Ένα από τα σημαντικότερα Συνέδρια για την αγροδιατροφική αλυσίδα έλαβε χώρα στον τόπο μας!
Το σημαντικό φόρουμ αγροδιατροφικού τομέα που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Aldemar Σκαφιδιάς Πύργου
Ένα διήμερο εμπλουτισμού γνώσεων και ορθολογικής σκέψης με θέμα <<Αγροδιατροφικά συστήματα Πελοποννήσου 4.0>>
Ένα από τα πιο σημαντικά ως προς την ουσία και πιο άρτια ως προς την διοργάνωση Συνέδρια διεξάγεται από χτες Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, στις μεγάλες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ALDEMAR της Σκαφιδιάς του Δήμου Πύργου.
Το καλωσόρισμα έγινε χτες το πρωί από τον επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννη Μπαλακάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε και τα εξής : <<Η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Ηλεία, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, καλούνται να θέσουν το συντομότερο σε εφαρμογή, στρατηγικές προσαρμοσμένες στις καταιγιστικές προκλήσεις της εποχής, οι οποίες αφενός θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής, αφετέρουτην ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Στις 7 συνεδρίες του AgriBusiness Forum Peloponnese 2022, τριάντα πέντε σημαντικοί ομιλητές θα προσδιορίσουν τις προκλήσεις και θα καταθέσιυν προτλασεις ουσίας για το μέλλον των αγροδιατροφικών συστημάτων της Πελοποννήσου στην ψηφιακή εποχή. Το δε πρόγραμμα του συνεδρίου, θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη πεδίου σε πρωτοπόρα μονάδα παραγωγής βιολογικών οίνων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα>>. (σ.σ. Πρόκειται για το Κτήμα Μπριντζίκη).
Στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης ΠΔΕ κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Η πρώτη μέρα καλύφθηκε με πέντε συνεδρίες συνολοκά, ενώ η δεύτερη και τελευταία σήμερα Σάββατο 4 Ιουνίου, περολαμβάνει δύο συνεδρίες και μεταξύ των ομιλητών είναι η κ. Διονυσία Μπριντζίκη, Διευθύντρια του Abelon Κτήμα Μπριντζίκη.
Κατά την 4η συνεδρία χτες Παρασκευή μόλησαν επόσης η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με την ιδιότητα της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνψν και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ κ. Θεόδωρος Βασδιλόπουλος, με την ιδιότητα του Προέδρου Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Ελλάδας.
** Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό Φόρομ, που διεξάγεται στην Ηλεία σε συνδιοργάνωση του Δήμου Πύργου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Geo Routes Institute, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και μάλιστα στην Ηλεία, στην πανέμορφη τοποθεσία της Σκαφιδιάς Πύργου!
Ο χαιρετισμός με σωστή ανάλυση του Δήμαρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου
Την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, αφού καλωσόρισε στην Ολυμπιακή γη όλους τους συνέδρους, αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα της επισιτιστικής κρίσης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, «η ισορροπημένη διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στην υγεία των ατόμων αλλά και του πλανήτη γενικότερα και αυτό ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία της χώρας μας. Γιατί είμαστε η χώρα του μέτρου, ευνοημένη από τη γεωγραφική της θέση και το κλίμα της ούτως ώστε τα προϊόντα της να ενσωματώνουν μια φυσική ποιότητα».
Αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα της Ε.Ε. λέγοντας πως «μέρος του προβλήματος της επισιτιστικής κρίσης είναι το σύστημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης με το τρομερό έλλειμμα δημοκρατίας. Οι διατροφικές κρίσεις που έβλαψαν ανθρώπους, προκλήθηκαν από χώρες ευνοούμενες από την Ε.Ε. και όχι από το νότο. Η Ε.Ε. που δεν βοηθάει με τις επιδοτήσεις, όπου σε συνδυασμό με το κόστος της ενέργειας, και τα λιπάσματα που εισάγονται όπως και η νοοτροπία να αντιμετωπίζονται οι αγρότες ως “πολίτες δεύτερης κατηγορίας”, αποτελούν σημαντικό αγκάθι στην αγροτική προοπτική. Ανακυκλώνουμε όμως τις διαπιστώσεις σε ένα εσωτερικό χώρο, όταν τα κέντρα αποφάσεων έχουν μια στεγανοποίηση σε σχέση με την κοινωνία. Η ποιότητα δεν είναι πρωταρχικός σκοπός από τα κέντρα αποφάσεων αλλά μόνο το οικονομικό στοιχείο».
Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος ανέπτυξε τη μεγάλη αντίφαση που παρατηρείται στην περιοχή της Ηλείας. Την Ολυμπιακή γη που ενώ καλλιεργήθηκαν οι αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, δόθηκε προτεραιότητα στην άμιλλα, την κοινωνική αλληλεγγύη και η περιοχή είναι πρώτη σε βιοποικιλότητα, οι οικονομικοί δείκτες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για να υπογραμμίσει ότι μόνο με συνεργασία μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις κι οι προοπτικές της περιοχής.
Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, παρακολούθησαν επίσης από τον Δήμο Πύργου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, ο Γ.Γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, η κ. Φλώρα Παπαγιαννάκη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος και ο ειδικός συνεργάτης Βασίλης Χριστακόπουλος.
Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η συμμετοχή πολλών παραγωγών και επιχειρηματιών από την ευρύτερη περιοχή.
888888888888888888888888888888888888888888888
Η έλλειψη εργατών γης και η καλλιέργεια της φράουλας στη Βόρεια Ηλεία σε έκταση σήμερα 20.000 στρεμμάτων!
Ο παραγωγός φράουλας από την Ηλεία κ. Φάνης Παπανικολόπουλος παρεμβαίνοντας την 1η μέρα στο συνέδριο έθιξε το πολύ σοβαρό ζήτημα της έλλειψης εργατών γης , στην Ηλεία όπου έχειδημιουργηθεί σημαντική νανάπτυξη στον τομέα της καλλιέργειας φράουλας. Και δεν είναι ο Νομός μαςπου αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, αλλά το αντιμετωπίζει όλη η χώρα μας.
Ο κ. Παπανικολόπουλος είπε ότι στον τιμέα καλλιέργειας της φράουλας στη Βόρεια Ηλεία απασχολούνται 15.000 άτομα, σε μια έκταση που καταλαμβάνει σήμερα 20.000 στρέμματα! Μάλιστα τόνισε το γεγονός ότι πριν από 15 με 17 χρόνια η καλλιεργούμενη έκταση για τη φράουλα ήταν 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα και σε αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα αναπτυύχθηκε το προϊόν αυτό τόσο δυναμικά, με αποτέλεσμα να εξάγεται πάνω από το 92%! Όμως, είπε με έμφαση, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια σειρά από εμπόδια. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του επεσήμανε ότι εκεί που χτυπά η καρδιά της παραγωγής, εκεί πρέπει να αναπτυχθούν οι καινοτομίες. Πρέπει να γίνει ακριβής καταγραφή του εργατικού δυναμικού σε εργασίες γης και να υπάρξουν αποτελεσματικές διαδικασίες, ώστε να έρθουν εδώ τα αναγκαία άτομα εργατών γης.
Απαντώντας ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης είπε ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το θέμα εργτατών από το Μπάγκλα Ντες. Θα ανοίξουμε στην πρωτεύουσα Ντάκα ειδικό γραφείο, ώστε να εκδίδονται οι βίζες χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις.
Μία άλλη παρέμβαση που έγινε από τις θέσεις των παρακολουθούντων το συνέδριο ήταν αυτή του κ. Δημήτρη Λιανού, τεχνοκρατικό στέλεχος σε διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, Γενικός Διευθυντής LKN Analysis. Ο κ. Λοανός έθεσε το θέμα, αντί να ψάχνουμε στο εξωτερικό να βρούμε και να φέρουμε στην Ελλάδα εργάτες γης, για ποιο λόγο δεν αξιοποιούμε αυτούς που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα?
Απαντώντας ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης είπε ότι προβλέπεται η διαδικασία νομιμοποίησης 15.000 εργατών γης από το Μπάγκλα Ντες κι επίσης έχουν δρομολογηθεί προς ανάπτυξη διάφιρα προγράμματα προς ένταξη στο εργατικό δυναμικό για τους ήδη υπάρχοντες εργάτες γης.
Σε σύντομη τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία κ. Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στους σύγχρονους τρόπους ως αναγκαία προϋπόθεση, για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο κάνοντας χρήση των καινοτομικών εργαλείων.
Το στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας κ. Δημήτριος Μητσόπουλος. που αντικατέστησε λόγω κωλύματος τον επικεφαλής της Τραπεζοκής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής της ΕΤΕ κ. Χριστόφορο Χατζόπουλο, αναφέρθηκε κυρίως στη στήριξη που παρέχει η Εθνική Τράπεζα σε έργα καινοτομίας και εσωστρέφειας.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν επίσης στη δεύτερη συνεδρία της πρώτης ημέρας η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Χρήστου Γιαννακάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο, όπου προβλέπεται, αν κάποιος παραγωγός διαθέσει το 75% της παραγωγής του σε μια συλλογικότητα, τότε μειώνεται κατά 50% η φορολογία του!
Ο ομολητής αναφέρθηκε επίσης σε κάποια αποκαλυπτικά στοιχεία ότι το 2020 είχαν έρθει από την Αλβανία 32.000 εργάτες γης κι εκεί που πιστεύαμε ότι δεν θα είχαμε ελλεόψεις σε αυτό τον τομέα, δημιουργήθηκε πρόβλημα έλλειψης εργατών γης σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με αποτέλεσμα να διοχετευτεί στις χώρες αυτές το εργατικό δυναμικό.
Αυτή τη στιτγμή βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να έρθουν στη χώρα μας εργάτες. Επίσης σκοπεύω να πάω στο Βιετνάμ, καθώς υπάρχουν εκεί ενδιαφερόμενοι εργάτες, που μπορούν να έρθουν και να εργαστούν στη χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι συντονιστής της 3ης και 7ης συνεδρίας ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Economia.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ του δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ Πύργου Αντρέα ΑΥΓ. Καπογιάννη – ΑΝΚ