Ένα πανανθρώπινο μήνυμα της ψυχογράφου Νομικού Ήρας Αλ. Κάζογλη μέσα από το Χρονογράφημά της *Δεύτερη ευκαιρία*
Το Χρονογράφημα της Δευτέρας
με την Ήρα Αλ. Κάζογλη
Δεύτερη ευκαιρία
Κάποτε η έκφραση “δεύτερο χέρι” αφορούσε μόνο τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ή κάποιο άλλο αντικείμενο μεγάλης αξίας, και αφορούσε συνήθως λόγους μόνο οικονομίας. Σήμερα μια μικρή βόλτα στην αγορά αποκαλύπτει μια νέα πραγματικότητα, μεταχειρισμένα κινητά, υπολογιστές, αλλά και την τελευταία “τάση”, όπως λέγεται, τα μεταχειρισμένα ή από δεύτερο χέρι ρούχα.
Αυτό που παλιότερα φάνταζε αδιανόητο, τώρα έγινε μόδα, άποψη, ολόκληρη κοσμοθεωρία. Δεκάδες τα μαγαζιά που πουλούν δεύτερο χέρι ρούχα και παπούτσια, αλλά και πάρα πολλές οι εταιρείες ειδών ένδυσης και υπόδησης που πουλάνε μεταχειρισμένα ρούχα ή παπούτσια με το δικό τους σήμα ή και με σήμα άλλων εταιρειών.
Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, λένε αυτοί που ξέρουν. Κίνητρο για αυτούς που τα προτιμούν και θα φτάσουν φέτος το δέκα τοις εκατό της συνολικής αγοράς ρούχων, όπως λένε οι σχετικές έρευνες, είναι περισσότερο η συνειδητοποίηση της ανάγκης να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υποστηρίζοντας αυτό που λέγεται “βιώσιμη ανάπτυξη”. Και παράλληλα η διάθεση, αποκηρύσσοντας το πρότυπο της επίπλαστης ευμάρειας των προηγούμενων χρόνων, αντί να τα πετάξουν, να δώσουν στα ρούχα μια δεύτερη ευκαιρία.
Ωραία ακούγονται όλα αυτά, σαν να θέλουν οι άνθρωποι να απαλλαγούν απ’την κενότητα, την άσκοπη κατανάλωση αγαθών. Όμως πόσο αλήθεια άραγε αυτοί οι άνθρωποι δίνουν μια δεύτερη ζωή, μια δεύτερη ευκαιρία αναμεταξύ τους; Πόσο αφήνονται να δώσουν, πέρα απ’ αυτό που φαίνεται, μια δεύτερη ευκαιρία στην ομορφιά των ανθρώπων, να έρθουν ο ένας προς το μέρος του άλλου, να συγκλίνουν και να μείνουν μιλώντας κι όχι κραυγάζοντας τον εγωισμό τους.
Δεύτερη ευκαιρία συναισθημάτων, ίσως έτσι να μπορέσουμε να πλησιάσουμε περισσότερο τις ζωές μας, κλείνοντας πληγές, αλλάζοντας την όψη των πραγμάτων. Ωραία θα ήταν μια τέτοια “τάση”.
Η.Κ.