ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ!

Ημερομηνία: 15-01-2022

Η σπουδαία Φιλαρμονική Λεχαινών και το Ημερολόγιο 2022 που κυκλοφόρησε

90 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΓΚΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ…

 

 

Η Φιλαρμονική Λεχαινών ιδρύθηκε το 1932 , με ιδρυτή έναν Γορτύνιο στην καταγωγή που παντρεύτηκε στα Λεχαινά και έζησε εδώ όλα του τα χρόνια.

Ήταν ο έμπορος Γεώργιος Κατσούφης, που είχε τέτοιο πάθος για το Σύλλογο, αφού όπως λέγεται «υποχρέωνε» όλους τους προμηθευτές του, να πληρώνουν συνδρομή για τη φιλαρμονική, αφαιρώντας χρήματα από τις παραγγελίες που έκανε.

Ο Γεώργιος Κατσούφης πέθανε σε βαθιά γεράματα, αφού το δημιούργημά του, η Φιλαρμονική Λεχαινών, είχε διανύσει μία πορεία πενήντα και πλέον χρόνων.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των Λεχαινιτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού τους συνοδέυει σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αποτελεί ακόμα και τον προθάλαμο για την επαγγελματική καταξίωση πολλών από τους μουσικούς της, αφού τα τελευταία χρόνια αρκετοί  από αυτούς έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά σε μπάντες του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας ή διαφόρων μεγάλων Πόλεων.

Αυτή τη στιγμή την Φιλαρμονική Λεχαινών απαρτίζουν 60 καταρτισμένοι μουσικοί και περίπου 50 μαθητές που αναμένεται στο προσεχές μέλλον να υπαχθούν και αυτοί στη δύναμή της.

Από τη Φιλαρμονική Λεχαινών έχουν περάσει πολλοί και άξιοι αρχιμουσικοί, αυτοί όμως που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στα μουσικά ιδεώδη του τόπου, ήταν ο Παναγιώτης Ζωιτσούδης, ο οποίος υπήρξε Αρχιμουσικός για 28 χρόνια, ο πρόωρα χαμένος Χαράλαμπος Κλάδης, που αναμόρφωσε και έθεσε σε επαγγελματική βάση τη Φιλαρμονική και ο  Αρχιμουσικός Διονύσιος Χριστόπουλος, που ανέλαβε το 2005 τη Φιλαρμονική  και συνέχισε επάξια το έργο του μέχρι το 2011.

 

Ο Παναγιώτης Ζωιτσούδης αγάπησε όσο λίγοι τα Λεχαινά και προσέφερε τα μέγιστα στη Πόλη, αφού δίδαξε εκατοντάδες μουσικούς, μεταξύ αυτών και τον Χαράλαμπο Κλάδη. Είχε μεταδώσει την αγάπη του για τη φιλαρμονική και στους τέσσερις γιούς του, οι οποίοι επί πολλά χρόνια, έπαιζαν μαζί του .όταν το 1974  σε ηλικία 72 ετων στμάτησε την ενασχόληση του λόγω υγείας η Φιλαρμονική Λεχαινών ανέστειλε τη λειτουργία της για 2 χρόνια και επαναλειτούργησε το 1976 με πρόεδρο τον Δημήτρη Χατζηγιάννη (1976-1978) και αρχιμουσικό τον Σπύρο Λυκίσσα (1976-1977)

Ο Χαράλαμπος Κλάδης, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και μεγάλωσε στα Λεχαινά. Έπαιζε τρομπέτα από 10 ετών με πρώτο δάσκαλο, τον Παναγιώτη Ζωιτσούδη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Ηταν μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και είχε συνεργαστεί με τη Λυρική σκηνη και την ορχήστρα της ΕΡΤ.  Το 2001 ανέλαβε Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Λεχαινών, η οποία επί ημερών του απέκτησε καλύτερη ποιότητα και αναγνώριση. Δυστυχώς όμως ο αιφνίδιος χαμός του το 2005, δεν τον άφησε να ολοκληρώσει το έργο του.

