Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή σε αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα του Φωτοβολταϊκού Πάρκου

Ημερομηνία: 19-01-2022
 

Κοινοβουλευτική Ομάδα

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σχετικά με την επικείμενη απαγόρευση αξιοποίησης από τους ντόπιους κτηνοτρόφους των βοσκοτόπων γύρω από το Φράγμα (Λίμνη) Πηνειού στην Ηλεία προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά.

 

Δικαιολογημένος είναι ο φόβος των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων του Δήμου Ήλιδας για τις συνέπειες που θα έχει στην εκτροφή των αμνοεριφίων τους και στο εισόδημά τους, η μετατροπή της παραλίμνιας περιοχής του Πηνειού, που σήμερα αξιοποιείται ως βοσκότοπος, σε φωτοβολταϊκό πάρκο.

Πρόκειται για έξι χιλιάδες στρέμματα στα οποία βόσκουν τα περίπου 8.000 πρόβατα 50-60 κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού δεν ξέρουν πώς να τα ζήσουν.

Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα δραματική αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη οι παραγωγοί αυτοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το υπέρογκο κόστος της παραγωγής και τα ψίχουλα που παίρνουν από τις γαλακτοβιομηχανίες για τον κόπο τους.

Η πολιτική της “πράσινης ενέργειας” που τάχα θα βγάλει το λαό μας από την ενεργειακή φτώχεια που βιώνει, έχει οδηγήσει ήδη πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της χώρας στην καταστροφή από τη δημιουργία των διάφορων πάρκων, αφού χάνονται χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που – εκτός των άλλων – δηλώνονται ως επιλέξιμα προκειμένου να καταβληθούν οι όποιες επιδοτήσεις.

Ο εμπαιγμός αυτός αποτυπώνεται στους λογαριασμούς του ρεύματος με το χαράτσι της πράσινης ενέργειας να αυξάνει ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια, οδηγώντας σε νέες διακοπές ρεύματος στα λαϊκά σπίτια, αλλά και σε απόγνωση τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Οι ενεργειακές κοινότητες για τις οποίες περηφανεύεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ (που τις νομοθέτησε), το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και όλοι όσοι πίνουν νερό στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, όπως προβλέπει η πολιτική της ΕΕ, αποτυπώνοντας κοινές στρατηγικές τους επιδιώξεις παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους στα δευτερεύοντα.

Ο λαός μας παραμένει ενεργειακά φτωχός με κάθε χρώμα ανάπτυξης, γιατί αυτή αφορά τα κέρδη λίγων που βγαίνουν πάντα από τον κόπο του και μάλιστα πετιέται εκτός παραγωγής – όπως συμβαίνει με χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες – για να γίνει ακόμα φτωχότερος.

Οι παραλίμνιες στον Πηνειό εκτάσεις πρέπει να παραμείνουν βοσκοτόπια, με την κυβέρνηση να παίρνει επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων παντού.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να:

  • Διαφυλάξει τη χρήση ως βοσκότοπου των παραπάνω εκτάσεων;
  • Μην υπάρξει καμία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων από κανένα φορέα;

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

 

 


Ροή