Η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα

Ημερομηνία: 23-11-2022

 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα

 

 

Η ΑΥΓΗ Πύργου  δημοσιεύει ολόκληρη την ομιλία αυτή, που είναι ένα στρέμμα, αλλά τι να κάνουμε, μια και δημοσιεύουμε τα επαναστατικά κείμενα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη προεκλογικής φύσης ομιλία. Δώσαμε στο Διαδίκτυο μία συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και αυτό απηχεί αποκλειστικά εμάς, προσωπική εκτίμηση και με την έννοια της πρόβλεψης,  για την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023. 
Τώρα εκείνο που για την Ηλεία έχει σημασία είναι αυτό που είπε  για τα 75 χιλιόμετρα του υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ, που το σπουδαίο αυτό έργο θα τεθεί σε κυκλοφορία αρχές του 2025!  Αυτό είπε και δεν μπορεί να το είπε στο βρόντο…
Η μεγάλη αυτή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Πάτρα έχει ως εξής :

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο, κύριε Περιφερειάρχα, φίλες και φίλοι, νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδος, σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς γι’ αυτή την εξαιρετικά θερμή υποδοχή.

Παρακαλώ τον συντοπίτη σας και Γραμματέα της Πολιτικής μας Επιτροπής Παύλο Μαρινάκη την επόμενη φορά να μεριμνήσει για μεγαλύτερο χώρο και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη από όσους δεν κατάφεραν να μπουν σήμερα μέσα και θα ακούσουν την ομιλία από τον εξωτερικό χώρο.

Όμως χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας -επικεφαλής όπως βλέπετε μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου-, στο δρόμο για το αύριο της χώρας. Σταθμός μας σήμερα είναι η Πάτρα του 2022. Γιατί, εδώ, στην Αχαΐα, συναντάμε σε μικρογραφία όλη τη διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας: από την ύψωση του λαβάρου της απελευθέρωσης στην Αγία Λαύρα μέχρι το τέλος των πανίσχυρων γαιοκτημόνων στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ανάδυση εδώ στην Πάτρα μίας καινοτόμας αστικής τάξης. Και ύστερα με τις αρχές της εκβιομηχάνισης, την ακμή, την παρακμή της σταφιδοκαλλιέργειας. Στην αρχή έφερε πλούτο, αλλά και μετά το πρώτο κύμα της υπερατλαντικής μετανάστευσης.

Το παρελθόν δείχνει το δρόμο, όμως το παρόν μας επιτρέπει να διδαχτούμε από αυτό, ώστε να μπορούμε να χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον. Να ερμηνεύσουμε τη δυναμική ενός τόπου που -μην το ξεχνάτε- εδώ λειτούργησε στη χώρα μας το πρώτο μηχανικό νηματουργείο, το 1846, το 1865 το οινοποιείο του Γουστάβου Κλάους, για να έρθει με τον 20ο αιώνα η πρώτη «έκρηξη».

Το 1920, λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Πάτρα είναι ήδη το τρίτο πιο μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της χώρας, με 113 εργοστάσια, σχεδόν το 10% των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν εδώ, στην Πάτρα. Με ένα εργατικό δυναμικό το οποίο ενισχύθηκε με 10.000 παραγωγικούς πρόσφυγες.

Μεσολαβεί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο εμφύλιος, αλλά το λιμάνι της πόλης και η παραλιακή ακτή Δυμαίων, απλωμένη πια ως μια βιομηχανική περιοχή, απαντούν με το δικό τους τρόπο.

Οι παλαιότεροι στην αίθουσα, αγαπητέ κ. Βασίλη Μπεκίρη, θυμούνται την Πειραϊκή Πατραϊκή, τη χαρτοποιία Λαδόπουλου, το εργοστάσιο της PIRELLI. Είναι μια εποχή όπου η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας ξεπερνά το 10%. Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη -προσέξτε- σε ανάπτυξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, πίσω από την Ιαπωνία. Μια εποχή ακμής για την Ελλάδα, ακμής και για την Πάτρα.

Ενώ αυτή η πόλη είναι η ίδια που ίδρυσε πριν από 150 χρόνια το δικό της Δημοτικό  Θέατρο. Αποτέλεσε και αποτελεί μια πρωτεύουσα προόδου.

Μετά έρχεται η πετρελαϊκή κρίση, μάς βρίσκει ανέτοιμους, χωρίς εναλλακτικές λύσεις για το λιμάνι. Το ενδιαφέρον περνά πια στον Πειραιά, χωρίς υποδομές, χωρίς ανταγωνιστικές επιλογές, χωρίς σύγχρονη τεχνολογία. Και πάνω από όλα -τα θυμούνται οι παλαιότεροι και νομίζω ότι πρέπει να τα μαθαίνουν οι νεότεροι- με αλλοπρόσαλλες πολιτικές και κοντόθωρες συνδικαλιστικές πρακτικές.

Από το 1975 έως το 1995, εδώ, στην Πάτρα, κλείνουν 80 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας. Ολόκληρες γειτονιές τότε μαραζώνουν, η τοπική οικονομία περιορίζεται σε παροχή υπηρεσιών, πρωτίστως στους φοιτητές του πανεπιστημίου της.

Και για χρόνια η Πάτρα, η Αχαΐα και μαζί τους όλη η Δυτική Ελλάδα βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Αντί για μεγάλα έργα ακούν, ακούγατε, κενά συνθήματα και υποσχέσεις. Η επιχειρηματικότητα ενοχοποιείται και η κρατική αδράνεια μονιμοποιείται.

Μέχρι που να φτάσει η κατάρρευση του 2010, τα μνημόνια και αμέσως μετά η τετραετία του ψέματος που ολοκληρώνει αυτό το δράμα.

Ε, λοιπόν, είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι όλα αυτά ανήκουν στο χθες που δεν θα το ξαναζήσουμε. Η χώρα είναι ήδη μια άλλη χώρα. Και η περιοχή εδώ, η Πάτρα, η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα, μπαίνει σε μια αντίστροφη τροχιά, σε μια τροχιά προόδου.

Και γι’ αυτό είμαι εδώ, σήμερα, μαζί σας. Για να θυμίσω συνοπτικά τα πολλά που έγιναν μέσα σε τριάμισι χρόνια αλλά, κυρίως, για να παρουσιάσω τα πολλά περισσότερα τα οποία δρομολογούνται. Να εντοπίσω τυχόν καθυστερήσεις, ακούγοντας τι προτείνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι φορείς. Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός και το αρμόδιο κυβερνητικό κλιμάκιο είχε μια εξαντλητική σύσκεψη για να συζητήσουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο για την Δυτική Ελλάδα.

Κυρίως, όμως, είμαι εδώ γιατί θέλω να σας περιγράψω πώς η πόλη, πώς ο τόπος σας, μπορεί να ξαναγίνει η δυτική πύλη της χώρας. Με το ιστορικό λιμάνι και το θαλάσσιο μέτωπο πραγματικά στην πρώτη γραμμή. Τη βιομηχανική ζώνη πλαισιωμένη με ένα σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και τις αναβαθμισμένες αστικές περιοχές πόλους οικονομίας, τεχνολογίας, τουρισμού και πολιτισμού.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, είμαι κοντά σας όμως για έναν ακόμα λόγο: για να αποδείξω ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν βλέπει την Ελλάδα με «κομματικά γυαλιά», στρέφοντας την προσοχή της μόνο σε περιοχές όπου πλειοψηφούν οι φίλοι της. Το αντίθετο. Και αν έπρεπε να ανοίξω μια παρένθεση, έχω την ελπίδα και θέτω ως στόχο, ειδικά εδώ στην Αχαΐα, με το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει, η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του ‘23 να είναι πρώτο κόμμα και η Αχαΐα να είναι “γαλάζια”. Και με την ΟΝΝΕΔ και την νεολαία μας να δίνει πάντα το δυναμικό της «παρών».

Το κριτήριο μας όταν σχεδιάζουμε ένα περιφερειακό αναπτυξιακό σχέδιο, πάντα, είναι ο ρόλος τον οποίο ο κάθε τόπος μπορεί να έχει για την νέα Ελλάδα του 2030. Και στο δικό μου το μυαλό, στο μυαλό της Κυβέρνησης, η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα, πρωταγωνιστεί σε αυτό το σχέδιο. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και μόνο έτσι, τελικά, αίρονται επιφυλάξεις και δογματισμοί που χωρίζουν τους Έλληνες. Με χειροπιαστά έργα και με αποτελέσματα που πείθουν και ενώνουν.

Είναι κάτι το οποίο διαπιστώνω παντού, διατρέχοντας ολόκληρη τη χώρα και σήμερα στην πολύ ωραία περιοδεία την οποία έκανα εδώ, στην Αχαΐα.

Είναι αλήθεια, το γνωρίζετε και εσείς καλά, ποτέ άλλοτε δεν γνωρίσαμε τόσες πολλές κρίσεις σε τόσο λίγο χρόνο.

Από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο -ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020- μέχρι τη διετή πανδημία και από τις συνεχείς εθνικές προκλήσεις με τους γείτονες, έως την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια, αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Κι όμως, σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον η πατρίδα μας όχι μόνο στάθηκε όρθια αλλά ανέβηκε ψηλότερα, αυξάνοντας τον δημόσιο πλούτο, μειώνοντας την ανεργία, στηρίζοντας το μέσο εισόδημα.

Φέτος το εθνικό μας προϊόν θα μεγαλώσει κατά σχεδόν 6%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις μας, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η χώρα μας πια είναι εκτός κοινοτικής εποπτείας. Κλείσαμε οριστικά το κεφάλαιο των μνημονίων. Η απασχόληση είναι στα καλύτερα επίπεδα δωδεκαετίας. Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις έφεραν συνολικά 250.000 νέες δουλειές. Οι Έλληνες πληρώνουν σήμερα λιγότερους φόρους και εισφορές, όπως είχαμε δεσμευτεί. Πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές και θα αυξηθεί μία ακόμα, μέσα στην άνοιξη του 2023. Και η πολιτεία επιδοτεί -το ξέρετε καλά, το βλέπετε κάθε μήνα στους λογαριασμούς σας- το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα, υψώνοντας έτσι συνεχή αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, ανακουφίζουν το παρόν, χωρίς όμως να ναρκοθετούν το μέλλον. Διότι αξιοποιούν τις ικανότητές μας αλλά -προσέξτε- σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τις δυνατότητές μας. Βλέπω εδώ και στο ακροατήριο το άγρυπνο βλέμμα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος φροντίζει να είμαστε συνεπείς στους στόχους τους οποίους θέτουμε.

Και όμως, προσέξτε τι έχει συμβεί: την ίδια εποχή που η Κυβέρνηση  μειώνει τους φόρους και επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνουμε -προσέξτε- το δημόσιο χρέος μας με τον πιο γρήγορο ρυθμό από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η πολιτική μας, λοιπόν, δικαιώνεται. Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για όσα ακολουθούν και για όσα έχουν ήδη ψηφιστεί. Συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023 και θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Την αύξηση κατά σχεδόν 8% των απολαβών των συνταξιούχων μετά από πολλά χρόνια. Πολλοί συνταξιούχοι θα δούν μία ακόμα σύνταξη ως αποτέλεσμα αυτής της αύξησης, άλλοι θα δουν τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, αλλά κι αυτοί θα είναι ωφελημένοι από την οριστική κατάργηση, για όλους, της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι γιατροί μας του ΕΣΥ θα δουν τις πρώτες αυξήσεις από αρχές του 2023, το ίδιο και οι ένστολοι. Και βέβαια, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την παραγωγική Ελλάδα αλλά και για όλους τους εργαζόμενους Έλληνες, η μόνιμη πια, οριστική και αμετάκλητη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί, θα ισχύσουν σε 40 μέρες, όπως ίσχυσαν και εφαρμόστηκαν όλες οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευθεί τον Ιούλιο του 2019 και τολμώ να πω και κάποιες ακόμα όπως, παραδείγματος χάρη, η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές μέχρι τις 800.000 ευρώ.

Μαζί με όλα αυτά και το ψηφιακό κράτος, που καταργεί ταλαιπωρία, ουρές και γραφειοκρατία. Μία πραγματική επανάσταση. Σκεφτείτε 1 δισεκατομμύριο, σχεδόν, ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν γίνει μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr.

Προσχολική εκπαίδευση διετής πια, με την απαραίτητη εκμάθηση ξένης γλώσσας. Το νέο σχολείο με τις πρώτες προσλήψεις εδώ και μία δεκαετία, 24.700 νέων εκπαιδευτικών. Διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, σύγχρονη διδασκαλία, νέα προγράμματα σπουδών, εξειδικευμένη επαγγελματική παιδεία, που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε στην αγορά εργασίας: την αναντιστοιχία του τι μας ζητούν οι εργοδότες και του τι προσφέρουν τα πανεπιστήμιά μας.

Συχνά, η γέφυρα που ενώνει την προσφορά και τη ζήτηση είναι η επαγγελματική εκπαίδευση. Και χαίρομαι που ολοένα και περισσότερα νέα παιδιά το αναγνωρίζουν. Αλλά βέβαια και τα πανεπιστήμιά μας πια, απελευθερωμένα από τον βραχνά του ασφυκτικού κρατικού ελέγχου, μπορούν να συνδέσουν πλέον το πτυχίο τους με την εργασία.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα και κατάφεραν και έκαναν παραπάνω από 100 διεθνείς συνεργασίες. Νέα παιδιά από την Ελλάδα θα μπορούν πια να πηγαίνουν δωρεάν σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως και αυτά μπορούν να δημιουργούν κέντρα έρευνας και αριστείας στην πατρίδα μας.

Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζουμε πραγματικά και ποιοτικά τη δημόσια εκπαίδευση. Όχι προστατεύοντας τους μπαχαλάκηδες και τους καταληψίες.

Πάντως εγώ θέλω να πω μια κουβέντα για την ΔΑΠ μας, αφού την ευχαριστήσω γιατί δίνει πάντα το δυναμικό της «παρών» σε όλες τις συγκεντρώσεις μας. Η ΔΑΠ δεν φοβήθηκε τις μεγάλες αλλαγές στο πανεπιστήμιο. Δεν φοβήθηκε τις συγκρούσεις, δεν φοβήθηκε να αγωνιστεί υπέρ της αξιολόγησης, υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Αγωνίζεστε για ένα καλύτερο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο και δουλειά μας είναι σε όλους τους νεολαίους μας να σάς το προσφέρουμε. Για να μπορείτε να αξιοποιήσετε όλες τις ευκαιρίες και όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχετε.

Δεν θα κάνω πλήρη απολογισμό, σήμερα, του κυβερνητικού έργου. Θα πω δυο κουβέντες μόνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βλέπω εδώ και τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό. Άντεξε μέσα στην πανδημία.

Προσθέσαμε 18.000 γιατρούς και υγειονομικούς. Τώρα αναπτύσσουμε δυναμικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Το στοίχημα του Προσωπικού Γιατρού είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα κερδηθεί, όπως και το στοίχημα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Σκεφτείτε, για πρώτη φορά για τις γυναίκες 50 έως 69 ετών, σάς ήρθε ένα SMS από το κράτος και σάς είπε έχετε τη δυνατότητα να πάτε να κάνετε δωρεάν μαστογραφία και σε ιδιωτική δομή. Αυτό σημαίνει σύγχρονη πολιτική πρόληψης.

Και βέβαια κλείσαμε, με μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας, του αρμόδιου Υπουργού και όλου του επιτελείου, μια μεγάλη πληγή του παρελθόντος: εκκαθαρίσαμε όλες τις εκκρεμότητες με τις συντάξεις μας. Από εδώ και στο εξής οι συντάξεις θα απονέμονται και θα εκδίδονται σε λιγότερο από 60 ημέρες.

Με έναν απολογισμό σαν κι αυτόν -προφανώς παρέλειψα πολλά- μπορώ όμως να σας κοιτάξω στα μάτια να επικαλεστώ και αυτό το ωραίο σύνθημα το οποίο κάνατε και αυτοκόλλητο είδα, και δικαιολογημένα: Ναι, “το είπαμε και το κάναμε”.

