσεως, είμαστε πια σε θέση να μπορούμε να δεσμευθούμε ότι θα το ικανοποιήσουμε, είτε με δημόσιους πόρους, είτε μέσα από ιδιωτικές δωρεές: την πλήρη ανακαίνιση του παιδιατρικού σας νοσοκομείου, του Καραμανδάνειου.

Στην Παιδεία, ενδεικτικά να αναφέρω: 4ο Νηπιαγωγείο στην Κάτω Αχαΐα, ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια στο Αίγιο, στη Δυτική Αχαΐα. Συνολικά έχετε ενισχυθεί εδώ, στην περιοχή σας, με 4.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς και σήμερα δεσμεύομαι ότι η Δυτική Ελλάδα θα έχει σύντομα το δικό της ισχυρό Περιφερειακό Ερευνητικό Κέντρο.

Γίνεται σπουδαία δουλειά στο Πανεπιστήμιο. Έχουμε ένα πολύ δυναμικό επιστημονικό πάρκο, σημαντικές ερευνητικές μονάδες. Όλα αυτά πρέπει να συντονιστούν, να πάρουν κατεύθυνση. Να συντονιστούν, να συνεργαστούν με σημαντικά ινστιτούτα και να συνεργάζονται με ελληνικά και ξένα ιδρύματα.

Έτσι οραματίζομαι την Πάτρα, ως έδρα ενός πρωτοπόρου πόλου έρευνας και καινοτομίας. Ένα κέντρο που θα λειτουργεί σε αρμονία με τη δυναμική τοπική επιχειρηματικότητα, με τις πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και θα διεκδικήσει ένα ρόλο πυροδότη. Ώστε η πόλη αλλά και η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα συνολικά, να αναδειχθούν ως αυτόνομες δυνάμεις επιστημονικής και ερευνητικής παραγωγής.

Κυρίες και κύριοι, με μία παρέμβαση από αυτό το βήμα είναι δύσκολο να χωρέσουμε όλα όσα έγιναν, όσα γίνονται, όσα δρομολογούνται στην περιοχή. Οι αναφορές μου ήταν ενδεικτικές, εστιασμένες σε δεδομένα, σε παρεμβάσεις υπό εξέλιξη. Για όποιους ενδιαφέρονται, αύριο στην Περιφέρεια το κυβερνητικό επιτελείο θα παρουσιάσει πολύ πιο αναλυτικά το σχέδιό μας για την Αχαΐα, για την Πάτρα, για την Δυτική Ελλάδα του 2030.

Ο δικός μου σκοπός είναι να προβάλω τη δική σας συμμετοχή. Ως ένα δυναμικό τμήμα μιας χώρας που αλλάζει και προοδεύει.

Γιατί και η Δυτική Ελλάδα είναι μοχλός μιας εθνικής προσπάθειας, που βαδίζει με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά αποτελούν, φίλες και φίλοι, και τα μεγάλα μας όπλα καθώς ο τόπος εισέρχεται ουσιαστικά σε μια προεκλογική τροχιά. Εισέρχεται, όμως, σε μια προεκλογική τροχιά εν μέσω ισάριθμων προκλήσεων.

Πρώτον, αυτής των εθνικών θεμάτων, τα οποία διαπερνούν ταυτόχρονα ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και οι απειλές ενός απρόβλεπτου γείτονα.

Δεύτερη πρόκληση, εκείνη της εσωτερικής ζωής, όπου η παγκόσμια ακρίβεια επιχειρείται να εμφανιστεί από κάποιους ως τάχα ένα εθνικό πρόβλημα. Αμφισβητώντας αυτοί οι κάποιοι τα αναχώματα της πολιτείας απέναντί της. Και κάποιοι στοχεύουν να μετατρέψουν τη δικαιολογημένη αγωνία σε τυφλή διαμαρτυρία.

Τέλος, είναι η ποιότητα του ίδιου του προεκλογικού κλίματος. Περιβάλλον στο οποίο, δυστυχώς, συναντώνται τελευταία οι άθλιες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ με τα σχέδια κάποιων, εκτός και εντός συνόρων ενδεχομένως, που θα επιθυμούσαν μία «αγκυλωμένη» και ασταθή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποκύψουμε.

Αδύναμη κυβέρνηση σημαίνει ταυτόχρονα και αδύναμη χώρα. Γι’ αυτό και έχω ξεκαθαρίσει: δεν θα επιτρέψω σε καμία κομματική ή ιδιωτική σκοπιμότητα να απειλήσει τη σταθερότητα της χώρας. Και προσέξτε, όταν μιλάμε για σταθερότητα: σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για αποτελεσματικότητα και για δημιουργικότητα.

Οι επιλογές της χώρας είναι από καιρό σαφείς: στη διεθνή σκηνή αποτελούμε μέρος του ελεύθερου Δυτικού κόσμου. «Ανήκομεν εις την Δύσιν», το είχε πει ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από σαράντα και χρόνια.

Γι’ αυτό και είμαστε δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία, στο απαραβίαστο των συνόρων και δίπλα στο Διεθνές Δίκαιο. Καταδικάζουμε τη ρωσική επίθεση όχι μόνο, φίλες και φίλοι, γιατί είμαστε με την Ευρώπη και την ειρήνη, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καθιερωθεί εκεί στην Ουκρανία ένα τετελεσμένο αυταρχισμού που πρόθυμα θα μετέφερε η Τουρκία στη δική μας γειτονιά.

Γι’ αυτό και απορρίπτουμε την πολιτική των δήθεν ίσων αποστάσεων. Γιατί ακριβώς αυτές οι δήθεν ίσες αποστάσεις μεγαλώνουν τις αποστάσεις από το δικό μας εθνικό συμφέρον. Και ειδικότερα απέναντι στους γείτονές μας παραμένουμε και ψύχραιμοι αλλά και ειλικρινείς. Κλειστοί σε οποιαδήποτε απαράδεκτη πρόκληση, ανοιχτοί όμως σε ουσιαστικό διάλογο και σε πραγματικές προσεγγίσεις.

Θα συνιστούσα μάλιστα στους γείτονές μας να μην πανηγυρίζουν επειδή ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Πρέσβη της Γαλλίας και τον απείλησε πως θα καταργήσει την αμυντική συμφωνία μας. Αυτά, φίλες και φίλοι, δεν γίνονται με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Οι Έλληνες θέλουν και θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν τα Rafale, όπως θα παραλάβουμε και τις νέες μας φρεγάτες. Κι ας μείνουν ορισμένοι παραπονεμένοι.

Και μιας και τον ανέφερα τον κ. Τσίπρα, θυμήθηκα και κάτι άλλο του οποίου ήσασταν και εσείς μάρτυρες. Και διαβάζω, «έχουν ήδη υπογραφεί δυο συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του Πατραϊκού και του Κατάκολου. Εξελίξεις που θα δώσουν ώθηση στην περιοχή».  Μάλιστα. Πότε τα έλεγε αυτά και ποιος τα έλεγε; Ο κ. Τσίπρας, εδώ στην Πάτρα, στις 7 Φεβρουαρίου του 2018.

Τα έλεγε όμως μόνο και δεν έκανε τίποτα. Ενώ κάποιοι άλλοι δεν μιλούν αλλά δρουν. Γι’ αυτό και σήμερα οι έρευνες δυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης είναι ήδη γεγονός.

Αυτό το παράδειγμα ίσως δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις μεγάλες μας διαφορές. Η πολιτική που ακολουθούμε είναι μία πολιτική αυτοπεποίθησης, που διαμορφώνεται με τη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας, με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, με τις συνθήκες για τις θαλάσσιες ζώνες που υπογράψαμε με την Αίγυπτο, την Ιταλία, σύντομα με την Αλβανία.

Αλλά και με ενεργειακές συμφωνίες σε πολλά επίπεδα: τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από τον ήλιο της Αφρικής σε όλη την Ευρώπη, μέχρι  την αξιοποίηση της Ρεβυθούσας, της Αλεξανδρούπολης, ως διεθνών κόμβων αποθήκευσης και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος είναι σήμερα περισσότερο ενισχυμένος από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες.

Φίλες και φίλοι, όλα αυτά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ασχέτως αν στηρίζουν την παράταξή μας, πιστεύω ότι τα αντιλαμβάνονται. Τα αντιλαμβάνονται στην τσέπη τους, στη δουλειά τους, στην καθημερινότητά τους.

Έχοντας ζήσει μια καταιγίδα ψέματος, φόρων και περικοπών, εκτιμούν τα χρόνια της οικονομικής ανάκαμψης, της στήριξης του εισοδήματος, της σιγουριάς, της εθνικής αξιοπρέπειας που τη διαδέχτηκαν.

Βίωσαν και βιώσαμε όλοι μαζί αλλεπάλληλες κρίσεις. Ξέρουν ποιος μπορεί πια να τις ξεπερνά νικηφόρα. Κι αν εντοπίζουν αστοχίες -γιατί αστοχίες πάντα θα υπάρχουν και λάθη πάντα θα γίνονται- ναι, προτιμούν μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μια πραγματικά λάθος κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, συγκρίνουν και κρίνουν. Κι αυτό συμβαίνει και τώρα. Οι πολίτες, αν και πολιορκούνται από τις συνέπειες της ενεργειακής έκρηξης και των διεθνών ανατιμήσεων, γνωρίζουν καλά πως αυτό δεν πρόκειται για μια εθνική ιδιαιτερότητα αλλά για μια παγκόσμια περιπέτεια, στην οποία η πατρίδα μας προσπαθεί και αντιστέκεται όσο καλύτερα μπορεί. Και γι’ αυτό και εμπιστεύονται, τελικά, μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει πως ξέρει να περνά «στην απέναντι όχθη».

Δεν ρισκάρουν, λοιπόν, ό,τι έχουν κερδίσει, μένοντας δίπλα στην παράταξη που κάνει ευκαιρίες τις δυσκολίες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Όμως, ακριβώς για τους ίδιους λόγους, επειδή δεν έχουν να πουν απολύτως τίποτα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, επειδή δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν καμία απολύτως ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση σε αντιπαράθεση αυτών που κάνουμε, οι αντίπαλοί μας θέλουν -και ξέρουν να το κάνουν καλά- να δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα.

Πότε καταγγέλλοντας τις δημοσκοπήσεις. Πότε σπέρνοντας αμφιβολίες, ακόμα και για την ακεραιότητα των εκλογών. Δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά.

Όταν εμείς αμυνόμασταν στις μεταναστευτικές εισβολές του Έβρου, εκείνοι ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, επινοώντας ανύπαρκτα θύματα.

Θυμάστε καλά την ιστορία στον Έβρο, με το δήθεν νεκρό κοριτσάκι. Η υπόθεση, ήδη, διερευνάται από την αρμόδια Εισαγγελία.

Και όταν η χώρα πολεμούσε την πανδημία, αυτοί μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια.
Και το χειρότερο από όλα, όταν στηρίζαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, εκείνοι καταψήφιζαν τον εξοπλισμό τους.

Και τώρα, αθωώνοντας ουσιαστικά τον εισβολέα Putin, μιλούν δήθεν για «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Και αφού ο καθρέφτης τούς εκδικήθηκε στις φρικιαστικές υποθέσεις παιδικής κακοποίησης -ανοίγω παρένθεση: κάποιοι συνειδητά διακινούσαν τα συνθήματα «ΝΔ παιδεραστές» στο διαδίκτυο, δεν προέκυψαν αυτά εν κενώ- τώρα οι ίδιοι βρήκαν καταφύγιο στις διαβόητες υποκλοπές. Συγχέοντας συνειδητά νόμιμες επισυνδέσεις των κρατικών αρχών με κακόβουλα λογισμικά, που -δυστυχώς, είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα- μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε από οπουδήποτε.

Και για τι θέλουν να μας πείσουν άραγε; Ότι εγώ δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους Υπουργούς μου και τις γραμματείς μου; Ούτε καν τους πολιτικούς μου αντιπάλους.

Αλλά προσέξτε, μέσα στο αδιέξοδό τους οι συκοφάντες μπλέκουν πρόσωπα και χρόνους. Υποστηρίζουν τώρα για παράδειγμα -δεν έχω μιλήσει γι’ αυτό δημόσια αλλά θέλω να το κάνω σήμερα- ότι το Predator, λέει, δήθεν έσωσε την οικογένεια του Κυριάκου Πιερρακάκη από τη φωτιά στο Μάτι.

Τα παιδιά του και η γυναίκα του βρέθηκαν, όπως και πολλοί άλλοι, ύστερα από ώρα στη θάλασσα. Αλλά σύμφωνα με αυτούς που διασπείρουν αυτές τις άθλιες φήμες ένα λογισμικό που λειτουργούσε επί των ημερών τους τους εντόπισε, μέσα στους καπνούς μόνο αυτούς, και τους έσωσε. Αλλά, βέβαια, δεν είναι τυχαία και αυτή η στοχοποίηση. Γιατί στο πρόσωπο ενός πετυχημένου Υπουργού θέλουν να αμαυρώσουν την επιτυχία του ψηφιακού κράτους που όλοι αναγνωρίζουν.

