Η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε σπείρα αρχαιοκάπηλων στην Ηλεία

Ημερομηνία: 09-10-2021

Ηλεία: Αρχαιοκάπηλοι πουλούσαν κειμήλια ανεκτίμητης αξίας

***  ΠΗΓΗ :  ATHENS Voice.gr

(ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ | ΦΩΤΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)

Συνελήφθησαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκάπηλων με εντοπισμό σημαντικών ευρημάτων στην Ηλεία – Είχαν στην κατοχή τους μέχρι και ακέραιη μαρμάρινη στήλη
Δύο Έλληνες, ηλικίας 38 και 52 ετών, συνέλαβε η Αστυνομία το πρωί της Παρασκευής σε περιοχή της Ηλείας ως αρχαιοκάπηλους, ενώ αναζητεί άλλους δύο, όλοι μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην κατοχή και διάθεση προς πώληση σπουδαίων αρχαίων κινητών μνημείων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παράβαση του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

***  Οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Είχε προηγηθεί συστηματική έρευνα για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στην Ηλεία, που δραστηριοποιείτο στην κατοχή και διάθεση προς πώληση αρχαιοτήτων. Ύστερα από ανάλυση πληροφοριακών δεδομένων, εξακριβώσεις χώρων και ατόμων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων, επετεύχθη ο εντοπισμός τους και διαπιστώθηκε η εγκληματική τους δράση.

Η εν λόγω οργάνωση συγκέντρωνε παρανόμως ανασκαμμένες αρχαιότητες, από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, τις οποίες αφού αποθήκευε – απέκρυπτε, εν συνεχεία αναζητούσε αγοραστές, για να τις διακινήσει, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/greece/731631-ileia-arhaiokapiloi-poyloysan-keimilia-anektimitis-axias»


Ροή