Έχουμε λοιπόν στην Ηλεία ένα μεγάλο σκάνδαλο, όπως αποκάλυψε ο κ. Γ. Παναγιωτόπουλος? (ΑΝΚ)

Ημερομηνία: 14-01-2022

Μιχάλης Κατρίνης: <<Σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο παραχώρησης παραλίμνιων εκτάσεων του φράγματος Πηνειού>>

 

 

 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση από πλευράς του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, σε σχέση με τα μεγάλα και αναπάντητα ερωτηματικά που δημιουργεί στην τοπική κοινωνία η είδηση για επένδυση φωτοβολταϊκών, ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ, σε περιοχή μεγάλου φυσικού κάλλους, πέριξ της τεχνικής λίμνης του φράγματος Πηνειού στο ν. Ηλείας, από εταιρία με την επωνυμία «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου», που εκπροσωπεί 37 ενεργειακές κοινότητες.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος σε σχετική ερώτησή του προς τρεις συναρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης, οι κάτοικοι της περιοχής δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, από την στιγμή που με την συγκεκριμένη απόφαση διακυβεύεται η προστασία του οικοσυστήματος, όπως και η – με ήπιο πρόσημο – αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της περιοχής, αφού αναμένεται η δραματική υποβάθμισή της και μάλιστα για ευτελές αντίτιμο.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογραμμίζει πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά παραχώρησε την συγκεκριμένη περιοχή στον ΓΟΕΒ Πηνειού / Αλφειού, έκτασης περίπου 6.500 στρεμμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στον Οργανισμό να προβεί σε περαιτέρω παραχώρηση μόνο σε κτηνοτρόφους, για κοινή βόσκηση των ζώων τους, αποκλείοντας όμως οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Ωστόσο κατά τα φαινόμενα, ο ΓΟΕΒ Πηνειού / Αλφειού έχει προχωρήσει σε σύμβαση παραχώρησης της συγκεκριμένης περιοχής στο ανωτέρω εταιρικό σχήμα του ν. Αιτωλοακαρνανίας για εκμετάλλευση με τμηματικό τρόπο, χωρίς συνεπώς να απαιτούνται άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ επιπροσθέτως  τα  πρανή του ταμιευτήρα Πηνειού δεν του ανήκουν.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ηλείος Βουλευτής ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς:

  • Για την σκοπιμότητα της εκχώρησης ενός πλουτοπαραγωγικού πόρου της Ηλείας, κατά τρόπο – τουλάχιστον – αδιαφανή,
  • Βάσει ποιας διάταξης νόμου προβλέπεται ότι ο ΓΟΕΒ Πηνειού / Αλφειού μπορεί νόμιμα να μισθώσει, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, έκταση στα πρανή του ταμιευτήρα Πηνειού, η οποία δεν ανήκει στο ΓΟΕΒ αλλά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης?
  • Ποιος καθόρισε τους όρους της μίσθωσης και του μισθώματος που θα καταβληθεί?
  • Γιατί οι εκτάσεις αυτές δεν βγήκαν σε δημοπρασία, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο μίσθωμα, σε περίπτωση που δύναται ο ΓΟΕΒ να προβεί σε τέτοιου είδους μισθώσεις?
  • Και ποια η τύχη της μελέτης του Υπουργείου Υποδομών, η οποία είχε εξαγγελθεί για περιμετρικούς δρόμους στη λίμνη, στο πλαίσιο ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης και της αναβάθμισης της περιοχής πέριξ της λίμνης του φράγματος Πηνειού?

Παράλληλα, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης ζητά να του κατατεθούν από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων όλα τα σχετικά έγγραφα, που οδήγησαν στην απόφαση για παραχώρηση της παραλίμνιων και εξωλίμνιων περιοχών στον ΓΟΕΒ Π/Α, καθώς και των συμφωνιών με την εταιρία εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών.

 

 


Ροή