Είχα πει εξ αρχής ότι σε αυτήν την υπόθεση το χυδαίο συναντά το γελοίο και η ζωή, δυστυχώς, με επιβεβαιώνει. Διότι μέχρι και στις διακοπές του κ. Τσίπρα έμπλεξαν τις παρακολουθήσεις. Μάς είπαν ότι υπήρχε, λέει, ένα λογισμικό που τον παρακολουθούσε όταν ήταν σε κάποιο κότερο. Λες και κάποιοι άγνωστοι κύκλοι τον ανάγκασαν τότε να κάνει κρουαζιέρα, ενώ οι στάχτες στο Μάτι ήταν ακόμα ζεστές.

Το γελοίο και το χυδαίο μπορούν να έχουν και επικίνδυνες όψεις. Όψεις που λένε πολλά όταν τις δούμε υπό το φως των εξελίξεων που ακολούθησαν. Γι’ αυτό κι έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι έκανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ευρωεκλογών και εκλογών του 2019. Να σας το θυμίσω εγώ.  Ενώ είχε ήδη εξαγγείλει άμεση προσφυγή στις κάλπες, κράτησε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα. Άλλαξε τους ποινικούς κώδικες γνωρίζοντας ότι η χώρα όδευε προς εθνικές εκλογές. Ο ίδιος έφερε διατάξεις που άλλαζαν τον ποινικό κώδικα και αναρωτιέμαι γιατί. Για να μετατρέψει, προσέξτε, το κακούργημα των υποκλοπών σε απλό πλημμέλημα. Ποιους άραγε προστάτεψε και ποιους άφησε να συνεχίσουν τη δράση τους;

Το χθες, συνεπώς, ίσως να απαντά στο σήμερα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει διδαχθεί τίποτα από την υπόθεση Novartis.

Σύντομα, λοιπόν, θα πάρει ξανά το μάθημα ότι δεν μπορεί να στήνει σκευωρίες διαστρέφοντας την αλήθεια. Στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε με θάρρος μια επιχειρησιακή αστοχία, τέθηκαν αμέσως διπλά φίλτρα ελέγχου στις νόμιμες επισυνδέσεις. Ενεργοποιήθηκε η Δικαιοσύνη και η Βουλή, πρωτοβουλίες που αναγνώρισε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και βρίσκεται, ήδη, σε διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο πλήρες πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και ασφάλειας των επικοινωνιών. Με τις ρυθμίσεις αυτές, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θα απαγορεύει οριζόντια και κάθετα την εμπορία, χρήση και διακίνηση κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της.

Κυρίες και κύριοι, όπως διαπιστώνετε ο λόγος μου μπορεί να είναι σε κάποια σημεία έντονος, όμως είναι πάντα προσεκτικός. Δίνει απαντήσεις, δεν απευθύνει προκλήσεις. Θέλω να αφήσω και να ενθαρρύνω και εσάς να το κάνετε, τα κομματικά μας στελέχη, να αφήστε σε άλλους τον  διχασμό και τη λασπομαχία.

Όπως είπα εξ αρχής είμαι εδώ για να ενώσω, να μιλήσω, να πείσω, να εξηγήσω, να ακούσω, ξέροντας πως δεν υπάρχει αποτέλεσμα μακριά από την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει πολιτική έξω από την κοινωνία.

Πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία δύσκολη, που απαιτεί όσο ποτέ την εθνική συσπείρωση, τη συμπόρευση πολιτείας -σε όλα τα επίπεδα- και πολιτών.

Μπροστά μας, άλλωστε, σε μερικούς μήνες δεν θα έχουμε μόνο μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης, θα έχουμε την ύπουλη παγίδα της απλής αναλογικής. Είναι μια νάρκη στην ομαλή εξέλιξη, που εκπέμπει ακυβερνησία και νέες περιπέτειες.

Γι’ αυτό και δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές, παρά μόνο σε εθνικές εκλογές που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσει και θα κάνει πιο λειτουργική την επιλογή των Ελλήνων.

Δεν υπάρχει συνεπώς χώρος ούτε για αδιαφορία, ούτε για αδράνεια. Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογενέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς. Και σίγουρα δεν μπορεί, δεν πρέπει σε αυτή την συγκυρία, αποφάσεις, δράσεις μιας κυβέρνησης να ατονούν και να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών.

Σήμερα χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Να γιατί ο στόχος μας είναι ειλικρινής και ένας: η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στη Νέα Δημοκρατία.

Ενώ έχουμε αποδείξει ότι μπορεί να είμαστε ρεύμα του ενός κόμματος δεν είμαστε, όμως, ρεύμα μόνο του ενός χρώματος. Άσχετα αν προτιμούμε πάντα το γαλάζιο.

Συνεπώς, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι τελικά και εγγύηση για εθνική συνεργασία. Αλλά κυρίως είναι εγγύηση για μια συστράτευση όσων πιστεύουν -και είναι πολλοί αυτοί, πολύ περισσότεροι από όσοι θα ψηφίσουν τελικά τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές- όσοι πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά και στην ανάγκη για δραστικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Γιατί το εκλογικό δίλημμα είναι από τώρα σαφές: Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιο κόμμα ενώνει τελικά; Αυτό που ζητά και το έκανε πράξη, «ανάπτυξη για όλους», ή εκείνο που διαλαλεί και σήμερα ακόμα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»;

Χρειάζεται μήπως να ζήσουμε μια «δεύτερη φορά τη συμφορά» ή δίνουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή;

Και, ακόμα, ποιος έχει αποδείξει όχι στα λόγια, στην πράξη, ότι μπορεί να μειώνει τους φόρους, να ενισχύει το εισόδημα, να φέρνει νέες δουλειές.

Ποιος τελικά είναι ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα. Αναπτύσσοντας από τη μια την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;

Ας μην κρυβόμαστε, σε αυτά θα κληθεί να απαντήσει αύριο ο πολίτης. Γι’ αυτό και το ερώτημα που έχω θέσει επανειλημμένως, «αν όχι εμείς τότε ποιος;», δεν το λέμε με αλαζονεία, αλλά το λέμε διότι σήμερα στη χώρα δεν υπάρχει ουσιαστικά εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Αυτό το ερώτημα θα μας πάει στην επόμενη μέρα και ισχύει απόλυτα.

Και είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες θα απαντήσουν με μία ψήφο και τρεις λέξεις: «Σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια».

Στο μεταξύ, ωστόσο, δεν σταματάμε λεπτό τη δουλειά. Κάναμε πολλά αλλά -δεν θα κουραστώ να το λέω- οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα. Και σε αυτή την προσπάθεια σάς θέλω όλους δίπλα μου. Γιατί οι δυνατότητες του τόπου σας, οι δυνατότητες των ανθρώπων του, είναι γνωστές στον χρόνο και είναι γνωστές από χρόνια.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να κλείσω την αποψινή μου ομιλία με ένα περιστατικό που περιγράφει, αγαπητέ Νεκτάριε Φαρμάκη, αυτές τις δυνατότητες και έρχεται από τον κόσμο της λογοτεχνίας. Μου το θύμισε ένας συνεργάτης μου.

Ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς πεζογράφους είχε ερωτηθεί «γιατί επέλεξε να ξετυλίξει την πλοκή ενός από τα πιο γνωστά έργα του στην Πάτρα και στο Αίγιο» και απάντησε: «Κάποτε έμεινα για λίγο στην Πάτρα. Μου έκανε εντύπωση η δυνατή αίσθηση ζωής των Πατρινών, η ανοιχτή και φιλελεύθερη αντίληψή της. Με γοήτευσε η πολιτισμένη συμπεριφορά τους, οι γόνιμες επαγγελματικές τους επιδιώξεις. Και τέλος η φύση. Αυτό το πράσινο όργιο που εξορμά από τις γύρω πλαγιές και πέφτει να κολυμπήσει στον ζαφειρένιο πατραϊκό».

Όλα αυτά ώθησαν τον Τάσο Αθανασιάδη ώστε να γράψει τους πολυδιαβασμένους «Φρουρούς της Αχαΐας», που ταξίδεψαν παντού τις αρετές σας και τα χαρίσματα της περιοχής σας. Σε αυτά πιστεύω κι εγώ και σας ζητώ να τα επιστρατεύσετε για τα πολλά που μάς περιμένουν στον αισιόδοξο δρόμο μας για την Πάτρα του ΄30, την Ελλάδα του ΄30. Αυτή που αξίζουμε και μας αξίζει.

Προχωράμε λοιπόν με σιγουριά, αποφασιστικότητα, συνέπεια, για ένα καλύτερο αύριο. Μπροστά η πατρίδα, μπροστά οι Ελληνίδες, μπροστά οι Έλληνες, μόνο μπροστά.

Σάς ευχαριστώ για τη στήριξή σας, για τη δύναμή σας, για το χειροκρότημά σας. Σάς ευχαριστώ και στο επανιδείν στη μεγάλη μας προεκλογική συγκέντρωση, με ακόμα περισσότερο κόσμο. Να είστε καλά, καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.