Όμως, προσοχή: είμαστε ευχαριστημένοι; Εγώ θα σας πω, “όχι”. Απαντώ πρώτος. Όχι μόνο γιατί οι δράσεις που σας προανέφερα ήταν καθήκον, ήταν υποχρέωση μας, αλλά γιατί αναγνωρίζω ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε ακόμα πολλά προβλήματα.

Το ξέρω, το γνωρίζω καλά, ότι οι μισθοί στην χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Το ξέρω ότι νοικοκυριά πιέζονται από την ακρίβεια. Επιχειρήσεις πιέζονται από τις πρώτες ύλες και από το κόστος ενέργειας.

Και ξέρω ότι τα 42 δισεκατομμύρια της πολιτείας μπορεί να κράτησαν όρθιες μέσα στην πανδημία την οικονομία και την εργασία, όμως ακολούθησε ένας πόλεμος και μια έκρηξη ανατιμήσεων.

Γι’ αυτό και δεν θέλω να πανηγυρίζω. Δεν θέλω να πανηγυρίζουμε ως κομματικά στελέχη. Αλλά δεν πρέπει και να μηδενίζουμε και να απορρίπτουμε συλλήβδην τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει.

Δεν ήταν τυχαίο, φίλες και φίλοι, δεν προέκυψε έτσι, συμπτωματικά, ότι τον Οκτώβριο η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη πιο χαμηλή θέση στην τιμή ρεύματος μεταξύ 15 ευρωπαϊκών κρατών. Τον επόμενο μήνα θα είναι ακόμα χαμηλότερες οι τιμές.

Αυτό έγινε επειδή λάβαμε τα μέτρα μας. Ήταν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων μας. Πρώτοι στην Ευρώπη φορολογήσαμε τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής, όταν οι αντίπαλοι μας φλυαρούσαν με ανέξοδα συνθήματα.

Έχουμε διαθέσει 12 δισεκατομμύρια ως “φράγμα” στα κύματα του διεθνούς πληθωρισμού. Τώρα, ως προς το «Καλάθι του Νοικοκυριού», που ήδη αναχαιτίζει και ρίχνει τις τιμές σε δεκάδες προϊόντα -και αύριο καταλαβαίνω ότι θα εξαγγελθούν νέες μειωμένες τιμές από πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ- έχω να πω ένα πράγμα μόνο: είναι ένα μέτρο το οποίο τώρα σπεύδουν να το εφαρμόσουν και άλλες χώρες.

Προφανώς δεν αφορά τους «Αριστερούς του χαβιαριού», όπως τους αποκαλούν στη Γαλλία, ή τους «Σοσιαλιστές της σαμπάνιας», όπως τους λένε στη Γερμανία. Ενδιαφέρει, όμως, τον μέσο Έλληνα, που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα αλλά βλέπει την πολιτεία να προσπαθεί. Να προσπαθεί να τον βοηθά με όλους τους δυνατούς τρόπους απέναντι σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Με αυτούς, λοιπόν, και με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» είμαστε εμείς, λοιπόν. Και όσοι το σνομπάρουν και το απαξιώνουν, ας πάρουν το δικό τους ακριβό κουβαδάκι και ας πάνε να παίξουν αλλού.

Πολίτες της Πάτρας και της Αχαΐας,

Στο ίδιο διάστημα και παρά την κρίση, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 40 δις. Τα μεγάλα έργα προχωρούν παντού, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, μετά από πολύ μεγάλες ταλαιπωρίες μπαίνει πια στο τελικό του στάδιο. Συνεχίζει να απλώνεται στην Αθήνα, έφτασε πριν από λίγες εβδομάδες στον Πειραιά.

Στο Ελληνικό υλοποιείται η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης. Δεκάδες ακόμα υποδομές χτίζονται σε όλη την περιφέρεια, με σύγχρονους οδικούς άξονες να διασχίζουν την επικράτεια, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, μέχρι την Κρήτη. Είναι κάτι που το ξέρετε από πρώτο χέρι εσείς με την Πατρών – Πύργου, το εργοτάξιο της οποίας είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα.

Γιατί όπως άλλοτε η Αχαΐα αποτελούσε μία μικρογραφία μιας χώρας σε ύφεση, έτσι σήμερα κ. Περιφερειάρχη, αγαπητέ Νεκτάριε Φαρμάκη, δηλώνει την αναστροφή αυτής της πορείας και χαράσσει πια μια πορεία προς την ανάπτυξη, με ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο πέντε στρατηγικών στόχων.

Το υπηρετούν παραπάνω από 80 έργα, 63 είναι δρομολογημένα, άλλα 25 έχουν σαφή προγραμματισμό, όλα ωστόσο συνθέτουν το όραμα για την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδος. Το όραμα μιας Πάτρας σύγχρονης και δυναμικής. Με παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τη σχέση της με το λιμάνι, δημιουργούν επιτέλους, μετά από δεκαετίες, τις κρίσιμες οδικές και σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τις ξένες αγορές.

Είναι, επίσης, έργα που γεφυρώνουν τη δράση του τοπικού πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα, με τον πρωτογενή τομέα, με τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα είναι και έργα τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, με αναπλάσεις και επενδύσεις στην υγεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

Είναι πόροι που πλησιάζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν σε αυτή την προσπάθεια. Ένα ποσό για δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή, υπερδιπλάσιο εκείνο των δύο προηγούμενων πλαισίων στήριξης. Και σε αυτό θα προσθέσω και τους αυξημένους πόρους που καταφέραμε ως Κυβέρνηση να διαπραγματευτούμε για τα περιφερειακά προγράμματα.

Ωφελημένη, πρώτα από όλα, είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να εξάρω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια και προσωπικά με τον Νεκτάριο, με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο αναπτυξιακό όραμα. Κι αν θυμάμαι καλά, σε αυτόν ακριβώς το χώρο είχαμε κάνει τα εγκαίνια της προεκλογικής σου εκστρατείας. Δικαιώθηκε η επιλογή μας να στηρίξουμε έναν νέο άνθρωπο με όραμα για τη Δυτική Ελλάδα.

Οραματίζομαι, λοιπόν, την Πάτρα ουσιαστικά ως τη δυτική πύλη της χώρας. Είναι η απόληξη ενός μεγάλου αναπτυξιακού «S», αγγλοσαξονικού «S».  Διαμορφώνεται από πέντε μεγάλα κέντρα: Πάτρα, Αθήνα-Πειραιάς, Λάρισα-Βόλος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη.

Με άλλα λόγια, η Πάτρα βρίσκεται στο δυτικό άκρο μιας νοητής γραμμής η οποία ενώνει ένα δίκτυο πόλεων και πολυεπίπεδων υποδομών. Λιμάνια, σιδηρόδρομοι, οδικές αρτηρίες φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ναι, το μήνυμα το οποίο θέλω να σας στείλω σήμερα είναι ότι «η Πάτρα μπορεί». Ήδη έβλεπα τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Δείχνει μία ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης.

Και θέλω να το τονίσω ότι η απασχόληση, εδώ στη Δυτική Ελλάδα, καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση από παντού στη χώρα. Ξεκινήσαμε από πιο ψηλά εδώ, αλλά εδώ η ανεργία μειώθηκε κατά 10 μονάδες από το 2019, ανεβάζοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από τη 12η στην 7η θέση.

Παραπάνω από 10.000 επιχειρήσεις έχουν προστεθεί στον επιχειρηματικό ιστό μόνο της Αχαΐας συγκρίνοντας το 2022 με το 2015, αύξηση 21%. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Συνέβη ως αποτέλεσμα της φροντίδας της πολιτείας αλλά συνέβη κυρίως ως αποτέλεσμα του δυναμισμού του τόπου, των ανθρώπων του, τον δικό σας δυναμισμό.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, ύστερα από δεκαετίες η Πάτρα και η Αχαΐα μετατρέπονται σε έναν πόλο παραγωγικής ανάπτυξης. Για πρώτη φορά θα έλεγα η Πάτρα, η Αχαΐα, συνολικά η Δυτική Ελλάδα, αποκτούν μια πυξίδα, μια αναπτυξιακή κατεύθυνση. Και η πόλη εδώ, η Πάτρα, μπορεί να ξαναγίνει οικονομικό, τεχνολογικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό κέντρο.

Και η Περιφέρειά της ένας ξεχωριστός πυρήνας παραγωγής, μεταφορών, ανάπτυξης και απασχόλησης. Η γεωγραφία προσφέρει τις προϋποθέσεις, η παράδοση σας τις εγγυήσεις και αυτός ο συνδυασμός κρατικής και ιδιωτικής κινητοποίησης τις προοπτικές.

Τώρα έχουμε τις συντεταγμένες πάνω στις οποίες θα βαδίσουμε. Ξεκινώ από την διαχρονική υστέρηση στην κατασκευή ενός σύγχρονου διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου.

Οφειλόταν -για όσους από σας γνωρίζετε το αντικείμενο- σε έναν αδιανόητο κατακερματισμό των συμβάσεων. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση μας έχει εξασφαλίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το εθνικό σιδηροδρομικό πρόγραμμα, συνολικά σχεδόν 800 χιλιόμετρα. Το 15% αυτών των πόρων κατευθύνονται εδώ, στην Αχαΐα, στην Πάτρα.

Θέλουμε να μπορεί ο Πατρινός να πηγαίνει στην Αθήνα σε κάτι παραπάνω από 2 ώρες και αυτό το όραμα πια είναι απολύτως εφικτό.

Έχει γίνει μία μεγάλη συζήτηση στην πόλη για την έκταση της υπογειοποίησης, 5,2 χιλιόμετρα θα είναι η υπογειοποίηση την οποία έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το μέγιστο το οποίο μπορούμε να πετύχουμε. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευκαιρία για μια αστική ανάπλαση, πολύ σημαντική για την Πάτρα. Έτσι ώστε το τραίνο να φτάσει επιτέλους στο λιμάνι.

Και μαζί με τα παλαιότερα έργα να προχωράει η προκήρυξη και η συμβασιοποίηση των τριών παρεμβάσεων οι οποίες ολοκληρώνουν αυτή την σύνδεση. Σήμερα βρέθηκα στην Ροδοδάφνη. Υπογράψαμε με τον ανάδοχο για τα τελευταία 27 χιλιόμετρα έως το Ρίο. Και ακολουθεί η ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου με την ανάθεση για τα τελευταία 10,5 χιλιόμετρα.

Όπως είπα, ο σκοπός είναι να μπορεί η Πάτρα να επικοινωνεί με την Αθήνα σε κάτι παραπάνω από 2 ώρες, αλλά ταυτόχρονα ένα τραίνο το οποίο έχει χαρακτηριστικά προαστιακού σιδηροδρόμου να καλύπτει και όλες τις τοπικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Και φυσικά, στην επόμενη φάση, όλα αυτά να γίνουν αποκλειστικά με ηλεκτροδοτούμενη κίνηση.

Τώρα, για τις οδικές διασυνδέσεις, που θα κοστίσουν αρκετά παραπάνω από 200 εκατομμύρια, αυτές αποτυπώνονται σε έξι μεγάλα έργα τα οποία ενώνουν την πόλη με την υπόλοιπη χώρα αλλά και με την ενδοχώρα της Πελοποννήσου.

Το πιο σημαντικό, «στοιχειωμένο» έργο για τη Δυτική Ελλάδα, τα 75 χιλιόμετρα του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου προς τον Πύργο. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω σε τι δραματική κατάσταση παραλάβαμε το έργο αυτό όταν ήρθαμε στα πράγματα: κατακερματισμένο, αντικείμενο διαπλεκόμενων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με πολύ μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου, με δική μου προσωπική παρέμβαση, εξασφαλίσαμε από την Ευρώπη τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, έχουμε σήμερα τρία ενεργά εργοτάξια, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το πρώτο μάλιστα, κοντά στην Κάτω Αχαγιά.

Το έργο προχωράει πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει. Αρχές του 2025 το Πάτρα – Πύργος θα είναι επιτέλους πραγματικότητα. Σε αυτό να προσθέσω και τη νέα αναβάθμιση της ευρείας παράκαμψης Πατρών, με στόχο την καλύτερη διασύνδεση με την Τρίπολη και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στα έργα ύδρευσης της πόλης και άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας. Πρώτη φορά που ήρθα στην Πάτρα με πολιτική ιδιότητα ήταν το 2006. Ίσως κάποιοι παλαιότεροι το θυμάστε, ήμουν απλός βουλευτής τότε, μου είχε ανατεθεί το δύσκολο έργο του συντονισμού των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τότε για πρώτη φορά άκουσα να μου μιλάνε για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Σήμερα πήγα και το επισκέφθηκα. Το φράγμα είναι γεμάτο, το διυλιστήριο επιτέλους λειτουργεί και γίνονται οι πρόσθετες αναθέσεις για δίκτυα αγωγών ύδρευσης μήκους 60 χιλιομέτρων. Κλείνει επιτέλους αυτό το κεφάλαιο.

Με ορίζοντα το τέλος του 2024 η πόλη, αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Αχαΐας -όσοι Δήμοι θέλουν και μπορούν να υδροδοτηθούν από το φράγμα αυτό- θα έχουν ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης. Κλείνει λοιπόν αυτή η πληγή που ταλαιπώρησε γενιές επί γενιών πολιτικών. Αλλά ήταν και μια ντροπή για μία ευρωπαϊκή μητρόπολη όπως η Πάτρα να μην έχει πρόσβαση σε ποιοτικό νερό.

Είμαι, όμως, εδώ σήμερα για να ανακοινώσω και το τέλος μίας άλλης διαχρονικής εκκρεμότητας, είχα την ευκαιρία να το συζητήσω και με φίλους όταν επισκέφθηκα τη Δυτική Αχαΐα. Με απόφασή μου ανατίθεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η επικαιροποίηση της μελέτης για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού.

Αυτό δεν θα γίνει εις βάρος της Ηλείας, αλλά αν επιβεβαιωθούν στοιχεία κι έχουμε βάσιμες υποψίες ότι θα είναι έτσι, ότι χάνουμε πολλά νερά στη θάλασσα, τότε το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα προσφέρει μία δίκαιη και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της άρδευσης στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας.

Έρχομαι τώρα στο λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο, που αποκτούν νέες προοπτικές με τη σιδηροδρομική διασύνδεση. Και βέβαια, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει και τον πρωτεύοντα ρόλο, υπάρχει πια ένα σχέδιο συνολικής παραχώρησης ή υποπαραχώρησης του λιμανιού για εμπορικές, τουριστικές και επιβατικές χρήσεις, με την αξιοποίηση επίσης των ακινήτων του.

Πρέπει το λιμάνι της Πάτρας να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο. Να αυξηθούν και οι υποδομές, παραδείγματος χάρη, για είσοδο υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε και στο Αίγιο, να γίνει ένα «πράσινο λιμάνι» για μικρότερη κρουαζιέρα, ενδεχομένως ηλεκτροκινούμενη.

Και βέβαια, τελευταίο μέτωπο, η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των Πατρινών. Γι’ αυτό και στέκομαι σε δύο κεφάλαια από τα οποία θα μπορούσα να είχα ξεκινήσει: αυτό της ασφάλειας που σηματοδοτεί η αναβάθμιση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά και η ίδρυση ενός Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδος, με την ανάπτυξη, πλέον, ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης για τις πυρκαγιές.

Κάναμε καλή δουλειά φέτος στην αντιπυρική περίοδο, παρότι είχαμε πολλές πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα, και στην Αχαΐα και στην Ηλεία, αλλά οργανώσαμε καλύτερα και την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και θα είμαστε πιο έτοιμοι και για την αντιπυρική του ’23.

Βέβαια, να τονίσω και το κεφάλαιο του πολιτισμού και του αθλητισμού, που συνδέονται και με την τουριστική ανάπτυξη: τη μετατροπή του Έλους Αγυιάς σε ένα οικολογικό πάρκο, την ανακατασκευή του τοπικού κολυμβητηρίου, την ανάπλαση της παραλίας του Ρίου, την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στο χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα, που θα δώσουν μια τελείως νέα δυναμική σε αυτό τον σημαντικό τουριστικό προορισμό. Και βέβαια ένα αίτημα το οποίο πια είμαστε σε θέση να μπορούμε να το ενσωματώσουμε στο σχέδιό μας: την επέκταση του Οδοντωτού προς την Αγία Λαύρα.