Άξιος συνεχιστής του έργου του Χαράλαμπου Κλάδη, ήταν  ο  Αρχιμουσικός , Διονύσιος Χριστόπουλος. Γέννημα θρέμμα  της Φιλαρμονικής Λεχαινών,  ανέλαβε τη Φιλαρμονική το 2005, ως Αρχιμουσικός. Μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και με σπουδές και εμπειρία στο εξωτερικό, κατόρθωσε με το έργο του, η Φιλαρμονική Λεχαινών να αναδειχθεί ως μία από τις πιο ποιοτικές Φιλαρμονικές της Ελλάδος.

Άλλοι Αρχιμουσικοί ήταν οι: Κώστας Κοτσορώνης, Σπύρος Λυκίσας,Σπύρος Μιτζίλας, Βασίλης Ρουμελιώτης, Κώστας Αθανασόπουλος, Ιωάννης Λιακώνης,  Σπυρος  Μπουχούτσος και Γιάννης  Γαριός.

Τον Σεπτεμβριο του 2016, αναλαμβανει  ως νέος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Λεχαινών, ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης.

Ήδη ή Φιλαρμονική Λεχαινών, εντυπωσιάζει παντού με τη παρουσία της και συμμετέχει σε εκδηλώσεις  σε πολλά μέρη της  Ελλάδας., με εμφανίσεις στο Μεσολόγγι  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ,Στην Κόνιτσα ,Στην Κεφαλλονια και σε πολλά άλλα μερη

Ο αρχιμουσικός

Ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης είναι τα 6 τελευταία χρόνια ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Λεχαινων.

Γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1986 . Από την ηλικία των 8 χρόνων ξεκίνησε σπουδές στην μουσική σπουδάζοντας αρμόνιο  και ακορντεόν. Επίσης από 9 χρόνων ήταν ενεργό μέλος σε φιλαρμονικές στην Σάμο.

Το 2004 , έπειτα από την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων εισήχθη στο τμήμα ηλεκτρολόγων  μηχανικών στο Α.Τ.Ε.Ι Πατρών από το οποίο και αποφοίτησε το 2010. Παράλληλα συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στα ανώτερα  θεωρητικά.

Είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας-Αντίστιξης-Φυγής και Ενοργάνωσης, όλα με βαθμό “άριστα”παμψηφεί.  Επίσης είναι κάτοχος πτυχίου τρομπονιού  με βαθμό “άριστα” με ειδικό καθηγητή τον κύριο Ζαφειρόπουλο Παναγιώτη.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χάλκινων  πνευστών με καθηγητές τους  Jonas Bylund , Thomas Horch, Jay Friedman, Canadian  Brass , Αχιλλέα Λιαρμακόπουλο, Αντώνη Γεροχριστοδούλου και Σπύρο Φαρούγγια.

Επίσης, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους Mirco Barani , Bart Picueur  και Μίλτο Λογιαδη, ενώ από το 2015 είναι ενεργός μαθητής του κυρίου Ανδρέα Πυλαρινού στο μάθημα της διεύθυνσης ορχήστρας στο ‘’ωδείο Άλφα’’ με έδρα  την Αθήνα.

Επιπλέον, είναι ιδρυτικό μέλος στην ‘’Φιλαρμονική Βαθύλλος-Αντώνης Γεροχριστοδούλου‘’ με έδρα την Σάμο καθώς επίσης και στην ‘’Ορχήστρα πνευστών  Πατρεύς” με έδρα την Πάτρα.

Έχει διατελέσει καθηγητής στο ‘’μουσικό σχολείο Πατρών’’ καθώς επίσης και στα ωδεία: “Φιλαρμονική Εταιρία ωδείο Πατρών’’, “Πολυφωνική  χορωδία Πατρών’’ και ωδείο “Μότσαρτ”.

Τέλος , έχει διατελέσει αρχιμουσικός στην ‘’Φιλαρμονική  Βαθύλλος -Αντώνη  Γεροχριστοδούλου ‘’, την ‘’Ορχήστρα πνευστών Πατρεύς” ,  ‘’Φιλαρμονική Πόρου’’  (Κεφαλλονιά ), ενώ από τον Σεπτέμβριο  του 2016 είναι αρχιμουσικός  και καλλιτεχνικός διευθυντής στην ‘’Φιλαρμονική Λεχαινών  Ορφεύς”.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  ΑΝΚ :  Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022  θα δημοσιεύσουμε ιστορικές φωτογραφίες της 90χρονης πορείας της Φιλαρμονικής Λεχαινών.

 


Ροή