Ροή
2 Δεκεμβρίου, 2022MEDIA / ΑμΕΑ / Άρθρα / Ελευθερία-Ισότητα-Δημοκρατία / Ελλάδα / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / ΕΡΕΥΝΑ / Ηλεία / Κοινωνία  3η Δεκεμβρίου :  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία <<Ο διαμορφωτικός ρόλος των Μ.Μ.Ε. στη διαδικασία αποδυνάμωσης των κοινωνικών στερεοτύπων>>                                                                                                                                       Άρθρο                                         ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ                        Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών                         Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ   Η γένεση, η ανάπτυξη, η καλλιέργεια και η ενίσχυση προκαταλήψεων και στερεοτύπων, αφορά πρωταρχικά  μηχανισμούς κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, οι οποίοι είναι σε θέση να παράγουν και να αναπαράγουν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Μηχανισμοί κοινωνικοποίησης, θεσμοθετημένοι ή μη, κρατικοί ή ευρύτερα κοινωνικοί, μπορούν ανάλογα με το ποιον, την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της παρέμβασής τους, να παράγουν, να ενισχύσουν, να συντηρήσουν, ή αντίστροφα, να αποδυναμώσουν και να καταργήσουν τις όποιες κοινωνικές συμπεριφορές εκδηλώνουν ή απορρέουν από κοινωνική προκατάληψη ή στερεότυπα.  Σ’ αυτούς τους μηχανισμούς εντάσσονται, εκτός βέβαια από τις ειδικότερες Νομοθετικές Ρυθμίσεις που άπτονται του προσανατολισμού και του περιεχομένου του Κοινωνικού Κράτους και του Κράτους Πρόνοιας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε.). Η κοινωνία του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται από την επικράτηση της επικοινωνιακής τεχνολογίας. Ο τεχνολογικός πολιτισμός, ο πολιτισμός της επικοινωνίας, κυριαρχούν καταλυτικά στη διάδοση της πληροφορίας και στην απεικόνιση της κοινωνικής πραγματικότητας. Οι ορίζουσες αυτής της νέας σύνθετης κοινωνικής πραγματικότητας με την παράλληλη αύξηση της επικοινωνιακής ροής και την κεντρική θέση της μαζικής επικοινωνίας στο εύρος της ζωής των κοινωνιών, προδιαγράφουν τη λειτουργία και τη δράση των Μ.Μ.Ε. στην εποχή μας. Τα Μέσα δεν αποτελούν πλέον μόνο την κυριότερη πηγή άντλησης πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράγουν και χειρίζονται την πληροφορία. Έτσι συμμετέχουν δυναμικά στις διαδικασίες συγκρότησης των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών πραγματικοτήτων, ως εμπειρία αντικειμενική. Η ευρύτατη αποδοχή των Μέσων στο κοινωνικό πλαίσιο, απορρέει τόσο από τη διεύρυνση των δράσεών τους όσο και από την επιρροή που ασκούν στην οριοθέτηση και νοηματοδότηση της δημόσιας ζωής. Τα Μ.Μ.Ε. αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση. Εδώ ακριβώς ορίζεται το διακύβευμα: Αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση-πρόσκληση η συμπόρευση του Αναπηρικού Κινήματος με τα Μ.Μ.Ε. στον πολύπαθο δρόμο για τη διάλυση των στερεοτύπων, για την αποδοχή της διαφοράς αλλά και την παροχή ίσων ευκαιριών. Ο κόσμος των ΑμΕΑ δεν είναι ένας άγνωστος κόσμος. Τα άτομα αυτά ΥΠΑΡΧΟΥΝ, είναι δίπλα μας. Σε αναλογία 10% στη χώρα μας, αλλά και σε κάθε χώρα, διεκδικούν την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της ισότητας, της εξασφάλισης της ατομικής προστασίας και της πλήρους ένταξης σε όλες όμως τις εκφάνσεις της ζωής. Τα ΑμΕΑ, ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, αναζητούν το δικαίωμα στην ευτυχία και στην παραγωγική διαδικασία, σε μια κοινωνία ανοικτή σε αλληλεπιδράσεις. Σε μια κοινωνία που να αντιλαμβάνεται τον πολίτη με αναπηρία, ως πολίτη αυτεξούσιο με βούληση, επιθυμίες, ανάγκες, φιλοδοξίες και όνειρα. Σε μια κοινωνία που να διαπνέεται από τις αρχές της αυτόνομης διαβίωσης και προσβασιμότητας όλων στο δομημένο περιβάλλον, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στη ζωή. Η αναπηρία δεν είναι ασθένεια. Είναι μια ιδεολογική, οικονομική και πολιτική πρόταση-απαίτηση στη σύγχρονη «ανθρωπιστική» κοινωνία για ισότιμη ένταξη και εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού. Το κυρίαρχο μέλημα μιας σύγχρονης προνομιακής-κοινωνικής πολιτικής που στοχεύει στην εδραίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανοχής, αποτελεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων του «διαφέρειν» και της «μη διάκρισης» για τα άτομα με αναπηρίες. Εκείνο που προέχει δεν είναι η πρόνοια ούτε ο οίκτος. Είναι το ευνόητο καθήκον της εξίσωσης των ευκαιριών και της καθολικής συμμετοχής. Στη ρηγμάτωση αυτών των τειχών, στην ενδυνάμωση ή αποδυνάμωση των στερεοτύπων στις συνειδήσεις των πολιτών, η επίδραση των Μ.Μ.Ε. είναι καθοριστική. Μπορούν να αποτελούν την ηχώ των καταστάσεων που προβάλλουν ή αμφισβητούν τα ΑμΕΑ. Μπορούν να καταστήσουν εμφανή την παρουσία τους και να μας φέρουν σε επαφή με τους «συν-ταξιδιώτες» μας, μέσα στην Αριστοτελική Πολιτεία. Μπορούν να αναδείξουν την ποιότητα και την αξία των – μέχρι χθες – στιγματισμένων και απόκληρων της ζωής. Μπορούν να προβάλλουν τις δυνατότητες των ΑμΕΑ. Μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα των ΑμΕΑ. Μπορούν να ενσπείρουν την πεποίθηση ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελούν την προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία. Μπορούν να ενισχύσουν το ασθενικό – λόγω θέσης και κοινωνικής αδιαφορίας – στίγμα τους. Μπορούν να προωθήσουν τη νέα κοινωνική εικόνα της αναπηρίας, στη βάση της απουσίας των διακρίσεων. Μπορούν να τροχοδρομήσουν μια νέα πορεία που θα συμπαρασύρει και θα επιχωματώσει τον αναχρονισμό, την προκατάληψη, τη μοιρολατρεία. Μπορούν να μορφώσουν ένα κοινωνικό και πολιτικό ήθος και ύφος απαλλαγμένο από συγκαλυμμένο ή απροκάλυπτο κοινωνικό ρατσισμό. Μπορούν να διαμορφώσουν έναν κοινωνικό ιστό ασφάλειας και προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες, δίχως εξαρτήσεις και προνοιακές προσφορές. Μπορούν να αναδείξουν τη διαφορετικότητα ως μια άλλη πλευρά της ζωής και τους «παρίες» σε ενεργητικούς και διεκδικητικούς φορείς σχέσεων αξιοπρεπούς βίωσης και συμβίωσης.   Τα Μ.Μ.Ε. μπορούν και οφείλουν να ηγηθούν μιας επικοινωνιακό-παιδαγωγικής σταυροφορίας για τη μετανεωτερική κοινωνική εικόνα της αναπηρίας. Οφείλουν και υποχρεούνται, να συγκροτήσουν νέο λόγο για τον πολιτισμό της αποδοχής και των κοινών καταστάσεων ζωής.   [...]
2 Δεκεμβρίου, 2022ΕΚΘΕΣΕΙΣ / Ελλάδα / Επικαιρότητα / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ / Ηλεία / Κοινωνία / Οικονομία / ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ / ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣXENIA  2022 : Εξαιρετική εμπορική επιτυχία με 26.500 επισκέπτες το τριήμερο 25,26, 27 Νοεμβρίου   Η Xenia 2022 πραγματοποιήθηκε με μια εντυπωσιακή προσέλευση και με τεράστια εμπορική επιτυχία, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι αποτελεί την κορυφαία εμπορική συνάντηση για τον κλάδο της φιλοξενίας στη χώρα μας. Το γεγονός ότι 26.500 decision makers της τουριστικής βιομηχανίας επισκέφτηκαν την έκθεση Xenia και πραγματοποιήσαν σημαντικά εμπορικά deals με τους 500 εκθέτες της επιβεβαιώνει το θετικό κλίμα που επικρατεί στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας και τη διάθεση για επενδύσεις από τους ξενοδόχους και τα στελέχη της. Η Xenia ανανεώνει το ραντεβού της για τις 25-27 Νοεμβρίου 2023!   Λαμπερά εγκαίνια για την Χenia 2022     Δυναμικό παρών έδωσαν στα εγκαίνια της Xenia 2022, οι εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και των κορυφαίων θεσμικών φορέων του Τουρισμού.    Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία του συνόλου των κορυφαίων παραγόντων της τουριστικής αγοράς πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Χenia 2022 το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 11:30, από τoν υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, τον οποίον υποδέχτηκαν οι κ. Θανάσης Παναγούλιας (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της FORUM ΑΕ, Θανάσης Γιαλούρης (Αντιπρόεδρος της FORUM ΑΕ) και Peter Ottmann (CEO του εκθεσιακού ομίλου της Nurnbergmesse). Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «η φετινή Xenia επιβεβαιώνει το δυναμικό restart του ελληνικού τουρισμού. Χαίρομαι που βλέπω σήμερα χαμόγελα στους ξενοδόχους, καθώς η φετινή χρονιά απέφερε πολύ υψηλά έσοδα και ακόμη πιο ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Όλος ο τουριστικός κλάδος είναι εδώ στην ΧΕΝΙΑ αποδεικνύοντας στην πράξη ‘το ισχύς εν τη ενώσει’».   Μία premium έκθεση αποκλειστικά στοχευμένη στον ξενοδοχειακό κλάδο     Η Xenia είναι μία premium έκθεση στοχευμένη αποκλειστικά στους  ξενοδόχους αλλά και στους επαγγελματίες του ευρύτερου ξενοδοχειακού κλάδου. Επαγγελματίες από τον κλάδο των ξενοδοχείων και των μικρών καταλυμάτων έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις κορυφαίες επιχειρήσεις με ξενοδοχειακό εξοπλισμό, τεχνολογικές λύσεις και διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς και με εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή, την ανακαίνιση και την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και με προμηθευτές του επισιτιστικού κλάδου, των οποίων οι υπηρεσίες βρίσκουν εφαρμογή σε βασικούς τομείς λειτουργίας των ξενοδοχείων. Οι εταιρείες που εκθέτουν στην Xenia καλύπτουν όλο το φάσμα των προϊόντων και των υπηρεσιών που αφορούν στην κατασκευή, ανακαίνιση, διακόσμηση, εξοπλισμό και τροφοδοσία Ξενοδοχείων, Ξενώνων, Ενοικιαζόμενων δωματίων και Camping. Οι βασικές κατηγορίες εκθεμάτων είναι οι ακόλουθες: Κατασκευή- Διακόσμηση-Ενέργεια-Αυτοματισμοί, Ξενοδοχειακός εξοπλισμός, Μηχανήματα και εξοπλισμός κουζίνας, Food & Beverage, Digital technology. Με την συμμετοχή των μεγαλύτερων και σημαντικότερων επιχειρήσεων της κατασκευαστικής και προμηθευτικής αγοράς  αλλά και τη στήριξη όλων των θεσμικών φορέων του κλάδου, η Xenia έχει ως στόχο να καταξιωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους της διεθνώς! Η Xenia αποτελεί το ετήσιο απαραίτητο ραντεβού πλήθους επιχειρηματιών και επαγγελματιών του ξενοδοχειακού αλλά και ευρύτερου κλάδου του τουρισμού, οι οποίοι την επισκέπτονται προκειμένου να ενημερωθούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις τάσεις στην κατασκευή αλλά και τη διακόσμηση καθώς και για τις καινοτόμες υπηρεσίες που έχουν ως στόχο να κάνουν τις ξενοδοχειακές τους επιχειρήσεις λειτουργικές και μοντέρνες. Η έκθεση μέσα από τις εξειδικευμένες για κάθε κατηγορία επισκεπτών, παράλληλες εκδηλώσεις  (σεμινάρια, master classes, ανοιχτές συζητήσεις), που έχουν ως στόχο την παρουσίαση και προβολή των τάσεων στην διακόσμηση και στην κατασκευή, των τεχνολογικών εξελίξεων όσον αφορά την λειτουργικότητα του χώρου, αλλά και την εκπαίδευση επάνω στις νεότερες διαδικτυακές εφαρμογές και το ψηφιακό περιβάλλον, αποτελεί μία ουσιαστική πλατφόρμα καινοτομιών και εξελίξεων για τον Ξενοδοχειακό κλάδο.   [...]