Να αναφέρω κάποια ακόμη: την ανακαίνιση του Θεάτρου «Απόλλων» μέσα στο ’23, την αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου, του Ρωμαϊκού Σταδίου, μια σύνθετη ανακατασκευή που οραματίζομαι για το εργοστάσιο Λαδόπουλου, που θα ενώσει την παραλία με τον αστικό ιστό.

Και βέβαια, πολλές παρεμβάσεις που αφορούν την Υγεία: ανανέωση του εξοπλισμού στο νοσοκομείο του Άγιου Ανδρέα. Ενίσχυση συνολικά με 978 προσλήψεις και ένα αίτημα το οποίο μου τίθεται μετ’ επιτάσεως, είμαστε πια σε θέση να μπορούμε να δεσμευθούμε ότι θα το ικανοποιήσουμε, είτε με δημόσιους πόρους, είτε μέσα από ιδιωτικές δωρεές: την πλήρη ανακαίνιση του παιδιατρικού σας νοσοκομείου, του Καραμανδάνειου.

Στην Παιδεία, ενδεικτικά να αναφέρω: 4ο Νηπιαγωγείο στην Κάτω Αχαΐα, ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια στο Αίγιο, στη Δυτική Αχαΐα. Συνολικά έχετε ενισχυθεί εδώ, στην περιοχή σας, με 4.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς και σήμερα δεσμεύομαι ότι η Δυτική Ελλάδα θα έχει σύντομα το δικό της ισχυρό Περιφερειακό Ερευνητικό Κέντρο.

Γίνεται σπουδαία δουλειά στο Πανεπιστήμιο. Έχουμε ένα πολύ δυναμικό επιστημονικό πάρκο, σημαντικές ερευνητικές μονάδες. Όλα αυτά πρέπει να συντονιστούν, να πάρουν κατεύθυνση. Να συντονιστούν, να συνεργαστούν με σημαντικά ινστιτούτα και να συνεργάζονται με ελληνικά και ξένα ιδρύματα.

Έτσι οραματίζομαι την Πάτρα, ως έδρα ενός πρωτοπόρου πόλου έρευνας και καινοτομίας. Ένα κέντρο που θα λειτουργεί σε αρμονία με τη δυναμική τοπική επιχειρηματικότητα, με τις πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και θα διεκδικήσει ένα ρόλο πυροδότη. Ώστε η πόλη αλλά και η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα συνολικά, να αναδειχθούν ως αυτόνομες δυνάμεις επιστημονικής και ερευνητικής παραγωγής.

Κυρίες και κύριοι, με μία παρέμβαση από αυτό το βήμα είναι δύσκολο να χωρέσουμε όλα όσα έγιναν, όσα γίνονται, όσα δρομολογούνται στην περιοχή. Οι αναφορές μου ήταν ενδεικτικές, εστιασμένες σε δεδομένα, σε παρεμβάσεις υπό εξέλιξη. Για όποιους ενδιαφέρονται, αύριο στην Περιφέρεια το κυβερνητικό επιτελείο θα παρουσιάσει πολύ πιο αναλυτικά το σχέδιό μας για την Αχαΐα, για την Πάτρα, για την Δυτική Ελλάδα του 2030.

Ο δικός μου σκοπός είναι να προβάλω τη δική σας συμμετοχή. Ως ένα δυναμικό τμήμα μιας χώρας που αλλάζει και προοδεύει.

Γιατί και η Δυτική Ελλάδα είναι μοχλός μιας εθνικής προσπάθειας, που βαδίζει με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά αποτελούν, φίλες και φίλοι, και τα μεγάλα μας όπλα καθώς ο τόπος εισέρχεται ουσιαστικά σε μια προεκλογική τροχιά. Εισέρχεται, όμως, σε μια προεκλογική τροχιά εν μέσω ισάριθμων προκλήσεων.

Πρώτον, αυτής των εθνικών θεμάτων, τα οποία διαπερνούν ταυτόχρονα ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και οι απειλές ενός απρόβλεπτου γείτονα.

Δεύτερη πρόκληση, εκείνη της εσωτερικής ζωής, όπου η παγκόσμια ακρίβεια επιχειρείται να εμφανιστεί από κάποιους ως τάχα ένα εθνικό πρόβλημα. Αμφισβητώντας αυτοί οι κάποιοι τα αναχώματα της πολιτείας απέναντί της. Και κάποιοι στοχεύουν να μετατρέψουν τη δικαιολογημένη αγωνία σε τυφλή διαμαρτυρία.

Τέλος, είναι η ποιότητα του ίδιου του προεκλογικού κλίματος. Περιβάλλον στο οποίο, δυστυχώς, συναντώνται τελευταία οι άθλιες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ με τα σχέδια κάποιων, εκτός και εντός συνόρων ενδεχομένως, που θα επιθυμούσαν μία «αγκυλωμένη» και ασταθή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποκύψουμε.

Αδύναμη κυβέρνηση σημαίνει ταυτόχρονα και αδύναμη χώρα. Γι’ αυτό και έχω ξεκαθαρίσει: δεν θα επιτρέψω σε καμία κομματική ή ιδιωτική σκοπιμότητα να απειλήσει τη σταθερότητα της χώρας. Και προσέξτε, όταν μιλάμε για σταθερότητα: σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για αποτελεσματικότητα και για δημιουργικότητα.

Οι επιλογές της χώρας είναι από καιρό σαφείς: στη διεθνή σκηνή αποτελούμε μέρος του ελεύθερου Δυτικού κόσμου. «Ανήκομεν εις την Δύσιν», το είχε πει ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από σαράντα και χρόνια.

Γι’ αυτό και είμαστε δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία, στο απαραβίαστο των συνόρων και δίπλα στο Διεθνές Δίκαιο. Καταδικάζουμε τη ρωσική επίθεση όχι μόνο, φίλες και φίλοι, γιατί είμαστε με την Ευρώπη και την ειρήνη, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καθιερωθεί εκεί στην Ουκρανία ένα τετελεσμένο αυταρχισμού που πρόθυμα θα μετέφερε η Τουρκία στη δική μας γειτονιά.

Γι’ αυτό και απορρίπτουμε την πολιτική των δήθεν ίσων αποστάσεων. Γιατί ακριβώς αυτές οι δήθεν ίσες αποστάσεις μεγαλώνουν τις αποστάσεις από το δικό μας εθνικό συμφέρον. Και ειδικότερα απέναντι στους γείτονές μας παραμένουμε και ψύχραιμοι αλλά και ειλικρινείς. Κλειστοί σε οποιαδήποτε απαράδεκτη πρόκληση, ανοιχτοί όμως σε ουσιαστικό διάλογο και σε πραγματικές προσεγγίσεις.

Θα συνιστούσα μάλιστα στους γείτονές μας να μην πανηγυρίζουν επειδή ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Πρέσβη της Γαλλίας και τον απείλησε πως θα καταργήσει την αμυντική συμφωνία μας. Αυτά, φίλες και φίλοι, δεν γίνονται με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Οι Έλληνες θέλουν και θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν τα Rafale, όπως θα παραλάβουμε και τις νέες μας φρεγάτες. Κι ας μείνουν ορισμένοι παραπονεμένοι.

Και μιας και τον ανέφερα τον κ. Τσίπρα, θυμήθηκα και κάτι άλλο του οποίου ήσασταν και εσείς μάρτυρες. Και διαβάζω, «έχουν ήδη υπογραφεί δυο συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του Πατραϊκού και του Κατάκολου. Εξελίξεις που θα δώσουν ώθηση στην περιοχή».  Μάλιστα. Πότε τα έλεγε αυτά και ποιος τα έλεγε; Ο κ. Τσίπρας, εδώ στην Πάτρα, στις 7 Φεβρουαρίου του 2018.

Τα έλεγε όμως μόνο και δεν έκανε τίποτα. Ενώ κάποιοι άλλοι δεν μιλούν αλλά δρουν. Γι’ αυτό και σήμερα οι έρευνες δυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης είναι ήδη γεγονός.

Αυτό το παράδειγμα ίσως δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις μεγάλες μας διαφορές. Η πολιτική που ακολουθούμε είναι μία πολιτική αυτοπεποίθησης, που διαμορφώνεται με τη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας, με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, με τις συνθήκες για τις θαλάσσιες ζώνες που υπογράψαμε με την Αίγυπτο, την Ιταλία, σύντομα με την Αλβανία.

Αλλά και με ενεργειακές συμφωνίες σε πολλά επίπεδα: τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από τον ήλιο της Αφρικής σε όλη την Ευρώπη, μέχρι  την αξιοποίηση της Ρεβυθούσας, της Αλεξανδρούπολης, ως διεθνών κόμβων αποθήκευσης και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος είναι σήμερα περισσότερο ενισχυμένος από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες.

Φίλες και φίλοι, όλα αυτά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ασχέτως αν στηρίζουν την παράταξή μας, πιστεύω ότι τα αντιλαμβάνονται. Τα αντιλαμβάνονται στην τσέπη τους, στη δουλειά τους, στην καθημερινότητά τους.

Έχοντας ζήσει μια καταιγίδα ψέματος, φόρων και περικοπών, εκτιμούν τα χρόνια της οικονομικής ανάκαμψης, της στήριξης του εισοδήματος, της σιγουριάς, της εθνικής αξιοπρέπειας που τη διαδέχτηκαν.

Βίωσαν και βιώσαμε όλοι μαζί αλλεπάλληλες κρίσεις. Ξέρουν ποιος μπορεί πια να τις ξεπερνά νικηφόρα. Κι αν εντοπίζουν αστοχίες -γιατί αστοχίες πάντα θα υπάρχουν και λάθη πάντα θα γίνονται- ναι, προτιμούν μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μια πραγματικά λάθος κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, συγκρίνουν και κρίνουν. Κι αυτό συμβαίνει και τώρα. Οι πολίτες, αν και πολιορκούνται από τις συνέπειες της ενεργειακής έκρηξης και των διεθνών ανατιμήσεων, γνωρίζουν καλά πως αυτό δεν πρόκειται για μια εθνική ιδιαιτερότητα αλλά για μια παγκόσμια περιπέτεια, στην οποία η πατρίδα μας προσπαθεί και αντιστέκεται όσο καλύτερα μπορεί. Και γι’ αυτό και εμπιστεύονται, τελικά, μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει πως ξέρει να περνά «στην απέναντι όχθη».

Δεν ρισκάρουν, λοιπόν, ό,τι έχουν κερδίσει, μένοντας δίπλα στην παράταξη που κάνει ευκαιρίες τις δυσκολίες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Όμως, ακριβώς για τους ίδιους λόγους, επειδή δεν έχουν να πουν απολύτως τίποτα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, επειδή δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν καμία απολύτως ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση σε αντιπαράθεση αυτών που κάνουμε, οι αντίπαλοί μας θέλουν -και ξέρουν να το κάνουν καλά- να δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα.

Πότε καταγγέλλοντας τις δημοσκοπήσεις. Πότε σπέρνοντας αμφιβολίες, ακόμα και για την ακεραιότητα των εκλογών. Δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά.

Όταν εμείς αμυνόμασταν στις μεταναστευτικές εισβολές του Έβρου, εκείνοι ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα, επινοώντας ανύπαρκτα θύματα.

Θυμάστε καλά την ιστορία στον Έβρο, με το δήθεν νεκρό κοριτσάκι. Η υπόθεση, ήδη, διερευνάται από την αρμόδια Εισαγγελία.

Και όταν η χώρα πολεμούσε την πανδημία, αυτοί μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια.
Και το χειρότερο από όλα, όταν στηρίζαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, εκείνοι καταψήφιζαν τον εξοπλισμό τους.

Και τώρα, αθωώνοντας ουσιαστικά τον εισβολέα Putin, μιλούν δήθεν για «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Και αφού ο καθρέφτης τούς εκδικήθηκε στις φρικιαστικές υποθέσεις παιδικής κακοποίησης -ανοίγω παρένθεση: κάποιοι συνειδητά διακινούσαν τα συνθήματα «ΝΔ παιδεραστές» στο διαδίκτυο, δεν προέκυψαν αυτά εν κενώ- τώρα οι ίδιοι βρήκαν καταφύγιο στις διαβόητες υποκλοπές. Συγχέοντας συνειδητά νόμιμες επισυνδέσεις των κρατικών αρχών με κακόβουλα λογισμικά, που -δυστυχώς, είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα- μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε από οπουδήποτε.

Και για τι θέλουν να μας πείσουν άραγε; Ότι εγώ δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους Υπουργούς μου και τις γραμματείς μου; Ούτε καν τους πολιτικούς μου αντιπάλους.

Αλλά προσέξτε, μέσα στο αδιέξοδό τους οι συκοφάντες μπλέκουν πρόσωπα και χρόνους. Υποστηρίζουν τώρα για παράδειγμα -δεν έχω μιλήσει γι’ αυτό δημόσια αλλά θέλω να το κάνω σήμερα- ότι το Predator, λέει, δήθεν έσωσε την οικογένεια του Κυριάκου Πιερρακάκη από τη φωτιά στο Μάτι.

Τα παιδιά του και η γυναίκα του βρέθηκαν, όπως και πολλοί άλλοι, ύστερα από ώρα στη θάλασσα. Αλλά σύμφωνα με αυτούς που διασπείρουν αυτές τις άθλιες φήμες ένα λογισμικό που λειτουργούσε επί των ημερών τους τους εντόπισε, μέσα στους καπνούς μόνο αυτούς, και τους έσωσε. Αλλά, βέβαια, δεν είναι τυχαία και αυτή η στοχοποίηση. Γιατί στο πρόσωπο ενός πετυχημένου Υπουργού θέλουν να αμαυρώσουν την επιτυχία του ψηφιακού κράτους που όλοι αναγνωρίζουν.

Είχα πει εξ αρχής ότι σε αυτήν την υπόθεση το χυδαίο συναντά το γελοίο και η ζωή, δυστυχώς, με επιβεβαιώνει. Διότι μέχρι και στις διακοπές του κ. Τσίπρα έμπλεξαν τις παρακολουθήσεις. Μάς είπαν ότι υπήρχε, λέει, ένα λογισμικό που τον παρακολουθούσε όταν ήταν σε κάποιο κότερο. Λες και κάποιοι άγνωστοι κύκλοι τον ανάγκασαν τότε να κάνει κρουαζιέρα, ενώ οι στάχτες στο Μάτι ήταν ακόμα ζεστές.

Το γελοίο και το χυδαίο μπορούν να έχουν και επικίνδυνες όψεις. Όψεις που λένε πολλά όταν τις δούμε υπό το φως των εξελίξεων που ακολούθησαν. Γι’ αυτό κι έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι έκανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ευρωεκλογών και εκλογών του 2019. Να σας το θυμίσω εγώ.  Ενώ είχε ήδη εξαγγείλει άμεση προσφυγή στις κάλπες, κράτησε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα. Άλλαξε τους ποινικούς κώδικες γνωρίζοντας ότι η χώρα όδευε προς εθνικές εκλογές. Ο ίδιος έφερε διατάξεις που άλλαζαν τον ποινικό κώδικα και αναρωτιέμαι γιατί. Για να μετατρέψει, προσέξτε, το κακούργημα των υποκλοπών σε απλό πλημμέλημα. Ποιους άραγε προστάτεψε και ποιους άφησε να συνεχίσουν τη δράση τους;

Το χθες, συνεπώς, ίσως να απαντά στο σήμερα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει διδαχθεί τίποτα από την υπόθεση Novartis.

Σύντομα, λοιπόν, θα πάρει ξανά το μάθημα ότι δεν μπορεί να στήνει σκευωρίες διαστρέφοντας την αλήθεια. Στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε με θάρρος μια επιχειρησιακή αστοχία, τέθηκαν αμέσως διπλά φίλτρα ελέγχου στις νόμιμες επισυνδέσεις. Ενεργοποιήθηκε η Δικαιοσύνη και η Βουλή, πρωτοβουλίες που αναγνώρισε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και βρίσκεται, ήδη, σε διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο πλήρες πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ και ασφάλειας των επικοινωνιών. Με τις ρυθμίσεις αυτές, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θα απαγορεύει οριζόντια και κάθετα την εμπορία, χρήση και διακίνηση κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της.

