Είτε σας αρέσει η γνώση, είτε όχι, να αποκτήσετε το βιβλίο <<Σκιών έτυμον>> (ΑΝΚ)

Ημερομηνία: 14-11-2021

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΡΑΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ  <<ΣΚΙΩΝ  ΕΤΥΜΟΝ>>

Διαπρεπείς εισηγητές ύμνησαν τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας

Μια ωραία εκδήλωση, που θα την ζήλευαν πολλοί γλωσσολόγοι έλαβε χώρα το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, στις 6.30 το απόβραδο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε.  Ηλείας, όπου διαπρεπείς εισηγητές ανέπτυξαν εξαιρετικού επιπέδου θέσεις πάνω στο γλωσσολογικό φαινόμενο της ελληνικής γλώσσας. Το έναυσμα για την εξύμνηση του πλούτου της ελληνικής γλώσσας δόθηκε με την παρουσίαση ενός πολύτιμου βιβλίου, με τον τίτλο <<Σκιών έτυμον>>, που συνέγραψε μεθοδικά και με το βάρος της επιστημονικής του γνώσης, ο επί δεκαετίες  έγκριτος Δικηγόρος του Πύργου Χαράλαμπος Π. Μπράμος, που το αφήνει παρακαταθήκη για τις τωρινές και επερχόμενες γενιές!

Την Κυριακή 14 του Νοέμβρη 2021 θα αναπτύξουμε το βασικό Ρεπορτάζ της πολύ ενδιαφέρουσας, λες και βρισκόσουν σε αμφιθέατρο Σχολής, εκδήλωσης, με αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των διακεκριμένων επιστημόνων, καθώς και τον ευχαριστήριο λόγο του εκλεκτού συγγραφέα κ. Χ. Π. Μπράμου. Έτσι λοιπόν αρχίζω τώρα από το τέλος, με τον αφιερωματικό επίλογό του, που έχει ως εξής :

— Το έργο αυτό ανήκει στον ελληνικό λαό, ανήκει στην πόλη του Πύργου. Προσδοκώ, ελπίζω και πιστεύω ότι θα βρεθούν νεότεροι, εχεφρονέστεροι,  οξυνόστεροι,  εγκρατέστεροι,  διεισδυτικότεροι και ανθεκτικότεροι εμού,  να συνεχίσουν το έργο της αποκάθαρσης της νέας ελληνικής γλώσσας από τους τουρκογενείς, λατινογενείς και νεολατινογενείς εισβολείς και να την παραδώσουν άμωμη, αμόλυντη, γνήσια, μοναδική, μουσική, μαθηματική και θεϊκή στις επερχόμενες γενιές.

Εισηγητές στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου ήταν οι :

 • Νικόλαος Γ. Ξεξάκης, καθηγητής της Δογματικής στο
  Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέγας Άρχων Χαρτοφύλαξ του
  Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως, Πρόεδρος του συλλόγου
  αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής Χάλκης και μέλος του Δ.Σ. του
  Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»,
 • Σταμάτης Α. Πορτελάνος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου
  Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας,
 • Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας
  στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
 • Δεν μπόρεσε να παραστεί και να αναπτύξει τη δική του εισήγηση ο κ. Χρήστος  Αθ. Τερέζης, καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, καθώς και πρώην μέλος της Συγκλήτου αυτού.

**  Την τιμητική προεδρία  στο πάνελ των ομιλητών είχε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός,  ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος,  του οποίου ο συνοπτικός μεν, αλλά ουσιαστικός δε λόγος ήταν εξόχως εύστοχος!

Ένα λόγο θα σας πω ακόμα : Είτε έχετε βιβλιοθήκες, είτε όχι, Είτε βγαίνετε στους δρόμους, είτε όχι. Είτε κοιτάζετε τ΄ αστέρια στο ξάγρυπνο της νυχτιάς, είτε όχι. Είτε σας αρέσει το διάβασμα, είτε όχι. Είτε βαρεθήκατε τη ζωή, είτε όχι. Είτε ερωτευτήκατε τη γνώση, είτε όχι, να ξέρετε ότι η γνώση είναι αμετακίνητη και ανίκητη, όπως τα ψηλά δυνατά βουνά, που τα βολοδέρνουνε των ανέμων οι θύελλες! Αξίζει λοιπόν να αποκτήσετε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο του Χαράλαμπου Μπράμου, προϊόν βαθυστόχαστης έμπνευσης και βαθιάς ιστορικής και πολύχρονης έρευνας!

 • Η λέξη <<έτυμον>> (με ύψιλον) και όπως έχετε ακούσει να λέγεται, η ετυμολογία της λέξης αυτής προέρχεται κλπ,  σημαίνει τη θεματική ρίζα μιας οποιασδήποτε λέξης!

Αρθρορεπορτάζ του δημοσιογράφου  ΑΝΚ  

 


Ροή