2 Δεκεμβρίου, 2022ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / Δημοτικά Έργα / Δημοτικό Συμβούλιο / ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Ιστορία / Καλλιτεχνικά Θέματα / Κοινωνία / ΜΟΥΣΕΙΑ / Τοπική Αυτοδιοίκηση Μεγάλα ωφελήσεσθε προς ιστορίαν των κοινών  (Δημοσθένης) Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στον Πύργο θα στεγάσει το Ιστορικό Μουσείο της πόλης     Στον πλέον κατάλληλο χώρο, στο διατηρητέο πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας θα στεγαστεί το Ιστορικό Μουσείο του Πύργου, μετά και την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την απευθείας αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου, καθώς στις δύο προηγούμενες διαδικασίας δημοπράτησης δεν παρουσιάστηκε κανένας πλειοδότης. Το πρώην κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος , που βρίσκεται απέναντι από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα, πληροί όλες τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί εξ’ αρχής από την Δημοτική Αρχή. Πρόκειται για ένα κτίριο με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία και ιστορία, στο κέντρο της πόλης, άμεσα συνδεδεμένο με τον κοινωνικό ιστό της, αποτελεί τοπόσημο, ενώ διαθέτει μεγάλους χώρους άνω των 400 τ.μ., με αίθριο χώρο και για εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος : «Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα» <<Ήταν επιβεβλημένη ανάγκη να ιδρυθεί στην πόλη μας ένα Κέντρο που θα στεγάσει την Ιστορία και τον Πολιτισμό της. Ένα Ιστορικό Μουσείο, όπως έχουν όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας. Ήδη πολλά εκθέματα-κειμήλια που είναι στοιβαγμένα στον 2ο όροφο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου, αναζητούν έναν καλύτερο χώρο. Επίσης μια σειρά από ντοκουμέντα και εκθέματα της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, θα έχουν τη θέση τους στο νέο Μουσείο. Θα στεγαστεί ο «κύκλος» και η ιστορία της σταφίδας, τα έργα μεγάλων δημιουργών της πόλης και οτιδήποτε άλλο θεωρείται σημαντικό στο χώρο του πολιτισμού στον Πύργο. Θα είναι μια περιήγηση στην ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στόχος είναι, σε έναν από τους πολλούς χώρους που διαθέτει το κτίριο να υπάρξει ένα κέντρο νέας και ευφυούς επιχειρηματικότητας. – Από την αρχή της θητείας μας είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες να κάνουμε πράξη αυτό το όραμα. Γι’ αυτό με ανοιχτούς διαγωνισμούς απευθύναμε πρόσκληση για ανεύρεση κτιρίου και τις προδιαγραφές του. Βγήκαν άγονοι οι διαγωνισμοί και συνεκτιμήσαμε, όπως και πολλοί φορείς της πόλης, ότι το ιστορικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας που είναι και διατηρητέο είναι το πλέον κατάλληλο, μαζί με τον υπαίθριο χώρο του, για να γίνει κέντρο στέγασης και προβολής της ιστορίας του τόπου. Ένα κτίριο που έχει και τους χώρους και την αισθητική και το ιστορικό φορτίο. Πέρα από την πολιτιστική διάσταση αυτού του έργου, υπάρχει και η αναπτυξιακή, καθώς με την έλευση τουριστών κι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα>>. Ομοφωνία όλων των φορέων Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διαβούλευσης για την ίδρυση του Ιστορικού Μουσείου της πόλης. Επιπλέον είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη σχετικά με την αναγκαιότητα ίδρυσης του ιστορικού Μουσείου της πόλης, με τη συμμετοχή φορέων και όλων των εκπροσώπων από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, όπου ανταλλάχθηκαν ουσιαστικές απόψεις για την δημιουργία του Μουσείου, τις θεματικές περιόδους που πρέπει να περιλαμβάνει, τα εκθέματα αλλά και τον χώρο στον οποίο αυτό θα στεγαστεί.   [...]
2 Δεκεμβρίου, 2022ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / Ελευθερία-Ισότητα-Δημοκρατία / Ελλάδα / Επικαιρότητα / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / Ευρώπη - Κόσμος / Ηλεία / Κοινωνία / Κόσμος / Παιδεία / Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση / Πολιτισμός / Τοπική Αυτοδιοίκηση / ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ / ΦΟΡΟΥΜΞεκινάμε! Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Η ΑΜΑΛΙΑΔΑ, Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΗΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ     Από την Παρασκευή ξεκινούν οι προβολές της Camera Zizanio, ενώ το Σάββατο το βράδυ ξεκινά και επίσημα το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με την καθιερωμένη τελετή έναρξης στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων του Πύργου. Φέτος αναμένονται εκατοντάδες επισκέπτες-περισσότεροι από 300- απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ τουλάχιστον 10.000 παιδιά θα παρακολουθήσουν ταινίες μόνο στην Ηλεία. Ένα πολύβουο μελίσσι φτιάχνει το μέλι του αυτές τις μέρες στο Νομό – και θα ‘ναι γλυκό όπως πάντα! [...]
2 Δεκεμβρίου, 2022Αλληλεγγύη / ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΣ / ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ / Εθελοντισμός / ΕΙΡΗΝΗ / Ελευθερία-Ισότητα-Δημοκρατία / Ελλάδα / Επικαιρότητα / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / Ηλεία / Κοινωνία / ΠολιτισμόςΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΡΑΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ <<ΠΥΡΓΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ>>     <<Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα>>   Ο Σύλλογός μας δεν θα μείνει αμέτοχος σε όλη τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε. Και σας καλεί όλους να βοηθήσουμε να γεμίσει για ακόμα μία φορά το δωρητήριο τροφίμων του συλλόγου μας. Σας περιμένουμε και φέτος να συνεισφέρετε από το υστέρημά σας μία μικρή βοήθεια προς το συνάνθρωπο που κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ. <<Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα>> Γέμισε και εσύ ένα μικρό καλάθι ή μία σακούλα με τα απαραίτητα τρόφιμα μακράς διαρκείας για να στηρίξεις μία οικογένεια αυτές τις γιορτές !! Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα Ξεκινάμε από αύριο μέχρι τις 15 του μήνα στο σούπερ μάρκετ Τερζής ***  Επίσης μπορείτε καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ να φέρετε τρόφιμα στο κατάστημα Gruppo Coffee & Shop Delivery – Gruppo coffee and shop delivery Πυργος Όλοι Μαζί <<Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα>> [...]
1 Δεκεμβρίου, 2022IN MEMORIAM / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / Ελλάδα / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / Επιστήμη - Τεχνολογία / Εργατική Τάξη / ΕΡΕΥΝΑ / Ηλεία / Κοινωνία / Κόσμος  Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΗΛΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου     Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 7μμ στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση μνήμης και τιμής, για τον πρόσφατα εκλιπόντα Ηλείο Αστροφυσικό και επίτιμο Διευθυντή του Ευγενιδείου Ιδρύματος Διονύση Σιμόπουλο, μεγάλη εκδήλωση όπου θα τιμηθεί από πλήθος συλλογικών φορέων και οργανώσεων με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας  και με τη συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Πύργου και άλλων φορέων και επιστημονικών συλλόγων. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του εν λόγω Πολιτιστικού Συλόγου κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, <<αυτή η εκδήλωση είναι ένας οφειλόμενος φόρος τιμής στην προσωπικότητα με την  παγκόσμια επιστημονική ακτινοβολια. Μια εκδήλωση για έναν απλό, φιλικό  χαρακτήρα, που τον  διέκρινε  η ευγένεια , το ήθος και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, πάντα περήφανο για την γενέτειρά του, τον Γρύλλο, που  αφοσιώθηκε με ζήλο  στο επιστημονικό, συγγραφικό και δημιουργικό του έργο, διαδίδοντας τα μυστικά του Σύμπαντος σε όλη την Ελλάδα,  αλλά και στην περιοχή μας,  που είχε επισκεφτεί πολλές φορές για ομιλίες και παρουσιάσεις. Εκτός των παραπάνω ήταν αγαπητός και στην μεγάλη Προσκοπική οικογένεια και τόνιζε πάντα την θετική επιρροή  του στην διάρκεια της ζωής του…  Μάλιστα είχε τιμηθεί με το Ανώτατο Παράσημο του  <<Αργυρού Φοίνικα>>. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πύργου, που με το όνομα του Αστροφυσικού θα ονομαστεί το υπό ίδρυση Πλανητάριο Πύργου>>.     Ομιλητές θα είναι οι Ηλειακής καταγωγής κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΒΗΣ,  Πρύτανης Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΝΤΕΣ,  Επ. Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας  και  ο  κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΤΣΗΣ,  Αντιπρόεδρος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων,  ως εκπρόσωπός του.  Χαιρετισμό θα απευθύνουν η  κα  Κάρεν Σιμοπούλου και  οι διαπρεπείς επιστήμονες κ. Δημήτρης Νανόπουλος Φυσικός –  Ακαδημαϊκός και  κ. Σταμάτης Κριμιζής,  τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Συμμετέχουν η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας , η Ένωση Ελλήνων Χημικών – Περιφ.Τμήμα Πελ/σου,η Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παρ, Ηλείας, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία  ”Ιππίας ο Ηλείος ”, η Αστρονομική Εταιρεία Ηλείας ”Βέγας’ ,  ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου και η κα Νάνσυ Πετροπούλου     ***  Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου και μετά το τέλος αυτής θα πραγματοποιηθεί αστροπαρατήρηση.  Και όπως επισημαίνει ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γιώργος Μπίρμπας,  θα είναι μια ξεχωριστή Αστρονομική Βραδιά, γεμάτη φως, πλανήτες και αστέρια,  μια βραδιά που θα είναι αφιερωμένη στον χαρισματικό δάσκαλο και σπουδαίο Ηλείο Αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο.   [...]
30 Νοεμβρίου, 2022ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / Δημοτικά Έργα / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / ΚοινωνίαΣήμερα Τετάρτη 30 του Νοέμβρη 2022 θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία Πύργου το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο     Ανήμερα της εορτής του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέα (γεια χαρά ΑΝΚ), η Δημοτική Αρχή Πύργου θα τοποθετήσει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, στην κεντρική πλατεία Πύργου σηματοδοτώντας και την έναρξη της εορταστικής περιόδου και των προσεχών εορτών με αποκορύφωμα τη μεγάλη και παγκόσμια γιορτή των Χριστουγέννων. Προς τούτο η Δημοτική Αστυνομία Πύργου εξέδωσεε ανακοίνωση, με την οποία παρακαλεί τους οδηγούς οχημάτων, να μην σταθμεύσουν τα οχήματά τους, στην οδό 28ης Οκτωβρίου, απ΄όπου και θα διέλθει το μεγάλο όχημα με το δέντρο. 888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Πύργου να επιληφθεί πάραυτα     Καλούμε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου (το τμήμα αποκατάστασης ζημιών), όπως προβεί στην αποκατάσταση ενός ανοίγματος του ασφαλτικού τάπητα, κυκλικού όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Κάποιοι έβαλαν στο άνοιγμα ένα πλαστικό μπουκάλι, προκειμένου μην σκοντάψει κάποιος τη νύχτα ή μήπως τραυματιστεί κάποιο μικρό παιδί. Το σημείο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών 28ης Οκτωβρίου και Ιωαννίνων, σε κεντρικό σημείο του Πύργου, ακριβώς εκεί που αρχίζει η οδός Ιωαννίνων δίπλα στο πάρκινγκ Μουστάκη. Δημοσιογράφος   ΑΝΚ [...]
30 Νοεμβρίου, 2022ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Κοινωνία / Πολιτική / Τοπική ΑυτοδιοίκησηΔήμος Αρχαίας Ολυμπίας : Άμισθος Σύμβουλος παρακολούθησης έργων ο Νίκος Καρκούλιας       Την αρμοδιότητα παρακολούθησης των εκτελούμενων έργων ανέθεσε στον άμισθο Σύμβουλο κ. Νίκο Καρκούλια ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Ο κ. Καρκούλιας, επαναδραστηριοποιείται σ’ έναν τομέα νευραλγικής σημασίας για τη Δημοτική Αρχή. Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος τονίζει τα εξής: «Σε μια συγκυρία που ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει πάρα πολλά έργα σε εξέλιξη και προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλα, ο Νίκος Καρκούλιας, στέλεχος της παράταξής μας, αναλαμβάνει ως άμισθος Σύμβουλος και σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο την αρμοδιότητα παρακολούθησης των εκτελούμενων έργων. Η μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία του, οι γνώσεις του, η εντιμότητά του, η διάθεση προσφοράς και η εκτίμηση που χαίρει από τους συνδημότες μας αποτελούν εγγυήσεις για την επιτυχία της αποστολής που αναλαμβάνει. Όντας βέβαιος ότι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για το αντικείμενο αυτό, εύχομαι η συνεργασία μας να οδηγήσει σ’ ένα επιτυχές αποτέλεσμα».   [...]