Κυρίες και κύριοι, όπως διαπιστώνετε ο λόγος μου μπορεί να είναι σε κάποια σημεία έντονος, όμως είναι πάντα προσεκτικός. Δίνει απαντήσεις, δεν απευθύνει προκλήσεις. Θέλω να αφήσω και να ενθαρρύνω και εσάς να το κάνετε, τα κομματικά μας στελέχη, να αφήστε σε άλλους τον  διχασμό και τη λασπομαχία.

Όπως είπα εξ αρχής είμαι εδώ για να ενώσω, να μιλήσω, να πείσω, να εξηγήσω, να ακούσω, ξέροντας πως δεν υπάρχει αποτέλεσμα μακριά από την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει πολιτική έξω από την κοινωνία.

Πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία δύσκολη, που απαιτεί όσο ποτέ την εθνική συσπείρωση, τη συμπόρευση πολιτείας -σε όλα τα επίπεδα- και πολιτών.

Μπροστά μας, άλλωστε, σε μερικούς μήνες δεν θα έχουμε μόνο μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης, θα έχουμε την ύπουλη παγίδα της απλής αναλογικής. Είναι μια νάρκη στην ομαλή εξέλιξη, που εκπέμπει ακυβερνησία και νέες περιπέτειες.

Γι’ αυτό και δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές, παρά μόνο σε εθνικές εκλογές που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη μέρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσει και θα κάνει πιο λειτουργική την επιλογή των Ελλήνων.

Δεν υπάρχει συνεπώς χώρος ούτε για αδιαφορία, ούτε για αδράνεια. Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογενέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς. Και σίγουρα δεν μπορεί, δεν πρέπει σε αυτή την συγκυρία, αποφάσεις, δράσεις μιας κυβέρνησης να ατονούν και να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών.

Σήμερα χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες. Να γιατί ο στόχος μας είναι ειλικρινής και ένας: η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρώτο ρόλο στη Νέα Δημοκρατία.

Ενώ έχουμε αποδείξει ότι μπορεί να είμαστε ρεύμα του ενός κόμματος δεν είμαστε, όμως, ρεύμα μόνο του ενός χρώματος. Άσχετα αν προτιμούμε πάντα το γαλάζιο.

Συνεπώς, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι τελικά και εγγύηση για εθνική συνεργασία. Αλλά κυρίως είναι εγγύηση για μια συστράτευση όσων πιστεύουν -και είναι πολλοί αυτοί, πολύ περισσότεροι από όσοι θα ψηφίσουν τελικά τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές- όσοι πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά και στην ανάγκη για δραστικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Γιατί το εκλογικό δίλημμα είναι από τώρα σαφές: Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιο κόμμα ενώνει τελικά; Αυτό που ζητά και το έκανε πράξη, «ανάπτυξη για όλους», ή εκείνο που διαλαλεί και σήμερα ακόμα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»;

Χρειάζεται μήπως να ζήσουμε μια «δεύτερη φορά τη συμφορά» ή δίνουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή;

Και, ακόμα, ποιος έχει αποδείξει όχι στα λόγια, στην πράξη, ότι μπορεί να μειώνει τους φόρους, να ενισχύει το εισόδημα, να φέρνει νέες δουλειές.

Ποιος τελικά είναι ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα. Αναπτύσσοντας από τη μια την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;

Ας μην κρυβόμαστε, σε αυτά θα κληθεί να απαντήσει αύριο ο πολίτης. Γι’ αυτό και το ερώτημα που έχω θέσει επανειλημμένως, «αν όχι εμείς τότε ποιος;», δεν το λέμε με αλαζονεία, αλλά το λέμε διότι σήμερα στη χώρα δεν υπάρχει ουσιαστικά εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Αυτό το ερώτημα θα μας πάει στην επόμενη μέρα και ισχύει απόλυτα.

Και είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες θα απαντήσουν με μία ψήφο και τρεις λέξεις: «Σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια».

Στο μεταξύ, ωστόσο, δεν σταματάμε λεπτό τη δουλειά. Κάναμε πολλά αλλά -δεν θα κουραστώ να το λέω- οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα. Και σε αυτή την προσπάθεια σάς θέλω όλους δίπλα μου. Γιατί οι δυνατότητες του τόπου σας, οι δυνατότητες των ανθρώπων του, είναι γνωστές στον χρόνο και είναι γνωστές από χρόνια.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να κλείσω την αποψινή μου ομιλία με ένα περιστατικό που περιγράφει, αγαπητέ Νεκτάριε Φαρμάκη, αυτές τις δυνατότητες και έρχεται από τον κόσμο της λογοτεχνίας. Μου το θύμισε ένας συνεργάτης μου.

Ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς πεζογράφους είχε ερωτηθεί «γιατί επέλεξε να ξετυλίξει την πλοκή ενός από τα πιο γνωστά έργα του στην Πάτρα και στο Αίγιο» και απάντησε: «Κάποτε έμεινα για λίγο στην Πάτρα. Μου έκανε εντύπωση η δυνατή αίσθηση ζωής των Πατρινών, η ανοιχτή και φιλελεύθερη αντίληψή της. Με γοήτευσε η πολιτισμένη συμπεριφορά τους, οι γόνιμες επαγγελματικές τους επιδιώξεις. Και τέλος η φύση. Αυτό το πράσινο όργιο που εξορμά από τις γύρω πλαγιές και πέφτει να κολυμπήσει στον ζαφειρένιο πατραϊκό».

Όλα αυτά ώθησαν τον Τάσο Αθανασιάδη ώστε να γράψει τους πολυδιαβασμένους «Φρουρούς της Αχαΐας», που ταξίδεψαν παντού τις αρετές σας και τα χαρίσματα της περιοχής σας. Σε αυτά πιστεύω κι εγώ και σας ζητώ να τα επιστρατεύσετε για τα πολλά που μάς περιμένουν στον αισιόδοξο δρόμο μας για την Πάτρα του ΄30, την Ελλάδα του ΄30. Αυτή που αξίζουμε και μας αξίζει.

Προχωράμε λοιπόν με σιγουριά, αποφασιστικότητα, συνέπεια, για ένα καλύτερο αύριο. Μπροστά η πατρίδα, μπροστά οι Ελληνίδες, μπροστά οι Έλληνες, μόνο μπροστά.

Σάς ευχαριστώ για τη στήριξή σας, για τη δύναμή σας, για το χειροκρότημά σας. Σάς ευχαριστώ και στο επανιδείν στη μεγάλη μας προεκλογική συγκέντρωση, με ακόμα περισσότερο κόσμο. Να είστε καλά, καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.


