Η Ηλεία υποδέχτηκε την Επιστήμη και τη Γνώση με απόλυτη επιτυχία! *** ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ *** ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ
Το Συμπόσιο θεσμός για την Ηλεία
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ
Η Ηλεία υποδέχτηκε την Επιστήμη και τη Γνώση με απόλυτη επιτυχία!
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Η Ηλεία υποδέχεται την Επιστήμη και τη Γνώση», το οποίο συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2025.
Το Συμπόσιο αποτέλεσε ένα κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για την περιοχή, ενισχύοντας τη διάχυση της γνώσης και φέρνοντας την επιστήμη πιο κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό.
Δυναμική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών
Στη διοργάνωση συμμετείχαν 14 σχολεία από όλη την Ηλεία, με περισσότερους από 550 μαθητές και 60 εκπαιδευτικούς καθώς και Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικές ομιλίες και να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις.
Η παρουσίαση πειραμάτων από μαθητές 11 σχολείων του νομού αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της διοργάνωσης, εντυπωσιάζοντας το κοινό με τη δημιουργικότητα, τη μεθοδικότητα και το επιστημονικό τους ενδιαφέρον.
Τα σχολεία που συμμετείχαν και τα πειράματα που παρουσίασαν
- 1ο Γυμνάσιο Πύργου – «Το διαθεματικό ποδήλατο σαν μηχανή βιωματικής παραγωγής ενέργειας»
- 2ο Γυμνάσιο Πύργου – «Το ανθρώπινο μάτι και η οπτική»
- 3ο Γυμνάσιο Πύργου – «Γνωστικές συγκρούσεις με συγκρουόμενες σφαίρες»
- 4ο Γυμνάσιο Πύργου – «Άσκηση μικροσκοπίας – Παρατήρηση νωπών και μόνιμων παρασκευασμάτων»
- Γυμνάσιο Καράτουλα – «Πυριτικός κήπος»
- Γυμνάσιο Βουνάργου – «Άνωση»
- Γυμνάσιο Πελοπίου – «Απομόνωση DNA»
- 1ο ΓΕΛ Πύργου – «Υπερνικώντας τη βαρύτητα»
- 4ο ΓΕΛ Πύργου – «Παρατήρηση στο οπτικό μικροσκόπιο φυτικών και ζωικών κυττάρων»
- ΓΕΛ Καράτουλα – «Το Astro Blaster ως μηχανικό ανάλογο ενός Supernova και ενός επιταχυντή δορυφόρων»
- ΓΕΛ Πελοπίου – «Κατασκευή τηλεσκοπίου με απλά μέσα – Προβολέας ολογράμματος»
Παρακολούθησαν τις εργασίες του Συμποσίου επίσης το 2ο ΓΕΛ Πύργου, το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου, το ΣΔΕ Πύργου και οι μικροί μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Πύργου
Διακεκριμένοι επιστήμονες και ομιλίες υψηλού επιπέδου
Το Συμπόσιο φιλοξένησε σημαντικούς επιστήμονες και ερευνητές από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, οι οποίοι παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν:
- Βερύκιος Βασίλειος, Αντιπρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με θέμα «Από τον Deep Blue στο ChatGPT και το DeepSeek: Η Πορεία της Τεχνητής Νοημοσύνης».
- Γρούμπος Πέτρος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, με ομιλία για «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κοινωνία: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Απειλές».
- Ιωαννίδης Γιώργος, Αφ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών«Σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα και μέθοδοι στην διδασκαλία της Φυσικής»
- Λέισος Αντώνιος, Καθηγητής Φυσικής, με θέμα «Μελετώντας Βίαια Φαινόμενα του Σύμπαντος με το δίκτυο τηλεσκοπίων μNet».
- Κωστίκας Γιάννης, Ερευνητής ΙΤΥΕ Διόφαντος, που ανέπτυξε το θέμα «Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίες της Επόμενης Δεκαετίας».
- Μουρούζης Πάνος, Φυσικός, με την ιστορική αναδρομή «Τα 100 χρόνια της Κβαντομηχανικής».
- Ράπτης Δημήτριος Μεταδιδακτορικός Eρευνητής, Ινστιτούτο Φωτονικής Καταλλονίας Βαρκελώνης«Εκτυπώσιμα Φωτοβολταϊκά Νέας Γενιάς»
- Σακκαλής Ευάγγελος, Φυσικός, Διευθυντής Ερευνών, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας ΙΤΕ«Βλέποντας & Προβλέποντας Φυσικές Επιστήμες, εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία στην υπηρεσία της Ιατρικής Ακριβείας»
Βιωματικές δράσεις και πειράματα
Η δεύτερη ημέρα του συμποσίου περιλάμβανε πειραματικές δραστηριότητες, στις οποίες μαθητές παρουσίασαν πρωτότυπα επιστημονικά projects, όπως:
- Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή,
- Οπτικά φαινόμενα και διάθλαση,
- Ρομποτική και αυτοματισμοί,
- Πειράματα χημείας με εντυπωσιακές αντιδράσεις,
- Μελέτη των ήχων και των δονήσεων.
Οι Εκπαιδευτικοί Καλογήρου Ηλίας, Ράπτης Γιώργος, Φιλιππάκης Θεόδωρος, Βερβενιώτης Γεώργιος και Γάτσιος Γιάννης παρουσίασαν εξαιρετικά πειράματα, αποδεικνύοντας πως η βιωματική μάθηση αποτελεί ισχυρό εργαλείο εκπαίδευσης.
Μουσική παρέμβαση από τη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου
Μια ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή του συμποσίου ήταν η εμφάνιση της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ. Σακκά Κυρίτση. Οι υπέροχες μελωδίες της χορωδίας προσέφεραν μια υψηλής αισθητικής μουσική εμπειρία, που ενθουσίασε το κοινό.
Ένα Συμπόσιο-θεσμός για την Ηλεία
Το 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο απέδειξε ότι η Ηλεία μπορεί να αποτελέσει κέντρο επιστημονικής αναζήτησης και καινοτομίας. Οι συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικοί, απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, ενώ οι διοργανωτές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση τέτοιων δράσεων στο μέλλον.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους ευγενικούς χορηγούς που στήριξαν τη διοργάνωση, συμβάλλοντας στην επιτυχία του συμποσίου.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2ο Επιστημονικό Συμπόσιο, με ακόμα περισσότερες καινοτόμες δράσεις, επιστημονικές ομιλίες και βιωματικές εμπειρίες!
Πύργος, 14 Φεβρουαρίου 2025