30 Νοεμβρίου, 2022ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / Επικαιρότητα / Επισημάνσεις - Καταγγελίες / Ηλεία / Κοινωνία / Νέα / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Τοπική ΑυτοδιοίκησηΈντονες αντιδράσεις Δημάρχου Πύργου για την Υγεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία ΦΟΒΕΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ  ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ !!! Παναγιώτης Αντωνακόπουλος : «Τέρμα με τα λόμπι της Πάτρας»       Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου προκάλεσαν τα τελευταία δημοσιεύματα που βάζουν στο στόχαστρο για άλλη μια φορά το χώρο της Υγείας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία. Καταγγέλλει ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβονται «λόμπι της Πάτρας» που αποδυναμώνουν και οδηγούν σε μαρασμό το Νομό, και καλεί τους πολίτες της Ηλείας να κάνουν χρήση το πιο δημοκρατικό όπλο που έχουν στα χέρια τους, στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης (29/11) ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Αποκαλύφθηκαν τα σενάρια που είχαν επεξεργαστεί και υλοποίησαν από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και με την συνδρομή του Υπ. Παιδείας,  σε σχέση με το κλείσιμο των τμημάτων στην Ηλεία. Φαίνεται πλέον πως ήταν προσυμφωνημένα όλα, και πλέον συζητούν την ίδρυση και λειτουργία Κτηνιατρικής Σχολής στο Αγρίνιο. Διαφωνούμε έντονα και ξεκάθαρα με τη δολιότητα και τη μεροληψία του συστήματος σε σχέση με την Ηλεία. Ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο Πατρών ισοπέδωσε την Ηλεία. Μπορεί να έκλεισε ή να μετέφερε κάποια λίγα από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά τώρα μπαίνει δυναμικά να αποκαταστήσει το ισοζύγιο. Δεν πρέπει κανείς να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, διαφορετικά γίνονται οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του συστήματος! Επειδή θεωρούμε ότι το «Πανεπιστημιακό λόμπι» της Πάτρας ποτέ δεν ήθελε στην Ηλεία Πανεπιστημιακά τμήματα, δεν περιμένουμε τίποτα πλέον. Αυτό το λόμπι καταστρέφει και την Πάτρα διότι αυτοπεριορίζει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας, αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία Περιφερειακή αντίληψη, καθόλου σκέψεις αλληλεγγύης, κι έτσι μεγαλώνει το χάσμα της απόκλισης. Εμείς, εδώ και καιρό «ανοίξαμε» μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο τέλος Ιανουαρίου 2023 θα γίνει μια συνάντηση Πανεπιστημιακών στον Πύργο, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει. Θα είναι η αφετηρία μιας πολύ σοβαρής συζήτησης για να προχωρήσουμε σε κάτι βιώσιμο». Τέλος στον συμβιβασμό και την απραξία Για λόμπι του ιατρικού χώρου κάνει λόγο επίσης ο Δήμαρχο Πύργου, που έχουν βάλει στο στόχαστρο το Νοσοκομείο του Πύργου ζητώντας το κλείσιμό του, και καλεί όλους τους γιατρούς του Νομού να προσφέρουν το ελάχιστο από τον χρόνο τους προκειμένου να μην κλείσει η Παθολογική κλινική. «Κάτι που επίσης προέρχεται από το λόμπι της Πάτρας, είναι η επιθετικότητα η οποία διατυπώνεται από στελέχη της ιατρικής κοινότητας να κλείσει το Νοσοκομείο στον Πύργο Τα λόμπι της Πάτρας τροφοδοτούνται οικονομικά από το μαλακό υπογάστριο της Αχαΐας που είναι η Ηλεία. Εδώ υπάρχει μια ιστορική σύγκρουση. Δεν είμαστε εμείς οι καταστροφείς μιας δημιουργικής συνύπαρξης εντός της Περιφέρειας. Αυτοί είναι! Και δεν είναι όλοι οι Αχαιοί, αλλά 2-3 λόμπι που έχουν φτωχύνει και την Πάτρα. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των γιατρών αλλά δεν έχουν δικαιώματα στη χωροταξία των Νοσοκομείων ή να συκοφαντούν και να απαξιώνουν μια περιοχή» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος, και συνέχισε: «Απευθύνομαι σε όλους τους αιρετούς της Ηλείας, να σταματήσουν την περίεργη συνθηκολόγηση που δρομολογείται για την υγεία εις βάρος των συμπολιτών μας. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Πρέπει να κάνουμε μια επιτροπή σωτηρίας της Ηλείας. Καλώ όλους τους γιατρούς του Νομού να αποδώσουν τα ελάχιστα, γιατί βλέπω να μην έχουμε Παθολογική κλινική σε λίγες μέρες. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Να δώσουμε απάντηση στις Περιφερειακές εκλογές «Όλοι πρέπει να αφυπνιστούμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες γύρω από τα νέα δεδομένα που έχουμε σχετικά με το χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Δυτική Ελλάδα και με την Υγεία. Ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας απέναντι σ’ αυτά τα λόμπι που «καπελώνουν» και την Πάτρα. Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ευκαιρία να δώσουμε την απάντησή μας. Η Ηλεία να διαπραγματευτεί. Να έχει μια αυτόνομη παρουσία, είτε με δικό της ψηφοδέλτιο, είτε κάνοντας διαπραγμάτευση, κόντρα στα λόμπι της Πάτρας-να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε. Θα είναι αυτοκτονία να ισχυροποιήσουμε λόμπι της Πάτρας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Αυτά είναι τα δημοκρατικά μας όπλα, πέρα των συγκεντρώσεων που όπως φαίνεται κάποιοι το έχουν ξεχάσει. Εάν θέλουν κάποιοι ας μας ακολουθήσουν. Αλλιώς να δηλώσουν ότι δεν θέλουν. Ο μόνος τρόπος είναι η συλλογική, κοινωνική δυναμική αντίδραση. Κάτι που δυστυχώς δεν το κάνουν κάποιοι, γιατί πρώτα είναι κομματικά υποτελείς και μετά πολιτικοί ή πολίτες της Ηλείας».   [...]
30 Νοεμβρίου, 2022ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ / Εκδηλώσεις / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Κοινωνία / ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΤόπος αλαργινός, αλλά όχι ξένος… Ένα ταξίδι στη Μικρά Ασία, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό   Το εξαιρετυικό Αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού για τα 100 χρόνια της Καταστροφής     Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 6.30 το απόβραδο έλαβε χώρα στο Θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου, η θαυμάσια μουσικοχορευτική, με δρώμενα παράσταση, που περιελάμβανε και το χρονικό των τραγικών γεγονότων, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ήδη ανεβάσαμε βίντεο διάρκειας 24 λεπτών και 37΄΄,  καθώς επίσης και  38 φωτογραφίες, με δικά μας κείμενα. Έτσι εδώ τώρα δημοσιεύουμε αποκλειστικά το Ρεπορτάζ, με τους χαιρετισμούς και τα ονόματα των συντελεστών, που απέδωσαν πολλά Μικρασιάτικα και κυρίως Σμυρνέικα και Πολίτικα τραγούδια. Αλλά και το καταπληκτικό τραγούδι <<Μάνα μου Ελλάς>>  (Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα) του μεγάλου ποιητή Νίκου Γκάτσου και του μεγάλου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, το οποίο απέσωσε εξαιρετικά ο καθηγητής μουσικής ιερέας π. Γεώργιος Αλεξ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού και είναι υπέυθυνος των παραδοσιακών οργάνων. Ήταν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του μοναδικού στην Ηλεία Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ξαναδίνουμε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Το Χρονικό που διάβαζαν μαθήτριες δοσμένο με ακριβή στοιχεία, όπως διαμορφώθηκαν τα γεγονότα και χωρίς τους χαρακτηρισμούς και τις αηδίες των εθνικιστικών κύκλων. Τα τραγούδια επιλεγμένα ένα κι ένα από την πηγή που είναι ο Μικρασιάτικος Ελληνικός Πολιτισμός.  Έτσι διαμορφώθηκαν τότε κι έτσι πρέπει να παραμείνουν δίχως τροποποιήσεις ένεκα διαφόρων συμπτώσεων κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο που διανύουμε. Τα χορευτικά επίσης πολύ καλά, αλλά και τα σκετς των μαθητών με δραματοποιημένα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα <<Οι νεκροί περιμένουν>> της Διδώς (αντί της Διδούς) Σωτηρίου, που απέδωσε με απόλυτη φυσικότητα μία ομάδα μαθητών. Η ανεπανάληπτη αυτή εκδήλωση, όπως γράψαμε σε  άλλο σημείωμά μας, πρέπει να περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Ηλείας, αξίζει τον κόπο η μετακίνηση και ας βοηθήσουν κάποιοι για τα έξοδα!     Το άνοιγμα της εν λόγω εκδήλωσης στο Θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου έγινε από τον Διευθυντή κ. Γιώργο Σταματίου, ο οποίος επίσης είναι καθηγητής μουσικής. Επίσης απεύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισμα η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Ανδρομάχη Χούνου, η οποία και αναφέρθηκε στην όλη συγκρότηση του προγράμματος, ως υπεύθυνη της εκδήλωσης και εκ μέρους των άλλων δύο που ήταν ο π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος και η κ. Αμαλία Καλαμαρά. Η κ. Χούνου διάβασε ένα – ένα όλα τα ονόματα δημιουργών και συντελεστών. Να σημειωθεί επίσης ότι στο τέλος της παράστασης το λόγο έλαβε ο πρεσβύτερος ιερέας π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίιου, που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Αθανάσιο και ο οποίος αναφέρυθηκε στα δραματικά εκείνα γεγονότα δίνοντας επίσης συγχαρητήρια στους άξιους αυτούς μαθητές. Μαθήτριες διάβαζαν αποσπασματικά κείμενα που συνιστούσαν το χρονικό των τραγικών εκείνων γεγονότων από την άφιξη στη Σμύρνη του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη μέχρι και την επελθούσα καταστροφή! Υπεύθυνος για τα χορετικά ήταν ο Φώτης Τζανέτος. Μουσικοί : π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, βιολί,  Χρήστος Δρούλιας, κοντραμπάσο,  Περικλής Ζήσης, λαούτο,  Κωνσταντίνος Λαφτσίδης, κρουστά και πολύ καλός στο τραγούδι,  Παντελής Μαυροκεφαλίδης, μπουζούκι,  Ηλίας Τζερεμές, πολύ καλός στο κλαρίνο. Συμμετείχαν οι μαθητές :  Βαλιάνου Αφροδίτη, Γιαννακοπούλου Γεωργία, Γιαννακοπούλου Μίνα, Γιαννοπούλου Αικατερίνη, Γρηγορόπουλος Διονύσιος, Γρίβας Θεόδωρος, Καλαρύτης Εφραίμ, Καρκαλούτσου Μαρία – Ζωή, Μουζάκη Αθηνά, Μπαλίου Ματέο, Μπασιάκου Γιασεμή, Μπινιέρη Ραφαέλα, Μπουκουβάλας Δημήτριος, Μπούρα Θωμαϊς, Παπαγεωργίου Ευάγγελος, Πίντζου Νεκταρία, Πουλής Αντώνιος, Σταματίου Αναστάσιος, Στρίκου Μαρία – Αναστασία, Τριγάζης Αριστείδης, Τσαγρή Νικολέττα, Τσαγρής Διονύσιος, Τσακουλογιαννοπούλου Αικατερίνη, Φλίγκος Δανιήλ, Χαραλαμπόπουλος Νικόλαος Γ. και Χαραλαμπόπουλος Νικόλαος Χ. – Χαραλαμποπούλου Κωνσταντίνα, Χαρδαβέλλα Ανδριάνα – Παταπία, Χριστοπούλου Αλεξάνδρα.   [...]
29 Νοεμβρίου, 2022Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΠένθηΣτην αιωνιότητα ο καλός συμπολίτης και πρώην Αντινομάρχης Ηλείας Στέφανος Ανδρ. Γερακάρης Η κηδεία του έγινε χτες Δευτέρα στον Πύργο     Ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι στους ατέρμονες ορίζοντες του Σύμπαντος ο καλός και ευπρεπής συμπολίτης της πόλης του Πύργου Στέφανος Γερακάρης.  Έφυγε σύντομα από τη ζωή, στα 66 του χρόνια, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν κυκλοφορούσε στην πόλη. Ο αγαπητός σε όυς Στέφανος ήταν γιος του αείμνηστου Ανδρέα Γερακάρη, της παλιάς σχολής των τυπογράφων με στοιχειοθεσία. Προσιτός, ευγενής, μειλίχιος  και ευγενής έχαιρε της εκτίμησης των συμπατριωτών του, οι οποίοι και τον εξέλεξαν Νομαρχιακό Σύμβουλο της αιρετής δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, επί Νομαρχίας Τάκη Δημητρουλόπουλου, όπου ανέλαβε και το αξίωμα του Αντινομάρχη Ηλείας. Υπήρξε επίσης από τα προβεβλημένα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στον επαγγελματικό του βίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια στη ΔΟΥ Πύργου ως Ελεγκτής στο Τοπικό Ελεγκτικό Κέντρο (ΤΕΚ). Στην προσωπική του ζωή δημιούργησε μία πολύ καλή οικογένεια, με την σύζυγό του κ. Ευγενία Ντάφη, υπάλληλος και η ίδια στη ΔΟΥ Πύργου, με την οποία απέκτησε το μονάκριβο γιο του Ανδρέα. Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα χθες Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στις 4 το απόγευμα, από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου, στην οποία προέστη ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, που μιλώντας στο τέλος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Στέφανου Γερακάρη πλέκοντας το εγκώμιο αυτού. Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί του και συνεργάτες του προσήλθαν για το ύστατο χαίρε. Η ΑΥΓΗ Πύργου απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τα αδέλφια του και τους άλλους συγγενείς. [...]