Ροή
28 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠένθηΝΑΚΗΣ (ΤΡΥΦΩΝ) ΔΗΜ. ΜΙΚΕΛΟΠΟΥΛΟΣ :  Από την μεγάλη οθόνη του ΡΕΞ, που άφησε εποχή, στην αστρική οθόνη του Σύμπαντος!     Είναι κάποιες φορές στη ζωή των ανθρώπων που η απώλεια ενός συμπολίτη που αφιέρωσε τη δική του ζωή στη δημιουργία μιας κατάστασης μες  στην πορεία του χρόνου, όπως στην προκειμένη περίπτωση, με τον αείμνηστο πρώτα Βάσο και τώρα με τον αείμνηστο Νάκη, που γυρίζουν τη μνήμη σου πίσω πολύ, ακόμα και στα παιδικά σου χρόνια, που τόσο επιθυμούσες να μπεις μέσα στον κινηματογράφο, για να δεις κάποιο έργο και στα διαλείμματα ν΄ακούσεις υπέροχα ξένα τραγούδια. Κάθε εποχή αφήνει το δικό της στίγμα και η εποχή του κινηματοθέατρου <<ΡΕΞ>>, μένει ανεξίτηλη στην πορεία του χρόνου, όσα χρόνια και αν περάσουν…  Κάποιες καταστάσεις διαρκούν στη μνήμη εφ΄όρου ζωής… Ο Νάκης (Τρύφων) Δημ. Μικελόπουλος έφυγε από τη ζωή στα 84 χρόνια του, καθώς αντιμετώπιζε πρ4οβλήματα υγείας. Γνώριμη φιγούρα της πόλης, κάθε μέρα τον συναντούσες στην κεντρική πλατελία, ακριβώς εκεί όπου άλλοτε δέσποζε .ενας από τους θρυλικούς κινηματογράφους του Πύργου, το <<ΡΕΞ>> των αδελφών Μικελοπουλαίων.  Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια έλειπε η παρουσία του στην πλατεία, όποθυ άλλοτε καλοθέλητα συζητούσε με όλους επί παντός του επιστητού. Αδελφός, όπως προείπαμε, του αείμνηστου συμπολίτη επιχειρηματία Βάσου και του διακεκριμένου συμπολίτη οφθαλμίατρου κ. Χάρη Δημ. Μικελόπουλου, ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με τον κινηματογράφο ως χειριστής της μηχανής προβολής, όπου είχε αποκτήσει εξειδικευμένη γνώση.  Παράλληλα με τον αδελφό του Βάσο λειτουργούσαν το πείφημο  κέντρο <<Μασκώτ>>,  μπυραρία και καφέ, πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη.  Όταν μετά από πολλά χρόνια σταμάτησε η λειτουργία του αυτή, στο χώρο της <<Μασκώτ>>  εκτέθηκαν ιστορικές φωτογραφίες του Πύργου και ντοκουμέντα, τόσο από επισκέψεις παλαιών πολιτικών προσώπων, στα τότε παλαιά γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, που βρίσκονταν πάνω από τη <<Μασκώτ>>,  όσο και φωτογραφίες χαρακτηριστικών προσώπων της πόλης που άφησαν εποχή. Στο πλευρό του στάθηκαν στις τελευταίες δύσκολες στιγμές του τα αγαπημένα του ανίψια, ο οφθαλμίατρος κ. Δημήτρης Χαρ. Μικελόπουλος και ο πρώην πρόεδροε του ΔΟΠΠ διακοσμητής κ. Χάρης Β. Μικελόπουλος. Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα χθες Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, στις 11 το πρωί, στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Πύργου, όπου προέστη ο Ιεράρχης της Ηλείας Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος συνεπικουρούμενος από ιερείς και μετά ταύτα αναφέρθηκε τόσο στον μεταστάντα, όσο και στη γνωστή οικογένεια των Μικελοπουλαίων. Μαζί με συγγενείς και φίλους παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Νίκος Θεοδώρου,ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Παύλος Μαλλιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο πρώην Πρέδρος ΣΕΑΝ Ηλείας κ. Πάνος Δασιός, η Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, ο πρ. Συντονιστής για το <<Φως της Ολυμπίας>> κ. Θεοφάνης Παπαδόπουλος, ο λόγιος συμπολίτης κ. Τάκης Αντωνακόπουλος κ.ά. Η ΑΥΓΗ Πύργου εκφράζσει τα συλλυπητήριά της στα αγαπημένα του πρόσωπα.  Καλό του ταξίδι στην αστρική οθόνη του σύμπαντος! Δημοσιογράφος  ΑΝΚ [...]
28 Φεβρουαρίου, 2024Άρθρο Editor / ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ  Ελληνική Δικαιοσύνη, έφτασες στον τόπο του δυστυχήματος? Να ζητήσεις από τη Βουλή να άρει την ασυλία του τότε Υπουργού Μεταφορών για την ευθύνη του στο Έγκλημα των Τεμπών! Άρθρο  του  ΑΝΚ     Κύριοι Δικαστές, κανένας από εσάς δεν σηκώθηκε στο μπόι της ευθυκρισίας και αμεροληψίας! Όταν ασκώ κριτική για την Ελληνική Δικαιοσύνη, ποτέ δεν τα ανακατώνω όλα και δεν τα βάζω  σ΄ένα τσουβάλι!  Κύριοι Δικαστές, σας ζητώ να κάνετε μία σύγκριση, όταν για κάποιο αδίκημα που διέπραξε ένας Αντιεξουσιαστής και η μεν Αστυνομία του βγάζει την πίστη ανάποδα, αλλά και όταν εσείς οι Δικαστές τον τσακίζετε με την πιο αυστηρή ποινή,  ενώ ταυτόχρονα  δεν αγγίζετε αυτόνομα κάποιον πολιτικό, όπως στην προκειμένη περίπτωση της αποστολής θανάτου, με ένα σιδηροδρομικό δίκτυο, κατώτερο και από μία τριτοκοσμική χώρα, αλλά ο έχων την πολιτική ευθύνη Υπουργός μένει στο απυρόβλητο… Κύριοι Δικαστές δεν θα χάσετε το ψωμί σας, αν πιάσετε από το γιακά τον πολιτικό εκείνο, που έχει την ποινική ευθύνη του αιώνα και είναι ο πρώην Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Ο άνθρωπος αυτός δέκα (10) περίπου μέρες πριν από την τραγωδία, με οργίλο ύφος μέσα στη Βουλή επιτέθηκε σε Βουλευτές και Συνδικαλιστές, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου,  για  σοβαρότατες και ανεπαρκείς ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων! Από τη στιγμή που ο άνθρωπος αυτός  διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή οι σιδηρόδρομοι των δρομολογίων κινούνται με απόλυτη ασφάλεια, κάτι που διαψεύστηκε παταγωδώς και τραγικώς λίγες μέρες μετά, γιατί κύριοι Δικαστές δεν έχει ο Υπουργός αυτός  ευθύνη? Και επιπρόσθετα μάλιστα  όταν για τέσσερα (4) ολόκληρα χρόνια δεν υλοποίησε την οδηγία της ΕΕ, για την Σύμβαση 717?  Αλλά ούτε και σε αυτό δεν σηκώθηκε κανένας από εσάς, κύριοι Δικαστές,  στο μπόι της ευθυκρισίας και αμεροληψίας! Μη λαμβάνετε υπόψη σας τη στημένη Επιτροπή διερεύνησης ευθυνών για το δυστύχημα…  Αυτή είναι μία πάγια τακτική της οποιασδήποτε Κυβέρνησης, που θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια τέτοια εθνική τραγωδία! Σεις δεν είστε πολιτικοί, για να προσμετράτε κέρδη και ζημιές…  Ο Σαρτζετάκης και ο Ντεγιάννης ποτέ δεν σκέφτηκαν κάτι τέτοιο…   Και αν πάμε στα χρόνια μετά το 1821, δεν σκέφτηκαν το ατομικό τους συμφέρον ο Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης…  Έτσι γράφεται για τους αιώνες η Ιστορία, κύριοι Δικαστές… Τι θα έχουν να λένε οι τωρινές γενιές στις επόμενες? Και τα αιωνίως κλειστά μάτια της νιότης, που τα κούρσεψε ο χάρος εκεί στις πλαγιές των Τεμπών, πώς θα βρει η ψυχή τους αναπαμό? Σεις κύριοι Δικαστές, θα έχετε μήπως ήσυχη τη συνείδησή σας? Λέγεται πανταχόθεν ότι ο πανδαμάτωρ χρόνος θεραπεύει τον πόνο και τον απαλύνει σταδιακά…  Μπορεί αυτό να συμβαίνει σε όσους πονούν για την απώλεια των προσφιλών τους προσώπων και αγαπημένων ανθρώπων…   Όμως ο πανδαμάτωρ χρόνος αφορά τους επιζώντες της τραγωδίας και η συνείδηση περιτυλιγμένη με το βαρύ πέπλο της σιγής αφορά εσάς,  κύριοι Δικαστές! Κάντε το καθήκον σας, πράξατε το χρέος σας! Αντρέας ΑΥΓ. Καπογιάννης – ΑΝΚ, δημοσιογράφος της αλύγιστης ΑΥΓΗΣ Πύργου Ηλείας [...]
28 Φεβρουαρίου, 2024Άρθρα / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝΈνα καραμπινάτο άρθρο του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου για το έγκλημα τωνΤεμπών!        ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ….     Ένας χρόνος από τότε που μια σειρά πράξεων και παραλείψεων αφαίρεσαν 57 ζωές. Κατά τύχη κάτι λέει δεν πήγε καλά κείνη την μέρα. Όπως κατά τύχη πήγαινε καλά τις προηγούμενες μέρες. Έτσι συμβαίνει πάντα όταν δεν λειτουργεί τίποτα και όταν οι αρμόδιοι παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα σε όποιον τολμά να κάνει απλά μια ερώτηση. Όταν δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα και ούτε καν κανόνες τότε είναι που η τύχη παίζει τα παιχνίδια της.. Μόνο που δεν το είχαν πει, για να αποφάσιζαν όσοι ταξίδευαν με το τρένο αν άξιζε να ποντάρουν την ζωή τους. Ένα χρόνο τώρα το πολιτικό σύστημα ταμπουρωμένο πίσω από την κατάπτυστη Βουλευτική ασυλία προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες όπου αλλού ….. Μακριά από μας… Φταίνε αυτοί που διορίστηκαν πέρα από κάθε αξιοκρατία. Κομματικοί εγκάθετοι και συντοπίτες του Υπουργού. Και τώρα αυτοί που τους διόρισαν έχουν το θράσος να τους ζητάνε ευθύνες για την τραγωδία γιατί λέει δεν ήξεραν να κάνουν την δουλειά τους…. Μα το κριτήριο του διορισμού τους δεν ήταν η όποια ικανότητα τους και τα όποια προσόντα τους. Το κριτήριο και το προσόν τους ήταν η ψήφος τους. Τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω. Και οι αρμόδιοι —-Δεν  ντρέπονται να αντικρίζουν τους συγγενείς των θυμάτων. —-Δεν ντρέπονται να στέκονται μπροστά στον καθρέφτη τους. Και δεν ντρέπονται γιατί δεν έχουν συνηθίσει να ντρέπονται. Έχουν αντικαταστήσει την ποινική ευθύνη με την αόριστη πολιτική  ευθύνη και εννοούν να χρησιμοποιούν κάθε φορά τα εκλογικά αποτελέσματα σαν την κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Ο αρμόδιος Υπουργός πήγε τότε στον τόπο του δυστυχήματος πρώτα έκλαψε σαν αριστούχος δραματικής σχολής και μετα θεαματικά παραιτήθηκε αναλαμβάνονται κατά πώς είπε την πολιτική ευθύνη. Μετα όμως αφού ξεμπέρδεψε με την πολιτική ευθύνη κατέβηκε εκ νέου υποψήφιος μόνο και μόνο για να διεκδικήσει εκ νέου την Βουλευτική ασυλία. Και την εκλογή του τώρα την χρησιμοποιεί σαν αποδεικτικό της αθωότητας του. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε το βαρύγδουπο…. «μας έκρινε ο λαός». Από πότε όμως ο λαός αντικαθιστά με την ψήφο του την Δικαστική εξουσία??? Για τους Βουλευτές δεν υπάρχουν Δικαστές υπάρχει μόνο ο λαός και με την ψήφο του τους αθωώνει . Και πήγε στην επιτροπή της Βουλής να καταθέσει ο τότε Υπουργός. Δηλαδή δεν πήγε, τον  κάλεσαν….. Το μόνο βέβαια που κατάφερε ήταν να επιδείξει απίστευτο θράσος και ασέβεια στους νεκρούς με τις ασυναρτησίες που αράδιασε. Ασυναρτησίες που δεν ήταν ικανές να πείσουν ούτε μαθητή της πρώτης του Δημοτικού. Ωστόσο έπεισαν τους συνάδελφους του στο κόμμα του. Αυτό και αν είναι συναδελφική αλληλεγγύη. Και πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η Βουλευτική ασυλία ψηφίζεται και από Βουλευτές της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Σήμερα εσείς αύριο εμείς …. Μην χαλάσουμε την πιάτσα. Οι χαροκαμένοι συγγενείς περιμένουν δικαιοσύνη …. Αλήθεια από ποιους ??? Πότε πήρε Βουλευτής ή Υπουργός την ευθύνη για κάτι??? Ο όρος πολιτική ευθύνη είναι εφεύρεση για να αποσείουν κάθε φορά τις όποιες ποινικές ευθύνες τους. Οι ελάχιστοι που έχουν καταδικαστεί απλά ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις που είχαν να κάνουν με μια τυχαία αστοχία ενός καλοστημένου μηχανισμού συγκάλυψης. Επειδή δεν φτάνει η ασυλία έχουμε και τον περίφημο Νόμο περί ευθύνης Υπουργών του συνταγματολόγου κου Βενιζέλου που κανείς από τότε δεν τόλμησε να αλλάξει. Γιατί να τον αλλάξουν. Πού ξέρεις μπορεί να τον χρειαστούν μην μπλέξουν από κει που δεν το περιμένουν…. ΥΓ Αν όλοι οι συγγενείς στηθούν μπροστά στην Βουλή με 57 φέρετρα για να θυμηθούν οι Βουλευτές που έχουν ξεχάσει θα κατηγορηθούν για λαϊκισμό ??? Και αν μείνουν εκεί μέχρι να απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες θα είναι ακραία συμπεριφορά???? [...]
27 Φεβρουαρίου, 2024Γενική Περ/κή Αστ/κή Δ/νση Δυτ. Ελλ. / Επικαιρότητα / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕπίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας     Τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκε  σήμερα το πρωί, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας,  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κα. Γεωργία Ντάτσικα, την οποία υποδέχτηκε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Υποστράτηγος Ανδρέας ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων του νέου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος, στον οποίο ευχήθηκε υγεία και δύναμη στα νέα του καθήκοντα. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία για συνεργασία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για τον σχεδιασμό δράσεων με αντικείμενο τη νεανική παραβατικότητα. Οι δράσεις θα είναι βιωματικές και καινοτόμες και θα αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. [...]
27 Φεβρουαρίου, 2024Επικαιρότητα / ΗΛΕΙΑ / ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ / ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Κοινωνία  Τρισάγιον γιά τά θύματα τῶν Τεμπῶν   Κάνουμε γνωστόν εἰς τόν εὐσεβῆν λαόν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἠλείας ὅτι, σεπτῇ ἐντολῇ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, την Τετάρτη 28-2-2024 καί ὥρα 10 τό πρωΐ, οἱ καμπᾶνες ὅλων τῶν Ἐνοριῶν θά κτυπήσουν λυπητερά 57 φορές, ὅσα καί τά θύματα τῶν Τεμπῶν καί ἐν συνεχείᾳ εἰς τίς ἕδρες τῶν Δήμων θά τελεσθῆ τρισάγιον εἰς ἀνάπαυσιν τῶν ψυχῶν τῶν ἀδίκως τεθνεώτων κατά τήν σύγκρουσιν τῶν τραίνων, ἤτοι ἡ τέλεσις τοῦ τρισαγίου θά πραγματοποιηθῆ: 1) Εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Νικολάου Πύργου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἠλείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. 2) Εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἀθανασίου Ἀμαλιάδος, ὑπό τοῦ Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἠλείας Παν/του Ἀρχιμ. Φιλαρέτου Σπανοπούλου. 3) Εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Νικολάου Γαστούνης, ὑπό τῶν Ἐφημερίων τῆς Πόλεως Γαστούνης. 4) Εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγ. Κων/νου καί Ἐλένης Ἀνδραβίδος, ὑπό τῶν Ἐφημερίων τῆς Πόλεως Ἀνδραβίδος. 5) Εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγ. Τριάδος Βάρδας, ὑπό τῶν Ἐφημερίων τῆς Πόλεως Βάρδας. 6) Εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἀρχαίας Ὀλυμπίας, ὑπό τῶν Ἐφημερίων τῆς Περιοχῆς. 7) Εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγ. Κων/νου καί Ἑλένης Λαμπείας, ὑπό τῶν Ἐφημερίων τῆς Πόλεως Λαμπείας. 8) Εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Νικολάου Σιμοπούλου, ὑπό τῶν Ἐφημερίων τῆς Πόλεως Σιμοπούλου. [...]
27 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΘΕΑΤΡΟ / Κοινωνία / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  Όλα έτοιμα για την έναρξη παραστάσεων από την μεγάλη αγαπημένη Θεατρική Ομάδα Πύργου, με τον <<Επιθεωρητή>> του Γκόγκολ, το Σάββατο 2 του ελπιδοφόρου Μάρτη 2024     Συνέντευξη Τύπου  θα παραχωρήσει  –για την παράσταση ” Ο Επιθεωρητής” του Νικολάι Γκόγκολ–  η  Θεατρική Ομάδα Πύργου, την Πέμπτη 29-2-24 και ώρα 13:30,  στο θέατρο <<Απόλλων>>  Πύργου. Η Σκηνοθεσία είναι της Ευανθίας Στιβανάκη. [...]
27 Φεβρουαρίου, 2024ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΗΛΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΘΕΑΤΡΟ / Κοινωνία  Η ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ <<ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ>> ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ 39ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ <<ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ>>     Μετά τη θριαμβευτική επιτυχία της παράστασης “ΨΥΛΛΟΙ ΣΤ’ ΑΥΤΙΑ”,  η Ομάδα Θεάτρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ επανέρχεται με την επιτυχία του Καλοκαιριού, τον “ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟ”,  παράσταση με την οποία θα συμμετέχει στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Επιλογής Έργων του 39ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας αξιολόγησε τις 17 συνολικά αιτήσεις συμμετοχής που κατατέθηκαν για το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, από 14 έως 23 Μαρτίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο και κατέληξε στους οχτώ διαγωνιζόμενους και στους τρείς αναπληρωματικούς. Μεταξύ των οκτώ διαγωνιζόμενων που προκρίθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα και η Ομάδα Θεάτρου <<ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ>> του Πύργου με την παράσταση “ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ”,  που παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι {2023} στο Φλοκα,  στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολιτισμού Αρχαίας Ολυμπίας και εν συνεχεία, τον Σεπτέμβριο του 2023, στο Δημοτικό Θέατρο <<ΑΠΟΛΛΩΝ>>  του Πύργου. ***  Η πρόκριση της ομάδας στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ αποτελεί από μόνη της μια ιδιαίτερη διάκριση, δεδομένου των πολλών υποψηφιοτήτων στο πιο μεγάλο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου που διοργανώνεται εδώ και 38 χρόνια στην Καρδίτσα. Ο στόχος της ομάδας τώρα είναι να φύγει από το φεστιβάλ με κάποιο από τα μεγάλα βραβεία, δεδομένης της αρτιότητας και της μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας της συγκεκριμένης παράστασης, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και σε πρωτότυπη μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου. Είναι η πρώτη φορά που θεατρική ομάδα της Ηλείας “κατεβαίνει” με αξιώσεις σε ένα τέτοιο φεστιβάλ και η διάκριση αυτή είναι βέβαιο ότι θα επικοινωνήσει και θα αναδείξει –σε πανελλαδική εμβέλεια πλέον–  το αποτέλεσμα της ντόπιας ερασιτεχνικής δημιουργίας και θα συμβάλει στην πολιτιστική προβολή του τόπου μας. **  Η ομάδα θα διαγωνισθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, οπότε και θα παιχθεί ο “Οιδίπους Τύραννος” στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας. [...]