29 Νοεμβρίου, 2022Ελλάδα / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Καλλιτεχνικά Θέματα / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / Κοινωνία / Κόσμος / Λαογραφικά Θέματα / Παιδεία / Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση / Ποίηση & Τέχνη / Πολιτισμός / Τοπική Αυτοδιοίκηση / ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ  25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την επετειακή διοργάνωση       (Καθιερώνουμε από τον Πύργο της Ηλείας  για πρώτη φορά στα δημοσιογραφικά δεδομένα την διπλή ευμεγέθη τιτλοφόρηση για την παρουσίαση του οποιουδήποτε ειδησεογραφικού θέματος)         Λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του επετειακού 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 22ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio οι προετοιμασίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Τα 25 χρόνια του θεσμού γιορτάζονται από 3 έως 10 Δεκεμβρίου, με επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα, κι ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο! Προβολές ταινιών θα γίνουν σε 15 αίθουσες και σε 12 πόλεις καθώς εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές στα Λεχαινά, τη Γαστούνη, τη Ζαχάρω και το Βαρθολομιό στην Ηλείας και περιφερειακές προβολές στο Αγρίνιο, την Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Ζάκυνθο και την Καλαμάτα. Για την φιλοξενία του πλούσιου προγράμματος των εργαστηρίων και εκδηλώσεων για το κοινό και για επαγγελματίες, το Φεστιβάλ αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο χώρο στον Πύργο και στην Αμαλιάδα αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία, κυρίως εντός σχολικών μονάδων του νομού Ηλείας. Φιλόξενη «αγκαλιά» άνοιξαν για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη το Συνεδριακό Κέντρο, το Λάτσειο Μέγαρο, Ελληνικό Ωδείο, ο Ακροβάτης, Το Εργαστήρι, η Δεξαμενή, το Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, και το internet café “ Play house” στον Πύργο και αντίστοιχα στην πόλη της Αμαλιάδας ο Πολυχώρος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων δήμου Ήλιδας, η Παπαχριστοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο δημιουργικός παιδότοπος Γέλα Χαμογέλα. Φυσικά, η παραπάνω περιγραφή καταδεικνύει και την ανάγκη το Φεστιβάλ να βρεθεί στον δικό του χώρο, να βρει το «σπίτι» του ώστε να μπορέσει να αναπτύξει δημιουργικά ακόμη περισσότερες δράσεις για τα παιδιά, τους νέους, τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες του κινηματογράφου. Η έδρα του Φεστιβάλ μεταφέρεται όπως κάθε χρόνο από αυτή την εβδομάδα στο ισόγειο του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε Ηλείας που τα τελευταία χρόνια αποτελεί το επίκεντρο και σημείο αναφοράς της ετήσιας διοργάνωσης ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι τεχνικοί έλεγχοι στις αίθουσες, κυρίως στις περιφερειακές, οι οποίες και εξοπλίζονται από το Φεστιβάλ, καθώς δεν διαθέτουν κατάλληλες υποδομές.   Για πρώτη φορά, στο ισόγειο του κτιρίου του Επιμελητηρίου Ηλείας, στο κέντρο του Πύργου, λειτουργεί ένα info point, όπου ήδη οι οθόνες μεταδίδουν εικόνες  από τις ταινίες που θα δούμε τις επόμενες ημέρες     Να θυμίσουμε ότι μπορείτε να κάνετε τις κρατήσεις σας προκειμένου να παρακολουθήσετε τις ταινίες που θα προβληθούν στα διαγωνιστικά προγράμματα και στο αφιέρωμα «Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://kratiseis.olympiafestival.gr/   [...]
29 Νοεμβρίου, 2022Ανακοινώσεις / ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ / ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ / Ελλάδα / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Κοινωνία / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ     Συνεργασία Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με Διευθύντρια Ε.Φ.Α Ηλείας Δρ. Ερ. Κόλλια,  για τις ανασκαφικές έρευνες στο «Κλειδί» Σαμικού      Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, στην Ολυμπία, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, όπου είχε συνεργασία με την Διευθύντρια Δρ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια, με σκοπό την υποστήριξη – εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – του ανασκαφικού έργου, στη θέση «Κλειδί» στο Σαμικό, όπου εντοπίστηκαν κτηριακά κατάλοιπα τα οποία μπορούν να αποδοθούν στο ιερό του Ποσειδώνα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, παρουσία του Αρχαιολόγου Χρήστου Λιάγκουρα και του πρόεδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλου, καθώς πλησίον της περιοχής των ερευνών και ευρημάτων, αναπτύσσεται τμήμα του εγγειοβελτιωτικού δικτύου. Στις ανασκαφικές εργασίες, που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου – οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος,  που υλοποιούν σε συνεργασία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και η Αυστριακή Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα – αποκαλύφθηκε τμήμα θεμελίωσης μεγάλου κτηρίου, η γεωγραφική θέση του οποίου, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και η καταρχήν χρονολόγησή του, συντείνουν στο ότι πρόκειται για το ιερό του Ποσειδώνα. Άμεση η ανταπόκριση της Π.Ε. Ηλείας Μπροστά σ’ αυτή την σημαντική εξέλιξη, η ανταπόκριση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλου, ήταν άμεση, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνέχιση των ανασκαφών στο σημείο, για την περαιτέρω διερεύνηση του ιερού του Ποσειδώνα και του ναού, που τοποθετείται στην Αρχαϊκή περίοδο. Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας θα μπορούσε να συνδράμει ώστε να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα, προκειμένου – στην παρούσα φάση – να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έρευνα στις επόμενες ανασκαφικές περιόδους. Το πρόβλημα που εντοπίστηκε το προηγούμενο διάστημα, αφορά στην συγκράτηση υδάτων – σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους – φαινόμενο το οποίο εξηγείται από το γεγονός ότι η περιοχή των ερευνών γειτνιάζει με την πρώην αποξηρανθείσα λίμνη Αγουλινίτσας. Και από τις δυο πλευρές κατατέθηκαν προτάσεις προς διερεύνηση, για την αποτελεσματική αποστράγγιση των υδάτων, όχι μόνο με παρεμβάσεις για την φυσική απορροή τους, αλλά και με τεχνικά μέσα απάντλησης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο. Επιπρόσθετα, στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή, από κλιμάκιο της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας, του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να καταλήξουν στις ενδεδειγμένες λύσεις για την διευκόλυνση και υποστήριξη του ανασκαφικού έργου, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει στο φως ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο στην Ηλεία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραδίδει ο Στράβων, το ιερό του Ποσειδώνα αποτελούσε το κέντρο της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας της Αμφικτυονίας των τριφυλιακών πόλεων.   [...]
29 Νοεμβρίου, 2022Ελλάδα / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Κοινωνία / Κόσμος / Παιδεία / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ / Ποίηση & Τέχνη / Πολιτική / Πολιτισμός / ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ / ΦΟΡΟΥΜ    Η τέχνη να αλλάζεις τον κόσμο   zizanionews Νοέ. 28 Γράφει η Ραλένα Ρουσιάκη, 17 ετών, 46ο ΓΕΛ Αθηνών     Μεγαλώνοντας σε μια καθημερινότητα γεμάτη βία και διακρίσεις, είναι πια βέβαιο πως οι σημερινοί έφηβοι αφυπνίζονται νωρίτερα από τις προηγούμενες γενιές. Τελευταία παρατηρούμε πως τα παιδιά αρχίζουν να μπαίνουν στον κόσμο των εφήβων από όλο και μικρότερες ηλικίες. Γιατί, λοιπόν, η τέχνη που υποτίθεται πως πρέπει να μιλάει τη γλώσσα μας, μας μιλά σαν να είμαστε ακόμη μωρά; Video games, bullying, διακρίσεις. Συνηθισμένα θέματα που πραγματεύεται η τέχνη που προορίζεται για εφήβους. Σημαντικά μεν ζητήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται επιφανειακά. Για ακόμη μια φορά, οι ενήλικοι μιλούν μεταξύ τους, αφήνοντας τη νεολαία έξω απ’ τη συζήτηση, θεωρώντας πως έχουν αγγίξει ό,τι μας απασχολεί, χωρίς, βέβαια, να έχουν ρωτήσει την άποψή μας. Ξεχνούν πως η εφηβεία είναι μια ηλικία αναζήτησης και, στην προσπάθειά τους να μας προστατέψουν, καταλήγουν να μας παραδίδουν έργα διδακτικού χαρακτήρα, αφαιρώντας την αλήθεια από τα ζητήματα που πραγματεύονται. Όπως και στην τέχνη, έτσι και στην πολιτική, οι ενήλικοι νομίζουν πως μας έχουν κατανοήσει χωρίς να έχουν μιλήσει πραγματικά τη γλώσσα μας. Χρησιμοποιούν μέσα που θεωρούν ότι επηρεάζουν την νεολαία, καταλήγοντας να δημιουργούν μια ψευδή εικόνα για το τι είναι ένας έφηβος σήμερα και τι τον απασχολεί. Ξανά, λοιπόν, η γνώμη των νέων τοποθετείται στην άκρη ενώ οι “μεγάλοι” κουνούν τα κεφάλια τους καταφατικά, θεωρώντας πως έχουν κάνει το σωστό. Ακούστε μας. Μιλήστε μας ωμά. Μην προσπαθείτε να μας προστατέψετε από την αλήθεια, όταν η κοινωνία στην οποία μεγαλώνουμε είναι ήδη αρκετά επικίνδυνη. Η πραγματικότητα και όχι η εικονική της εκδοχή είναι ο πιο σημαντικός τρόπος προστασίας. Η συμπερίληψη των νέων στην πολιτική δράση, με κάθε τρόπο, είναι αυτό που πραγματικά θα αλλάξει τον κόσμο.   [...]
29 Νοεμβρίου, 2022Άρθρα / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / Ηλεία / Κοινωνία / ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ  Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Των Κώστα Ανθόπουλου και Νίκου Τσούλια   Το φαινόμενο της βίας έχει λάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις και οφείλουμε να αναλύσουμε το όλο πρόβλημα και πρωτίστως να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισής του. Προφανώς οι αιτίες του όλου φαινομένου είναι πολυσύνθετες, κοινωνικές, πολιτισμικές, ψυχοσυναισθηματικές κλπ. Η βία είναι διάχυτη παντού και αναπαράγεται και προβάλλεται από την τηλεόραση και από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με πρακτική εμπορευματοποίησης! Οι ανισότητες, ο ρατσισμός, ο σκληρός οικονομικός ανταγωνισμός, η αβεβαιότητα για το μέλλον ιδιαίτερα στους νέους είναι μερικοί από τους παράγοντες που την προκαλούν και την τροφοδοτούν. Το σχολείο βρίσκεται intramuros της κοινωνίας και δέχεται όλο αυτό το παρακμιακό σκηνικό και παράλληλα δημιουργεί τις δικές του εκφράσεις της βίας. Είναι αλήθεια ότι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού έχει αρχίσει να ανησυχεί έντονα τους γονείς και να προβληματίζει την ελληνική κοινωνία. Από διάφορες μελέτες στη χώρα μας προκύπτει ότι 10-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο. Επιστημονικές έρευνες επίσης, για το ίδιο θέμα, αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά που γίνονται θύματα εκφοβισμού και βίας υφίστανται μια σειρά από ψυχοκοινωνικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις: Έντονο άγχος Αίσθημα ανασφάλειας Φοβίες Ψυχοσωματικές διαταραχές Κατάθλιψη Αυτοκτονικός ιδεασμός Συνεκτιμώντας όλα αυτά ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου το 2012 ενέταξε στο σχεδιασμό των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας προγράμματα και δράσεις για την ουσιαστική καταπολέμηση του φαινομένου σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ο βαθμός αποτελεσματικότητας αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί και από την υπέρβαση και άμβλυνση κοινωνικών παθογενειών και νοοτροπιών, που στη σημερινή εποχή ευνοούν την αύξηση αυτού του φαινομένου στα σχολεία Τέτοιες είναι: Ο στρουθοκαμηλισμός, που στις περισσότερες περιπτώσεις αρνείται την ύπαρξη αυτού του προβλήματος. Η κοινωνική υποκρισία, που θεωρεί τη βία ιδιωτική υπόθεση και πρέπει να βρίσκεται σε συσκότιση και σε πλέγμα πλήρους αποσιώπησης. Η εύκολη δικαιολόγηση συμπεριφορών βίας ως πράξεις που δεν πρέπει να ανησυχούν την κοινωνία, αφού εντάσσονται στη λογική μιας αθώας πλάκας μέσα και έξω από το σχολείο. Η αδυναμία κατανόησης του φαινομένου, οι ιδεοληψίες, η έλλειψη καταδίκης μορφών κοινωνικού ρατσισμού αλλά και η ανεπάρκεια διοικητικών μηχανισμών να υποστηρίζουν και να αξιοποιούν στις δραστηριότητες τους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος επιστημονικά και ειδικά στελέχη. Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πόσο κρίσιμος και σημαντικός είναι ο ρόλος και η ευθύνη του σχολείου για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος . Είναι λοιπόν απαραίτητο: Να αυξηθεί η επίγνωση του προβλήματος και η γνώση γύρω από αυτό. Να επιτευχθεί η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων. Να δημιουργηθούν ξεκάθαροι κανόνες κατά του εκφοβισμού στο σχολείο. Να παρέχεται υποστήριξη και προστασία στα θύματα. Να διαμορφωθούν ειδικά προγράμματα για μαθητές που εμπλέκονται είτε ως θύτες είτε ως παρατηρητές σε συμπεριφορές βίας και εκφοβισμού με στόχο την τροποποίηση στάσεων και συμπεριφορών. Να δικτυωθεί το σχολείο και οι γονείς με εξειδικευμένες δομές εκεί που χρειάζεται. Να στελεχωθούν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα σχολεία με εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Να καθιερωθεί σταθερή και διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Τέλος, να ενταχθούν στις Σχολές γονέων αντίστοιχων προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, για να ευδοκιμήσουν όλα αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία μια δημοκρατική και ουμανιστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το σχολείο να αποκτήσει ισχυρό παιδαγωγικό, μορφωτικό και πολιτισμικό περιεχόμενο και να μην είναι μόνο ή και κυρίως θεσμός μάθησης.   Κώστας Ανθόπουλος, Μέλος του Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Νίκος Τσούλιας: Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής   [...]
29 Νοεμβρίου, 2022ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / Ελλάδα / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Ιστορία / Κοινωνία / ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ  Επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας και στέγασης του Ιστορικού Μουσείου Πύργου στο κέντρο της πόλης     Αυτές τις ημέρες , κρίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη από ποτέ για άμεση λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου της πόλης του Πύργου. Ενός μουσείου που θα στεγάσει όλη την ιστορία της πόλης, θα ξεδιπλώσει την πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και παραγωγική ζωή άνω του ενός αιώνα. Με τη δημιουργία ενός Ιστορικού Μουσείου θα δοθεί η δυνατότητα, να γνωρίσουν οι κάτοικοι της πόλης εις βάθος την ιστορία και τους ανθρώπους της που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοπολιτική και πολιτιστική ανάτασή της. Επιπλέον για τους  επισκέπτες της πόλης θα ειναι πολος ελξης  και έχουν την ευκαιρία γνωριμίας με όλο το ιστορικό υπόβαθρο αυτής, μιά από τις επιδιώξεις τους. Το Ιστορικό Μουσείο της πόλης, για να μπορέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες των εκθεμάτων, των «ιστορικών διαδρομών» εντός αυτού και των επισκεπτών επιβάλλεται να είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ως πρόεδρος δύο πολύ σημαντικών φορέων με πλούσια πολιτιστική δράση και παρακαταθήκη ετών στα δρώμενα της πόλης, εκτιμώ ότι το κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις είναι αυτό της Τράπεζας της Ελλάδας που βρίσκεται στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα. Ένα κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, που συνδέεται άμεσα με τον κοινωνικό ιστό της πόλης και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προσδοκίες ώστε να καταστεί το μουσείο λειτουργικό και επισκέψιμο. Θέλουμε με την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευαρέσκεια μας στον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο,το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους φορείς για την στήριξη  της πρωτοβουλίας αυτής  και δεσμευόμαστε να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις και γνώσεις για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου αλλά και αναγκαίου έργου που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.   Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων .N.Ηλείας   8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888   ΕΝΩΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ                                    ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ         Για το Ιστορικό Μουσείο Πύργου   Τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Νομού Ηλείας  με  ιδιαίτερη χαρά ενημερώθηκαν  ότι  πλησιάζει  αίσιο τέλος  για την  εγκατάσταση και λειτουργία του Ιστορικού Μουσείου  Πύργου στο εμβληματικό  και ιστορικό κτήριο που στεγαζόταν η Τράπεζα της Ελλάδος. Από  τον Σεπτέμβριο  2021  που  η Ομάδα Συντονισμού της Ένωσής μας συμμετείχε  μαζί με άλλους  23  φορείς της Πόλης μας  σε  σύσκεψη κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλου για διαβούλευση με θέμα την ίδρυση   Ιστορικού Μουσείου στην πόλη του Πύργου, κάναμε τις εξής προτάσεις τις οποίες υποστηρίζουμε  και σήμερα  και ευελπιστούμε να συμβάλουμε και εμείς στην πραγματοποίηση αυτού του Μεγάλου εγχειρήματος που οραματίστηκε και προχωρά στην  υλοποίησή του  ο  Δημάρχου Πύργου. Η  ίδρυση και  λειτουργία  του Ιστορικού Μουσείου Πύργου είναι  επιτακτική  ανάγκη  προκειμένου  να  αναδειχτεί   η   τοπική  κληρονομιά  σε   όλες   τις   πτυχές  και  εκφάνσεις της ιστορικής μας πορείας  και να καταστεί πόλος έλξης για τους  επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της περιοχής μας, ιδιαίτερα  τους νέους Μαθητές και Σπουδαστές. Το  πλέον  κατάλληλο  κτήριο   που  πληροί  όλες τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία  του Ιστορικού  Μουσείου  Πύργου  είναι  το κτήριο που στεγαζόταν η  Τράπεζα της Ελλάδος. Ευρίσκεται  σε κεντρικό σημείο της πόλης, με προσβασιμότητα για όλους, δίπλα στο  Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο,  με πρόσοψη  στην κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα. Έχει  αρχιτεκτονική και ιστορική αξία και είναι διατηρητέο κτήριο. Αποτελείται  από ισόγειο και πρώτο όροφο  με  μεγάλες επιφάνειες ικανές να στεγάσουν τα εκθέματα αλλά και αίθουσα εκδηλώσεων καθώς  και  αίθριο χώρο  ώστε  να  φιλοξενεί  και παράλληλες  πολιτιστικές και καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Η  Ένωση  Παλαιών  Προσκόπων  Νομού Ηλείας  στηρίζει  με όλες της τις δυνάμεις και θα συμβάλουμε  καθοιονδήποτε  τρόπο δυνάμεθα  στην  λειτουργία του  Ιστορικού Μουσείου  Πύργου. Πύργος   29  Νοεμβρίου 2022   Για  την  Ομάδα  Συντονισμού   Ο   Αρχηγός                                                              Οι   Υπαρχηγοί   Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος                                             Ανδρέας   Γιατράς                                                                                                   Παναγιώτης  Καλαμπρέζος   [...]
28 Νοεμβρίου, 2022Ηλεία / Κοινωνία / Κόσμος / ΜΗΝΥΜΑΤΑ / Περιβάλλον / ΧρονογράφημαΤο Χρονογράφημα της Δευτέρας                   στην ΑΥΓΗ Πύργου με την Ήρα Κάζογλη     Παράπονο   Σοκ και αποτροπιασμός για άλλη μια φορά στην κοινή γνώμη, από τις τελευταίες αποκαλύψεις. Αυτή τη φορά, για τις καταγγελίες φρικαλέων πράξεων εις βάρος αθώων ανηλίκων που είδαν το φως της δημοσιότητας για έναν οργανισμό αγαπημένο σε πολλούς ανθρώπους, ανώνυμους και επώνυμους, όπως συνηθίζεται να λέγεται, την Κιβωτό του Κόσμου. Όλοι θαυμάζαμε αυτόν τον ιερέα απ’ όταν νεαρός ξεκίνησε και με αυταπάρνηση πρόσφερε στα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη ή σε κίνδυνο. Έτσι βλέπαμε. Έτσι ξέραμε. Τώρα, μένει η Δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση. Γι’ ακόμη μια φορά η Εισαγγελία Πρωτοδικών καλείται να βρει την αλήθεια. Δύσκολο, πραγματικά.  Γι’ ακόμη μια φορά μένουμε άφωνοι. Το βάρος μετατοπίζεται από την ηχηρότητα των καταγγελτικών φωνών στη μελαγχολία και τη σιωπή. Μας πιάνει ο θυμός και το παράπονο. Ποια είναι η αλήθεια, ποιο το ψέμα. Ζούμε αντιμετωπίζοντας συνεχώς κύκλους αποτροπιασμού, σκοτεινά μυστικά που αποκαλύπτονται ή όχι, συνειδήσεις που καταρρέουν ως ανύπαρκτες ή όχι, καταγγελίες που αποδεικνύονται ή όχι. Κι οι άνθρωποι στη μέση, άφωνοι, απορημένοι, πώς χώρεσε τόσο σκοτάδι, ποια είναι η αλήθεια, ποιο το ψέμα. Πράγματι γύρισε ο κόσμος ανάποδα; Όλα όσα πιστεύαμε οπισθοχωρούν και χάνονται, είναι δυνατόν; Μας πιάνει παράπονο, αυτό το ποτάμι χυδαίων αποκαλύψεων τον τελευταίο καιρό δε σταματά ποτέ; Δύσκολα πράγματα, ζόρικα. Μοιάζει η μέρα ν’αποσύρεται, λεηλατημένη, από μια πλημμύρα δυστυχίας, απάτης, απογοήτευσης. Περιμένουμε την αλήθεια, αλλά εν τω μεταξύ οι κουβέντες πικρίζουν κι εμείς ψάχνουμε το αντίδοτο στη ματαίωση της ηθικής. Κι ελπίζουμε, πραγματικά, μέσα στο τόσο σκοτάδι  να μην εμποδίσει τίποτα την αλήθεια να έρθει στο φως. Και να φέρει τη λύτρωση, ή την τιμωρία. Πέραν πάσης αμφιβολίας.                                                                                                                                                                  Η.Κ. [...]
28 Νοεμβρίου, 2022IN MEMORIAM / Ελλάδα / Επικαιρότητα / Ηλεία / Ιστορικά Θέματα / Κοινωνία / Λαογραφικά Θέματα / Παιδεία / Πολιτισμός  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν. Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η  ΣΤΕΓΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»   Σας προσκαλούν στο Φιλολογικό Βραδινό  σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς»   Στο  Φιλολογικό Μνημόσυνο του Αντιπροέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών ,Συγγραφέα, Ιστορικού Ερευνητή ΛΕΩΝΙΔΑ Κ. ΚΑΡΝΑΡΟΥ Για τη ζωή και το έργο του αειμνήστου πνευματικού δημιουργού θα μιλήσουν:  o Πρόεδρος  της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης  και ο π. Ευάγγελος Πριγκιπάκης Καθηγητής-Συγγραφέας, ενώ ο Φώτης Δημητρόπουλος Φιλόλογος και Συγγραφέας θα παρουσιάσει το τελευταίο έργο του τιμωμένου   με τίτλο: «H ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» Στους φίλους που θα παραστούν  στην εκδήλωση, η Διοίκηση της Στέγης Γραμμάτων θα προσφέρει  δωρεάν  στη μνήμη του Λεωνίδα Καρνάρου  το τελευταίο βιβλίο του έκδοσης της. Eνώ ο εκδότης και διευθυντής της ετήσιας έκδοσης: ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ –ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ,Γιώργος Δημητρόπουλος, θα προσφέρει δωρεάν τον τελευταίο τόμο του έτους 2022 με εξώφυλλο την προσωπογραφία του Λεωνίδα Καρνάρου συντονιστή και ψυχή της έκδοσης, προσφορά στη μνήμη του σ’ όλους που θα παραστούν στην εκδήλωση. Την εκδήλωση θα συντονίσει  ο  αντιπρόεδρος της  Εταιρείας Λογοτεχνών  Σταύρος Ιντζεγιάννης. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως. ***  Η είσοδος για το κοινό  θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν  τα μέτρα υγειονομικής προστασίας [...]
27 Νοεμβρίου, 2022Ηλεία / Κοινωνία / Μουσική / Ποίηση & Τέχνη / Πολιτισμός / ΧΟΡΩΔΙΕΣΜια πολύ ωραία βραδιά στο θέατρο <<Απόλλων>> Πύργου με δύο χορωδίες από δύο πόλεις     Μάγεψαν το κοινό η Μικτή Χορωδία <<Απόλλων>> Πατρών και η Μικτή Χορωδία Πύργου   Εδώ και πολύ λίγες ημέρες και σήμερα το εφαρμόζω κι εδώ, καθιερώνω ένα νέο είδος δημοσιογραφικής παρουσίασης ενός θέματος, είτε υπάρχουν φωτογραφίες είτε όχι, με το να θέτω διπλό τίτλο  ίδιας μεγάλης διάστασης σε διαφορετική θέση! Μια πολύ ωραία χορωδιακή βραδιά χάρισαν στο κοινό υου Πύργου, που κατέκλυσε το θέατρο <<ΑΠΟΛΛΩΝ>>, με δεκατέσσερα όμορφα τραγούδια, που απέδωσαν δύο εξαιρετικές χορωδίες, η Μικτή Χορωδία <<Απόλλων>> Πατρών και η Μικτή Χορωδία Πύργου, με τους πολύ καλούς μαέστρους , τον Θεμιστοκλή Δράμη και τον Θοδωρή Παναγόπουλο   αντίστοιχα. Η απόδοση των τραγουδιών προκάλεσε ενθουσιασμό στο κοινό, που ανταποκρινόταν με θερμά χειροκροτήματα και επιφωνήματα!  Στο πιάνο για τη Χορωδία των Πατρών έπαιξε η Ειρήνη Ρέντιντ και για τη Χορωδία του Πύργου η νεαρότατη Κωνσταντίνα Αναστοπούλου, μαθήτρια της μέχρι τώρα πιανίστα για πολλά χρόνια της ΜΧΠ Τζένης Λάγιου.  Πραγματικά πρόκειται για ένα ταλέντο και όλη η ζωή είναι μπροστά της, για να τύχει επαξίως τιμητικών διακρίσεων. Το άνοιγμα έγινε με χαιρετισμό από την δραστήρια Πρόεδρο της ΜΧΠ Γιάννα Τζουανοπούλου, ενώ το μέλος της εν λόγω Χορωδίας Κωνσταντίνος Λεμπέσης παρουσίασε τα προγράμματα των δύο χορωδιακών σχημάτων. Η Χορωδιακή αυτή βραδιά συνδιοργανώθηκε από τη Μικτή Χορωδία Πύργου, τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου. ** Από τα 14 συνολικά τραγούδια που ακούστηκαν και από τις δύο Χορωδίες βιντεοσκόπησα τα 10, τα οποία ευθύς αμέσως θα αναρτήσω αναγράφοντας και τους αντίστοιχους τίτλους των τραγουδιών. Η διάρκεια των βίντεο είναι 15 λεπτά του Πύργου και 16 λεπτά της Πάτρας. Θα τα ανεβάσω πρώτα στο youtube και ακολούθως θα τα προωθήσω στην ΑΥΓΗ Πύργου Ηλείας, απ΄όπου μπορείτε να τα δείτε και να θαυμάσετε όλους τους συντελεστές. Ρεπορτάζ από τον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