26 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ / ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ - ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ  Το Χρονογράφημα της Δευτέρας                                               με την Ήρα Αλ. Κάζογλη     Επιστροφή στη φύση   Είδαν πολλά τα μάτια μας αυτές τις μέρες, πράγματα κάπως διαφορετικά σαν εικόνες σε μια μεγάλη πόλη. Η πρωτεύουσα γέμισε αγροτικά τρακτέρ, όπου δυναμικοί αγρότες τα οδήγησαν έξω από τη Βουλή για να δει όλος ο κόσμος, εγχώριος και ευρωπαϊκός, το δίκαιο των αιτημάτων τους. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας τους χαιρέτησαν με ενθουσιασμό και σ’ όλους έκανε εντύπωση η ανεπιτήδευτη αξιοπρέπειά τους,  τόσο διαφορετική από την επιτηδευμένη αναίδεια τόσων και τόσων άλλων  γύρω μας. Ύστερα, έξω από τη Βουλή ήρθαν οι μελισσοκόμοι, δίνοντας κι αυτοί έναν τόνο επιστροφής της φύσης μέσα στην πόλη. Πράγμα που θα ήταν κάπως διασκεδαστικό, αν δεν υπήρχαν και γι’ αυτούς θέματα σοβαρά που τους ανάγκασαν να βρεθούν εκεί, σε αντίθεση με τους δεκάδες συμπολίτες που επισκέπτονται καθημερινά τα δεκάδες μπαρ-καφέ της πλατείας χάριν ψυχαγωγίας. Και μέσα σ’ αυτό το περίεργο σκηνικό, δημοσιεύονται οι απόψεις διάσημου, ιρανικής καταγωγής, καθηγητή Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος περνά τον πρώτο του χειμώνα ως κάτοικος  Αθηνών. Ο καθηγητής, λοιπόν, υποστηρίζει πως για να μεταβούν οι ελληνικές πόλεις σ’ ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας, πρέπει η φύση να επιστρέψει σ’ αυτές. Με πράσινες παρεμβάσεις σε ταράτσες, ακάλυπτους χώρους, με αστικές καλλιέργειες και τέτοια. Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά εμείς εδώ όπως όλα δείχνουν δεν μπορούμε να τακτοποιήσουμε τα ζητήματα των αυθεντικών αγροτών, πώς θα  εξυπηρετήσουμε   τα ζητήματα της αστικής ανθοφορίας και εν γένει καλλιέργειας; Είναι δύσκολη η επιστροφή στη φύση, ειδικά όταν αυτή επιβάλλεται όχι ως αυθεντικότητα αλλά σαν θέση που ζητά ν’ ακυρώσει την πραγματικότητα. Και το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν οι άνθρωποι που πράγματι ασχολούνται με τη φύση αντιμετωπίζονται ως αξιοθέατα και μόνο, από τη θέση της σούπερ ασφάλειας που παρέχει η εξουσία. Πόσο μεγάλο λάθος και αχαριστία.                                                                                                                                                                      Η.Κ. [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Όλοι αρχής γενομένης από τον Δήμο Πύργου και την Π.Ε. Ηλείας να συνδράμουν στο επωφελές έργο ενός σωματείου που από τη μια στιγμή στην άλλη και υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και  ανάπτυξης για την περιοχή       Συγέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, από τα μέλη της Αερολέσχης Πύργου, κατόπιν πρόσκλησης του προεδρείου της, για να διεξαχθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση, με απολογισμό δράσης και αρχαιρεσίες. Λόγω έλλειψης απαρτίας τα θέματα αυτά αναβλήθηκαν και ακολούθησε μία άτυπη, αλλά εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον ρέκτη και ψυχή της Αερολέσχης κ. Θεόδωρο Γιαννακούλια. Πριν από την έναρξη σε βίντεο που προβαλλόταν παρουσιάζονταν εικόνες από την δράση της Αερολέσχης και τη  συμμετοχή της σε αγώνες, πλάνα από πολλές περιοχές της Ηλείας, της Ζακύνθου, της Καλαμάτας και άλλων περιοχών και οι θεατές μέσα στην αίθουσα έβλεπαν απογειώσεις και προσγειώσεις αεροπλάνων στο διάδρομο του Αεροδρομίου Επιταλίου. Η Αερολέσχη που ιδρύθηκε το 1983 συνεχίζει μία πορεία με δυσκολίες, καθώς το αργοκίντητο καράβι της ελληνικής γραφειοκρατίας δημιουργούσε μέχρι τώρα πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα την αδράνεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε με καλές προοπτικές. Αλλά όπως μας δήλωσε χτες ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης ένα βασικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια του Αεροδρομίου προστασίας από πυρκαγιά, με διάθεση από την Πολιτεία πυροσβεστικού οχήματος στην Αερολέσχη, για χρήση 5ετούς διάρκειας, σε πρώτη φάση. Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Γιαννακούλιας ευχήθηκε αρχικά καλή και δημιουργική χρονιά στα μέλη του σωματείου, που μετά από την ενημέρωση και τους χαιρετισμούς, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπως γράψαμε στο πρώτο Ρεπορτάζ. Το 2023, είπε ο κ. Γιαννακούλας, γράφτηκαν 55 νέα μέλη. Ήταν επίσης η χρονιά που η Αερολέσχη Πύργου συμμετέχοντας στους πανελλήνιους αγώνες ήρθε 3η.  Το 2023 πέταξαν 65 μέλη με 32 συνολικά ώρες πτήσης. Από το 2017 έως και το 2023 έγιναν 206 πτήσεις με 375 συνολικά ώρες. Η Αερολέσχη, συνέχισε ο κ. Γιαννακούλιας, ενημερώνει την Π.Υ. για περιπτώσεις πυρκαγιών. Αναφέρθηκε επίσης και σε πτήσεις,που μπορούν να γίνονται και με αερόστατο. Στον οικονομικό απολογισμό ο κ. Γιαννακούλιας ενημέρωσε ότι το 2023 τα έσοδα ανήλθαν στις 24.036,00 ευρώ και τα έξοδα στις 27.542,80 ευρώ. Ζήτησε δε προς τούτο από τον παριστάμενο Δήμαρχο κ. Στάθη Καννή, την οικονομική συνδρομή του Δήμου Πύργου. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την Αερολέσχη Πύργου, από αεροπορική εταιρεία, καθώς και για δημιουργία επαγγελματικής σχολής. Ανέφερε επίσης ο κ. Γιαννακούλιας κι ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς ιδιοκτήτης αεροσκάφους από τη Γερμανία εξέφρασε την επιθυμία του, να έρθει στον τόπο μας για μόνιμη εγκατάσταση. Καταλήγοντας ο κ. Γιαννακούλιας είπε ότι ο διάδρομος του Αεροδρομιου Επιταλίου είναι μεγαλύτερος από τους διαδρόμους άλλων Αερολεσχών. Ακολούθως παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής δήλωσε ότι ο διάδρομος που υπάρχει στο Επιτάλιο μπορεί να χρησιμεύσει για την κίνηση των αεροπλάνων πολλαπλού σκοπού και ότι μπορεί να γίνει εκεί κάτι σπουδαίο!  Η Ολυμπιακή Γη της Ηλείας, να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και πρέπει να λειτουργήσει αυτό το Αεροδρόμιο και το στηρίζω αυτό με όλες μου τις δυνάμεις.  Και κατέληξε τονίζοντας ότι : –Εμείς οι αιρετοί πρέπει να σταθούμε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και να μην υποσταλεί η σημαία της διεκδίκησης! Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και το παλαιό μέλος της Αερολέσχης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος ζήτησε από τον Δήμαρχο, να καλύψει ο Δήμος Πύργου την ανάγκη μέριμνας και ελέγχου των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του Αεροδρομίου Επιταλίου. ΡΕΠΟΡΤΑΖ του δημοσιογράφου της Αυγής Πύργου Ηλείας και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ / ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΘΕΑΤΡΟ / ΚοινωνίαΈρχεται με τον πολυπόθητο ερχομό της επαναστατικής Άνοιξης… Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΓΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  2/3/2024 ΜΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  ΤΗΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗ   [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΡΓΟΥ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ / ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑΟι συμπολίτες να στελεχώσουν το σωματείο αυτό για το καλό της πόλης όπως συμβαίνει με άλλες πόλεις που έχουν εκατοντάδες μέλη! Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΡΓΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας στην ΑΥΓΗ Πύργου για το θέμα του πυροσβεστικού οχήματος στο Αεροδρόμιο Επιταλίου     Η Αερολέσχη Πύργου είναι ένα σωματείο που λειτουργεί από το 1983 και έχει στο ενεργητικό της πολλά επιτεύγματα συμμετέχοντας σε αγώνες επίδειξης και ακριβείας σε περιφερειακά και πανελλήνια πρωταθλήματα.  Έχει κάνει επίσης μεγάλο αγώνα για την αναγνώριση και βελτιστοποίηση του Αεροδρομίου Επιταλίου. Για αρκετή ώρα παρακολουθήσαμε την Παρασκευή 23 /2 το απογευματόβραδο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, την ενημέρωση που έκανε ο ρέκτης συμπολίτης και πρόεδρος της Αερολέσχης Πύργου κ. Θεόδωρος Γιαννακούλιας, οοποίος έκανε ένα άτυπο απολογισμό, αλλά λίαν κατατοπιστικό, για το πού βρίσκεται η Αερολέσχη σήμερα και ποιο θα είναι το μέλλον της!  Είχε προγραμματιστεί να γίνει η Ετήσια Γενική Συνέλευση, με απολογισμό δράσης του 2023 και διεξαγωγή αρχαιρεσιών, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Έτσι έγινε ξη άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική δε ενημέρωση επί των πεπεραγμένων. Αύριο, τι αύριο αφού είναι 6.30 το πρωί η ώρα,  επομένως σήμερα Σάββατο 24 του αλλοπρόσαλλου Φλεβάρη 2024, θα δημοσιεύσουμε το πλήρες Ρεπορτάζ. της Απολογιστικής Ενημέρωσης. Από το όλο Ρεπορτάζ θα προτάξω μόνο τη δήλωση, που έκανε στην ΑΥΓΗ Πύργου  –απαντώντας σε ερώτημά μας–  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.  Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης.  Του θέσαμε το ζήτημα της μη λειτουργίας πυροσβεστικού οχήματος, που είναι καθοριστικός παράγοντας για την νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία του Αεροδρομίου Επιταλίου.  Επιμείναμε να μας γνωστοποιηθεί ο λόγος που δεν παρέχει τη σχετική άδεια η Αντιπεριφέρεια Ηλείας.  Ο κ. Κοροβέσης είπε ότι παρά το γεγονός ότι ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από σαράντα μέρες, εντούτοις προσπαθεί να δώσει λύση σ¨ένα ζήτημα που καρκινοβατεί επί 30 χρόνια! Αυτό που θα προωθήσει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, όπως τόνισε στην Εφημερίδα μας είναι, να παραχωτηθεί για χρήση μιας 5ετίας το Πυροσβεστικό Όχημα στη διάθεση της Αερολέσχης Πύργου, για το Αεροδρόμιο του Επιταλίου. Μετά το τέλος της ενημέρωσης έλαβε χώρα η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αερολέσχης, την οποία ευλόγησε και έκοψε μετά άλλων προεξάρχοντος του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή, ο αιδεσιμότατος ιερέας π. Ιωάννης Καραγιάννης, δυναμικό στέλεχος στη Διοίκηση της Αερολέσχης. Όλοι ετχήθηκαν η Αερολέσχη, που εντός ολίγου θα έρθει στις τάξεις της αεροπλάνο ιδιώτη από τη Γερμανία, που θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Αεροδρόμιο Επιταλίου, να αποκτήσει πολλά μέλη! Αυτό εξαρτάται από τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες και όπως άλλες πόλεις έχουν εκατοντάδες μέλη, το ίδιο να συμβεί και για την ιστορική πόλη του Πύργου. Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα πασχίζει τόσο ο ικανός και άξιος πρόεδρος της Αερολέσχης κ. Θεόδωρος Γιαννακούλιας, όσο και τα άλλα μέλη της Διοίκησης, φωτογραφία των οποίων θα δημοσιεύσουμε μαζί με το κύριο Ρεπορτάζ, σήμερα Σάββατο 24 Φεβρουαρίου. Το φλουρί έτυχε στον κ. Χρήστο Αξή και αντιπροσψπεύει μία δωρεάν πτήση με το αεροπλάνο της Αερολέσχης διάρκειας μίας ώρας. Εκτός από τον Δήμαρχο Πύργου, μελών και φίλων της Αερολέσχης, παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος, από τα παλαιά μέλη της Αερολέσχης, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο κ. Αθανάσιος Τσαμπρινός, εντεταλμένος σύμβουλος το Δήμου Πύργου ψηφιακής διακυβέρνησης και νέες τεχνολογίες κ.ά. Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της Αυγής Πύργου Ηλείας και διαχειριστή της Ιστοσελίδας avgipyrgou.gr Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝΑπό την Αγροτιά στην Εργατιά και από κει η έφοδος στον Ουρανό! Θα τιμωρηθούν όχι από την ανύπαρκτη Δικαιοσύνη αλλά από τον υπαρκτό Λαό οι μεγάλοι ένοχοι της τραγωδίας των Τεμπών!   [...]
24 Φεβρουαρίου, 2024ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / ΗΛΕΙΑ / ΚοινωνίαΗ παρουσίαση στην Αθήνα την Τετάρτη 28/2/2024 του εξόχως ενδιαφέροντος βιβλίου της Πυργιωτοπούλας Άννας Καραμάνου με θέμα τα 200 χρόνια δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους και των αγώνων των γυναικών     [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ / ΓΟΡΤΥΝΙΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ / Ηλεία / Κοινωνία / ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΗΛΕΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΩΝ Επανεκλογή Προέδρου κ. Επαμεινώνδα Μπαρτζάκου     Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και Ε.Ε, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνδέσμου (πρώην Γ’ ΚΑΠΗ), ο Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε΄. Η σύνθεση του νέου Συμβουλίου έχει ως εξής: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπαρτζάκος Επαμεινώνδας, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκουτέρης Θεόδωρος, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Λουκοπούλου Φωτεινή, ΤΑΜΙΕΣ: Τσάκαλης Δημήτριος και Καψαλιάρη Πανωραία, ΔΗΜΟΣ. ΣΧΕΣΕΙΣ: Πετρόγιαννη Αγγελική  – Σταθοπούλου Ελένη – Στότη Ευανθία, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ: Σιούταλος Χαράλαμπος, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ: Μουργελά Γεωργία, ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Λιακοπούλου Θεώνη. ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αντωνόπουλος Γεώργιος, Μουργελά Βασιλική, Πιρπυρής Ανδρέας. [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ / ΥγείαΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ-ΣΚΕΨΕΙΣ Γράφει ο κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, πρώην πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας     Διαβάσαμε για την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας σχετικά  με την κατάσταση στο Νοσοκομείου του Πύργου. Οπωσδήποτε αξιέπαινη πρωτοβουλία. Αλλά πάντα υπάρχει το αλλά. Όταν εδώ και πολλά χρόνια η κατεύθυνση της μνημονιακής πολιτικής είναι η περικοπή των Δημοσίων δαπανών και η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, συσκέψεις χωρίς την ουσιαστική κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα καταντούν γραφικές. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί κάτι τέτοιο από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας. Είναι θέμα των πολιτικών μας οι οποίοι δυστυχώς πρωτοβουλίες κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα παίρνουν μόνο όταν είναι να αλιεύσουν ψηφαλάκια και να απαγγείλουν τα βαρύγδουπα ΘΑ και θΑ. Τώρα απαξιούν και να συμμετάσχουν ακόμη και σε συσκέψεις και στέλνουν αντιπροσώπους να απαγγείλλουν το ποίημα. Με αυτήν την λογική τι να σου κάνουν οι φορείς …. Πάντα είναι πρόθυμοι να κάνουν προτάσεις που βέβαια κανείς εκ των αρμοδίων δεν λαμβάνει υπόψη. Ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν, και από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας  δεν κατάφεραν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό από την στιγμή που δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν την απαρχή μιας Πανηλειακός κινητοποίησης. Φαίνεται ότι κάποιοι εδώ στην Ηλεία είναι ήσυχοι γιατί στην περιοχή τους κάποιο κτίριο έχει ταμπέλα που γράφει Νοσοκομείο και νομίζουν ότι έχουν όντως Νοσοκομείο και δεν χρειάζεται να κάνουν το παραμικρό. Κάποιοι άλλοι περιμένουν το σύνθημα από τους πολίτικους τους προϊστάμενους να αναδείξουν το πρόβλημα όταν και αν και όσο οι πολιτικές σκοπιμότητες το επιτρέπουν … Με αυτόν την μέθοδο το πρόβλημα διατηρείται και εντείνεται ΧΡΟΝΙΑ τώρα. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα του Νοσοκομείου του Πύργου δεν είναι ξεκομμένο με το πρόβλημα που έχει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και το Νοσοκομείο των Κρεστένων . Κανείς βέβαια δεν υποψιάζεται ότι είναι τουλάχιστον ντροπή να χρησιμοποιούμε τον όρο «Νοσοκομείο» για την Κρέστενα και την Αμαλιάδα. Από την στιγμή που οι λέξεις έχουν χάσει την σημασία τους και υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες καλό είναι να αρχίσουμε από τα βασικά. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν. «Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις». Ας  βγει λοιπόν κάποιος αρμόδιος να μας εξηγήσει θαρρετά πώς ορίζονται οι διάφορες δομές Υγείας. Το Περιφερειακό ιατρείο, το Κέντρο Υγείας, το Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου και το Νοσοκομείο. Μετα από αυτό ας μετρήσουμε πόσα Νοσοκομεία έχει η περιοχή μας. Αν θα είμαστε και τότε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα αυτού του μετρήματος δεν θα μας φταίει κανένας. Όλοι μας κρινόμαστε για ό,τι κάνουμε και για ό,τι δεν κάνουμε… Και θα το ξαναπούμε. Κάποιες στιγμές η Πάτρα είναι πολύ πολύ μακριά. [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣκίτσαΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΑΓΡΕ   [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΩΔΕΙΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ  ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ     Αγαπητά  μας  μέλη , γονείς και σπουδαστές, Το Ελληνικό Ωδείο Πύργου-Μουσικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΥΣ» 1932, συνεχίζει με επιτυχία μία παράδοση 91 χρόνων στην ποιοτική μουσική εκπαίδευση και αφήνει το δικό του αξιοσημείωτο αποτύπωμα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Λειτουργεί ως σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η δύναμή του είστε εσείς, τα μέλη του.  Με τη δική σας στήριξη, ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον ευελπιστώντας να εξακολουθήσει να προσφέρει απρόσκοπτα στους σπουδαστές και στην τέχνη της μουσικής. Βάσει του καταστατικού λειτουργίας του, έχει οριστεί η συμμετοχή σας στις Γενικές Συνελεύσεις των μελών που  αποτελούν το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο  του Συλλόγου μας. Για το 2024, η Γενική Απολογιστική Συνέλευση των Μελών του Μουσικού Συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ-Ελληνικό Ωδείο Πύργου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου μας (δεύτερη και οριστική ημερομηνία διεξαγωγής της). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα σας αποσταλούν σε επόμενη ενημέρωση. Η παρουσία όλων μας  είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Με εκτίμηση Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσικού Συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ 1932 Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Γεωργόπουλος                               Διονύσιος Κρεκουκιώτης [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ / Υγεία  «Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Ν.  ΗΛΕΙΑΣ»         Στις 21/02/2024 διεξήχθη συνδιάσκεψη στο  Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό, πρωτίστως ιατρικό προσωπικό, του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, κυρίως δε της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου η οποία αποτελεί και τον  κορμό  του Γ.Ν. Ηλείας. Στην συνδιάσκεψη  συμμετείχαν το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου  αλλά και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας,   εκπρόσωποι της Πολιτείας όπως η Αντιπεριφερειάρχης  Δημόσιας Υγείας,  ο Δήμαρχος Πύργου,  Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι  επιστημονικών, επαγγελματικών,  συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων και πολίτες. Ως  Ιατρικός Σύλλογος ευχαριστούμε  όλους όσοι  συμμετείχαν.   Κατά την συνδιάσκεψη παρουσιάστηκαν στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν  τα προβλήματα της στελέχωσης  με ιατρικό πρωτίστως προσωπικό του Γ.Ν. Ηλείας, ζήτημα του οποίου η σοβαρότητα αναγνωρίσθηκε απ΄όλους τους συμμετέχοντες.  Ακολούθως αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις, κάποιες εκ των οποίων υπάρχουν ήδη  στον δημόσιο διάλογο από καιρό έχοντας γίνει αποδεκτές, ενώ κατατέθηκαν συμπληρωματικά και νέες ενδιαφέρουσες.   Γενικώς έγινε αποδεκτή από την συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων η θέση ότι απαιτείται  η θέσπιση κινήτρων ώστε να  στελεχωθεί το Νοσοκομείο, όχι μόνο οικονομικών-επαγγελματικών  κινήτρων  αλλά και συνθηκών εργασίας όπως και επιστημονικών- εκπαιδευτικών κινήτρων, με οποιοδήποτε τρόπο, κυρίως εστιάζοντας σε τοπικό επίπεδο βεβαίως, ιδανικά ωστόσο και  με την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. πανελλαδικά,  καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής μας συνιστά αρμό ενός συστήματος υγείας το οποίο γενικότερα πάσχει. Αναγνωρίσθηκε επίσης η ανάγκη για ανασυγκρότηση του υγειονομικού χάρτη  της Ηλείας, ζήτημα για το οποίο υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος έχει από διετίας καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση.   Προς την κατεύθυνση αυτών  των  διεκδικήσεων  οπωσδήποτε αποκτά αξία η συνέργεια  μεταξύ των  διαφόρων φορέων (τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών, επαγγελματικών και λοιπών φορέων) και ο Ιατρικός Σύλλογος προτίθεται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί  με όλες του τις δυνάμεις, επιδιώκοντας κάθε δυνατή  συνεργασία  ώστε να κατανοήσει  η Πολιτεία  ότι απαιτούνται πλέον άλλης τάξεως δραστικά μέτρα για να έχει η περιοχή μας την δημόσια υγεία που της αξίζει.   Για το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου  Ηλείας   Ο  Πρόεδρος                                                               Ο Γενικός  Γραμματέας Χρήστος Γιαννικούλης                                                   Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ / Υγεία  Για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας στην Ηλεία ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΉΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ         Η Νέα Αριστερά Ηλείας ήταν παρούσα στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου για την κατάσταση στο νοσοκομείο του Πύργου. Στην παρέμβασή τους τα στελέχη της Νέας Αριστεράς επεσήμαναν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η Ν.Δ. με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, τη δημόσια υγεία σε όλη τη χώρα και βέβαια και στην Ηλεία. Παρόλο που σήμερα δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί των μνημονίων, οι δημόσιες δομές υγείας έχουν περιέλθει σε δραματικό αδιέξοδο. Η υποστελέχωση και η εξουθένωση του προσωπικού, με «μετακινήσεις», ομηρία και «εντέλλεσθε», με επισφάλεια και αλλότριες συνθήκες εργασίας, καθώς και η υποχρηματοδότηση, έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις. Παρακολουθούμε τα έσοδα από την υπερφορολόγηση των πολιτών να παρουσιάζουν κάθε μήνα μεγάλα υπερ-πλεονάσματα, αλλά αποτελεί κυβερνητική επιλογή αυτοί οι πόροι να μην κατευθύνονται για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, καθώς η ΝΔ έχει άλλες προτεραιότητες. Αντίθετα, επιβάλλονται συνέχεια μέτρα που επιβαρύνουν κι άλλο τους πολίτες, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα, η επιβολή νέου χαρατσιού στα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Η κατάσταση είναι οριακή. Επιβάλλεται η ενωμένη κινητοποίηση του κόσμου της Ηλείας, σε συνεννόηση με άλλες περιοχές της χώρας, που επίσης αντιμετωπίζουν την ίδια απαξίωση. Είναι ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας στην Αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι της Ηλείας οφείλουν να μπουν μπροστά σ’ αυτή τη διεκδίκηση. Να μην αφήσουμε να περάσει άλλο ένα έγκλημα από την κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος της Ηλείας, όπως έγινε με την κατάργηση των πανεπιστημιακών σχολών. Το δικαίωμα στην Υγεία είναι καθολικό και κοινωνικό και μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίζεται. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του!                                                                                                                                                  Νέα Αριστερά Ηλείας [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  Έτοιμη το καλοκαίρι του 2025 η μελέτη για το Φράγμα Πηνειού δηλώνει στη Βουλευτή κ. Αυγερινοπούλου ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας     Σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του Φράγματος Πηνειού, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Υποδομών, κ. Σταϊκούρας, στη βουλευτή Ηλείας και πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία είχε καταθέσει σχετική ερώτηση. Όπως αναφέρει το έγγραφο της απάντησης, τον περασμένο Δεκέμβριο ο φάκελος του διαγωνισμού διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο νομιμότητας της σύμβασης, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τέτοιου ύψους δαπάνες στις συμβάσεις. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της σύμβασης μελέτης, η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου, δηλαδή για τον καθαρό χρόνο εκπόνησης της μελέτης, ορίζεται σε δεκαέξι (16) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι στα μέσα του καλοκαιριού του 2025 η μελέτη θα είναι ολοκληρωμένη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Μετά την έγκριση των απαιτούμενων μελετών  και την πλήρη ωρίμανση, η οποία θα καθορίσει το συνολικό κόστος και το χρονοδιάγραμμα του έργου, το υπουργείο Υποδομών θα μεριμνήσει για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών στο Φράγμα του Πηνειού. Η Διονυσία Αυγερινοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση έβαλε το έργο σε προτεραιότητα, χαρακτηρίζοντάς το εθνικού επιπέδου και δεσμεύοντας πόρους για τη μελετητική του ωρίμανση. Παράλληλα, σημείωσε πως η δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του φράγματος θα έχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και στο περιβάλλον,  καθώς θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των Ηλείων αγροτών και θα συμβάλει στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. [...]
23 Φεβρουαρίου, 2024ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / Υγεία  Διονύσης Καλαματιανός: «Τα νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση αδιαφορεί»     «Η κυβέρνηση είχε τις δυνατότητες να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Μπορούσε να ακολουθήσει τις πρακτικές πολλών χωρών της Ευρώπης, όπου με αφορμή την πανδημία ενδυνάμωσαν το εθνικό σύστημα υγείας τους. Δυστυχώς στη χώρα μας, αυτό δεν έγινε», τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ηλείος Βουλευτής, «φτάσαμε, σήμερα, να μιλάει ο Υπουργός Υγείας -ο οποίος και το 2013 σε αντίστοιχες ενέργειες ιδιωτικοποίησης προχώρησε- για έγκαιρη διενέργεια χειρουργείων, μόνο για όσους έχουν χρήματα να πληρώσουν. Οι άλλοι που δεν έχουν, θα περιμένουν χρόνια, αν προλάβουν! Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ είναι τεράστια: σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα κλείνουν κλινικές και χειρουργεία. Προφανώς, οι κυβερνώντες με τις πολιτικές τους επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν τη δημόσια υγεία σε βάρος όλων μας.» Εστιάζοντας στην κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία, ανέφερε πως οι νοσηλευτικές μονάδες της έχουν σοβαρότατη έλλειψη γιατρών. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως έχουν αποχωρήσει από τα νοσοκομεία της Ηλείας πάνω από 40 γιατροί και δεν έχει έρθει κανένας. Αυτή στιγμή, ένας ολόκληρος νομός 160.000 κατοίκων εξυπηρετείται από έναν μόνιμο παθολόγο, ενώ δίνονται καθημερινές εντολές να έρχονται γιατροί από νοσοκομεία άλλων γειτονικών νομών, ώστε να βγουν οι εφημερίες. Προφανώς με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική δημόσια υγεία για τις Ηλείες και τους Ηλείους. Εδώ και 4,5 χρόνια, με πλήθος κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και παρεμβάσεων αναδεικνύουμε την υποστελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας. Παράλληλα, προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες, όμως, δεν γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρω πως καταθέσαμε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να βρεθεί έστω και προσωρινή βιώσιμη λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης. Με πρόταση νόμου ζητήσαμε τον χαρακτηρισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και το σύνολο των δημοσίων δομών υγείας της Ηλείας σε Άγονη και Προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας. Ζητήσαμε να δοθούν κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνήθηκε. Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια. Η αξιοπρεπής και ποιοτική δημόσια υγεία είναι δικαίωμα και θα πρέπει ισότιμα όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτή.» [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠένθηΣτο γενέθλιο τόπο του αναπαύεται ο εξαίρετος επιστήμονας και συμπολίτης Χαράλαμπος Τάγαρης Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΥΡΓΟΥ     Ένας εξαίρετος άνθρωπος και επιστήμονας, ο σ. Παιδίατρος Χαράλαμπος Τάγαρης, οδεύει στην αιωνιότητα!  Έχαιρε της γενικής εκτίμησης της κοινωνίας, για το ήθος και τον χαρακτήρα του, αλλά και την επιστημονική του γνώση και κατάρτιση, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ο αείμνηστος συμπολίτης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα προβλήματα υγείας με την υγεία του. Για πολλά χρόνια διατηρούσε στην πόλη του Πύργου το ιατρείο του και προσέφερε πολλές υπηρεσίες μέχρι τη συνταξκιοδότησή του, αλλά και μέσα από το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου. Στην προσωπική του ζωή είχε παντρευτεί με την κ. Θεοδώρα Κοτσώνη, με την οποία απέκτησε δύο εκλεκτά παιδιά, τον Γεώργιο και τον Ευγένιο. Πήρε επίσης τη μεγάλη χαρά να αποκτήσει και μία εγγονή, την Μαρία, που υπεραγαπούσε. Η εξόδιος ακολουθία έλαβε χώρα χθες Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στις 3 το μεσημέρι, από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, όπου προέστη ο Ιεράρχης της Ηλείας Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος, συνεπικουρούμενος από πλειάδα ιερέων.  Στη συνέχεια μιλώντας έπλεξε το εγκώμιο του μεταστάντος εξάροντας την προσωπικότητα αυτού, ως ανθρώπου και ως επιστήμονος. Επικήδειο εξεφώνησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, ο οποίος σκιαγράφησε όλη την επιστημονική πορεία του Χαράλαμπου Τάγαρη, με τις σπουδές που πραγματοποίησε και στη Γερμανία, όπου εκεί εργάστηκε για μια 10ετία και στη συνέχεια προσέφερε υπηρεσίες στον τόπο του και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Πύργου και αργότερα στο δικό του ιατρείο που λειτούργησε έως και τη συνταξιοδότησή του. Ο κ. Γιαννικούλης τόνισε πως ο αείμνηστος συμπολίτης μας ήταν από τους καλύτερους Παιδίατρους και ότι συνολικά άσκησε το λειτούργημά του για 43 συναπτά έτη! Τόνισε επίσης ότι παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, ο Χαράλαμπος Τάγαρης παρουσίασε και κοινωνική δραστηριότητα. Πολύς κόσμος προσήλθε για το ύστατο χαίρε κι επίσης παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο πρώην Βουλευτής Ηλείας κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο πρώην Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο Αντισήμαρχος Πύργου κ. Νίκος Θεοδώρου, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Νίκος Κοτσώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Γιάννης Βαρελάς. Επίσης παρέστησαν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου κ. Σπύρος Πολίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος, ο πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπάιδευσης Ηλείας κ. Χαρίλαος Σομπότης, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, η πρώην Γραμματέας του Λ.Ε.Π. κ. Καίτη Ντοά κ.ά. Η ταφή έγινε στον γενέθλιο τόπο, στο Κοιμητήριο Κακοβάτου. Η Εφημερίδα Αυγή Πύργου Ηλείας απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπητού σε όλους Χαράλαμπου Τάγαρη. Η μνήμη του αιώνια. Δημοσιογράφος  ΑΝΚ [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024Ανακοινώσεις / ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΑΣ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία  ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ                                                                                                          Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2024   Δήλωση σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω κινητοποιήσεων       Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου: «Σήμερα, 22 Φεβρουαρίου βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη πορείες –συγκεντρώσεις επαγγελματιών της μελισσοκομίας και του κλάδου Υγείας, οι οποίες κατά περίπτωση κινήθηκαν μέσω της Λεωφόρου Αθηνών προς το Σύνταγμα και από την Πλατεία Μαβίλη, ομοίως, με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης.  Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ληφθεί μέτρα αποσυμφόρησης της κίνησης πραγματοποιώντας εκτροπές και διακοπές κυκλοφορίας, όπου ήταν απαραίτητες, κατά το μήκος των ανωτέρω διαδρομών.  Ειδικότερα, οι μελισσοκόμοι έχουν αφιχθεί στο Σύνταγμα οπότε εφαρμόζονται μέτρα Τροχαίας και βρίσκονται στη λεωφορειολωρίδα στη Λεωφόρο Αμαλίας, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας πορεύονται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας και ως εκ τούτου η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται κανονικά στο οδικό δίκτυο.  Τα μέτρα τροχαίας αναμένεται να λάβουν πλήρη έκταση στις 12:00 το μεσημέρι, που έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.  Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Πανεπιστημίου, στην οδό Σταδίου και στις οδούς πέριξ της Πλατείας Συντάγματος και στις υπόλοιπες οδούς όπου θα κινηθούν οι διαδηλωτές.  Διακοπές κυκλοφορίας θα υπάρξουν στη Λεωφόρο Αμαλίας, καθώς και στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη.  Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.   Θα παρέχουμε συνεχή πληροφόρηση για περαιτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».  [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑΌλη η κοινωνία της Ελλάδας πρέπει να ξεσηκωθεί… Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ     Το Κίνημα Χριστιανική Δημοκρατία, με αφορμή την επιχειρούμενη ψήφιση νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας είναι αντίθετο από θέση αρχής στην ίδρυση κάθε μορφής ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας καλύπτεται πλήρως από το τωρινό καθεστώς, παρά τα όποια επιμέρους προβλήματα, τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια κυβέρνηση μια κυβέρνηση που νοιάζεται για το κοινωνικό κράτος, αλλά όχι η σημερινή, η οποία ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της και της πλήρους συμμόρφωσής της στις προτεραιότητες της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας, απεργάζεται την σταδιακή αποδόμησή του. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται απλώς ζήτημα πολιτικής διαφωνίας μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή, αφού το άρθρο 16 του Συντάγματος ρητά απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αυτό είναι σαφές από την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι λίγους μήνες πριν: « Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται στην Ελλάδα αποκλειστικώς από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενα, απαγορεύεται δε απολύτως η σύσταση σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από ιδιώτες, ασχέτως του προορισμού ή του χαρακτήρα των σχολών αυτών (Σ.τ.Ε. 1318/2009, 547/2008 επταμ. κ.ά.)”.(Απόφαση 922/2023, που εμμένει στην παλαιότερη πάγια νομολογία του Δικαστηρίου). Την άποψη αυτή συμμερίζονται σε ανοιχτή επιστολή τους και οι συνταγματολόγοι Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής ΔΠΘ, Γιάννης Δρόσος, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ακρίτας Καϊδατζής, Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής ΑΠΘ. Τη συνυπογράφουν διότι από κοινού έχουν ως προτεραιότητα την προάσπιση του Συντάγματος. Και παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας ορισμένοι από αυτούς τάσσονται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων: «Η τοποθέτησή μας απέναντι στην ως άνω αντίθετη προς το Σύνταγμα ερμηνεία δεν οφείλεται σε πολιτική αντίθεσή μας ως προς τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, επί της οποίας καθένας από εμάς διατηρεί τη προσωπική του άποψη υπέρ ή κατά, αλλά στην υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την τήρηση του Συντάγματος.» Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση της σπουδάζουσας νεολαίας και ζητάμε την άμεση απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου χωρίς συνταγματική αναθεώρηση θα αποτελέσει πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή. Αθήνα 19 Φεβρουαρίου 2024. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ    [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ / ΗΛΕΙΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ / ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΚοινωνίαΑΡΧΙΖΕΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ — Η ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ     «Θεέ μου τι σου κάναμε;»   H Θεατρική Ομάδα των Εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας (ΚΚΠΔΗ), παρουσιάζει φέτος το έργο «Θεέ μου τι σου κάναμε;». Πρόκειται για την ομώνυμη κινηματογραφική κωμωδία του Φιλίπ ντε Σοβερόν, σε θεατρική μεταφορά και διασκευή του Λάκη Λαζόπουλου. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Αλέξανδρου Μπουσδούκου, ενός επιτυχημένου Σκηνοθέτη, σε αρμονική συνεργασία με μία εξαιρετική θεατρική ομάδα! Στην παράσταση, με όχημα την κωμωδία και την σάτιρα παρουσιάζεται μια κατάσταση της σύγχρονης  πραγματικότητας. Με έξυπνο τρόπο και πολύ εύστοχα το έργο στέκεται ενάντια στην ξενοφοβία και στον  –όποιου είδους–  κοινωνικό αποκλεισμό, και υπενθυμίζει ότι το σήμερα συνεχώς μεταβάλλεται και ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο όμορφο αύριο,  αρκεί να σεβαστούμε τους ανθρώπους γύρω μας.   Παραστάσεις: από Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου έως και Κυριακή 3 Μαρτίου, εκτός Τρίτης 27 Φεβρουαρίου 2024. Ώρα έναρξης παραστάσεων: 8.45 μ.μ. Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας (Δημοτικό Θέατρο). Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 6942845028 & 6947892508.   Υπόθεση τοτ έργου   Ένα ζευγάρι συντηρητικών «καραμανλικών» μεσοαστών από τη Χαλκίδα, προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι οι τρεις από τις τέσσερις κόρες του παντρεύτηκαν γαμπρούς εντελώς «διαφορετικούς» από τις προσδοκίες τους και από τα πρότυπα που τις έχουν μεγαλώσει.. Εναποθέτουν λοιπόν τις ελπίδες τους στην τέταρτη κόρη για ένα παραδοσιακό ορθόδοξο γάμο. Θα ακουστούν οι προσευχές τους; Η συνέχεια επί σκηνής.   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ   Παίζουν με σειρά εμφάνισης Απόστολος; Αλέξανδρος Μπουσδούκος Μαρί: Βιβή Χριστοπούλου Άννα: Γιώτα Τσεριώνη Έλενα: Αλεξάνδρα Ψαρρή Τζοάνα: Γιετμίρα Αμαλία Γιάντσαϊ Ελμίνα:  Αγγελική Κανελλοπούλου Νταμιάν; Τάσος Φραγκιάς Σιάο: Ιβάν Ιβάνοβ Ρασίντ: Γιάννης Τσοκάκης Κωνσταντίνος: Γεράσιμος Λάβδας Μπαμπάς Κοφί: Μάκης Τσεκούρας Μαμά Κοφί: Πίτσα Δημοπούλου Νατάσα: Ζωή Μποβολέτη Ψυχολόγος: Χαρά Θεοφιλοπούλου 8888888888888888888888888888888 Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μπουσδούκος Βοηθοί Σκηνοθέτη – Συντονισμός: Μάκης Τσεκούρας, Ελένη Βασιλικοπούλου, Αγγελική Ντίκου Σκηνικά: Αλέξανδρος Μπουσδούκος, Μάκης Τσεκούρας, Γιάννα Ανδρουτσοπούλου Κοστούμια: Αγγελική Ντίκου, Γιώτα Τσεριώνη, Πίτσα Δημοπούλου Εκτέλεση Σκηνικού: Άγγελος Ψημμένος, Μάκης Τσεκούρας, Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Δημήτρης Γούβης, Θεόδωρος Σταυρίδης, Γεράσιμος Λάβδας, Γιάννης Τσοκάκης Κονσόλα-Φώτα-Ήχος: Άγγελος Ψημμένος, Γιάννης Θεοφιλόπουλος Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπουσδούκος Ραδιοφωνικό Σποτ: Μάλλιαρης Γιώργος “mg studio” Φωτογραφία – Βίντεο:  Μπάμπης Νίττας “An Other View Photography” Βίντεο σποτ: Τάσος Φραγκιάς Αφίσα – Πρόγραμμα: Τάσος Φραγκιάς, Βίκυ Σταμπόλη, Αλεξάνδρα Ψαρρή Μακιγιάζ: Βιβή Χριστοπούλου, Αγγελική Ντίκου, Ελένη Βασιλικοπούλου Φροντιστήριο Σκηνής: Σία Βασιλικοπούλου, Γιετμίρα Αμαλία Γιάντσαϊ, Ελένη Βασιλικοπούλου, Χαρά Θεοφιλοπούλου Γενικό Φροντιστήριο: Βάσω Δεδότση, Θεόδωρος Σταυρίδης, Χαράλαμπος Παπανδρινόπουλος, Δημήτρης Γούβης, Μαίρη Ζεάκη, Φεβρωνία Θεοφιλοπούλου 8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Ευχαριστούμε: Το Δήμο Ήλιδας. Τον Λάκη Λαζόπουλο για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της παράστασης. Τους Κατερίνα Κωσταράκου, Νίκο Συμεωνάκη και Μάκη Παπαδημητρίου. Τον Χρήστο Λάμπρου. Τη Μαρία Αργυροπούλου για τη βοήθειά της στον Πολυχώρο Πολιτισμού.   Τα ρούχα της Βιβής Χριστοπούλου (Μαρί) είναι ευγενική προσφορά του καταστήματος Georgia Woman’s Store στα Λεχαινά. 88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888 Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ Πύργου Ήλιδα 91,1 ΙΟΝΙΑΝ TV ΟΡΤ TV Web Radio ΙΟΝΙΟΝ fm Venus 105.1 fm Aquarius 105.5 fm VOX 103.3 fm ΑΥΓΗ Πύργου MANTATO.EU [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ / Ηλεία / Κοινωνία / ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ / ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΠΥΡΓΟΥΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΠΥΡΓΟΥ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ     Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, η εκδήλωση  κοπής πίτας των Προσκόπων  του Πύργου στην κατάμεστη αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας. Η βραδιά ξεκίνησε με Προσευχή και χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Ιεράρχη της Ηλείας, αιδ. π. Ιωάννη Διαμαντόπουλο, ο οποίος με θερμά λόγια ευχήθηκε η νέα χρονιά να έχει ακόμα πιο πλούσιες δράσεις για το Σύστημα των Προσκόπων του Πύργου. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Εξυπηρέτησης  του Πολίτη και ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Θεοδ. Βασιλόπουλου,  ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους Προσκόπους και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής θυμήθηκε τα δικά του παιδικά και εφηβικά χρόνια στους Προσκόπους και επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει πάντα να συμπαρίσταται στο έργο των  Προσκόπων. Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Κώστας Τριανταφυλλόπουλος υπενθυμίζοντας τη στενή συνεργασία των παλαιών και των εν ενεργεία Προσκόπων και ότι σε δύο χρόνια θα εορτάσουμε τα 100 χρόνια του Προσκοπισμού στον Πύργο και το Νομό. Στη συνέχεια ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Γιώργος Καραμάνης έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του Συστήματος με έμφαση στις δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, ενώ με οπτικοακουστικά μέσα παρουσιάστηκαν οι δράσεις των τμημάτων. Εντυπωσίασε η ποικιλία των αθλητικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων από όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και οι μονοήμερες και πολυήμερες δράσεις στη φύση. Εκτός από τους προαναφερθέντες στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πύργου Δημήτρης Τζουανόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης Λιακόπουλος (εντεταλμένος για θέματα εθελοντισμού και Νεολαίας) και Αν. Γαλανόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, εκπρόσωποι των Βουλευτών Διον. Αυγερινοπούλου και Μιχ. Κατρίνη, οι οποίοι μετέφεραν μηνύματα των βουλευτών, ο πρώην Τοπικός Έφορος Προσκόπων Πύργου Ευθ. Κολοκοτρώνης, Παλαιοί Πρόσκοποι, φίλοι του Προσκοπισμού και γονείς των παιδιών. Φυσικά το παρόν έδωσαν και τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι και οι Ανιχνευτές του Συστήματος που έδωσαν τον δικό τους τόνο στην εκδήλωση τραγουδώντας Προσκοπικά Τραγούδια. [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΓΥΜΝΑΣΙΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / Μουσική  2ο Γυμνάσιο Πύργου: Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης     Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 μαθητές της Γ’ τάξης παρακολούθησαν διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μαζί με περίπου 6500 μαθητές/τριες από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Συμφωνία του αποχαιρετισμού του Haydn: όταν γεννήθηκε η συμφωνική μουσική» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον συνθέτη Joseph Haydn, αποκαλούμενο και πατέρα της συμφωνικής μουσικής, μέσα από την περίφημη Συμφωνία αρ. 45 («Του αποχαιρετισμού»). Ο Haydn δημιούργησε τις βάσεις για την πορεία της κλασικής μουσικής, εντάσσοντας στη δημιουργία του τις ιδέες του διαφωτισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν και εντυπωσιάστηκαν από την υπέροχη εμπειρία και την επαφή τους με την κλασική μουσική. Ο παρουσιαστής του προγράμματος έκανε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις με στόχο την καλύτερη κατανόηση του πνεύματος της κλασικής μουσικής από τα παιδιά. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αρ. 45, εκτός από ένα μουσικό αριστούργημα, αποτελεί ίσως και τον πρώτο ιστορικά τρόπο διεκδίκησης εργασιακών συνθηκών στον χώρο της μουσικής, ενδεικτικό των εννοιών του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας που πλάθονταν ήδη στο διανοητικό περιβάλλον της εποχής. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν η Υποδιευθύντρια κ. Κωστούλα Σακκά-Κυρίτση, μουσικός. [...]
22 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Ιατρικά Θέματα / Κοινωνία / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ / ΥγείαΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΤΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2 ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΣΘΕΝΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ – ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ     Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε η Διοίκηση και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, με την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης, την Τετάρτη 21 /2/ 2024, για την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα υγείας της Ηλείας και συγκεκριμένα οι πολύ μεγάλες ελλείψεις των Νοσοκομείων, που στοιχειώνουν την ανθρωπιστική ιδέα και την έννοια του ΕΣΥ. Η έναρξη έγινε με την εισήγηση που ανέπτυξε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Χρήστος Γιαννικούλης, συνοπτική και ακριβής, με στοιχεία και αριθμούς, που κατέδειξαν τις πολύ μεγάλες ελλείψεις κυρίως για τα Νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας {Εκτενέστερο Ρεπορτάζ θα δημοσιεύσουμε σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου} 888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888   Στάθης  Καννής : Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί     Στην σημαντικότητα της παροχής οικονομικών κινήτρων για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας  αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πύργου κ Στάθης Καννής κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην σύσκεψη των φορέων που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας. «Ας μη γελιόμαστε. Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί στον Πύργο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καννής αποδίδοντας τα εύσημα στο υπάρχον προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρουν προς τους πολίτες του νομού. Παράλληλα κατέθεσε ως πρόταση και την αναγκαιότητα του συντονισμού των ενεργειών όλων των φορέων  με κύριο στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν ως απώτερο σκοπό τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας. Μάλιστα  έθεσε και το ζήτημα της εξέτασης της δυνατότητας της παροχής από το Δήμο στέγασης και σίτισης για τους γιατρούς της μεγαλύτερης νοσηλευτικής μονάδας της Ηλείας, στο πλαίσιο των κινήτρων για  την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. [...]
21 Φεβρουαρίου, 2024ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ / ΣΩΜΑΤΕΙΑ / ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ <<ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ>> Η πρώτη συνάντηση του  νέου Δ.Σ. του ιστορικού σωματείου της πόλης  που έγινε στο Επαρχείο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ : <<ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ>>     Η πρώτη συνάντηση του νέου Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων», μετά την εκλογική διαδικασία, έγινε το βράδυ της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου 2024, στο χώρο του Επαρχείου. Αναφορικά με τη συνάντηση του νέου προεδρείου του ιστορικού σωματείου της πόλης, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος ανέφερε τα εξής: «Η πρώτη συνάντηση έγινε σε πολύ καλή ατμόσφαιρα και με πολλά στοιχεία προκειμένου  να πάμε μπροστά τη Φιλαρμονική μας. Ξεκινάμε μια καινούργια αρχή ώστε να φανεί περισσότερο η Φιλαρμονική Πύργου με προγράμματα τα οποία  περιλαμβάνουν και  δύο εκδηλώσεις στο εξωτερικό, για  να μπορέσουμε να δείξουμε την αξία και τη δουλειά που γίνεται μέσα στη Φιλαρμονική». ***  Το νέο προεδρείο της Φιλαρμονικής Πύργου απαρτίζεται από τους Αθαν. Δασκόπουλο (πρόεδρος), Αλέξη  Καράμπελα (αντιπρόεδρος), Κώστα Αντωνόπουλο  (γεν. γραμματέας), Γιώργο Κουρκούτα (ειδικός γραμματέας), Αντ. Δάββο (έφορος), Παν. Καρλαύτη (ταμίας), Γιώργο Σαραντόπουλο (δημόσιες σχέσεις). [...]
21 Φεβρουαρίου, 2024Άρθρα / ΗΛΕΙΑ / Κοινωνία / ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ  Κράτος δικαίου Του Γεωργίου Θ. Ντοά Δικηγόρου     Το κράτος δικαίου είναι στον πυρήνα του συντάγματος, προστατεύοντας τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προ ημερών, με ψήφισμά του καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση σωρεία παραβιάσεων στη λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, τους εκβιασμούς και εκφοβισμούς δικαστών, κατά το στάδιο των ερευνών. Καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση την ευθύνη για τις πολύνεκρες τραγωδίες των Τεμπών και της Πύλου, την ολιγωρία και την αδιαφάνεια της έρευνας, έως της συγκάλυψης των εγκλημάτων. Καταμαρτυρεί στην κυβέρνηση την ευθύνη για την παράδοση του γραπτού και του ηλεκτρονικού τύπου στα χέρια ολιγαρχών, με αντάλλαγμα την ακατάπαυστη προπαγανδιστική προστασία της δημόσιας  εικόνας της. Έχει αποκαλυφθεί ότι οι κυβερνητικοί έχουν απεμπολήσει το χρέος τους προς τα ιδανικά της δημοκρατίας, διαχέοντας παντού τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις της ηγεμονίας τους. Όμως ήδη, τρέμουν την αγωνιστική έκρηξη των αγροτών και των φοιτητών. Τρομοκρατούνται μπροστά στο μέγα πλήθος και στο μέγα πάθος των διαδηλωτών. Εκφράζουν ακραίο, τοξικό, εξυβριστικό λόγο εναντίον των αγωνιζομένων για τα δικαιώματά τους, χαρακτηρίζοντας τους αγρότες , ως «παράσιτα και εκβιαστές της κοινωνίας» και τους φοιτητές «ληστές του μπακάλικου». Είναι βέβαιο, ότι εν όψει θα ενταθεί η κατακραυγή των πληττόμενων, κατά των κυβερνητικών, που ήδη είναι έτοιμοι να πυροδοτήσουν τις νάρκες εναντίον τους , ακόμη και κατά του δικαιώματος στην επιβίωσή τους. Είναι εξ ίσου βέβαιο, ότι ήδη γυαλίζουν την κρατική κατασταλτική πανοπλία τους, για να την χρησιμοποιήσουν όποτε κρίνουν σκόπιμο, εναντίον όποιου αμφισβητεί δημόσια,  τα έργα της ηγεμονίας τους. Οι κυβερνητικοί προς το παρόν φέρονται και άγονται, ως να είναι αιώνιοι εξουσιαστές της χώρας. Σκοπεύουν να δημιουργήσουν έναν δημόσιο χώρο όχι μόνο των απόντων πολιτών, αλλά και των απόντων ανθρώπων, ως λογικών και συναισθηματικών όντων. Αγνοούν όμως, ότι η ιστορία ορίζει πως στα ανθρώπινα, όλα, άρα και η εξουσία, είναι σχετικά, φθειρόμενα και πεπερασμένα. Αγνοούν ότι η ιστορία ορίζει πως μια πολιτεία, χωρίς δημοκρατία, μπορεί να υπάρξει μόνο σε σκοταδιστικά, τυραννικά  και  δικτατορικά  καθεστώτα. Αγνοούν ότι  η δημοκρατική πολιτεία είναι των πολιτών και όχι των δυναστών της. Αγνοούν ότι στη δημοκρατία όλα όσα εμφανίζονται ως ετυμηγορία των πολιτών, άρα και η εξουσία, αίρονται με νέα ετυμηγορία τους, αυτό θα συμβεί και στη χώρα. Αγνοούν ότι τα μελλούμενα, άρα και το τέλος της εξουσίας τους, συμβαίνουν σε ενεστώτα χρόνο και ο χρόνος αυτός πλησιάζει. Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της ολιγαρχίας στη χώρα έχει ήδη αρχίσει. [...]