27 Νοεμβρίου, 2022MEDIA / ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ / ΕΠΕΤΕΙΟΙ / Επικαιρότητα / Ηλεία / Κοινωνία / ΤΙΜΗ & ΜΝΗΜΗ  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 120 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ  <<ΠΑΤΡΙΣ>> Τέσσερις οι γενιές και οι εποχές πολλές! Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επετειακή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας     Μέχρι την 4η γενιά της τοπικής δημοσιογραφίας τα χρόνια είναι πολλά, όπως και η αέναη εναλλαγή των εποχών!  Όσοι είχαν την τύχη να γεννηθούν σε οικογένειες δημοσιογράφων και κατά σύμπτωση από την ίδια ιστορική κοιτίδα του μπαρουτοκαπνισμένου Δούκα Ηλείας και μάλιστα με μακρινούς προγόνους Επαναστάτες Αγωνιστές του 1821, νιώθουν σε εξαιρετικό βαθμό τα συναισθήματα από το ολάνοιχτο παράθυρο της μνήμης και η φλόγα στο κερί να καίει και να μη σβήνει στις θύελλες των καιρών, σε χαρές και λύπες, κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον! Και όμως η Δημοσιογραφία επιμένει να ζει πάνω από την ίδια τη ζωή, να αντιστέκεται στους τυφώνες και το ξέρουν αυτό πολύ καλά όσοι γεννήθηκαν μέσα σε εφημερίδα.  Λαμπάδα στο κερί του χρόνου ο σεβασμός στους προπάτορες γεννήτορές μας.     Σάββατο 26 του Νοέμβρη 2022, από τις 6 το απόβραδο και για πάνω από τρεις ώρες, μια μεγάλη γιορτή έλαβε χώρα σε όλο το χώρο του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας, για την επέτειο των 120 χρόνων ζωής και δράσης της ημερήσιας εφημερίδας <<ΠΑΤΡΙΣ>>, με έδρα τον Πύργο Ηλείας. Το Συνεδριακό Κέντρο ήταν κατάμεστο από κόσμο, όρθιοι υπήρχαν και στις δύο πλευρές της αίθουσας, αλλά και το φουαγιέ είχε κόσμο, ακόμα και έξω από το κτήριο. Κάλυψα το Ρεπορτάζ μέχρι και την ομιλία του Διευθυντή της  <<ΠΑΤΡΙΣ>> κ. Λεωνίδα Ελ. Βαρουξή και στη συνέχεια πήγα να καλύψω το Ρεπορτάζ της Χορψδιακής βραδιάς στο θέατρο <<Απόλλων>>. Οι ομιλητές πολύ καλοί, ιδίως ο Αβραμόπουλος και ο Φαρμάκης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όση ώρα μίλησε για την επέτειο της εφημερίδας, άλλο τόσο ή και περισσότερο έκανε κυβερνητική προπαγάνδα! Εντάξει πάμε σε εκλογές, αλλά όχι κι έτσι, δεν σε φτάνει το καθημερινό briefing?     Οι ομιλητές μέχρι που κάλυψα το Ρεπορτάζ ήταν κατά σειρά η νεότερη γενιά, μαζί τα αδέλφια Λευτέρης και Διονύσης, παιδιά του Λεωνίδα και της Σοφίας, ο Λευτέρης και ο Διονύσης, που με λίγα εναλλάξ λόγια αναφέρθηκαν με σεβασμό και συγκίνηση στην ιστορία της εφημερίδας και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με ιστορική αναδρομή αποό τον ιδρυτή της <<ΠΑΤΡΙΣ>>, το Νοέμβρη του 1902, αείμνηστο Λεωνίδα Βαρουξή, που υπήρξε μία μεγάλη μορφή της τοπικής και ελληνικής δημοσιογραφίας. Ακολούθως έγινε αναφορά στο συνεχιστή της έκδοσης, μετά τον θάνατο τον Ιούνιο του 1953, του Λεωνίδα Βαρουξή,  τον ανιψιό του αείμνηστο Ελευθέριο Βαρουξή και στις νεότερες γενιές, τον Λεωνίδα και τον Κώστα Βαρουξή και στα παιιδιά τους. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο νεοπαγής Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης  Αντωνακόπουλος, ο πρώην Υπουργός και Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε επί τούτου από το εξωτερικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης ΠΔΕ κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Διευθυντής της <<ΠΑΤΡΙΣ>> κ. Λεωνίδας Βαρουξής. Όλοι οι ομιλητές έπλεξαν το εγκώμιο για τη μεγάλη αυτή ιστορική διαδρομή των 120 χρόνων!                                                    Άνοιγμα με την εξαιρετική σοπράνο Πιο όμορφο  άνοιγμα για μια τέτοια εκδήλωση πιστεύω δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη, από την εξαιρετική σοπράνο Κάτια Πάσχου, η οποία ερμήνευσε αποσμάσματα από κλασικά έργα μεγάλων μουσουργών. Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος της <<ΠΑΤΡΙΣ>>  Γιώργος Μικελόπουλος.                                      Η ομιλία του Λεωνίδα Βαρουξή   Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, από την ίδρυση της Εφημερίδας <<ΠΑΤΡΙΣ>> μέχρι και σήμερα, ο Διευθυντής της Λεωνίδας Ελ. Βαρουξής, που έκανε μία συνοπτική  μεν, αλλά ουσιαστική αναφορά, τόσο σε πρόσωπα και γεγονότα, που καθόρισαν την πορεία της εφημερίδας, όσο και στα προσωπικά του βιώματα κάνοντας επίσης ιδιάιτερη μνεία στην οικογένειά του.  Ευχαρίστησε τη γυναίκα του Σοφία και τον αδελφό του Κώστα. Με εμφανή τη συγκίνησή  του είπε ότι ο ήλιος για τη δική του ζωή είναι τα δύο του παιδιά, ο Λευτέρης και ο Διονύσης, που θα παραλάβουν τη σκυτάλη, για να συνεχίσουν αυτό το μακρύ ταξίδι! Στην ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια της εξελικτικής διαδικασίας, από την τυπογραφία του επιπέδου Γουτεμβέργιου, όπυ η όλη τυπογραφική εργασία γινόταν με τα χέρια (στοιχειοθεσία), στη συνέχεια ήρθε η λινοτυπία και τέλος η ηλεκτρονική τεχνολογία.. Ο κ. Βαρουξής ευχαρίστησε όλουε τους συντελεστές και έκανε ειδική αναφορά για τη δική του πορεία μετά και τις σπουσές του, σε μία κρίσιμη μεταβατική πορφεία, είχε τη βοήθεια του Ομίλου Λάτση, για τον οποίο, είπε,  εσαεί θα ευγνωμονεί. Επίσης ευχαρίστησε κάνοντας  ξεχωριστή μνεία στον γνωστό Πυργιώτη Σκιτσογράφο ΣΤΑΘΗ Σταυρόπουλο, ο οποίος να σημειωθεί το ολοσέλιδο σκίτσο του για τα 120 χρόνια της επετείου κοσμεί το οπισθόφυλλο της ειδικής αναμνηστικής με όλους τους σταθμούς και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα έκδοσης της <<ΠΑΤΡΙΣ>>, που διανεμήθηκε στο κοινό κατά την προσέλευσή του. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Βαρουξής τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια <<περιπέτεια>>, με στόχο στο κοινό καλό. Αυτός είναι ο δρόμος μας, αρκετές φορές ανηφορικός, πάντα με πορεία προς τα εμπρός. Με τους αναγνώστες μας, με τους πολίτες, με την κοινωνία, σε ένα <<συμβόλαιο τιμής>>  με άρρηκτους δεσμούς εκτίμησης και σεβασμού, που μας ενώνουν και μας <<δένουν>>  και για όσα θα ακολουθήσουν. Τελειώνοντας το λόγο του ο Λεωνίδας Βαρουξής έθιξε με ένα παράπονο τρόπον τιν΄, για το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Εφημερίδας παππούς του Λεωνίδας Βαρουξής, παρά τους δυναμικούς δημοσιογραφικούς του αγώνες και κυρίως για το Σταφιδικό Ζήτημα, με την εξέγερση της Βαρβάσινας και για το γεγονός επίσης ότι κινδύνευσε η ίδια η ζωή του, όταν στις 25 Μαρτίου 1944 δημοσίευσε το περίφημο εκείνο άρθρο του Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου, για τη ελευθερία της Ελλάδας, που προκάλεσε την οργή των Γερμανών κατακτητών, εντούτοις δεν υπάρχει στον Πύργο ένας δρόμος, που να φέρει το όνομά του. Σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Λεωνίδα Βαρουξή, ο Δήμαρχος Πύργου δήλωσε προς τον συντονιστή της εκδήλωσης κ, Γιώργο Μικελόπουλο, ο οποίος και το ανακοίνωσε δημόσια ότι θα φέρει με πρότασή του το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου προς λήψη σχετικής απόφασης. Στην επετειακή αυτή εκδήλωση, περισσότερη λαμπρή από εκείνη την προ εικοσαετίας κατά το ιωβηλαίο των 100 χρόνων, εκτός από τη μεγάλη παρουσία του κόσμου, όπως προείπαμε, παρέστη ένας μεγάλος αρθμός αυτοδιοικητικών παραγόντων του Νομού Ηλείας, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, πρώην και νυν, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Τίμησαν επίσης την επέτειο των 120 χρόνψν, ο πρώην Υπουργός κ. Βύρων Πολύδωρας, ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από την Αθήνα, οι Βουλευτές της Ηλείας και πρώην, ο Α ντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος κ.ά.   Αρθρορεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ    [...]
27 Νοεμβρίου, 2022Αστυνομικά Νέα / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / Εργατική Τάξη / Ηλεία / Κοινωνία  Το Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας      Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (28-11-2022 έως 4-12-2022) θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :   Την Τρίτη 29-11-2022 και κατά τις ώρες 17:00-24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά – Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος. Την Τετάρτη 30-11-2022 και κατά τις ώρες 17:00-24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα – Κάτω Μυγδαλιές – Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  – Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό – Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα – Βρίνα – Κρέστενα. Την Πέμπτη 1-12-2022 και κατά τις ώρες 14:00-20:00, στην περιοχή τωνΑστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι  – Νέα Μανωλάδα  – Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι – Άγιος Δημήτριος  – Κόροιβος – Γαστούνη. Την Παρασκευή 2-12-2022 και κατά τις ώρες 8:00-14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Δραγώγι – Πέτρα – Νέα Φιγαλεία – Ζαχάρω. Το Σάββατο 3-12-2022 και κατά τις ώρες 8:00-14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι– Όλγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα. Την Κυριακή 4-12-2022 και κατά τις ώρες 14:00-20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα – Κάτω Μυγδαλιές – Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  – Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό – Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα – Βρίνα – Κρέστενα. [...]
27 Νοεμβρίου, 2022ΔΗΜΟΙ ΗΛΕΙΑΣ / ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Επικαιρότητα / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / ΕΡΕΥΝΑ / Ηλεία / Κοινωνία / Παιδεία / Πολιτική / Τοπική Αυτοδιοίκηση  ΗΧΗΡΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Με επιτυχία η εκδήλωση στο θέατρο <<Απόλλων>> από τον Δήμο Πύργου και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών     Τα πιο ηχηρά μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της έμφυλης βίας “πέρασαν” στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της έμφυλης βίας, στο θέατρο  <<Απόλλων>>. Πλήθος κόσμου προσήλθε σε μια βραδιά που αποτελεί συνέχεια της διαρκούς προσπάθειας, του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και της Δημοτικής Αρχής , ευαισθητοποίησης  πάνω σε θέματα – μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε με  ξεχωριστό ενδιαφέρον η  κ. Φλώρα Παπαγιαννάκη, με την επιστημονική ομάδα του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών  και τη συνδρομή του Γραφείου Εθελοντισμού. Για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών που “συναγωνίζεται” αυτό της βίας κατά των παιδιών, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο κ. Αντωνακόπουλος, σημειώνοντας: “ Αυτό δεν τιμά καθόλου μια κοινωνία να παρουσιάζει τέτοιας έντασης νοσηρά συμπτώματα. Τέτοια φαινόμενα,  οφείλονται στον ατομισμό, τον ναρκισσισμό, και τον ηδονισμό σε επίπεδο κοινωνίας, πέρα της αστοχίας του οικονομικού και πολιτικού μοντέλου που ζούμε παγκόσμια. Και βέβαια αυτοί που “διδάσκουν”αυτό το έγκλημα είναι τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου λειτουργεί εδώ και χρόνια αθόρυβα, όπως πρέπει, προστατεύοντας προσωπικά δεδομένα. Καταγράφει και αντιμετωπίζει ως ένα βαθμό το πρόβλημα. Δυστυχώς η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές, όπως η λεκτική, η οποία πολύ περιέργως έχει υιοθετηθεί και από μέρος του πολιτικού και  αυτοδιοικητικού συστήματος. Προσωπικά με έκπληξη, παρότι μεγαλώσαμε σ’ αυτή την πόλη, έχω δει ανθρώπους το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως και συγκεκριμένα sites να χρησιμοποιούν λεκτική βία σε γυναίκες, μόνο επειδή είναι γυναίκες, υποδαυλίζοντας πρωτόγονα εγκληματικά ένστικτα κατά των γυναικών. Είναι η πιο αισχρή μορφή βίας. Δεν είναι απλά ένδειξη μισογυνισμού. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν μια εγκληματική προσωπικότητα. Γιατί αυτός που το κάνει, είναι ικανός για όλα….Και ποιοι είναι υποκινητές-ηθικοί αυτουργοί σ’ αυτές τις συμπεριφορές; Και ποιοι προσπαθούν στο χώρο της πολιτικής και των αξιωμάτων να υποβαθμίσουν τις γυναίκες επειδή το μυαλό τους διακατέχεται από έναν άρρωστο πανσεξουαλισμό; Πρωταγωνιστές είναι αυτοί που ανήκουν στη λεγόμενη γραβατοφορεμένη σοβαροφάνεια του συστήματος. Όλοι αυτοί διακατέχονται από άρρωστα σύνδρομα. Ποιος φανταζόταν πριν 20 χρόνια ότι η κοινωνία θα είχε αυτά τα προβλήματα?  Και όμως αντί να βελτιώνουμε το αξιακό μας περιεχόμενο, δυστυχώς γίνεται υποστροφή σε πρωτόγονες αξίες με πρωτόγονους τρόπους. Αυτά όλα “χτυπιούνται”με το αντίδοτο της   κοινωνικής συμμετοχής, της συλλογικότητας, του διαλόγου. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε. Να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε τέτοιες συμπεριφορές γιατί μόνο έτσι φοβάται το κακό῾ “Σπάσε τη σιωπή” Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος μίλησε για την παγκόσμια ημέρα, στέλνοντας ένα κοινωνικό μήνυμα ειδικά προς τους γονείς που μεγαλώνουν αγόρια. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας « The Noire Project» του βραβευμένου σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού. Αμέσως μετά, ο ψυχολόγος Π.Ε. και στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, Τάκης Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κέντρου με τον σοκαριστικό αριθμό των 400 γυναικών να περνούν την πόρτα του και να ζητούν βοήθεια. Μίλησε για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για το προφίλ του θύτη και του θύματος, όπως  και τρόπους  για την ασφαλή έξοδο των θυμάτων από μια κακοποιητική σχέση. Η δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΟΠΠ  Μαριάννα  Σταθοπούλου αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Έδωσε συμβουλές για το πώς μπορεί ένα κακοποιημένο άτομο να αντιμετωπίσει νομικά το θέμα, σε ποιες αρχές να απευθυνθεί και ποια νομικά εργαλεία υπάρχουν. **  Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολυδώρου.   [...]